56+1 peliä ulkomailla.

Saan aika paljon viestejä ja kyselyjä eri ihmisiltä futisreissuihin, stadioneihin, kaupunkeihin ja yleisesti pääsylippujen hankintaan liittyen.

Ajattelin koostaa omaksi ja miksei muidenkin iloksi kaikkien paikan päällä ulkomailla nähtyjen pelien muistelot samaan läjään. Mukana on sekä futis-, että lätkäpelejä eri puolelta Eurooppaa, mutta myös yksi Änäribongaus Pohjois-Amerikasta. Nyt kun noita matseja ynnäili yhteen, niin maaginen 50.ottelun raja on mennyt rikki ja tästä lähdetään seuraavaksi tavoittelemaan satasen haamurajaa.

31.1.2004 Valioliiga Leeds United – Middlesbrough FC 0-3

Maalit: Zenden, Job, Ricketts. Yleisömäärä 35 970.

Olin ammattikorkeakoulun ”luokkaretkellä” tutustumassa Englannin menoon ja samalla reissulla näin ensimmäisen futisottelun ulkomailla. En ollut tuolloin vielä mikään erityisen suuri jalkapallomies, mutta menin tietysti innoissani katsomaan peliä kun sellainen kohdalle osui. Tämä oli perinteisen ja jopa legendaarisen Leeds Unitedin toistaiseksi viimeinen kausi Valioliigassa ja tämäkin peli kuvasti hyvin koko kautta. Turpaan tuli. 15 vuodessa Leeds on saanut hommat parempaan kuntoon ja saattaa palata Valioliigaan tämän kauden jälkeen. Perinteisille seuroille on aina tilaa. Eniten harmittaa ettei tullut ostettua kaulaliinaa ottelusta, kuten jokaisesta ottelusta tuon jälkeen.

22.3.2009 2.Bundesliga FC St.Pauli – FC Augsburg 1-1

Maalit: Ebbers / Werner. Yleisömäärä 22 399.

Kävin frendin kanssa Hampurissa 2006 ja ihastuimme molemmat FC St.Paulin joukkueeseen. Silloin emme loppuunmyytyyn peliin päässeet, mutta virhe korjattiin keväällä 2009, kun menimme pelailemaan yhdellä miehellä vahvistuneella kokoonpanolla Hampuriin salibandya, juomaan olutta ja katsomaan peliä Millerntorille. Matsissa oli luonnollisesti hieno meininki, mutta parhaiten mieleen on jäänyt varsin askeettiset olosuhteet stadionilla, jotka on sittemmin täydellisen remontin jälkeen korjattu.

16.3.2010 NHL NY Rangers – Montreal Canadiens 1-3

Maalit: Metropolit / Avery, Kostitsyn, Plekanec. Yleisömäärä 18 200

msg4_

Ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa NHL-peli. Lähdimme avovaimon kanssa Nykiin talvilomalle ja ilokseni huomasin, että Rangers on tulessa reissun aikana toista Original Six-joukkuetta Montreal Canadiensia vastaan. Liput ostettiin Madison Square Gardenin lähes piippuhyllylle, joten kovin intensiivistä kuvaa matsista ei saanut, mutta hieno kokemus joka tapauksessa.

Olli Jokinen pelasi tuolloin Rangersissa, mutta ei juurikaan erottunut. Canadiensin paidassa tahkosi rotta nimeltä Sean Avery, yksi NHL:n kaikkien aikojen vihatuimmista pelaajista ja teki maalin sekä lensi ottelun lopulla suihkuun. Tunnelmaltaan ja tasoltaan ottelu oli pienoinen pettymys, mutta Amerikan meininkiä riitti. Kun katkoilla kamera kuvasi yleisöä, alkoi jokaisella linssiin päätyneellä hurja show, kun Suomessa taas pyritään epätoivoisesti pääsemään kuvasta pois.

24.7.2011 harjoitusottelu Ajax Amsterdam – Independiente (ARG) 5-1

Maalit: Eriksen, Özbiliz 3, Ebecilio / Benitez. Yleisömäärä 19 149

ajax_

Oltiin kaverin kanssa kesäreissulla Damissa ja kun kerta samaan ajankohtaan osui Ajaxin treenipeli argentiinalaista Independienteä vastaan, niin pitihän se käydä yytsimässä. Matsi pelattiin Amsterdamin Arenalla ja sateisen sään vuoksi sen katto oli suljettuna. Tasoero oli suuri kuten lukemat osoittavat. Ajaxin paidassa pelasi mm. Christian Eriksen, Tony Alderweireld sekä maalivahti Maarten Stekelenburg, jolle ottelu jäi viimeiseksi Ajaxin paidassa.

Itse ottelutapahtumasta on parhaiten mieleen jäänyt se, että jonottelimme 45 minuuttia kaatosateessa, että saimme liput ostettua kun ennakkomyyntiä ei ollut. Sinällään outoa, ettei tunnelmaa ottelussa ollut lainkaan vaikka lähes 20 000 katsojaa paikan päällä olikin. Toista se onkin sitten Ajaxin sarjapeleissä.

18.3.2012 FA Cup puolivälierä Chelsea FC – Leicester City 5-2

Maalit: Torres x 2, Kalou, Cahill, Meireles / Beckford, Marshall. Yleisömäärä 38 276

Chelsea_

Keväiselle Lontoon reissulle osui peräti kaksi futispeliä ja ihme kyllä sain huijattua avokkini niihin molempiin. Ensimmäinen näistä oli Chelsean ja Leicesterin FA Cupin puolivälieräpeli Standford Bridgellä. Suuri suosikkini Fernando Torres pelasi tuolloin Chelseassa ja oli ollut ilman maalia kuukausikaupalla, mikä tietysti oli suurella rahalla joukkueeseen hankitulta tähdeltä totaalifloppi. FA Cupin ottelussa Torres iski kendotehot 2+2 ja siivitti Chelsean jatkoon. Leicester City pelasi tuolloin vielä Championshipissä eikä tuon pelin perusteella olisi voinut kuvitellakaan, että nostelesivat muutaman vuoden päästä Valioliigan mestaruuspokaalia.

Tunnelma stadionilla oli brittipeliksi erinomainen ja etenkin tuhannet vierasfanit pitivät huimaa meteliä tuloksesta huolimatta. Myös maalien jälkeiset ’Torres, Torres’-huudot ovat jääneet elävästi mieleen. Chelsean legendoista Drogba, Terry sekä Lambard huilasivat kaikki mikä tietysti oli pieni pettymys. Chelsea voitti FA Cupin kauden päätteeksi.

20.3.2012 Championship West Ham United – Middlesbrough FC 1-1

Maalit: Bennett (oma maali) / Ogbeche. Yleisömäärä 27 250

Boleyn_

Paria päivää Chelsea-pelin jälkeen matka vei brittisuosikkini West Hamin kotiotteluun vanhalle kunnon Boleyn Groundille, jossa seura vielä tuolloin pelasi. Tämä oli ensimmäinen kerta West Hamin kotiottelussa ja siirryimme tontille hyvissä ajoin nuuhkimaan matsitunnelmaa. Stadionin läheiset pubit olivat täynnä kuten asiaan kuuluu ja kannattajat lauloivat Forever Blowing Bubbles-tunnuskappaletta pintit käsissään.

Menimme stadionin sisäpuolella fiilistelemään ja katselin samalla lämmittelyjä kentän laidalla. West Hamin pelaajat lämmittelivät ’Get Well Soon Muamba’- t-paidat päällä kunnioittaakseen muutamaa päivää aiemmin kesken Tottenhamin ja Boltonin välisen FA Cup pelin sydänkohtauksen saanutta Fabrice Muamban kuntoutumista. Seisoin oikeassa paikassa oikeaan aikaan, kun West Hamin Matthew Taylor heitti paidan katsomoon ja nappasin harvinaisen matkamuiston mukaani jonkun pikkupojan edestä. Ähäkutti. Itse pelissä kotivoitto olisi ollut kiva, mutta tasuriin päättyi.

16.11.2012 DEL-liga Hamburg Freezers – Straubing Tigers 4-1

Maalit: Benn, Flaake 2, Pettinger / Endrass. Yleisömäärä 6554

Freezers_

Ensimmäinen Saksan futisreissu isommalla kokoonpanolla alkoi lätkän merkeissä, kun Hamburg Freezers, joka sittemmin meni nurin, kohtasi Straubing Tigersin. Perjantai-illan ottelussa oli erinomaisen kostea tunnelma ja laulua riitti katsomossa koko pelin. NHL-lakko oli käynnissä ja kotijoukkuetta tähditti myöhemmin NHL:n pistepörssin voittanut Jamie Benn. Itse peli ei tarjonnut mitään kovinkaan suurta tai ihmeellistä, mutta parhaiten on jäänyt mieleen ottelun jälkeiset voitonjuhlat. Toisinkuin Suomessa, niin ottelun päätyttyä yleisö jäi katsomoon seisomaan ja laulamaan. Muutaman minuutin kuluttua Freezersin pelaajat palasivat kaukaloon ja menivät istumaan keskiympyrään. Sitten alkoi show jolle ei kalpene kuin Carolina Hurricanes. Saksassa osataan ottaa yleisö huomioon ja luoda viihdettä.

17.11.2012 Bundesliga HSV – Mainz 05 1-0

Maali: Son. Yleisömäärä 51 345

HSV_

Marraskuu. Hampuri. Merituuli. Kylmä. Harvoin jos koskaan on tullut paleltua kuten tuossa pelissä eikä huonotasoinen matsi itsessäkään juuri lämmittänyt. Hauskinta oli kun yksi matkalla mukanaolevista ei tiennyt ensimmäisen vartin aikana kumpi on kotijoukkue.

Nykyään Tottenhamissa pelaava Heung-min Son ratkaisi ottelun, mutta muuten ei jäänyt tuo ottelu niiden suurten joukkoon.

18.11.2012 Bundesliga Werder Bremen – Fortuna Düsseldorf 2-1

Maalit: Petersen, De Bruyne / Langeneke. Yleisömäärä 42 100

Werda_
Viihdyn parhaiten seisomakatsomossa oluttuopin kanssa.  Tai useamman.

Bremenissä oli jo hieman lämpimämpää. Olimme saaneet hommattua seisomapaikat Werderin fanipäätyyn ja siellä tunnelma oli erittäin mukava. Werder Bremenin seurahymni nosti ihokarvat pystyyn ja muutenkin ottelussa sattui ja tapahtui. Bundesligaan tuoksi kaudeksi noussut Fortuna Düsseldorfin suurilukuinen vieraspääty piti myös hyvin meteliä, vaikkei vieraat pystyneetkään voittoon. Ottelun ratkaisi nykyinen Manchester City-tähti Kevin De Bruyne. Bremeniin täytyy mennä toistekin, kiva kaupunki ja todella viihtyisä stadion joen varrella.

13.9.2013 DEL-liga Kölner Haie – Thomas Sabo Ice Tigers 2-3 RL

Maalit: Weiss, Gogulla / Statsny, James, Reimer RL. Yleisömäärä 11 241

Seuraava Saksan reissu sai odottaa saman vuoden syksyyn ja taas mentiin hyväksihavaitulla lätkä- ja futispelien sekoituksella. Lennettiin Düsseldorfiin, majoituttiin Kölniin ja perjantai-illalla startattiin reissu Kölner Haien lätkäpelillä. Täällä katsomoon myydyt litran tuopit meinasivat koitua yhden matkaseuralaisen kohtaloksi, mutta voitoksihan sekin kääntyi toisinkuin rangaistuslaukauskilpailu kotijoukkueelle. Kölnin lätkäpeliä suosittelen mieluusti muillekin. Futispeli Kölnissä on vielä näkemättä ja sitä voi pitää jopa amatöörimäisenä virheenä.

14.9.2013 Bundesliga Bayer Leverkusen – VfL Wolfsburg 3-1

Maalit: Sam, Kiesling 2 / Olic. Yleisömäärä 27 149.

Leverkusen_

Ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa kerta Leverkusenissa. Firmaliigajoukkueet Bayer ja Wolfswagen kohtasivat hyvätasoisessa ottelussa, jossa Leverkusen oli parempi 3-1. Suuria yksityiskohtia en pelistä muista, mutta kyllähän tuolla viihtyi ja seuralegenda Stefan Kießling pamautti kaksi maalia. Tulipa myös nähtyä Sami Hyypiä valmentajana Bundesligassa. Ilta jatkui hämärissä merkeissä Kölnin mystisillä kaduilla, jossa kaatosade ”pakotti” meidät menemään ensin gaypubiin ja sen jälkeen johonkin erittäin mielenkiintoiseen burleski-paikkaan.

15.9.2013 2.Bundesliga Fortuna Düsseldorf – Dynamo Dresden 1-1

Maalit: Fink / Müller. Yleisömäärä 35 947.

Fortuna_

Seuraavana päivänä olimme toipuneet illan tapahtumista ja matkasimme kohti Düsseldorfia, jossa Fortuna kohtasi Itä-Saksan ylpeyden Dynamo Dresdenin. Dynamon fanit ovat tunnettuja fanaattisesta meiningistään ja siitä esimakua saimme raitiovaunumatkalla stadionille, kun reilu kaksimetrinen nutipää lauloi litran vodkapullo kädessään Dresdenin lauluja. Kovin moni ei alkanut Fortunaa tuossa vaiheessa ääneen kannattamaan.

Stadionilla oli vallan mainio tunnelma ja valtasimme itsellemme Fortunan fanipäädystä hyvät mestat. Ennen ottelua sellainen komea, panomiehen näköinen, mies perheineen tuli meidän viereen ja ihmetteli saksaksi, että miksi ollaan niiden paikoilla. Kun seurue huomasi, että ollaan Suomesta niin mielipaha vaihtui mielihyväksi ja tuoppia tuli kouraan koko pelin ajan.

Dynamo oli pelaillut päin persettä jo pidemmän aikaa ja vierasfanit hauskuuttivat itseään ja muita leikkimällä, että jengi teki maalin. Lopulta tekivät oikeasti ja sehän se vasta hauskaa olikin.

15.9.2013 DEL-liga Düsseldorf EG – RB München 0-6

Maalit: Palmieri, Snaby, Haidar, DiSalvatore, Maurer, Ritter. Yleisömäärä 4166.

Kävi niin hassusti, että heti futispelin jälkeen oli Düsseldorfin lätkäsuuruuden kotipeli ja bussikuljetus vei meidät näppärästi suoraan areenalta areenalle. Peli oli ohi alle 10 minuutissa ja sen jälkeen suurimman huomion vei keskenään kinastelleet paikalliset katsomossa. Tämän pelin olisi hyvin voinut jättää väliinkin, mutta toisaalta mikäpä tuolla oli olutta juodessa.

Kaikki edellä mainitut neljä peliä ja niiden ympärillä olleet tohinat on aikanaan kirjattu myös blogimuotoon.

13.3.2014 NLA Playoff HC Davos – Kloten 5-2

Maalit: Ambühl, Bürgler 3, Forster / Liniger 2. Yleisömäärä 4771.

davos1_

Kävin keväällä 2014 laskettelemassa ensimmäistä kertaa about 15 vuoteen ja tämähän tapahtui vaatimattomasti Alpeilla. Samalle reissulle sattui enemmän kuin sopivasti HC Davosin playoff-peli Klotenia vastaan. Davos, joka on tunnettu mm. Spengler Cupista, voitti matsin näytöstyyliin ja siirtyi sarjassa 2-0 johtoon. Hieno halli, erinomainen tunnelma ja mukava kiekkoilta kaikin puolin. Suomalaisiakin pelaajia kentällä viiletti Ville Koistisen, Perttu Lindgrenin ja Tommi Santalan muodossa.

5.4.2014 Championship Charlton – Reading 0-1

Maali: Williams. Yleisömäärä 15 800.

Charlton_

Lähdettiin frendin kanssa Lontooseen aistimaan futistunnelmaa. Pääpelinä oli West Ham – Liverpool, mutta reissu aloitettiin Championshipin ottelulla Charlton – Reading. Koti- ja vieraskannattajat ottivat pinttejä hyvässä hengessä samassa pubissa ennen peliä ja meininki Charltonin stadionilla oli muutenkin leppoisa. Vierasjoukkue vei voiton suurehkon vieraskannattajajoukon iloksi. Sittemmin Charlton on pudonnut League Oneen, mutta saattaa nousta tämän kauden jälkeen takaisin toiseksi korkeammalle tasolle.

6.4.2014 Valioliiga West Ham – Liverpool 1-2

Maalit: Demel / Gerrard 2 rp. Yleisömäärä 34 977.

Jässi_

Lontoon matkan pääpäivä. Legendaarinen Upton Park ja omaa brittisuosikkiani vastassa kaverin suosikkijengi Liverpool. Kävimme perinteisen pubikierroksen stadikan lähettyvillä, jonka jälkeen suunnattiin katsomoon. Steven Gerrard pamautti Poolin rankkarista johtoon ensimmäisen puoliajan lopulla. Frendi ehdotti, että lähdetään bissejonoon ja siellä olikin erittäin mukavaa kuunnella kun West Ham tuli ottelussa tasoihin ensimmäisen puoliajan lisäajalla. Lopulta Pool haki Gerrardin toisella pilkulla 2-1 vierasvoiton ja taisteli vahvasti mestaruudesta. Ja suli poolimaisesti kauden lopuksi.

Poolilla oli kentällä myös nykyiset Barca-tähdet Suarez ja Coutinho. Hammersilla Jussi Jääskeläinen (kuvassa) istui penkillä. Liput matsiin hoituivat ihan virallista kautta Hammersien sivuilta ja vieläpä vallan erinomaisille paikoille.

26.4.2014 Bundesliga Hertha Berlin – Eintracht Braunschweig 2-0

Maalit: Brooks, Allagui. Yleisömäärä 51 953 (10 000 vieraskatsojaa).

ber7

Ensimmäinen Berliinin reissu! Edellisenä illalla olimme tutustuneet poikaporukassa keväisen Berliinin terassi- ja pubielämään ja toisena päivänä suuntasimme Berliinin Olympiastadikalle Herthan ja tuolloin vielä yhden kauden Bulissa pelanneen Eintracht Braunschweigin välistä kamppailua. Viidesosa katsojista oli saapunut peliin nyt kolmosliigaan vajonneeseesta Braunschweigistä ja tunnelma oli sen mukainen.

Herthan Ostkurve oli tehnyt erittäin upean tifon ja molemmista päädyistä lähti meteliä mukavasti koko matsin ajan. Alakatsomoon paistanut aurinko tosin lämmitti litran tuoppia vähän liikaakin, mutta muuten oli kivaa. Hertha voitti ja me paineltiin heti matsin jälkeen Hauptbahnhoffille ja Dresdenin junaan. Matka taittui tsekkiläisen junan loossissa hyvässä hiprakassa.

27.4.2014 2.Bundesliga Dynamo Dresden – Karlsruher SC 2-2

Maalit: Bregerie, Dedic / Hennings, Mauersberger. Yleisömäärä 28963.

dres11

Dresden, tuo lutuurinen itä-Saksan helmi. Aamulla kävelykadut olivat täynnä keltaisiin paitoihin ja huiveihin pukeutuneita Dynamon kannattajia. Pelipäivä näkyi ja kuului, sillä jo viisi tuntia ennen matsia kuului DI-NA-MO huudot sieltä täältä. Mitä lähemmäs stadionia päästiin, sitä enemmän mellakkapoliiseja alkoi näkyä. Vaikka Karlsruher ei kuulu Dynamon päävihollisiin, oli turvallisuushommat viimeisen päälle.

Olimme mestoilla pari tuntia ennen peliä ja kiertelimme biergartenissa ennen kuin heilahdimme stadionille. Könysimme täyteen katsomoon 45 minuuttia ennen ottelun alkua ja juuri samalla hetkellä Dresdenin maalivahdit tulivat ottamaan lämpöä. Koko päätykatsomo alkoi laulaa sellaisella äänenvoimakkuudella jota en muista aiemmin futiskatsomoissa kuulleeni, ainakaan lämmittelyissä. Huh! Eikä se meteli tuosta ainakaan hiljentynyt. Tuosta päivästä alkoi lämmin suhteeni Dynamo Dresdeniin ja tuo on kaupunki sekä stadion jonne tulee varmasti mentyä toistekin. Vinkkinä: Dresdeniin pääsee kätevästi junalla sekä Berliinistä että Prahasta.

Harmi kyllä Dynamo tippui tuona kautena 3.Bundesligaan, mutta nousi onneksi vuodessa takaisin sinne minne kuuluukin.

28.4.2014 2.Bundesliga 1.FC Union Berlin – 1.FC Kaiserslautern 1-1

Maalit: Brandy / Lakic. Yleisömäärä 19 185.

ber16

Maanantai-ilta eikä erityisen fressi fiilis. Kiertelimme päivän Berliiniä enemmän ja vähemmän poikkinaisena kolmen (!) edellispäivän johdosta. Kun oli liput tullut hankittua Union Berlinin peliin, niin pitihän sinne tietenkin lähteä.

Kaksi tuntia myöhemmin loppuunmyyty Stadion An der Alten Försterei. Koko stadion laulaa ja elää jokaisella solullaan pelissä mukana. Kolme neljäsosaa katsomoista, jotka ovat aivan kentässä kiinni, on seisomapaikkoja ja sen huomaa intiimissä tunnelmassa. Hieno peli jossa vieraiden Alexander Ring oli isossa roolissa. Sittemmin entinen suurseura Kaiserslautern on vajonnut 3.Bundesligaan, mutta Eisern Unionilla saattaa olla mahkut jopa Bundesligaan. Tämä on yksi kaikkien aikojen parhaita pelejä paikan päällä ja myös koko reissu oli alusta loppuun parhautta.

31.10.2014 Bundesliga FC Schalke 04 – FC Augsburg 1-0

Maali: Huntelaar. Yleisömäärä 60 954.

saksa7
Kaulaliinahommia.

Ensimmäinen vierailu Gelsenkirchenissä. Hommattiin liput yläkatsomon kulmaan Augsburg-kannattajien yläpuolelle. Peli oli vähän vaisu eikä jäänyt historian kirjoihin oikein millään lailla, vaikka mukavaa noin muuten olikin.

1.11.2014 Bundesliga Mainz 05 – Werder Bremen 1-2

Maalit: Okazaki / Di Santo 2. Yleisömäärä 31 017.

matkat61

Seuraavana päivänä otimme suunnaksi Mainzin. Junamatka Rheinin laakson läpi on jo itsessään elämys ja sitä oli myös peli Mainzissa. Olimme seisomakatsomon ytimessä ja tunnelma oli erinomainen koko matsin, vaikka kotijoukkue ottikin kuokkaan sarjajumbona olleelta Werdalta. Kaksi neljästä matkaseurueen jäsenestä ei enää toiselle puoliajalle katsomoon päässeet. Paluumatka Düsseldorfiin sujui juhlivien Bremen-fanien joukossa ja loppuillasta Hämeenlinnan hampuusi otti biliksessä tukkaan saksalaiselta sotaveteraanilta.

2.11.2014 Bundesliga Borussia Mönchengladbach – Hoffenheim 3-1

Maalit: Hahn, Hermann 2 / Modeste. Yleisömäärä 52 409.

matkat67

Reissun kolmas ottelu oli Gladbachin ja Hoffenheimin kohtaaminen, jossa kotijoukkue vei ja Hoffe vikisi. Stadionin kaupasta lähti matkamuistoksi parikin kaulahuivia. Vierasjoukkueella oli matkassa surullinen määrä kannattajia, arviolta pari sataa joka on Saksan mittakaavassa todella vähän. Tästäkin matkasta tuli tarinoitua blogin puolelle.

16.5.2015 Bundesliga Hertha Berlin – Eintracht Frankfurt 0-0

Maalit: Oiskin ollu. Yleisömäärä 60 168.

ber8

Kevätretki kaverin kanssa Berliiniin. Herthan kauden viimeinen kotipeli, kohtalaisen täysi stadion, mutta hieman tylsä peli. Hertha olisi tappiolla todennäköisesti pudonnut 2.Bundesligaan. Eintrachtin kannattajilla oli pieni pyroshow toisen jakson alkajaisiksi.

17.5.2015 Regionalliga Nordost SV Babelsberg 03 – ZFC Meuselwitz 3-0

Maalit: Magangu, Zimmer 2. Yleisömäärä 1631

ber18

Seuraavana päivänä siirryimme Regionalligan eli Saksan neljänne sarjatason lutuurimeininkeihin Potsdamiin. FC St.Paulin ystävyysseura Babelsberg voitti kauden viimeissä kotiottelussa Meuselwitzin ja hipit katsomossa diggasivat. Sympaattinen kokemus jota suosittelen vahvasti. Herthan ja Babelsbergin juttu löytyy täältä.

11.3.2016 2.Bundesliga FC St.Pauli – SC Paderborn 07 3-4

Maalit: Sobiech, Sobota, Picault / Helenius 2, Hartherz, Bartels. Yleisömäärä 28 815

IMG_1295

Keväinen Hampuri ja kolmen ottelun viikonloppu. Perjantai-illan taistossa St.Paulin ja samalla kaudella sarjasta pudonneen Paderbornin välillä nähtiin kunnon maalijuhlat. Harmi kyllä väärä joukkue voitti, mutta Millerntorilla on kivaa aina. Tämä matka kokonaisuudessaan on yksi parhaista, joita on tullut tehtyä. Jo legendaariset mittasuhteet saanut Mailapoika aka. Mauri oli ensimmäistä kertaa mukana.

12.3.2016 Bundesliga Hannover 96 – 1.FC Köln 0-2

Maalit: Bittencourt 2. Yleisömäärä 40 600.

hanno3

Aamujunassa naksuteltiin kahvin ja kermaliköörin voimin kohti Hannoveria, jossa vietimme yhden yön. Hannover oli viittä vaille valmis putoaja eikä Kölle antanut armoa. Pelin jälkeen tarvittiin mellakkapoliiseja, kun ultrilla meinasi lähteä hitusen laukalle. Meillä taas lähti laukalle erinomaisessa kebabravintolassa, joka on edelleen kaikkien aikojen ygönen mitä kebuun tulee.

13.3.2016 Bundesliga Borussia Dortmund – Mainz 05 2-0

Maalit: Reus, Kagawa. Yleisömäärä 81 000.

IMG_1609

Unohtumaton ensivisiitti Dortmundin pyhättöön. Ostettiin 15 euron liput Mainzin vieraspäätyyn ja fiilisteltiin sieltä käsin sekä koti- että vieraskatsomon hienoa tunnelmaa. Puoliajalla kantautui tieto, että iäkäs katsoja on kuollut katsomossa ja koko stadion kunnioitti vainajaa olemalla hiljaa seuraavat 44 minuuttia. Viimeisellä minuutilla koko stadion lauloi You’ll Never Walk Alonen. Edelleen menee kylmät väreet. Ottelun päätyttyä Dortmundin kannattajat nousivat seisomaan ja taputtivat kohti Mainzin päätyä, koska myös ME (aina kannattanut 😉 ) olimme hiljaa toisen puoliajan.

18.5.2016 Basel Eurooppa-liigan finaali Liverpool FC – Sevilla FC 1-3

Maalit: Sturridge / Gameiro, Coke 2. Yleisömäärä 34 429.

IMG_2706

Osallistuin ensimmäistä kertaa Eurooppa-liigan finaalilippujen arvontaan ja heti tärppäsi. Finaalissa kohtasivat Liverpool ja Sevilla. Lähdin soolomatkalle Baseliin Berliinin kautta, tsekkailin finaalin ladien keskeltä ja seuraavana aamuna Zürichin kautta Stadiin. Hieno reissu vaikka olisin toivonut Poolin voittavan. Ennen peliä järjestyksenvalvojilla petti hommat ja kentän reunalla nähtii Englanti-Espanja nyrkkeilyottelu, joka keskeytyi vasta mellakkapoliisien tullessa väliin.

4.11.2016 Bundesliga Hertha Berlin – Borussia Mönchengladbach 3-0

Maalit: Kalou 3. Yleisömäärä 51 934.

img_4450

Jälleen Berliinissä. Tällä kertaa mukana myös kokeneempaa seuraa kaverin sukulaismiehen lähdettyä futismatkailun ensikertalaisena matkaan mukaan. Salomon Kalou kiskaisi hatut ja meininki Ostkurven yläkatsomossa oli todella hyvä koko pelin ja tuo olikin paras Hertha-kokemus tähän mennessä. Paikan päällä nähtiin pari suomalaista Twitteristä tuttua naamaa ja nautimme oluet niin stadionilla kuin Kreuzbergissä.

5.11.2016 Bundesliga HSV – Borussia Dortmund 2-5

Maalit: Müller 2 / Aubameyang 4, Dembele. Yleisömäärä 57 000.

Auba_

Kiskaistiin aamujunalla Hampuriin ja nautiskeltiin aamupäivän oluet Elben varrella. Koskaan en ollut aiemmin Bundesligan ottelusta maksanut 70 euroa, mutta kivahan se oli BVB:n dominointia katsoa Aubameyangin johdolla. Neljä maalia ja täysin dominoiva esitys keltapaidoilta niin kentällä kuin katsomossa. Pelin jälkeen pieni turistikierros lähinnä Reeperbahnin riettailla kaduilla ennen paluuta Berliiniin.

6.11.2016 Bundesliga RB Leipzig – Mainz 05 3-1

Maalit: Werner 2, Forsberg / Bell. Yleisömäärä 42 558.

img_4752

Tästä meni monella Red Bullit väärään kurkkuun, mutta halusin käydä paikan päällä katsomassa jalkapallon syöväksikin ristittyä RB Leipzigia. Stadion oli kompakti, voisi jopa sanoa hyvätunnelmainen ja ottelu erittäin viihdyttävä. Vielä kun olutkin oli hyvää ja currywurst halpaa, niin vaikea tuosta oli negatiivisia asioita löytää olkoonkin, että seura on hajuton, mauton ja tekemällä tehty muovituote. RB on joka tapauksessa pelillisesti yksi sarjan viihdyttävimmistä tiimeistä. Paluumatkalla stadikalta löydettiin vielä syrjäinen kellaripubi, joka toimi ennen junan lähtöä mukavana stoppina. En todennäköisesti mene toista kertaa RB Leipzigin peliin, mutta voipahan sanoa tuollakin käyneensä.

7.4.2017 Bundesliga Eintracht Frankfurt – Werder Bremen 2-2

Maalit: Gacinovic, Fabian / Junozovic, Bartels. Yleisömäärä 51 000.

IMG_5875

Oli aika Laamanaaman halpamatkojen 5-vuotissynttäreiden. Muu seurue lähti kohti Frankfurtia jo aamusta ja itse hönkäisin perässä iltapäivälennolla. Olin porsastellut ja upgradennut itseni vallan businekseen, jotta sain muuta seuruetta kiinni shampanjan voimalla. Lähes suoraan kentältä stadionille ja katsomoon parahiksi pelin alkajaisiksi. Jotenkin myöhäinen ja hieman kiireellä toteutettu saapuminen verotti matsimenoa, mutta mukava oli nähdä sekä Hradecky että Moisander tulessa kentällä. Reissussa oli mukana myös tuoretta verta kahden Mailapojan mukiin menevän kaverin liittyessä seuraan.

8.4.2017 Bundesliga SC Freiburg – Mainz 05 1-0.

Maali: Petersen. Yleisömäärä 24 000.

IMG_5911

Frankfurtista matka jatkui Freiburgin tunnelmalliseen kaupunkiin. Kamat hotellille ja terassin kautta kohti stadionia, joka on heittämällä Bundesligan sympaattisin. Jälleen vastassa Mainz 05, jonka ainuttakaan voittoa en ole koskaan nähnyt. Enkä nähnyt tälläkään kertaa kun supersub Nils Petersen räjäytti silmiemme edessä koko stadionin viime hetken voittomaalilla. Oltiin Freiburgin fanipäädyssä ja jotenkin tähän pelissä viihtyi niin hyvin kuin ihminen voi futiskatsomossa viihtyä. Hienoja muistoja.

9.4.2017 Swiss Super League FC Basel – BSC Young Boys 1-1

Maalit: Elyounoussi / Ravet. Yleisömäärä 30 817.

basel2

Sunnuntaina oli ensin tarkoitus mennä Stuttgartin ja Karlsuherin derbyyn, mutta lippuja ei yleiseen myyntiin herunut, joten plan B:nä otimme junan kohti Sveitsin Baselia. Hieno kevätilma helli seuruettamme ja kivassa kaupungissa oli hyvin aikaa katsella meininkiä. Olin hankkinut liput Baselin fanipäätyyn, mutta ehkä tässä tapauksessa olisi ollut järkevämpää katsoa peliä sivukatsomosta, sillä missasimme erittäin hienon tifon emmekä muutenkaan saaneet kovin hyviä seisomapaikkoja vallattua. Yleisö oli yllättävän vihamielistä eikä Freiburgin sympaattisuudesta ollut tietoakaan. Tunnelma oli joka tapauksessa äänekästä kuten Sveitsissä tapoihin kuuluu.

24.5.2017 Tukholma Eurooppa-liigan finaali AFC Ajax – Manchester United FC 0-2

Maalit: Pogba, Mkhitaryan. Yleisömäärä 46 961.

uel19

Toinen osallistuminen UEFA:n finaalilippuarvontaan ja toinen onnistuminen. Tukholmassa oli ison maailman tunnelmaa kun Ajax ja ManU kohtasivat ja etenkin Ajaxin kannattajat loivat upean fiiliksen koko kaupunkiin. Voittajasta ei ollut epäselvyyttä kuitenkaan missään vaiheessa. Zlatan oli harmittavasti loukkaantunut eikä pelannut. Voitonjuhlissa mies oli luonnollisesti pääroolissa (kuvassa punaisessa paidassa). En ole lähtökohtaisesti suurseurojen ystävä, mutta olihan Manchester United kiva nähdä livenä vaikkei mitään tunteita herätäkään.

7.10.2017 Romania Liga IV CSA Steaua Bucuresti – Tricolorul 1-0

IMG_20171007_154311

Lähdettiin frendin kanssa halpamatkalle Romaniaan ja maajoukkuetauosta huolimatta kohdalle osui nelosliigan (!) CSA Steua Bucurestin peli. Kaatosade, muutama sata ultraa ja huonotasoinen futisottelu. Läpimärkinä jaksoimme katsoa ensimmäisen puoliajan ja sitten oli pakko lähteä, koska suihkussakin olisi kastunut vähemmän.

1.12.2017 DEL Liga Krefeld Penguine – Kölner Haie 0-2

Maalit: Jones, Schutz. Yleisömäärä 6181.

IMG_7662

Pikkujoulut Saksassa starttasi Krefeldissä lätkän merkeissä. Kölner haki rutiinivoiton Krefeldistä ja me haimme rutiinia oluen juomiseen onnistuen siinä hienosti. Myös tämä reissu oli erittäin onnistunut ja hokipeli hauska tapa aloittaa pitkä viikonloppu Saksan maalla.

2.12.2017 2.Bundesliga MSV Duisburg – Greuther Fürth 2-0

Maalit: Oliveira-Souza, Tashchy. Yleisömäärä 12 017.

IMG_7971

Lauantaina ohjelmaan kuului kaksi ottelua. Päivä startattiin 2.Bundesligan merkeissä Duisburgin tehdaskaupungista, joka ei mene maailman viihtyisimpien kaupunkien joukkoon. Ihan hauska peli kuitenkin ja kotivoiton jälkeen otimme suunnaksi Gelsenkirchenin.

2.12.2017 Bundesliga FC Schalke 05 – 1.FC Köln 2-2

Maalit: Burgstaller, Harit / Guirassy 2. Yleisömäärä 61 761.

IMG_8028_1

Iltapelinä oli Schalken ja FC Kölnin ”derby”. Hörpimme keskustassa glühweiniä ennen stadionille siirtymistä ja paikan päällä olimme Köln-fanien viereisessä alakatsomossa. Köln nappasi yllätyspisteen joka ei kuitenkaan auttanut sarjapaikan kannalta. Tästä pelistä jäi huomattavasti paremmat fiilikset kuin edellisestä Schalke-vierailusta kolmea vuotta aiemmin.

3.12.2017 2.Bundesliga Vfl Bochum – 1.FC Union Berlin 2-1

Maalit: Stoger, Hinterseer / Polter. Yleisömäärä 13 119.

IMG_8127

Matkan viimeinen peli oli sunnuntainen Bochumin ja Union Berlinin kohtaaminen. Kotijoukkueen ultrat kapinoivat seurajohtoa vastaan, mutta tunnelma oli silti kohdillaan. Myös Bochumissa on mukavan kotikutoinen ja sympaattinen meno.

15.2.2018 Eurooppa-liiga FC Kööpenhamina – Atletico Madrid 1-4

Maalit: Fischer / Saul, Gameiro, Griezmann, Vitolo. Yleisömäärä 34 912.

IMG_8560_

Kaverini on kova Atleti ja kun kävi niin hauskasti, että Atletico Madrid pelasi pudotuspelejä Kööpenhaminassa, niin päätimme lähteä ihan paikan päälle. Itse pelissä ei Köpiksellä paljon palaa ollut vaikka ottelua johtivatkin. Tunnelma oli aivan erinomainen ja pyrot komeimpia paikan päällä nähtyjä vaikka Köpikselle tukkaan tulikin. Joskus haluan nähdä vielä Kööpenhaminan ja Bröndbyn kohtaamisen paikan päällä.

10.3.2018 Bundesliga Herha Berlin – SC Freiburg 0-0

Maalit: Noup. Yleisömäärä 38 625.

IMG_9391_

Berliinissä oli harvinainen viikonloppu, kun sekä Hertha että Union olivat tulessa peräkkäisinä päivinä. Serkkuni lähti matkaan mukaan ja meikä oli oppaana Saksan futiksen ensikertalaiselle. Harmi kyllä Herthan ja Freiburgin peli oli aivan paska, mutta sentään Olympiastadion teki vaikutuksen. Samassa matsissa tapasin myös somesta tutun suomalaisen futisfanaatikon face-to-face, terveisiä vaan!

11.3.2018 2.Bundesliga 1.FC Union Berlin – Erzgebirge Aue 0-0

Maalit: Kentän molemmissa päissä. Yleisömäärä 21 788.

IMG-20180311-WA0009

Seuraavana päivänä sentään matsin taso oli kohdillaan vaikkei maaleja nähtykään. Eihän tuosta Union Berlinin meiningistä voi olla pitämättä. Härmäläisiä myös katsomossa ja olutpisteissä isosti.

20.4.2018 Czech Liga AC Sparta Praha – FK Jablonec 2-0

Maalit: Stanciu, Kadlec. Yleisömäärä 12 289.

IMG_9899_

Järkkäsin jätkille yllätysmatkan Tsekkeihin ja siitä tulikin aikamoinen reissu. Ensimmäisenä iltana ohjelmassa oli Sparta Prahan peli Jablonecia vastaan. Näköalaterassilta siirryttiin romanttisessa auringonlaskussa kohti stadionia, jossa Sparta vei kotivoiton 2-0. Meidän mestat oli Spartan ultrapäädyn vieressä, joten tunnelmaa piisasi.

21.4.2018 Czech Liga Bohemians Praha – FC Vysočina Jihlava 1-1.

Maalit: Masek / Mara. Yleisömäärä 4837.

IMG_0033

Bohemians Praha on kulttiseura ja sen stadion kohtalaisen symppis 5000 katsojaa vetävä pytinki Vrsovicen kaupunginosassa. Seisottiin Bohemiansin kannattajapäädyssä 1,30 euroa maksavia oluita siemaillen ja pelin ohella seurattiin parin huumeveijarin menoa päätykatsomon alariveillä. Hauska kokemus ja suositeltava bongaus kaikille futisromantikoille.

22.4.2018 Czech 2.liga Viktoria Zizkov – FK AS Pardubice 0-1.

Maali: Cerny. Yleisömäärä 1676.

IMG_0139

Sunnuntai-aamu alkoi yllätysohjelmalla. Kerroin jätkille, että yhdeksältä lähdetään kämpiltä ja hieman ennen kymppiä saavuimme Zizkovin kaupunginosaan, jossa oli mielenkiintoisesti klo 10.15 alkamassa kakkosliigan ottelu Viktoria Zizkov – Pardubice. Ensimmäisen puoliajan jälkeen ilmoitin, että nyt lähdetään jatkamaan matkaa ja jengi oli vähän ihmeissään. Tulipahan ainakin bongattua vekkuli stadion.

22.4.2018 Pardubice EHT-turnaus Tsekki – Venäjä 2-1.

Maalit: Chytil, Stransky / Kruchinin. Yleisömäärä 6585.

IMG_0169

Zizkovista siirryttiin juna-asemalle ja sieltä kohti Pardubiceä. Junassa kerroin jätkille, että seuraava etappi on EHT-kendoilut kahden ottelun voimin. Ensimmäisessä pelissä Tsekki kaatoi Venäjän ja vie samalla koko kotiturnauksen, mutta enemmän meitä kiinnosti illan ja koko reissun päättänyt Ruotsi-Suomi.

22.4.2018 Pardubice EHT-turnaus Ruotsi – Suomi 3-7.

Maalit: Rodin, Everberg 2 / Suomela, Palola, Jokiharju, Puustinen, Jormakka, Pokka, Sandell. Yleisömäärä 2572.

IMG_0176_

Sunnuntai-ilta ja meininki ylimmillään. Seuraavana aamuna olisi lähtö takaisin Suomeen, mutta se ei juuri tuolla hetkellä painanut. Suomi kaatoi puolityhjässä hallissa Ruotsin ja meidän ryhmä piti huolta hallin tunnelmasta laulamalla Blues-kannattajien ”On meidän päivä”-biisiä lähes koko pelin niin katsomossa kuin käytävilläkin. Erotuttiin myös sillä lailla muista suomalaisista ettei meillä ollut pelipaitoja, hassuja hattuja tai läpsyttimiä. Kivaa oli!

9.11.2018 Bundesliga Hannover 96 – Vfl Wolfsburg 2-1

Maalit: Maina, Debou / Weghorst. Yleisömäärä 35 800.

IMG_0460_

Marraskuussa 2018 vietittiin Saksassa jälleen pikkujouluja kolmen futispelin merkeissä. Otteluohjelman pelipäivälotto ei mennyt ihan putkeen, mutta kun perjantaille ei ollut  oikein muuta vaihtoehtoa kuin mennä Hannoveriin, niin sekin oli parempi kuin ei mitään. Mailapoika tuli reissulle iltakoneella ja yllättyi kun katsomosta löytyi veli, jonka mukaan tulemisesta hänellä ei ollut harmainta hajua. Loppuilta meni biergartenissa.

10.11.2018 2.Bundesliga FC St.Pauli – 1.FC Heidenheim 1846 1-1

Maalit: Veerman / Schnatterer. Yleisömäärä 29 546.

IMG_0734_

Aamujunalla Hampuriin ja pienen kaupunkikierroksen jälkeen pohjoispäädyn seisomapaikoille fiilistelemään. St.Pauli ei ole koskaan voittanut ottelua, kun olen ollut katsomossa eikä tämäkään peli tehnyt poikkeusta. Matsin jälkeen kierreltiin Reeperbahnia ja tivolia ennenkuin siirryimme Berliiniin, jossa meillä oli majoitus. Tämä matsi oli mun 50. ulkomailla nähty ottelu.

11.11.2018 2.Bundesliga 1.FC Magdeburg – Jahn Regensburg 2-3

Maalit: Beck 2 / Gruttner, Correia, Al Ghaddioui. Yleisömäärä 20 336.

IMG_0966_

Reissun viimeinen peli pelattiin Magdeburgissa ja siitä muodostui yksi parhaista futiskokemuksista ikinä. Kaupunki on erittäin fanaattinen ja jo junamatkalla näkyi FC Magdeburgin tägejä ja maalauksia monen kymmenen kilometrin matkalla. Stadionilla tunnelma oli aivan mieletön ja yhteisöllisyys käsittämätön vaikka lopussa tulikin tappio ja sen myötä myös koutsille kenkää. Menkää ihmiset Magdeburgiin!

3.5.2019 Serie A FC Juventus – Torino FC 1-1

Maalit: Ronaldo / Lukic. Yleisömäärä: 38 530

IMG_20190503_221046_

Ensimmäinen Italian futisreissu alkoi komeasti Derby della Molella eli Torinon derbyllä. Juventus oli jo varmistanut mestaruuden, joten suurta panosta kotijoukkueella ei pelissä ollut kunnian lisäksi. Tunnelma oli aika pettymys etenkin kotiyleisön puolelta, mutta Torinon kannattajat pitivät hyvin meteliä läpi pelin.

4.5.2019 Serie B U.S. Cremonese – Brescia FC 0-0

Yleisömäärä: 11 840

IMG_20190504_160448_

Tämä peli katsottiin vieraskatsomosta, jossa oli tiukimmat turvatoimet mihin oon koskaan törmännyt. Brescia oli jo varmistanut Seria A -nousun, joten pelissä ei pelillistä panosta juuri ollut. Harmittavasti turvatoimien vuoksi kotijoukkueen kaulaliinakin jäi hankkimatta, mutta Cremonesen kotipeliä voi helposti suositella Pohjois-Italiassa pyöriville.

5.5.2019 Serie A Parma Calcio – Sampdoria 3-3

Maalit: Gazzola, Kucka, Bastoni / Quagliarella x2, Defrel

Yleisömäärä: 16 992

IMG-20190505-WA0093_

Aivan helvetinmoinen kaatosade aamusta iltaan, mutta niin vaan selvittiin about kuivin jaloin Milanosta Parman peliin. Kaupunki teki vaikutuksen säästä huolimatta ja ystävyysseurojen kohtaaminen oli yksi parhaista peleistä paikan päällä maalijuhlien ansiosta.

6.12.2019 Eredivisie AFC Ajax – Willem II 0-2

Maalit: Ndayishimiye, Dankerlui

Yleisömäärä: 54 022

IMG_20191206_184442_

Ensikosketus Hollannin pääsarjafutikseen. Sarjakärki Ajax hävisi yllättäen hienosti kauden aloittaneelle Willem II:selle ja se oli samalla Ajaxin ensimmäinen kotitappio Eredivisiessä 25 kuukauteen. Tunnelma vähän vaisu ennakko-odotuksiin nähden, mutta ehdottomasti suositeltava kokemus joka tapauksessa.

7.12.2019 ADO Den Haag – FC Twente 0-0

Yleisömäärä: 11 439

IMG_20191207_180657_

ADO:n alkukausi oli ollut surkea ja joukkue oli pudonnut putoamisviivan alle. Tähän otteluun lähdetiin uuden valmentajan ohjeilla, mutta tuloksena tylsä 0-0. Tunnelma oli kuitenkin kohtalaisen hyvä ultrien seasta katsellessa.

8.12.2019 SBV Vitesse – Feyenoord 0-0

Yleisömäärä: 16 455

IMG_20191208_121325_

Ottelu alkoi jo klo 12.15, kuten Hollannissa on sunnuntain ensimmäisillä otteluilla tapana. Myös Vitesse oli vaihtanut valmentajaa ennen tätä ottelua ja se auttoi katkaisemaan viiden ottelun tappioputken. Maaleja ei nähty ja stadionin meininki oli muutenkin aika muovista, mutta tulihan käytyä.

Tavoitteena on lähivuosina ottaa käsittelyyn sekä uusia maita että vanhojen tuttujen maiden uusia stadioneita. Mikäli erityisesti Saksan futismatkat kiinnostaa, niin tässä koostettuna kaikkien 1. ja 2.Bundesligaseurojen lipunmyyntiosoitteet.

Stadionbongauksella,

Laamanaama

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s