Kiinnostaako futisreissu Saksaan, mutta et ole vielä saanut aikaiseksi lähteä? Tai olet ehkä käynyt, mutta homma ei ole toiminut niinkuin piti tai lippujen hankinnan kanssa on ollut ongelmia? Tässä vinkkejä onnistuneeseen Saksan futismatkailureissuun.

Saksan Bundesliga on yleisömääriltään Euroopan suosituin futissarja. Keskimäärin noin 38 000 katsojaa ottelua kohti talsii stadioneille viikottain eikä ihme, sillä peli on viihdyttävää, tunnelma paskimmillaankin hyvää ja käytännön järjestelyt toimii. Lisäksi Saksa on maana futismatkailijan kannalta huomattavasti edullisempi kuin esimerkiksi Englanti. Pääsyliput peleihin maksaa keskimäärin n. 35 euroa, kun Englannin Valioliigassa joudut pahimmillaan pulittamaan matsilipuista jopa puolet enemmän. Ja mikä parasta, tunnelmaltaan aivan huikeat seisomakatsomot ovat edullisimpia, sillä alle 20 eurolla pääset miltei jokaisen Bundesligajengin fanikatsomoon, jos vaan satut liput sinne saamaan. Mutta ennen kuin siellä Saksassa ollaan, niin kannattaa tehdä matkavalmisteluja ja niistä lisää seuraavassa.


Lennot
Helsingistä pääsee suorilla lennoilla Berliiniin, Hampuriin, Frankfurtiin, Müncheniin, Stuttgartiin sekä Düsseldorfiin eli futismatkailun kannalta juuri oikeisiin paikkoihin. Itselläni on tapana heti otteluohjelman julkaisun jälkeen laittaa pyörät rullaamaan ja sopia matkaseurueen kanssa potentiaalinen viikonloppu matka-ajankohdaksi. Lennot haluttuun kohteeseen kannattaa ostaa mahdollisimman pian, jotta saat ne edullisemmin. Eniten futistarjontaa löytyy, kun lennät Düsseldorfiin, mutta otteluohjelmaa katselemalla voit miettiä itsellesi sitä parhainta vaihtoehtoa.

Otteluohjelma ja matsiliput

Otteluohjelmat julkistetaan kesäkuussa ja pelit Saksassa pyörähtävät käyntiin Bundesligan osalta elokuussa ja 2.Bundesligan jo heinäkuun lopussa. Kausi päättyy toukokuussa, joten jos menet futiksen takia Saksaan niin keskikesää kannattaa välttää. Pelipäivät sijoitetaan perjantai-maanantai väliselle ajalle muutaman arkikierroksen lisäksi ja ne lukitaan yleensä 2-3 kuukautta ennen pelipäivää.
Osa seuroista saattaa laittaa matsiliput myyntiin jo ennen virallisen pelipäivän vahvistamista, mutta yleensä ne tulevat vasta kun pelipäivät on tiedossa. Liput myydään seurasta riippuen ensin jäsenille ja sen jälkeen jäljelle jääneet yleisessä myynnissä kaikille halukkaille. Kannattaa ottaa heti selvää milloin yleinen myynti alkaa, jotta et nuku onnesi ohi. Suosituimmat seurat (Bayern München ja Dortmund) myyvät matsinsa usein loppuun jo jäsenille, mutta muiden seurojen peleihin lipunhankinta on kohtalaisen helppoa.Kannattaa myös muistaa, että esim. Dortmundiin ja Müncheniin saat lippuja myös vierasjoukkueen kautta.
Suosittelen lippujenhankintakanavaksi vain ja ainoastaan seuran omien sivujen kautta tapahtuvaa lipunmyyntiä. Jos ainoa peli mikä Saksassa kiinnostaa on Dortmund – Bayern München niin on oma häpeäsi, jos joudut maksamaan lipusta mustan pörssin kautta useita satasia.
Seurojen lipunmyyntijärjestelmiin kannattaa rekisteröityä etukäteen ja muutenkin tehdä vähän tutkimusta kuinka järjestelmä toimii, minne haluat paikat jne. ennen lippujen ostamista, niin vältät ikävät yllätykset tosipaikan tullen. Osa seuroista toimittaa liput Suomeen postitse, joillain nouto tapahtuu stadionilta ja suurimmalla osalla saat printtiliput meiliin. Kirjava meininki, mutta kaikki toimivia. Otteluliput tulevat myyntiin seurasta riippuen 1-6 kuukautta ennen peliä. HUOM! Kannattaa seurata Bundesligan kotisivuilta milloin pelipäivät lukitaan, sillä alustavissa otteluohjelmissa on vain otteluohjelmien runkopäivät merkitty. Normaalisti pelipäivät varmistuvat 2-4 kuukautta aikaisemmin.

Tässä vielä linkit jokaisen Bundesligan ja 2.Bundesligaseuran sekä mielenkiintoisimpien 3.Ligaseurojen lipunmyyntijärjestelmiin kaudella 2021-22. (Päivitetty 30.6.2022)
Bundesliga:
1. FC Union Berlin 1. FSV Mainz 05 Bayer Leverkusen Borussia Dortmund Borussia Mönchengladbach Eintracht Frankfurt FC Augsburg FC Bayern München FC Schalke 04 Hertha BSC RB Leipzig SC Freiburg SV Werder Bremen TSG 1899 Hoffenheim VfB Stuttgart VfL Bochum 1848 VFL Wolfsburg2.Bundesliga
1. FC Magdeburg 1. FC Nürnberg DSC Arminia Bielefeld Eintracht Braunschweig FC Hansa Rostock FC St. Pauli Fortuna Düsseldorf Hamburger SV Hannover 96 Holstein Kiel Karlsruher SC SC Paderborn SPVGG Greuther Fürth SSV Jahn Regensburg SV Darmstadt 98 SV Sandhausen 3.Liga FC Ingolstadt 04 Hallescher FC MSV Duisburg Rot-Weiss-Essen SG Dynamo Dresden SV Waldhof Mannheim SV Wehen Wiesbaden TSV 1860 München VfL OsnabrückHotellit ja kulkeminen Saksassa
Jos menet vain yhteen peliin reissullasi, niin yksi hotelli riittää hyvin, mutta jos tarkoituksenasi on kierrellä pitkin Saksaa, niin voi olla järkevämpää ottaa jokaiselta pelipaikkakunnalta hotelli, etenkin jos etäisyydet ovat suuria. Näin ollen pystyt pelin jälkeen jäädä fiilistelemään kaupungin menoa tai ainakin näkemään nopeasti uusia mestoja.
Juna on helpoin kulkuväline Saksassa ja jos mukana on yli viiden hengen ryhmä, ovat ne myös todella edullisia. Esimerkiksi Hampurista Berliiniin edestakaisin pääsee muutamalla kympillä. Ja mikäs sen mukavampaa kuin istua hyvässä porukassa junassa, katsella maisemia ja hörppiä muuta olut. Lyhyet etäisyydet eivät usein montaa euroa maksa ja aika usein matsipäivinä voit matkustaa lähijunissa myös matsilipulla.
Muuta tärkeää
1) Mene ajoissa stadionille!
Saksassa ei todellakaan mennä stadionille 10 minuuttia ennen matsin alkua, vaan mielellään vähintään tuntia aikaisemmin. Ennen sitä kannattaa hakeutua hyvissä ajoin kotijoukkueen fanien suosimiin paikkoihin, kuten pubeihin, niin pääset nauttimaan matsitunnelmasta jo ennen stadionia. Stadionilla kannattaa kierrellä fanikauppa ja muut pakolliset nähtävyydet ennen matsia sekä ottaa pari tuoppia tunnelman nostattamiseksi. Jos olet onnistunut saamaan seisomakatsomoon liput, niin mene vähintään 45 minuuttia ennen matsin alkua jo katsomoon, sillä parhaat paikat viedään heti. Ja hei, jos ei seurahymnin kuuleminen ennen peliä täyden stadikan laulamana sytytä niin mikä sitten?

2) Käytä käteistä stadioneilla
Käteinen raha on edelleen kovaa huutoa Saksassa, joten nosta sitä ennen kuin menet stadionille. Ainakin bisset ja pientä purtavaa on nopeaa ostaa käteisellä etenkin katsomossa, jossa siis saa ja pitääkin olla tuoppi kädessä. Osalla stadioneista käteinen on korvattu stadionkortilla, jonne ladataan rahaa ja ylijääneen summan saa takaisin jälleen käteisellä.


3) Käyttäydy
Saksassa harvoin fanien meno menee sikailuksi vaikka olut onkin olennainen osa kulttuuria. Miksi siis tahria Suomi-kuvaa vetämällä överit? Nauti pelistä, fiilistele tunnelmaa äläkä urpoile.
Terveisin,
wannabe lederhosen Laamanaama

Ps. Tässä vielä kootusti matkaraportteja eri puolilta Saksaa!
Köln, Leverkusen ja Düsseldorf 2013
Berliini ja Dresden 2014 Hampuri -lätinää Gelsenkirchen, Mainz ja Mönchengladbach 2014 Berliini ja Potsdam 2015 FC St.Pauli-Paderborn 07 03/2016 Hannover 96 – 1.FC Köln 03/2016 Dortmund – Mainz 05 03/2016 Hertha – Borussia Mönchengladbach 11/2016 HSV – Borussia Dortmund 11/2016 RB Leipzig – Mainz 05 11/2016 Eintracht Frankfurt – Werder Bremen 04/2017 SC Freiburg – Mainz 05 04/2017 Duisburg – Greuther Fürth 12/2017 FC Schalke – 1.FC Köln 12/2017 vfL Bochum – 1.FC Union Berlin 12/2017 Hertha BSC – Freiburg 03/2018 1.FC Union Berlin – FC Erzgebirge Aue 03/2018 Hannover 96 – Wolfsburg 11/2018 FC St.Pauli – Heidenheim 11/2018 1.FC Magdeburg – Jahn Regensburg 11/2018
Viikonpäästä Berliinissä ja Bayern München myös paikalla. Mistä löydän tiedon milloin liput tulevat myyntiin? Tulisi olla nopeana ettei missattais matsia. Kiitos etukäteen!
TykkääLiked by 1 henkilö
Moi, liput on myyty loppuun jo maaliskuussa eikä virallista kautta ole enää mahdollista saada niitä. Liput menivät 45 minuutissa kun myynti alkoi 😦
TykkääTykkää