Suunnitelmissa futisreissu Saksaan? Laamanaaman halpamatkat antaa vinkkejä!

Kiinnostaako futisreissu Saksaan, mutta et ole vielä saanut aikaiseksi lähteä? Tai olet ehkä käynyt, mutta homma ei ole toiminut niinkuin piti tai lippujen hankinnan kanssa on ollut ongelmia? Tässä vinkkejä onnistuneeseen Saksan futismatkailureissuun.

futis1
Dresdenille massiivista peukkua. Upea tunnelma matsista toiseen..

Saksan Bundesliga on yleisömääriltään Euroopan suosituin futissarja. Keskimäärin noin 38 000 katsojaa ottelua kohti talsii stadioneille viikottain eikä ihme, sillä peli on viihdyttävää, tunnelma paskimmillaankin hyvää ja käytännön järjestelyt toimii. Lisäksi Saksa on maana futismatkailijan kannalta huomattavasti edullisempi kuin esimerkiksi Englanti. Pääsyliput peleihin maksaa keskimäärin n. 35 euroa, kun Englannin Valioliigassa joudut pahimmillaan pulittamaan matsilipuista jopa puolet enemmän. Ja mikä parasta, tunnelmaltaan aivan huikeat seisomakatsomot ovat edullisimpia, sillä alle 20 eurolla pääset miltei jokaisen Bundesligajengin fanikatsomoon, jos vaan satut liput sinne saamaan. Mutta ennen kuin siellä Saksassa ollaan, niin kannattaa tehdä matkavalmisteluja ja niistä lisää seuraavassa.

futis2
Saksan lutuurikärkeä edustaa itä-Berliinin 1.FC Union Berlin. 3/4 katsomoista on seisomapaikoja.
futis3
Myös Mönchengladbachin päädystä lähtee mökää.

Lennot

Helsingistä pääsee suorilla lennoilla Berliiniin, Hampuriin, Frankfurtiin, Müncheniin, Stuttgartiin sekä Düsseldorfiin eli futismatkailun kannalta juuri oikeisiin paikkoihin. Itselläni on tapana heti otteluohjelman julkaisun jälkeen laittaa pyörät rullaamaan ja sopia matkaseurueen kanssa potentiaalinen viikonloppu matka-ajankohdaksi. Lennot haluttuun kohteeseen kannattaa ostaa mahdollisimman pian, jotta saat ne edullisemmin.
Eniten futistarjontaa löytyy, kun lennät Düsseldorfiin, mutta otteluohjelmaa katselemalla voit miettiä itsellesi sitä parhainta vaihtoehtoa.

futis4
Googlesta pöllitty Saksan futiskartta.

Otteluohjelma ja matsiliput

futis5
Tässä ollaan Berliinin olympiastadikalla keväällä 2014.

Otteluohjelmat julkistetaan kesäkuussa ja pelit Saksassa pyörähtävät käyntiin Bundesligan osalta elokuussa ja 2.Bundesligan jo heinäkuun lopussa. Kausi päättyy toukokuussa, joten jos menet futiksen takia Saksaan niin keskikesää kannattaa välttää. Pelipäivät sijoitetaan perjantai-maanantai väliselle ajalle muutaman arkikierroksen lisäksi ja ne lukitaan yleensä 2-3 kuukautta ennen pelipäivää.

Osa seuroista saattaa laittaa matsiliput myyntiin jo ennen virallisen pelipäivän vahvistamista, mutta yleensä ne tulevat vasta kun pelipäivät on tiedossa. Liput myydään seurasta riippuen ensin jäsenille ja sen jälkeen jäljelle jääneet yleisessä myynnissä kaikille halukkaille. Kannattaa ottaa heti selvää milloin yleinen myynti alkaa, jotta et nuku onnesi ohi. Suosituimmat seurat (Bayern München ja Dortmund) myyvät matsinsa usein loppuun jo jäsenille, mutta muiden seurojen peleihin lipunhankinta on kohtalaisen helppoa.Kannattaa myös muistaa, että esim. Dortmundiin ja Müncheniin saat lippuja myös vierasjoukkueen kautta.

futis6

Suosittelen lippujenhankintakanavaksi vain ja ainoastaan seuran omien sivujen kautta tapahtuvaa lipunmyyntiä. Jos ainoa peli mikä Saksassa kiinnostaa on Dortmund – Bayern München niin on oma häpeäsi, jos joudut maksamaan lipusta mustan pörssin kautta useita satasia.

Seurojen lipunmyyntijärjestelmiin kannattaa rekisteröityä etukäteen ja muutenkin tehdä vähän tutkimusta kuinka järjestelmä toimii, minne haluat paikat jne. ennen lippujen ostamista, niin vältät ikävät yllätykset tosipaikan tullen. Osa seuroista toimittaa liput Suomeen postitse, joillain nouto tapahtuu stadionilta ja suurimmalla osalla saat printtiliput meiliin. Kirjava meininki, mutta kaikki toimivia. Otteluliput tulevat myyntiin seurasta riippuen 1-6 kuukautta ennen peliä. HUOM! Kannattaa seurata Bundesligan kotisivuilta milloin pelipäivät lukitaan, sillä alustavissa otteluohjelmissa on vain otteluohjelmien runkopäivät merkitty. Normaalisti pelipäivät varmistuvat 2-4 kuukautta aikaisemmin.

futis7
Mainz ei ole Suomessa järin tunnettu tai arvostettu seura, mutta puitteet ja tunnelma on kohdillaan.

Tässä vielä linkit jokaisen Bundesligan ja 2.Bundesligaseuran sekä mielenkiintoisimpien 3.Ligaseurojen lipunmyyntijärjestelmiin kaudella 2019-2020. (Päivitetty 12.9.2020)

Bundesliga:

1. FC Köln
1. FSV Mainz 05
Bayer Leverkusen
Borussia Dortmund
Borussia Mönchengladbach
DSC Arminia Bielefeld
Eintracht Frankfurt
FC Augsburg
FC Bayern München
FC Schalke
Hertha BSC
RB Leipzig
SC Freiburg
SV Werder Bremen
TSG 1899 Hoffenheim
1. FC Union Berlin
VfB Stuttgart
VFL Wolfsburg

2.Bundesliga

1. FC Heidenheim 1846
1. FC Nürnberg
Eintracht Braunschweig
FC Erzgebirge Aue
FC St. Pauli
Fortuna Düsseldorf
Hamburger SV
Hannover 96
Holstein Kiel
Karlsruhe SC
SC Paderborn
SSV Jahn Regensburg
SV Darmstadt 98
SV Sandhausen
SPVGG Greuther Fürth
VFL Bochum 1848
VfL Osnabrück
Würzburger Kickers

3.Liga

1. FC Kaiserslautern
1. FC Magdeburg
FC Hansa Rostock
FC Ingolstadt 04
Hallescher FC
MSV Duisburg
SG Dynamo Dresden
SV Wehen Wiesbaden
TSV 1860 München

Hotellit ja kulkeminen Saksassa

Jos menet vain yhteen peliin reissullasi, niin yksi hotelli riittää hyvin, mutta jos tarkoituksenasi on kierrellä pitkin Saksaa, niin voi olla järkevämpää ottaa jokaiselta pelipaikkakunnalta hotelli, etenkin jos etäisyydet ovat suuria. Näin ollen pystyt pelin jälkeen jäädä fiilistelemään kaupungin menoa tai ainakin näkemään nopeasti uusia mestoja.

Juna on helpoin kulkuväline Saksassa ja jos mukana on yli viiden hengen ryhmä, ovat ne myös todella edullisia. Esimerkiksi Hampurista Berliiniin edestakaisin pääsee muutamalla kympillä. Ja mikäs sen mukavampaa kuin istua hyvässä porukassa junassa, katsella maisemia ja hörppiä muuta olut. Lyhyet etäisyydet eivät usein montaa euroa maksa ja aika usein matsipäivinä voit matkustaa lähijunissa myös matsilipulla.

Muuta tärkeää

1) Mene ajoissa stadionille!

Saksassa ei todellakaan mennä stadionille 10 minuuttia ennen matsin alkua, vaan mielellään vähintään tuntia aikaisemmin. Ennen sitä kannattaa hakeutua hyvissä ajoin kotijoukkueen fanien suosimiin paikkoihin, kuten pubeihin, niin pääset nauttimaan matsitunnelmasta jo ennen stadionia. Stadionilla kannattaa kierrellä fanikauppa ja muut pakolliset nähtävyydet ennen matsia sekä ottaa pari tuoppia tunnelman nostattamiseksi. Jos olet onnistunut saamaan seisomakatsomoon liput, niin mene vähintään 45 minuuttia ennen matsin alkua jo katsomoon, sillä parhaat paikat viedään heti. Ja hei, jos ei seurahymnin kuuleminen ennen peliä täyden stadikan laulamana sytytä niin mikä sitten?

futis8
You’ll Never Walk Alone soi myös Mainzin tunnushymninä.


2) Käytä käteistä stadioneilla

Käteinen raha on edelleen kovaa huutoa Saksassa, joten nosta sitä ennen kuin menet stadionille. Ainakin bisset ja pientä purtavaa on nopeaa ostaa käteisellä etenkin katsomossa, jossa siis saa ja pitääkin olla tuoppi kädessä. Osalla stadioneista käteinen on korvattu stadionkortilla, jonne ladataan rahaa ja ylijääneen summan saa takaisin jälleen käteisellä.

futis9
Itselläni on tapana ostaa joka matsista fanihuivi muistoksi.
futis10
Schalken Veltins Arena oli iltavalaistuksessa komea näky.

3) Käyttäydy

Saksassa harvoin fanien meno menee sikailuksi vaikka olut onkin olennainen osa kulttuuria. Miksi siis tahria Suomi-kuvaa vetämällä överit? Nauti pelistä, fiilistele tunnelmaa äläkä urpoile.

Terveisin,

wannabe lederhosen Laamanaama

futis11
Potsdam 2015. Nevö föget!

Ps. Tässä vielä kootusti matkaraportteja eri puolilta Saksaa!

Köln, Leverkusen ja Düsseldorf 2013
Berliini ja Dresden 2014
Hampuri -lätinää
Gelsenkirchen, Mainz ja Mönchengladbach 2014
Berliini ja Potsdam 2015
FC St.Pauli-Paderborn 07 03/2016
Hannover 96 – 1.FC Köln 03/2016
Dortmund – Mainz 05 03/2016
Hertha – Borussia Mönchengladbach 11/2016
HSV – Borussia Dortmund 11/2016
RB Leipzig – Mainz 05 11/2016
Eintracht Frankfurt – Werder Bremen 04/2017
SC Freiburg – Mainz 05 04/2017
Duisburg – Greuther Fürth 12/2017
FC Schalke – 1.FC Köln 12/2017
vfL Bochum – 1.FC Union Berlin 12/2017
Hertha BSC – Freiburg 03/2018
1.FC Union Berlin – FC Erzgebirge Aue 03/2018
Hannover 96 – Wolfsburg 11/2018
FC St.Pauli – Heidenheim 11/2018
1.FC Magdeburg – Jahn Regensburg 11/2018

2 kommenttia artikkeliin ”Suunnitelmissa futisreissu Saksaan? Laamanaaman halpamatkat antaa vinkkejä!

  1. Timo Kuokkanen

    Viikonpäästä Berliinissä ja Bayern München myös paikalla. Mistä löydän tiedon milloin liput tulevat myyntiin? Tulisi olla nopeana ettei missattais matsia. Kiitos etukäteen!

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s