FC St. Pauli – retriitti Reeperbahnilla

Kaksi peliä samana päivänä on tiukka setti, mutta painamme kuin pikkulapset karkkikauppaan lauantai-illan FC St. Pauli – SV Darmstadtin otteluun Kielin aamupäivän vierailun jälkeen. Reeperbahn kuhisee ja porukkaa valuu baareihin, epämääräisiin teknoklubeihin, seksikauppoihin ja me nöösipojat Millerntorille, FC St. Paulin kotiluolaan.

Hampuri lauantai 29.10. klo 17:30. Ah, saksalainen dönerkebab, ei ole parempaa. Juominen ei ole unohtunut, mutta syömistäkään ei sovi unohtaa mikäli aiomme jaksaa päivän toisen 2. Bundesligaottelun (ensimmäisessä Fortuna Düsseldorf haki voiton Kielistä) sekä sen jälkipelit. Suuntaamme ravittuna kohti Reeperbahnia, jonka välittömässä läheisyydessä, sijaintiinsa nähden yllättävän hiljaisella sivukadulla, hotellimme sijaitsee. Tällä kertaa meidän ei tarvitse ravata munaravia, mutta lepääminenkin voisi koitua kohtaloksi. Siispä pienten freshausten jälkeen herättelen lassekukkosmaisella tsempillä matkaseurueen ja lähdemme pienen Herbertssra..Reeperbahn-kierroksen jälkeen kohti Millerntoria, tuota omalaatuisten ihmisten omalaatuista stadionia, jossa kaupungin kapinallisseura FC St. Pauli pelaa.

Millerntor-Stadion

1963 rakennettua Millerntor-Stadionia on laajennettu vuosien aikana usean kerran. Itse kävin ensimmäisen kerran St. Paulin stadionilla vuonna 2006, ja itse ottelussa 2009 eikä tuota stadionia enää samaksi tunnistaisi, sillä kaikki neljä katsomoa on kunnostettu aikojen saatossa. Se mitä vanhasta on jäljellä on lähinnä tunnelma, joka ei ole merkittävästi huonontunut vaikka stadikkaa on modernisoitukin. Pysähdymme ensimmäisellä fanishopilla, johon Hampurin ensikertalaisella Ollilla (nimi muutettu) uppoaa sievoinen summa rahaa. Olen itse tuonne suosikkiseurani shoppiin jo oman osuuteni vuosien varrella tuhlannut, joten en tarvitse uusia tuotteita, etenkin kun sain reissun järjestelyistä kiitokseksi FCSP:n komean pipon. Kiitos vielä siitä seurueelle.

Sijanti stadionille on suorastaan loistava, sillä lähimmät U-Bahn pysäkit St. Pauli sekä Feldstraße sijaitsevat vain muutaman sadan metrin päässä. Ennen ottelua kannattaa viettää aikaa esimerkiksi Jolly Rogersissa tai muissa kannattajien suosimissa paikoissa. Ottelun jälkeen läheinen Reeperbahn tarjoaakin satoja vaihtoehtoja hukata sielunsa.

Liput FC St. Paulin kotiotteluihin saa seuran lipunmyyntisivujen kautta noin kuukautta ennen ottelupäivää. Rekisteröidy sivuille jo etukäteen ja katso milloin lipunmyynti alkaa, niin saumat saada tiketit paranee huomattavasti. Liput tulee ensin myyntiin seuran jäsenille, sitä seuraavana päivänä aikaisemmin otteluissa käyneille rekisteröityneille käyttäjille ja sitten vapaaseen myyntiin sikäli mikäli niitä jää. Esimerkiksi Darmstadt-otteluun ei lippuja yleiseen myyntiin jäänyt. Ei silti kannata heittää kirvestä kaivoon vaikkei heti tärppäisikään, sillä lippuja saattaa vapautua vielä ennen ottelua, kun kausikorttilaiset myyvät lipunmyyntisivujen kautta lippunsa eteenpäin, jos eivät peliin pääse, tai mikäli lisäpaikkoja vieraskatsomosta avataan myös kotikannattajille. Aiemmin ostetut liput piti noutaa stadionilta, mutta 2020-luku saapui viimein Hampuriinkin ja liput saa suoraan sähköpostiin print-at-home meiningillä. Mikäli juuri sinulla on joskus tarve FC St. Paulin lipuille, niin pistähän viestiä niin jeesaan.

Kotijoukkue FC St. Pauli

1910 perustettu FC St. Pauli on noussut ilmiöksi ympäri maailman. Seura on avoimesti vastaan rasismia, oikeistolaisuutta ja muita ismejä, jopa siinä määrin, että jalkapallo on jäänyt jopa vähän sivurooliin aika ajoin. Kirjoitin edellisen kerran St. Paulin pelissä käydessäni seuraavasti eikä oikeastaan mikään ole muuttunut:

Hampurilainen FC St. Pauli on enemmän kuin jalkapallojoukkue. Se on monelle elämäntapa asenteiltaan, arvoiltaan ja ideologiltaan. Joukkue ja sen kannattajat ovat avoimesti rasismia, seksismiä sekä oikeistoa vastaan ja se näkyy myös rosoisen tunnelmallisella Millerntor -stadionilla, jossa sateenkaariliput liehuvat sulassa sovussa seuran tunnuksen pääkallolipun vieressä. Hieman vajaan 30 000 katsojan Millerntor onkin värikäs punkkareineen, anarkistineen, hipstereineen sekä maahanmuuttajineen. Maailmanlaajuisen kannatuksen vuoksi pelissä näkee myös paljon ulkomaalaistaustaisia kannattajia.

Joukkue on myös sosiaalisen median seuraajamäärien mittapuulla sarjan suurseuroja 547 000 Facebook- sekä 273 000 Instagram-seuraajallaan. FC St. Paulilla on myös suomenkielinen Twitter-tili FC St. Pauli Suomi.

Perinteinen, 31.kauttansa toisella sarjatasolla pelaava, FCSP on kaikkien aikojen maratontaulukossa sijalla 2. St. Pauli on lisäksi pelannut kahdeksan kautta Bundesligassa. Viimeisimmän kerran pääkallot on nähty pääsarjassa 2010/11 kaudella. Mestaruuksia Reeperbahnin kupeessa ei ole tarvinnut juhlia ellei sarjanousuja lasketa.

Haastattelin suomalaista FC St. Paulin kannattajaa Niklasta muutamalla kiperällä kysymyksellä:

Mistä FC St. Paulin kannattamisesi alkoi ja miksi juuri FCSP?

Alkoi 2010-luvun alkupuolella, jolloin aloin käymään isäni kanssa Millerntorilla. Aluksi olin matseissa ”neutraalina”-katsojana. Vähitellen kuitenkin kiinnostus kasvoi ja yhtäkkiä huomasinkin seuraavani Paulin matseja kotisohvalta käsin. Seurasta tuli osa arkeani.

Mikä seurasta tekee niin ainutlaatuisen?

Erilaisuus ja se, että FC St. Pauli on oikeasti enemmän kuin seura. Itseeni iskee myös se, että FC St. Pauli on kaupunginosa-seura ja tulee Hampurin sydämestä.

Entä missä näet St. Paulin viiden vuoden päästä?

Minulle tärkeintä on, että St. Paulin identiteetti säilyisi entisellään ja Millerntorilla käynti toisi samanlaisen fiiliksen kuin tähänkin asti. Toki aina on kivempi voittaa kuin hävitä, mutta isossa kuvassa sarjatasolla ei ole minulle suurta merkitystä. Uskoisin kuitenkin, että mikäli nykyinen suhteellisen hyvä suuntaus jatkuu, niin St. Pauli on viiden vuoden sisällä vakiojoukkue 2. Bundesligan kärkitaistossa ja taistelee noususta Bundesligaan useammin kuin viime vuosina.

Montako FCSP:n ottelua olet nähnyt paikan päällä?

Piti oikein laskea, että 17 matsia tullut nähtyä paikanpäällä.Top 3 seuralegendat?Siltä ajalta, kun olen St. Paulia seurannut niin Fabian Boll, Robin Himmelmann ja Christopher Buchtmann. Itseltäni löytyykin kaksi Buchtmannin pelipaitaa kotoa. Ajalta, jolloin en St. Paulia seurannut niin listalle olisi voinut nostaa ainakin Holger Stanislawskin.

Ketä pelaajia kannattaa seurata kauden 22/23 rosterissa?

Sanoisin, että Jackson Irvine ja Marcel Hartel. Tämän lisäksi hyökkääjiä ylipäätään, kuka heistä nousisi Burgstallerin korvaajaksi.

Vinkit matsipäivälle Hampuriin?

Riippuu paljon mistä tykkää. St. Paulin kaupunginosassa ja Millerntorin lähistöllä on hyvä meininki hyvissä ajoin matsipäivänä. Kuppiloita on riittämiin. Meillä on ollut tapana käydä FC St. Paulin kannattajabaari Jolly Rogerissa, joko ennen tai jälkeen matsin. Itse tykkään myös Landungsbrückenin alueesta, jossa on kiva käydä syömässä ja nauttia merellisestä tunnelmasta. Kolmantena nostaisin Altonan kaupunginosan, jossa voi myös käydä katsomassa paikallisen Altona 93:n peliä. Altona 93 on samanhenkinen seura kuin FC St. Pauli. Altonassa on myös erinomainen Eisenstein-ravintola.

Vierasjoukkue SV Darmstadt 08

SV Darmstadt pelaa kuudetta kautta putkeen 2. Bundesligassa. Seura kävi nuuhkimassa pääsarjan tunnelmia kausilla 2015-2017, kun se onnistui nousemaan muutaman 3. Ligakauden jälkeen kautta kakkoseen, ja sieltä suoraan Bundesligaan. Melkoinen tarina, sillä Frankfurtin kupeesta tuleva seura pelasi vielä kaudet 1993-2011 nelos- ja vitossarjatasolla eikä Bulivuosinakaan olosuhteet olleet oikein millään lailla pääsarjakelpoiset. Sittemmin seuran kotistadionia Stadion am Böllenfalltoria on kunnostettu isosti ja nyt suolikaupungin fasiliteetit alkavat olla jo hyvät.

Seuralla on hyvät kannattajat ja Hampuriinkin oli SVD:tä lähtenyt tukemaan täysi vierassektio, 2800 kannattajaa. Ei paljon 500 kilometriä ja viisi matkatuntia paina. Respect.

2. Bundesliga la 29.10.22 Millerntor Stadion, Hampuri

FC St. Pauli – SV Darmstadt 08 1-1 (0-0), yleisömäärä: 29 546

Pienen jonottelun jälkeen olemme sisällä stadionin pohjoispäädyssä. Meille on muodostunut vakiopaikoiksi juuri tuo pääty, osin siitä syystä, että sinne saa lipunmyynnin alkaessa yleensä parhaiten liput usealle hengelle. Meillä on paikat melkein piippuhyllyllä keskellä päätyä, parin metrin päässä möykkäävät Darmstadtin kannattajat. Nappaamme luonnollisesti Astra-oluet katsomoon ja jäämme odottelemaan joukkueita kentälle. Maailman tapahtumien vuoksi FC St. Pauli joutui nostamaan Astran hintaa kaudelle 2022-23 ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen. Tuopin hinta nousi 4,70 euroon neljästä eurosta. Myös Bratwurstin hinta nousi 50 sentillä 3,30 euroon ja currywursti 60 sentillä 3,80 euroon. Silti hinnat tuntuvat suomalaisesta edulliselta. Samalla kun saavumme paikoillemme soi stadikan ämyreistä Das Herz von St. Pauli-kappaleen punk-versio ja yleisö viihtyy.

Kotijoukkueen kausi on ollut vaikea. FCSP voitti edellisessä kotiottelussa verivihollisen HSV:n 3-0, joka oli Paulin ensimmäinen voitto 2. Bundesligassa kahteen kuukauteen. Saksan cupin toisella kierroksella ruskeavalkoiset putosivat kauden erinomaisesti aloittaneelle, Europelejäkin pelaavalle SC Freiburgille jatkoajan jälkeen 2-1. Edellisessä 2. Bundesligaottelu Bielefeldissä St. Pauli joutui nöyrtymään sarjajumbona majailleelle Arminia Bielefeldille 2-0, joten paineet kotivoitolle ovat suuret. FC St. Pauli löytyy ennen 12. sarjakierroksen ottelua sijalta 12. neljällätoista pisteellä. Paras maalintekijä on Marcel Härtel kolmella maalilla mikä kertoo jo oleellisen joukkueen ongelmista. Viime kauden tykkien Guido Burgstallerin ja Daniel-Kofi Kyerehin lähdöt näkyvät karusti. Itseäni lämmittäisi nähdä kotivoitto jo siitäkin syystä, että vaikka Paulin pelejä on takana jo hyvä määrä, niin ensimmäistäkään voittoa en ole ollut todistamassa, muutaman tasurin sentään.

Sarjaa ennen ottelua johtava Darmstadt pudotti upeasti Bundesligajätti Borussia Mönchengladbachin Saksan cupista kotivoitolla 2-1. Edellinen 2. Bundesligaottelu Kieliä vastaan kotona päättyi 1-1, mutta tasapelistä huolimatta SV Darmstadt jatkoi upeasti alkanutta kauttaan paalupaikalla. Philip Tietz on ampunut alkukaudesta kuusi osumaa. FC St. Pauli ja Darmstadt ovat kohdanneet historiansa aikana 21 kertaa ja voitot mennyt suolikaupunkiin luvuin 12-3-6.

Muutama minuutti ottelun alkuun. Vaihtopelaajat kävelevät hiljalleen kentän poikki ja yleisössä alkaa kohina. SV Darmstadtin kannattajat pitävät vieressämme erinomaista meteliä, mutta heidän ääni hukkuu, kun legendaarisen Hell’s Bellsin kellot alkavat soida. Ultrà Sankt Paulin kannattajilla on 20-vuotisjuhlat ja eteläpäädyn ylle laskeutuu upea tifo. Siellä täällä lentää ilmaan paperisilppua, liput liehuvat ja yleisö huutaa SANKT PAULI, SANKT PAULI. Tämän takia Millerntorille kannattaa tulla.

Ensimmäinen puoliaika ei tarjoa maaleja, mutta päätyämme kohti hyökkäävä kotijoukkue luo pari hyvää paikkaa ja hallitsee ottelua. Silti kuuluisa maalintekijöiden puute vaivaa.

Pieni väsy uhkaa vaivata seuruettamme, joten päätämme Mailapojan kanssa sniikata alakatsomon seisomapaikoille toiseksi puoliajaksi. Sitä ennen luonnollisesti haemme pari Astraa, ja tungemme keskelle tiivistä katsomonosaa Antifa Hooligans-kappaleen soidessa. Biisi istuu tähän ympäristöön kuin pankkiautomaatti huorakadulle.

Pohjoispäätyynkin on tullut rummut sitten viime vierailun ja tunnelma on parempi kuin aiemmin kerroilla. Pohjoispääty lähtee mukaan vastapäisen ultrapäädyn lauluihin ja usein aloittaa myös omat chanttinsa. Laulun lomassa takanani seisova nuori nainen alkaa huutaa minulle saksaksi, mutta en ymmärrä sanaakaan. Sanon hänelle, että englantia kiitos, mutta hän päättää kertoa asiansa Mailapojalle, englanniksi. Piponi kuulemma osuu häntä naamaan. Selevä. Myös muut ympärillä olevat ovat kiinnostuneita minusta ja Mailapojasta, kun tajuavat että emme ole paikallisia. Ensin he kyseenalaistavat miksi olemme täällä, tiedämmekö mitään seurasta ja muuta vastaavaa. Saamme heidän vakuuttuneiksi, ettei nyt olla ihan ensimmäistä kertaa paikan päällä ja tässä ollaan ihan aidosti ruskeapaitojen puolella. Mailapojan vieressä oleva mies kertoo tekevänsä businessta Tampereen suuntaan ja yhtäkkiä olemmekin ylimpiä ystäviä.

Darmstadt siirtyy vierasjohtoon ottelun 60 minuutilla, kun puolustaja Frank Ronstadtille siunaantuu tilaa ja komea laukaus painuu verkkoon. Yläkatsomossa Olli (nimi muutettu) on kuulemma sanonut Otolle (nimi muutettu) n. 15 sekuntia aikaisemmin, että olisihan se kiva jos Laamanaama (nimi ei muutettu) näkisi joskus St. Paulin voiton. Kiitti jinxauksesta vaan.

Vajaa kymmenen minuuttia myöhemmin St. Pauli pelaa barcelonaa ja pallo vaihtaa omistajaa kuin teinityttö poikaystävää. Näppärän pallorallin päätteeksi Lukas Daschner tasoittaa ottelun 1-1:een. Muutamaa sekuntia myöhemmin päälläni on varmaan litra olutta ja takana oleva nainen taitaa kaataa sitä myös selkäpuoleltani paidan sisään. Danke! Mitäpä sitä ei kotijoukkueen maalin edestä tekisi, mutta näitä paitoja ei tarvitse enää tällä reissulla käyttää. Viimeisten 20 minuutin aikana ei maaleja enää nähdä, enkä itsekään vielä näe St. Paulin voittoa. Olisi helpompaa kannustaa Bayern Münchenia, mutta eipä ainakaan gloryhunteriksi voi syyttää, trendhunteriksi korkeintaan.

Ottelun päätyttyä puoli yhdentoista aikaan ilta on vielä nuori. Yli 12 tunnin törpöttely meinaa viedä eräältä nimeltä mainitsemattomalta seurueemme jäseneltä voimat, mutta hyvin Mailapoika itsensä kokoaa ja läheisen Copa Cabana Barin terassilta löytyy tunnin päästä ihan uusi mies. Lähdemme kiertelemään Reeperbahnin lähiseutuja ja emme todellakaan ole yksin. Halloween-viikonloppu on ilmeisesti saanut koko kaupungin liikkeelle ja esimerkiksi kuuluisa Große Freiheit-katu on niin täynnä, ettei eteenpäin meinaa päästä. Meitä ei tukkoon ammutut party papiidipaadi-mestat napostele, mutta onneksi kilometrin säteeltä löytyy yhtä sun toista kiinnostavaa. Välillä väistelemme kadulla makuupuisseissa tai sanomalehtien alla asuvia kodittomia, välillä Halloween-kostuumeissa olevia bilettäjiä ja välillä baarien turhan aggressiivisia sisäänheittäjiä. Lopulta päädymme parin pienen pysähdyksen jälkeen vielä tuopin ääreen ja kokoamme päivän antia yhteen. Sunnuntaina edessä on Laamanaama-retriitin kolmas päivä ja neljäs ottelu. Aamukymmeneltä matka jatkuu kohti Hannoveria, kaupunkia joka on tullut tutuksi jo monella aikaisemmalla reissulla. Lue Hannoverin meiningit täältä.

Laamanaaman lutuuripisteet tämänkertaiselle FC St. Paulin ottelutapahtumalle 8,5.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s