Rapeiden viiden tunnin unien jälkeen maistuu hannoverilaishotellin aamupala erityisen hyvin pekonilla, kahvilla ja jo legendaariset mittasuhteet saaneella neljän euron kermaliköörillä ryyditettynä. Reissun tulokaskaksikko; mailapojan veli sekä turkulaismies tosin loistavat aamupalahuoneessa poissaolollaan, mutta sentään aamujunaan he ehtivät kuin vanhat tekijät. Ravintolavaunusta nappaamme takeaway kahvit, käytämme maidon sijasta kermalikööriä viilentäjänä ja nautimme jälkkäriksi oluet. Tunnelma ja olotila kohenevat käsi kädessä. Laamanaaman halpamatkoille ensimmäistä kertaa osallistuva Turun vahvistus on vielä hieman ruosteessa edellispäivän Hannover-matsin jäljiltä, mutta pikkuhiljaa vaunussa alkaa Turun murrekin kuulumaan ja viimeistään astuessamme sateiseen Hampuriin alkavat kaikki olemaan tolpillaan. Myös muutamia St. Paulin pelipaitoja sekä huiveja näkyy junassa ja se on aina hienoa se. Kello lähestyy yhtätoista, kun astumme yhteen suosikkikaupungeistani.



Matkan toisen futispelin, 2.Bundesligan FC St. Pauli – FC Heidenheim kohtaamisen alkuun on reilu pari tuntia ja päätämme pienen Elbe-joen varressa tapahtuvan sightseeing-kierroksen jälkeen siirtyä Millerntor-stadionille, jossa on jo täysi kuhina päällä. Siinä missä Suomessa pelipaikalle tullaan hetki ennen aloituspotkua niin suuremmissa jalkapallomaissa paikalle raahaudutaan jo tunti-pari ennen peliä fiilistelemään ja juomaan olutta.
2.Bundesliga, 10.11.2018 klo 13:00 @ Millerntor Stadion Hamburg
FC St. Pauli – 1. FC Heidenheim
FC St.Pauli
Hampurilainen FC St. Pauli on enemmän kuin jalkapallojoukkue. Se on monelle elämäntapa asenteiltaan, arvoiltaan ja ideologiltaan. Joukkue ja sen kannattajat ovat avoimesti rasismia, seksismiä sekä oikeistoa vastaan ja se näkyy myös rosoisen tunnelmallisella Millerntor -stadionilla, jossa sateenkaariliput liehuvat sulassa sovussa seuran tunnuksen pääkallolipun vieressä. Hieman vajaan 30 000 katsojan Millerntor onkin värikäs punkkareineen, anarkistineen, hipstereineen sekä maahanmuuttajineen. Maailmanlaajuisen kannatuksen vuoksi pelissä näkee myös paljon ulkomaalaistaustaisia kannattajia.
FCSP on pelannut viimeiset 20 vuotta pääasiassa 2.Bundesligassa, mutta mukaan mahtuu myös yksi kausi Bundesligaa kaudella 2010-2011 sekä neljän kauden mittainen korpivaellus Regionalligassa 2000-luvun alkupuolella. Viimeiset kaudet seura on pelannut ailahtelevasti joukkueen sijoitusten ollessa kaikkea mahdollista sijojen 4. ja 15. välillä.
Voit lukea seurasta lisää in english esimerkiksi Wikipediasta tai katsoa seurasta kertovat jutun YouTubesta.

1. FC Heidenheim
1.FC Heidenheim tulee nimensä mukaisesti Heidenheimin kaupungista Etelä-Saksasta, läheltä Stuttgartia. Joukkue pelaa vasta viidettä kauttaan 2.Bundesligassa eikä se millään mittarilla kuulu sarjan tunnetuimpiin tai suosituimpiin joukkueisiin toisin kuin FC St. Pauli. Mistään pilipaliseurasta ei kuitenkaan pelillisesti ole kysymys, sillä joukkue on keikkunut sarjan puolivälin kieppeillä viimeisenä neljänä kautena.
Lähtökohdat otteluun
St. Pauli on aloittanut kautensa hyvin ja on sarjassa upeasti sijalle kaksi. Sarjan kärki on kuitenkin todella tasainen ja sijoitukset heilahtelevat kierros kierrokselta, joten kahdella peräkkäisellä voitolla tai tappiolla on iso merkitys. FC Heidenheim on sarjassa kuudentena ja se pystyy kiusaamaan isompiaan jokaisessa pelissä. Tästä hyvänä esimerkkinä esimerkiksi sarjan jättiläiseltä, 1. FC Kölniltä, haettu vieraspiste lokakuussa.
Stadion ja matsiliput
St. Paulin liput myydään loppuun käytännössä jokaiseen kotiotteluun. Matsiliput tulevat myyntiin noin 1-2 kuukautta ennen ottelua ja jotta saat haluamaasi matsiin tiketit, niin kannattaa varmistaa että olet ostamassa niitä heti myynnin alettua. Yksittäisiä irtolippuja vapautuu myyntiin joka tapauksessa kun vierasfanien määrä tarkentuu tai kun jäsenet vapauttavat niitä mikäli eivät itse pääse paikalle. Liput saa ostettua seuran lipunmyyntisivujen kautta ja ne voi noutaa ennen peliä henkkareilla Gegentribune katsomon alta löytyvästä pisteestä.



Millerntor-stadionia on remontoitu viime vuosien aikana aikana paljonkin ja kapasiteettia nostettu. Stadionilla vieraillessa kannattaa kiinnittää huomiota seuran fanien maalaamiin muraaneihin sekä seuratunnuksiin.

Herz Von St. Pauli
Stadionilla fanikauppa on aivan jäätävän täynnä, joten päätämme siirtyä hakemaan lippuja noutopisteestä, jossa on oma jono ulkomaalaisille katsojille. Sain hommattua meille erittäin kalliit 12,50 euroa maksaneet seisomapaikat Nordtribunesta heti kun myynti alkoi ja hyvä niin, sillä liput loppuivat muutamassa minuutissa. Siirrymmekin hyvissä ajoin katsomon puolelle valtaamaan paikat. Joukkueet tulevat lämmittelyyn ja meteli yltyy, kun joukkueensa näköiset kannattajat huutavat Sankt Paulia idoleilleen. Herz Von St. Pauli punkbiisi lähtee tunteella ja porukat on hyvin messissä katsomossa. Hells Bellsin alkutahtien aikana joukkueet saapuvat paperisilppusateessa kentälle ja peli on valmis alkamaan. Samalla St. Paulin ultrat ilmoittavat mielipiteensä banderoilleilla ja kakskeppisillä edellisen viikonlopun tapahtumille Bielefeldissä, missä poliisit pitivät satoja vieraskannattajia jumissa junassa ottelun ajan levottomuuksien välttämiseksi.


Tunnelma on ottelun alussa jopa yllättävän vaisu eikä koko stadion lähde mukaan chantteihin kuin vasta reilun viiden minuutin jälkeen. Heidenheimista saapunut pienehkö kannattajaryhmä jää tässä vaiheessa täysin kotiyleisön jalkoihin. St. Pauli aloittaa pelin todella vahvasti ja lukuisia kulmapotkuja, jotka Heidenheimin puolustus kuitenkin eliminoi hyvin. Ennen jokaista kulmapotkua yleisö kilistelee avaimiaan mikä luo katsomoon mukavan erilaisen tunnelman. Avainten kilistelyllä tarkoitetaan ottelun avainhetkeä, jollaiseksi kulmapotkut voitaneen laskea. Ensimmäisellä puoliskolla ei maaleja nähdä kilistelystä ja katsomossa tapahtuvasta kippistelystä huolimatta.


Emme ole ainoita matsiin saapuneita suomalaisia, sillä puoliajalla vessassa kysellään rallienglannilla, että onko hanavesi Saksassa juomakelpoista. Kysyjän olotilasta päätellen ainakin Astra-olut on ollut hyvinkin juomakelpoista mikä toki pitää täysin paikkaansa. Nälkäisimmät ja kokeilunhaluisimmat meistä yllättävät itsensäkin ja hakevat mustapapuburgerit. Vegehommat tuovat ihan kivaa vaihtelua dönereihin, mutta ainakaan minusta ei tuon kokemuksen perusteella vielä mustapapuburger fanaatikkoa saa.

Toisen jakson alussa Heidenheim hiljentää stadionin siirtymällä 0-1 johtoon. Hetken aikaan tätä mutrusuina ihmetellään, mutta sitten vaihdosta sisään tullut hollantilainen Henk Veerman pääsee lopulta tasoittamaan lukemat ansaitusti 1-1:een. Ottelun tuomari hakee hieman isompaa roolia ja jättää muutaman Heidenheimin selvän rikkeen viheltämättä mikä aiheuttaa kiukkua kotiyleisössä. Matsin päätyttyä tasalukemiin 1-1 saavatkin tuomarit osakseen kovan vihellyskonsertin poistuessaan pukusuojaan. St. Pauli puolestaan saa raikuvat aplodit tasurista huolimatta kiertäessään katsomo katsomolta stadionin. Mulla itselläni tuntuu olevan paha kirous päällä, sillä vaikka nähtyjä St. Paulin pelejä alkaa olemaan vyöllä jo ihan mukavasti, niin voitto odottaa yhtä itseään.
After match – ”ooksä Laamanaama?”
Ottelun jälkeen sumplimme, että mihin siirtyisimme seuraavaksi. Suunnitelmat keskeytyvät, kun vierestä kuuluu kysymys ”ooksä Laamanaama?”. No olenhan minä ja moro vaan. Hollannissa vaihto-oppilaana oleva, FutisForumillekin ansiokkaita futisraportteja kirjoitteleva mukava mies tulee morjestamaan. Kutsumme kaverin mukaan Reeperbahnille kebabille ja kukapas tuollaisesta tarjouksesta voisikaan kieltäytyä? Reeperbahnilla kaveri kysäisee, että kukas teistä on se mailapoika. Hienoa että vahva brändäys on tuottanut tulosta! Voi olla, että mailapoika -fanituotteet ehtivät vielä joulumarkkinoille.




Dönerien jälkeen yllätysvieraamme joutuu jatkamaan matkaansa, mutta meidän kuuden hengen seurueemme jää vielä nauttimaan St. Paulin kaupunginosan vekkulista ja merimieshenkisestä tunnelmasta ennenkuin junamme lähtee kohti seuraavan kahden yön majapaikkaamme Berliiniä. Yritämme mennä oluelle ensimmäiseen Herbertstrassen rautaporttien viereiseen baariin, mutta emme pääse sisään koska pubi kannattaa kilpailija HSV:tä eikä St. Paulin väreissä ole sinne asiaa. Pitäkööt tuoppinsa. Suuntaamme DOM-tivoliin, joka on parahiksi auennut talvikaudelle ja napsuttelemme glühweinit naamariin.





Junassa alle parin tunnin matka sujuu rattoisasti höpötellen, paitsi mailapoika juniorin osalta, joka päättää ottaa kauneusunet. Pitkä päivä alkaa näkymään myös muiden otteissa lievänä väsymyksenä niin juttujen kuin fyysisen preesensinkin osalta. Saavumme yhdeksän jälkeen Berliiniin, jossa porukkamme hajaantuu kahteen eri suuntaan. Skottijuutalaisena käytän kaverini kanssa multa löytyvän hotellilahjakortin, jonka voitin aikanaan Saksan matkailutoimiston tilaisuudesta. Matkan rookiet, turkulaismies ja mailapoika jr. sekä jo edellisiltä reissuilta tutut miesveistos ja mailapoika suuntaavat puolestaan juna-aseman viereiseen hotelliin. Itse lähden karvaisimman matkaseurueen jäsenen kanssa kohti Kurfürstendammia, jonka lähettyvillä ”hieman” gay, mutta samalla viihtyisän tyylikäs design-hotellimme sijaitsee. Kovasti oli vielä junassa uhottu Kreutzbergin iltajatkoista, mutta koko porukalle riitti hotellin viereiset raflat. Ehkä ihan hyvä niin, sillä sunnuntai-aamuna ei pitkään nukuta. Silloin kutsuu lutuuriseura 1.FC Magdeburg.

Laamanaaman lutuuripisteet FC St. Paulille 9,5/10.
Kiitämme:
- omalaatuista tunnelmaa
- seuran tarinaa, ismejä ja sen näkymistä stadikalla sekä sen ympäristössä
- Seisomapaikkoja
Moitimme:
- jonoja fanikaupassa
Ps. Seuraavan päivän Magdeburgin tapahtumiin pääset tästä: 1.FC Magdeburg – Yhden aikakauden päätös