Holstein Kiel – AHOI

Juna Bremenistä Kieliin piti lähteä aamuyhdeksän maissa, mutta koska tähän mennessä jokainen kulkuneuvo bremeniläistä taksikuskia lukuunottamatta oli ollut reilusti myöhässä, niin mitäpä sitä perinteistä luopumaan. Meille jäi erinomaisen aamupalan jälkeen sopivasti aikaa käydä täyttämässä juna-eväät paikallisesta Rewestä. Kaikilla on yllättävän fressi olo, vaikka Oton (nimi muutettu) sykemittari näytti unen määräksi pyöreät nolla minuuttia. Saksan junissa on maskipakko ja meistä metrin päässä niiden käytöstä pitää huolen saksalaismummo, joka osoittaa heti maskia mikäli se hörpyn jälkeen meinaa unohtua leuan alle.

Bremen lauantai 29.10.2022 klo 9.50. Kolmen päivän futisretriitti oli alkanut perjantai-iltana Bremenistä, jossa paikallinen Werder oli voittanut Hertha BSC:n 1-0. Midfullness-harjoituksia oli tehty oluen ja irish coffeen parissa, joten olimme löytäneet sielumme ja rentoutuneet. Nyt hyppäämme ICE-junaan, joka suuntaa Hampurin kautta kohti kanavakaupunki Kieliä, jossa meidän on tarkoitus mennä katsomaan paikallisen Holstein Kielin ja Fortuna Düsseldorfin 2. Bundesligakamppailu.

Meidän piti olla pari tuntia ennen ottelua Kielissä, jotta välttäisimme munaravin, mutta lopulta saavuimme Kieliin vain 45 minuuttia ennen ottelua. Asemalta peliin pääsee myös Shuttle-busseilla matsilipuilla ilmaiseksi, mutta koska Deutsche Bahn sucks ass ja fuck titties, niin otimme reteesti taksin 15 minuutin päässä sijaitsevalle Holstein-Stadionille. Turkkilaistaustainen Kielissä syntynyt vekkuli suharimies kertoi matkan aikana Kielin best offit, ja ihmetteli samalla, että mikä saa meidät tulemaan kaupunkiin. Kielissä ei kuulemma futispelien, käsipallon, sataman ja 4000 neliöisen discon lisäksi ole oikein muuta näkemistä, mutta kyllähän noilla pärjäisi jo viikonlopun.

Holstein-Stadion

Stadikalle saavuttuamme hipsimme välittömästi kalja- ja kaulahuiviostoksille. Vuonna 1911 rakennettua stadionia on remontoitu ja laajennettu useaan otteeseen. Viimeisimpänä stadionin toinen päätykatsomo uusittiin kokonaan ja otettiin käyttöön 2019. Stadionin 15 000 katsojapaikasta peräti 9000 on seisomakatsomoita, joka on tunnelman kannalta usein hyvä yhtälö. Kannattajapääty kulmauksineen on seisomapaikkoja, samoin kuin vieraskatsomo sekä sen viereinen uusitun päätykatsomon alaosa. Meillä on 14 euron liput kannattajapäädyn viereiseen J-seisomakatsomoon, joka on ammuttu täyteen 10 minuuttia ennen ottelua. Teemme itsellemme tilaa ja saamme hyvät tontit katsomon keskeltä. Samalla hetkellä ympärillä nousee katsojien kaulahuivit ilmaan, kun bändi alkaa vetämään Kielin tunnuslaulua kentällä. Eikän muuten ole lainkaan hassumpi biisi, tsekatkaa itse Die Denkedransin ’Keine andere Stadt, Keine andere Liebe, kein anderer Verein’-kappale vaikka Spotikasta.

Holstein Kielin otteluliput saa ostettua joukkueen kotisivujen kautta. Liput otteluihin tulevat myyntiin noin kuukausi ennen peliä ja ne maksavat 14-35 euroa. Hampurilaisseuroja HSV:tä ja FC St. Paulia sekä Hansa Rostockia vastaan pelattavat ottelut eivät tule yleiseen myyntiin turvallisuuden takaamiseksi. Käydään seuraavaksi vähän joukkueiden taustoja ja tilastoja läpi, joten jos sinua kiinnostaa enemmän stadionin meininki, kuin jonkun vidun Kielin pokaalit tai maalintekijät, niin voit skipata pari seuraavaa lukua.

Kotijoukkue Holstein Kiel

Piskuinen Holstein Kiel on Saksan pohjoisin seura kolmella ylimmällä sarjatasolla. Kuluva kausi on Kielin yhdeksas 2. Bundesligassa, joista kuudes putkeen. Kaudet kakkosessa ovat sujuneet odotuksiin nähden hyvin, sillä seura on kahdesti ollut jopa lähellä nousta Bundesligaan. Kaudella 2017/18 VfL Wolfsburg oli karsinnassa parempi ja 2020/21 1. FC Köln. Kaudella 2021/22 Holstein Kiel sijoittui 2. Bulin sijalle 9.

Ei ehkä äkkiseltään uskoisi, mutta Kielissä on juhlittu myös Saksan mestaruutta. Tämä tosin tapahtui jo vuonna 1912, mutta kaikki laskettakoon. Muita suuria saavutuksia seuralla ei olekaan eikä tuskin hetkeen tulekaan. Voisi sanoa, että Holstein Kielille mestaruuteen verrattava asia olisi nousta joskus Bundesligaan ja se voi olla jopa realismia vaikka stadion ei täytä kunnolla edes 2. Bundesligan vaateita.

Seuran markkina-arvo Transfermarktin mukaan on noin 17 miljoonaa euroa, jolla sijoitutaan 2. Bundesligan keskisijoille. Koska joukkueen historia viimeisien vuosikymmenten alasarjataipaleen aikana ei ole kovin kummoinen, ei seurastakaan ole noussut mitään suuria staroja maailmalle. Tunnetuimpia viime aikojen pelaajista on etelä-korealainen Jae-sung Lee, joka nykyään pelaa Mainzin paidassa Bundesligaa sekä tälläkin kaudella Werder Bremenin paidassa tuhojaan tehnyt hyökkääjä Marvin Ducksch. Suomalaisia ei kanavakaupungissa ole toistaiseksi pelannut.

Vierasjoukkue Fortuna Düsseldorf

Perinteinen saksalaisseura Fortuna Düsseldorf on viimeisen vuosikymmenen aikana sahaillut Bundesligan ja 2. Bundesligan välillä. 2000-luvun alkupuolella Kielin tavoin jopa neljänneltä sarjatasolta vauhtia hakenut Fortuna on tänä päivänä yksi kakkosen suurista, ja sillä on realistiset mahdollisuudet nousta joka kaudella pääsarjaan. Viime kaudella kymmeneksi sijoittuneella seuralla on nyt menossa kolmas kausi kakkostasolla parin vuoden Bundesligaseikkailun jälkeen.

Suomalaisista Joel Pohjanpalo, Timo Furuholm ja Jussi Nuorela ovat pukeneet Fortunan paidan päälleen vuosien saatossa.

Niinkuin kunnon tutkivaan ja syväluotaavaan journalismiin kuuluu, niin haastattelin suomalaista Düsseldorfissa asuvaa, nimimerkin F(in)95 takaa mm. Twitterissä operoivaa salaperäistä, Fortunan kannattajaa seuraan liittyen.

Miksi juuri Fortuna Düsseldorf?

  • Muutin Düsseldorfiin ja ensimmäisen vuoden aikana kuulin Fortunasta enemmän. Peleihin teki mieli mennä, mutta en heti löytänyt kavereita, jotka olisivat lähteneet mukaan. Sitten keväällä 2009 Fortuna nousi pääsarjaan ja olimme piknikillä Reinparkissa, kun stadionilta päin tulleet kannattajat juhlivat sarjanousua. Silloin päätin, että menen ensi kaudella peliin. Joulukuussa 2009 sain lopulta kaksi kaveria mukaan Fortuna – Arminia Bielefeld peliin ja tunnelma teki niin suuren vaikutuksen, että ostimme liput heti seuraaviin kotipeleihin. Kauden aikana opin tuntemaan ensimmäisiä Fortuna-kavereita ja yhden avulla tilasimme kausikortit seuraavalle kaudelle. Voisi sanoa, että yksi ottelu teki niin suuren vaikutuksen että jäin koukkuun.

Suurimmat pelaajalegendat?

  • Maalivahti Anton ”Toni” Turek, Paul Janes ja Andreas ”Lumpi” Lambertz.

Kolme pelaajaa joita seurata tämän kauden Fortunassa?

  • Toppari Tim Oberdorf, saksalaisjapanilainen hyökkäävä keskikenttäpelaaja Shinta Appelkamp, puolalaiset David Kownacki ja Michal Karbownik, laitapelaaja Emmanuel Iyoha ja hyökkääjä Rouwen Hennings.

Parasta vierasmatkoilla?

  • Vierasmatkoilla on kotiotteluita enemmän tunnelmaa, koska mukana olevat ovat motivoituneimpia kannustamaan kuin vain kotipeleissä käyvät. Ottelusta riippuen ei koskaan tiedä minkälaisen vastaanoton vieraskannattajat saavat, kotijoukkueen kannattajien tai poliisien puolesta.

Kokemukset Kielistä?

  • Olen ollut Kielissä vain kerran. Tarkoitus oli käyttää seuraava päivä Kielin sightseeing-juttuihin, mutta joulumarkkinat ja glühwein vei sightseeingin. Kielin stadion jäi mieleen siitä, että vieraskatsomo oli vähän erikoinen, mutta ilmeisesti nykyään remontoitu.

2. Bundesliga la 29.10.22 Holstein-Stadion, Kiel

Holstein Kiel – Fortuna Düsseldorf 1-2 (0-1), yleisömäärä: 12 669

Lähtökohdat otteluun ovat kohtalaisen ympäripyöreät. Sinällään yllättävää, mutta Fortuna ei ole koskaan voittanut Kieliä 2. Bundesligassa. Kuuden tahkotun pelin jälkeen Kielillä on kolme voittoa ja kolmesti ottelu on päättynyt tasan. Yhteensä seurat ovat kohdanneet vuosien aikana 14 kertaa ja voitot on Kielille 8-4-2.

Edeltävällä kierroksella Holstein Kiel kohtasi vieraskentällä sarjakärki Darmstadtin ja haki sieltä tärkeän vieraspisteen. Saksan cup ei rasittanut seuraa, koska se tippui jo ensimmäisellä kierroksella 3. Ligan Mannheimille. 2. Bundesligassa KSV on sarjan sijalla seitsemän tasapisteissä vierailija Fortunan kanssa, joka on sarjataulukossa paremman maalisuhteen ansiosta pykälän ylempänä. Sarjan paras maalintekijä löytyy Kielistä, sillä Steven Skrzybski on tehnyt 13. ottelussa peräti yhdeksän osumaa.

Hyvässä syysvireessä oleva Fortuna pelasi edellisviikonloppuna Karlsruherin vieraana ja otti tyylipuhtaan 0-2 vierasvoiton. Myös Saksan cupissa muutamaa päivää aiemmin se paineli jatkoon haettuaan kliinisen 3-0 vierasvoiton Regensburgista. Düsseldorfilaisten paras maalintekijä on ollut 25-vuotias puolalainen Dawid Kownacki viidellä maalillaan.

Se niistä tilastoista, palataan stadionille. Hymnit on laulettu ja puolen litran 3,50 euroa maksavia (+2 euron pantti) Flensburger oluita haettu katsomoon sopiva määrä. Epäsaksalaiseen tapaan cheerleaderit tekevät pyramideja kentällä samalla, kun joukkueet kävelevät viheriölle kaulaliinoja päänsä päällä pitävien kannattajien eteen. Ottelu on valmis alkamaan. Kielissä on mukavan lämmin ilma vaikka eletään lokakuun loppua, joten äkkiseltään en keksisi mitään parempaa kuin alkuiltapäivä futiksen, kavereiden ja edullisen oluen parissa.

Diggaamme Kielin kotikutoisesta meiningistä. Seisomme hieman fchonkamaisten rakennustelineistä tehdyn katsomon puolivälissä aistimassa menoa. Tunnelmaa pitää yllä täysi päätykatsomo, joka yrittää saada myös toista, viime vuosina uusittua, päätyä mukaan huutoihin siinä välillä onnistuenkin. Mitään suurta meyhemiä tai maailman luokan tunnelmaa stadionilla ei ole, mutta kuitenkin perussaksalaista hyvää futiskulttuuria. Saman sivun toisessa päässä olevien 1400 Fortunan kannattajien liput liehuvat, mutta heidän huutonsa ei katsomoomme saakka kuulu.

Ottelu ei ensimmäisen puoliajan aikana nouse kaikkien aikojen top 5:seen, tuskin edes top 5 miljoonaan, mutta viihdymme enemmän kuin hyvin. Haen porukalle oluet ja itselleni 4,50 maksavan curry wurstin, ja juuri kun palaan katsomoon tekee Fortunan Shinta Appelkamp johtomaalin. Fortunan pelaajat tulevat eteemme tuulettamaan ja saavat kuulla kunniansa kieliläisiltä. Lopulta puoliajalle siirrytään satamakaupungin henkeen kuuluen laivan sumutorven tööttäyksellä.

Alamme olla sen verran hyvissä toisen päivän tumuissa, että puoliajalla kikattelemme stadionin parakkivessan näylle. Emme tiedä mitä ihmettä siellä on tapahtunut, mutta yksi koppi näyttää sieltä, että siellä on sodittu ensimmäisen ja toisen maailmansodan lisäksi myös ydinsota. Katsoisin ennemmin vaikka Tanssiin tähtien kanssa-ohjelmaa tai kuuntelisin Lauri Tähkän tuotantoa kuin kävisin tuolla tarpeillani. Lisää olutta ja ei muuta kuin takaisin katsomoon. Toisen puoliajan fiiliksessä tempus ei välttämättä ollut enää kongruentti, jos tiedät mitä tarkoitan. En minäkään.

Edellisenä yönä nollaunet vetänyt Otto (nimi muutettu) naureskelee katsomossa toisella puolijalla, että on niin hyvä fiilis, ettei mies tunne edes omia sormiaan. Joku lääketieteen ekspertti voisi olla havainnosta huolissaan, mutta hymystä naamalla voidaan päätellä, ettei välitöntä hengenvaaraa taida olla. Sormien tunnottomuuden ihmettely unohtuu, kun maalipörssiä johtava Steven Skrzybski tasoittaa yhtäkkiä ottelun 1-1:een ja riemu katsomossa on ylimmillään. Oluet lentelee kaaressa ja ihmiset halailevat toisiaan. ’HOLSTEIN KIEL, HOLSTEIN KIEL’ kuuluu ympäri stadionin. Ottelu saa ihan uudenlaisen sykkeen. Iloa kestään kymmenisen minuuttia, kunnes Fortunan pelaaja kaadetaan rangaistusalueella. Tilanteesta tuomitaan pienen arpomisen jälkeen pilkku ja Dawid Kownacki vie vieraat 2-1 johtoon. Kiel yrittää vielä nousta rinnalle, mutta Fortuna puolustaa hyvin. Lopulta tuomari viheltää ottelun päättyneeksi ja vieraskannattajat pääsevät juhlimaan Düsseldorfin ensimmäistä voittoa Kielistä 2. Bundesligassa.

Retriitin toinen päivä on alkanut erinomaisesti ja olemme löytäneet itsemme henkisesti sekä fyysisesti. Kielistä. Meidän futispäivämme ei toki pääty tähän, sillä meidän on tarkoitus ottelun jälkeen suunnata kohti Hampuria, jossa iltapelinä pelataan loppuunmyyty FC St. Paulin ja SV Darmstadtin kohtaaminen. Shuttlebussien jono on pitkä kuin myhäilevän Mailapojan.. no, you know. Hyppäämme taksiin ja suuntaamme Haupbahnhoffin ruokakaupan kautta junaan. Siellä trendikkäästi verkostoidumme eli höpöttelemme humalassa niitä näitä kaalin päitä Fortuna-paitaisen miehen kanssa, joka yllätyksemme on myös tulossa illalla Millerntorille St. Paulin peliin. Kerroimme, että Fortunalla on jonkun verran kannattajia myös Suomessa ja siitäkös mies ilahtuu.

Homma Kielissä toimi aamujunan myöhästymisestä huolimatta kuin syanidi Putinin aamukahvissa. Kiel oli oikein mukava futiskohde, jota voi suositella Pohjois-Saksassa liikkuville luturisteille mielihyvin. Itse kaupungista ei jäänyt tällä kertaa mitään varsinaisesti käteen, koska käytännössä kävimme vain stadionilla, mutta kaikille jäi tunne, että tuonne palataan vielä paremmalla ajalla. Seuraavaan osaan pääset kätsysti täältä.

Laamanaaman lutuuripisteet Kielille 9-.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s