Werder Bremen – Paluu Bremeniin

Siitä on kymmenen vuotta, kun viimeksi astelin marraskuisena iltapäivänä Weser-joen vartta kohti Werder Bremenin stadionin valonheittimiä. Tuolloin Werda kohtasi Fortuna Düsseldorfin ja Weserstadionin seisomapaikkojen tunnelma teki vaikutuksen. Nyt istun taksin takapenkillä ja jännitän kuinka monta kertaa liikennesääntöjä voi rikkoa ja ehdimmekö paikallisen mikahäkkisen kyydissä ajoissa peliin.

Hampuri 28.10.2022 kello 15:45. Muutaman vuoden tauon jälkeen lähdimme futisretriitille Saksaan neljän hengen voimin. Aamun molemmat lennot sekä Helsingistä Riikaan että Riiasta Hampuriin ovat myöhästyneet tunnin. Olemme kuitenkin sen verran aikataulussa, että suuremmitta kiireittä tulemme ehtimään vähän yli neljä lähtevään Bremenin junaan. Saksassa kun olemme, niin olisi suoraan törkeää olla syömättä currywurstia, ja koska olemme Saksassa niin syön niitä heti kaksi. Pyyhkiessäni currykastiketta suupielistä huomaan, että meidän Bremeniin vievä juna on mukavat 45 minuuttia myöhässä aikataulusta, scheiße. Päätämme hypätä kaikkien muiden kyytiä odottavien tavoin seuraavaan junaan, vaikka sekin näyttää lähtevän kymmenen minuuttia aikataulustaan myöhässä. Aivan täydellisellä sijoittumisella pääsemme täpötäydeltä asemalaiturilta kaksikerroksiseen lähijunaan ensimmäisenä sisälle ja kaappaamme pöytäpaikat. Hyvä niin, sillä emme tienneet mitä tuleman pitää.

Pimevässä illassa katselemme kartasta, että matkaa on tehty etäisyyden mukaan 1/3, mutta ajallisesti jo yli puolet. Kuulutuksista voimme päätellä että myöhässä ollaan ja junassa olevien Herthan sekä Werderin kannattajien ilmeistä päätellen ei mitenkään vähän. Lopulta pidämme tunnin tauon paikallisen padasjoen pysäkillä ja annetaan tilaa oikealta sekä vasemmalta tuleville junille. Myös surullisen kuuluisa juna, jolla alunperin olimme lähdössä hiipii meidän ohitse. Ei me saatana edes peliin keretä tällä menolla. Onneksi laukusta löytyy laamanaamari, jolla saadaan revittyä vähän huumoria synkkyyteen.

Junan piti olla perillä 17:30, mutta me saavumme Bremeniin kahta tuntia myöhemmin. Illan otteluun on aikaa tunti, kaljat on loppu, nälkä kurnii eikä hotelliinkaan olla vielä päästy. Ei mene ihan lapaan Laamanaaman halpamatkojen Saksahommat. Nopeilla liikkeillä tsekkaamme kuitenkin lähellä juna-asemaa olevaan hotlaan ja suuntaamme takaisin taksitolpalle. Kerromme vanhan liiton taksikuskille, että peliin olisi kiire. Papparainen ymmärtää yskän ja painaa talla pohjassa pikkukatuja liikennesäännöistä ja auton vikamerkkivalojen palamisista välittämättä. Paikallinen mikahäkkinen kaartaa lopulta parinsadan metrin päähän stadionista kymmenen minuuttia ennen ottelun alkua. Danke schön, wunderbar ja mitä näitä nyt on, 20 euroa schumacherin käteen ja taputukset olalle. Ilmeestä päätellen myös Saksan lahja taksiautokulttuurille on ylpeä suorituksestaan. Lopulta kömmimme yläkatsomoon juuri Bremenin upean hymnin ’Lebenslang Grün-Weiß’ alkaessa soimaan. Täydellinen ajoitus ja munaravista aiheutunut stressitaso laskee nollaan.

Werder Bremen, lebenslang Grün-Weiß
Wir gehör’n zusammen, ihr seid cool und wir sind heiß
Werder Bremen, unser Leben lang
Und der neue Deutsche Meister kommt wieder mal vom Weserstrand

Kotijoukkue SV Werder Bremen

Perinteinen Werder Bremen on voittanut neljä Saksan mestaruutta (viimeisin 03/04), kuusi cupin mestaruutta (viimeisin 08/09), yhden cup voittajien cupin mestaruuden (91/92) sekä kolme Saksan Super cupin voittoa (viimeisin 94/95).

Werder on Bundesligan mittakaavassa paitsi perinteinen, myös laajasti kannatettu ja seurattu joukkue. Werdalla on Facebookissa miljoona seuraajaa ja Instagrammissakin lähes puoli miljoonaa. Kaikkien aikojen Bundesligan maratontaulukossa Werder on noussut verivihollisensa, 2. Bundesligassa uutta nousua haaveilevan, HSV:n ohi sijalle 3. Kuluva kausi on Werdalle peräti 58. pääsarjassa. Kaudella 2021-2022 Werda haki vauhtia historiansa toisen kerran 2. Bundesligasta ja nousikin takaisin parrasvaloihin heti kauden päätteeksi.

Werder Brenenin pitkään historiaan mahtuu luonnollisesti iso määrä kuuluisia pelaajia. Suomalaisista tutuimmat ovat Petri Pasanen sekä Niklas Moisander, mutta kansainväliseen listaan voidaan lisätä syksyn maaottelutauolla läksiäisottelunsa pelannut Claudio Pizarro, joka on myös Werdan kaikkien aikojen paras maalintekijä sekä Saksan maajoukkuelegenda Rudi Völlerin. Entisaikojen isoja nimiä ovat mm. Dieter Burdenski sekä Horst-Dieter Höttges. Onpa Werderin paidassa yhden kauden pelannut myös muuan Kevin De Bruyne. Kauden 2003-2004 mestaruusjoukkueen pelaajat tuskin vieläkään maksavat itse oluitaan kaupungissa.

Vierasjoukkue Hertha BSC

Hertha BSC on ollut käytännössä aina Berliinin jalkapallon ykkösseura, mutta nyt valta on vaihtunut, ainakin väliaikaisesti. Siinä missä Berliinin olympiastadionin isäntä Hertha on polkenut paikoillaan ja sekoillut kentällä, ja sen ulkopuolella, on Itä-Berliinin Union Berlin kiilannut itsensä paitsi Berliinin ykköseksi, myös Euroopan kentille.

Hertha taistelee kaudella 2022-23 paikastaan Bundesligassa. Muutama vuosi sitten lanseeratut suuret haavet olla yksi Saksan suurista on kaikessa hiljaisuudessa haudattu. Herthalle voisi tehdä hyvää hakea vauhtia kakkosesta, kasata taustat ja tulla vahvempana takaisin kun aika on kypsä. Viime kaudella putoaminen kakkoseen olikin lähellä, mutta Hertha onnistui säilyttämään sarjapaikkansa karsinnassa nyt kovaa vauhtia kohti Bundesligaa haluavaa HSV:tä vastaan.

Bundesliga pe 28.10.22 Wohninvest-Weserstadion

SV Werder Bremen – Hertha BSC 1-0 (0-0), yleisömäärä: 42 100

Hienon syyskauden pelanneen Werdan otteet ovat viimeisimmissä peleissä yskähdelleet. Edellisestä kotipelistä tuli tappio Mainzille ja cupissakin 2. Bundesligan SC Paderborn meni jatkoon rankkareilla. Edellisen viikonlopun reissu Freiburgiin meni myös alakuloisissa tunnelmissa, kun kotijoukkue oli parempi maalein 2-0. Bundesligan 11. sijalla olevan Werderin riveistä löytyy Bundesligan maalikuningas Niclas Füllkrug, joka on alkukaudesta löytynyt maalintekijäsarakkeesta kahdeksan kertaa. Freiburgissa Werdan paidassa esiintyi vuonna 2005 syntynyt puolustaja Fabio Chiarodia, josta tuli kaikkien aikojen nuorin Bremen-paidan päällensä pukenut pelaaja seuran Bundesliga-historiassa.

Hertha BSC lähti cupissa lauluun jo kesällä Braunschweigia vastaan, joten joukkue saa Bremeniä enemmän lepoa. Edeltävänä viikonloppuna Hertha pelasi sunnuntai-iltana Schalkea vastaan kotonaan ja voitti 2-1. Hertha on neljä pistettä Werderin perässä taulukossa sijalla 13. Dodi Lukebakio on joukkueen paras maalintekijä viidellä maalillaan.

Werdalla ja Herthalla on historian aikana peräti 86 kohtaamista, joista voitot Werdalle 44-21-21. Samaa loppuunmyyty, 42 100 hengen, kotikatsomo odottaa nytkin, kun kiipeämme parien oluiden kanssa itse kukin omille paikoillemme. Liput otteluun tuli myyntiin syyskuun lopussa, noin kuukautta ennen ottelua. Ennen tätä olisi ollut lippujen arvonta Werderin lipunmyyntisivuilla, mutta tähän emme osallistuneet, kun kohde ja lähtijämäärä oli tuolloin vielä auki. Lopulta jouduimme tyytymään hajapaikkoihin, jotka yläkatsomossa Block 47:ssä maksoivat 50 euroa. Hintaa voi pitää Bundesligassa kalliina, mutta paikat olivat erinomaiset, kuten lähes kaikki Weserstadionilla.

Hertha-päädyssä soihdut palaa ja berliiniläiset laittavat hyvin kampoihin kotiyleisölle metelinkin puolesta. Hertha aloittaa ottelun kentän puolellakin pirteästi ja Werda on hieman telineissä. Lopulta raivokkaasti vihreävalkoisia kannustava yleisö sytyttää myös kotijoukkueen ja jo viidennellä minuutilla nähdään ensimmäinen erinomainen maalipaikka, mutta verkkoon pallo ei vielä eksy. Eikä eksy myöskään koko ensimmäisellä puoliajalla, vaikka etenkin Werder kehittelee muutaman hyvän maalipaikan. Muutaman vuoden tauon jälkeen olemme Saksassa nauttimassa paitsi hyvästä futiksesta, myös kerta kaikkiaan loistavasta tunnelmasta, jota ei pidä yllä pelkästään ultrakannattajat vaan koko stadion pikku lapsista mummoihin. Werder on koko kaupungin ylpeys, jonka takana seistaan aina.

Stadionin Haake Beck-olut on Saksan mittapuulla yllättävän kallis, kahden euron pantin kanssa peräti 7,50. Pantti toimii niin, että kun menet seuraavalla kerralla ostoksille, niin saat tuopin palautettaessa kaksi euroa takaisin. Myöskään nälkää ei tarvitse pelissä nähdä ja usealla onkin kätevä wurst-olut -kombo kädessään. Nappaamme mukaan katsomoon pari tuoppia mieheen ja lähdemme ihmettelemään mitä toinen puoliaika tuo tullessaan.

Ottelussa tuoksuu jo varsin vahva null-null, mutta lopulta Weserstadion räjähtää viisi minuuttia ennen loppua, kun Niclas Füllkrug puskee pallon maaliin. Ei stadionilla moni ole koko peliä paikallaan istunut, mutta nyt seisoo ihan jokainen. Bremen puolustaa maalin jälkeen tiiviisti ja ottaa ansaitun 1-0 kotivoiton lopulta. Werdan joukkue kiertää kenttää hymnin soidessa ja me pojat lähdemme hyvillä mielin ulos stadionin porteista. Ottelun highlightit löytyy YouTubesta.

Matsin jälkeen käymme hakemassa fanikaupasta kaulahuivit sekä Werdan kannattajabaarista oluet, ja suuntaamme Weserin vartta pitkin vanhaankaupunkiin. Pitkästä aikaa futismatkalle mukaan päässyt, jo legendaarinen, Mailapoika vihjailee hieman hotellille päin menosta, mutta lopuilta äänin 4-0 menemme viehättävän pikkukadun viehättävälle terassille juomaan viehättäviä juomia, jotka maistuvat lopulta myös viehättävän tarjoilijan tarjoilemana viehättävälle Mailapojalle. Bremen on kiva ja harmittelemme ettei päästy paikan päälle aiemmin. Mietimme myös, että aika kalliiksi tulee hotelli, kun kello tulee kolme ja aamulla pitää jatkaa matkaa jo yhdeksältä. Kaikkien aikojen kallein matkalaukkusäilytys. Matkamme toinen konkari Otto (nimi muutettu) kiteyttää tilanteen varsin osuvasti: ”Nyt ollaan jo virsikirjan lisälehdillä, et kannattaako enää lopettaa. Miks me pelätään huomista, kun voidaan tiistaina kotona pelätä elämää?”.

Lopulta hipsimme hotellille kebabkioskin kautta ja heräämme aamulla pirteänä muutaman tunnin unien jälkeen. Tosin Otto (nimi muutettu) ei ole sykemittarinsa mukaan nukkunut sekuntiakaan, joten ehkä se huominen on sittenkin vähän pelottanut? Lauantai-aamuna matka jatkuu kohti Pohjois-Saksan satamakaupunki Kieliä jos luoja ja Deutsche Bahn suo (Lue Kielin reissusta täältä).

Laamanaaman lutuuripisteet Bremenille: 9-. Joskus vielä kolmanen kerran paremmalla ajalla ja toivottavasti ilman DB:n aikataulusekoiluja.

2 kommenttia artikkeliin ”Werder Bremen – Paluu Bremeniin

  1. Mikko Innanen

    Kivaa luettavaa 👍
    Pienenä lisäyksenä: Werder Bremenissä pelanneet myös Pasi Rautiainen ( mm maali Herthaa vastaan vieraissa täydellä Olympiastadionilla ja bremeniläiset varmistivat nousunsa BuLiin jo useampi kierros ennen sarjan päättymistä ) ja seurassa jopa mestaruuden voittanut Pekka ” Power-Pekka ”
    Lagerblom ⚽️

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s