Kun Tukholma oli punainen

24.5 pelattiin Eurooppa-liigan finaali, kun AFC Ajax ja Manchester United kohtasivat Tukholman pimenevässä illassa. Lähtökohdat otteluun olivat kohtalaisen selkeät, sillä sekä pelaajabudjetiltaan että kokemukseltaan Manchester United oli selvästi Ajaxia edellä. Manchester Unitedille tappio finaalista olisi ollut raju pettymys, sillä panoksena oli paikka Mestarien Liigan lohkovaiheeseen.

finaali

Mennään matsitapahtumaan myöhemmin ja aloitetaan raportti jo Helsinki-Vantaalta. Lähdin aamukoneella kohti pääkallopaikkaa ja koneen noustessa huomasi jo, että Tukholmassa pelataan ilallla, sillä futismiehen ja forumistin näköistä hampparia hyppäsi samaan koneeseen isosti. Näistä suurin osa oli vähemmän yllättäen pukeutunut ManU:n väreihin.

Arlandassa käppäilin suoraan Flygbussiin ja huristelin sillä Kungholmeniin, jossa jo heinäkuussa itsevarmasti varaamani Apartmentti sijaitsi. Bussi on muutenkin kätevä vaihtoehto keskustan suuntaan siirtyessä, lippu maksaa noin 11 euroa ja matka-aika on 35-60 minuuttia riippuen missä jäät pois. Hotellin oli varannut itsevarmasti jo heinäkuussa, koska tälläisten tapahtumien yhteydessä hinnat nousee ja saatavuus huononee mitä lähemmäs odottelee. Niinpä saatoin rauhassa odotella huhtikuulle, että osuuko UEFA:n arpaonni jälleen vai ei, sillä hotellin olisi voinut perua veloituksetta vaikka saapumispäivänä. Bongasin etukäteen, että Ajax-fanien kokoontumispaikka sijaitsee vartin päässä Fleminggatanilla ja koska itselläni oli sympatiat hollantilaisten puolella, niin päätin että tuo paikka täytyy käydä tarkistamassa myöhemmin päivän aikana.

Kello ei ollut vielä puolta yhtätoistakaan, kun lähdin kohti Stokiksen keskustaa haistelemaan matsipäivän tunnelmia. Hotellini sijaitsi kauniilla, mutta keskustaan nähden turhan syrjäisellä paikalla. Ajattelin ensin hypätä metroon ja päräyttää sille ytimeen, mutta koska aurinkoinen ilma ja hotellin respatädin suosittelema rantareitti kuulosti houkuttelevalta, niin valitsin fiilistelynäkökulmasta sen vaihtoehdon. Rantaraitilla ei ollut mitään merkkejä pelipäivästä, mutta mitä lähemmäs kaupungintaloa ja rautatieasemaa saavuin, sitä enemmän pelipaita- ja huivikansaa tuli vastaan. Hieman yllättäen enemmistönä olivat amsterdamilaiset, joita oli saapunut kaupunkiin aivan valtavasti. Hienoa!

img_6515img_6516

Päätin skipata vanhan kaupungin sinänsä mukavat kadut ja aloittaa matsipäiväfiilistelyn Kungsträdgårdenin viralliselta kisatorilta. Väkeä oli liikkeellä paljon ja molempien jengien fanit istuivat terasseilla sulassa sovussa. Itse alueella ei myyty kuin alkoholitonta Amstelia, joka saattoi vaikuttaa siihen ettei tunnelma ollut vielä noussut kovin korkealle, mutta alueen ulkopuolen baareissa myytiin sentään aitoa tavaraa. Paljon ihmisiä, mutta kovin rauhallista. Ei sinällään yllätä uutiskynnystä, koska olihan otteluunkin vielä kahdeksan tuntia aikaa. Sain fanishopista napattua matsihuivin völjyyn ja päätin sitten leikkiä pari tuntia turistia Visit Stockholmilta saadun Stockholm Passin avulla.

img_6520img_6525img_6527img_6528img_6533img_6534img_6529img_6544

Hop-On, Hop-Off -laivahomman ja Vasa Museon aurinkoisella terassilla nauttimani erinomaisen oluen jälkeen päädyin pienten kiemuroiden päätteeksi Gamla stanin rannalle. Sukeltaessani vanhaan kaupunkiin ei mistään jäänyt enää epäselväksi, että tänään mitellään Eurooppa-liigan herruudesta. Vanha kaupunki oli Manchesterilaisten hallussa. Terassit olivat aivan täynnä, lippuja oli levitelty brittiläistyylisesti kaiteisiin ja kannatuslauluja viriteltiin. Manchesterilaisten kanssa nauttimani pizzan jälkihöyryissä suuntasinkin kohti Fleminggatania, jossa Ajaxin fanien etkot olivat täydessä vauhdissa (tsekkaa YouTube-pätkä). Soihtuja, meteliä ja todellista finaalimeininkiä. Myös muutama Litmanen-paita osui silmään. Lutuuria!

img_6555img_6574img_6597img_6599

Systembogalet -vierailun jälkeen oli pakko käydä hakemassa matsilippu hotellilta ennen siirtymistä Friends Arenalle. Kun palasin takaisin Fleminggatanille, oli Ajaxin fanit F-Siden johdolla jo lähteneet kohti stadikkaa ja jättäneet jälkeensä huiman määrän roskaa. Käytännön järjestelyt oli hoidettu niin, että Ajaxin faneja ohjeistettiin tulemaan stadionille metrolla, kun ManU:n kannattajat taas ohjattiin junan kyytiin. Metro oli täynnä ja laulut sekä huudot lähtivät keuhkojen täydeltä. Tätä finaalia oli Ajaxin leirissä odotettu kauan.

uel1
Ajaxin tie Tukholmaan.

uel2

uel3
Aloittelut alkaa olemaan takana.

uel4

uel5
Kohti metroa.

uel6uel7

Solnan metroasemalta kävelee Friends Arenalle noin vartissa ellei sitten käy matkan varrella ostamassa kymmenien muiden tavoin bisseä matkan varrella olevasta intialaisesta ravintolasta. Suosittelen tätä vaihtoehtoa kyllä lämpimästi, sillä Eurooppa-liigan peleissä ei tunnetusti alkoholia stadikalta saa, joten hyvä nestetasapainon hakeminen on tärkeää. Olin stadikalla puolitoista tuntia ennen matsin alkua ja samaan aikaan paikalle saapui myös Ajaxin joukkue, joten ajoitus osui kivasti kohdilleen.

uel8
Hevosvoimaa.

uel9

uel11
Turreselfien paikka.

Kaksi päivää Manchesterin pommi-iskun jälkeen luulisi, että turvatarkastukset tälläisessä massatapahtumassa olisi viimeisen päälle mintissä, mutta yllättäen stadikan välittömään läheisyyteen pääsi kuka tahansa. Viime vuonna esimerkiksi Baselissa ei yhdelläkään ilman matsilippua olevalla ollut mitään asiaa 500 metriä lähemmäs stadikkaa. Ensimmäisen kerran matsilippu tarkistettiin stadikan ulkoportailla ja kevyt turvatarkistus tehtiin vasta ovella. No eipä ainakaan oltu ylireagoitu.

uel12
United against terrorism.

Mun paikka löytyi Friends Arenan kolmannen tason katsomosta 340, aivan maalin takaa. Friends Arena on siitä ihanteellinen stadion, että on oikeastaan aivan sama missä istut, niin näet kentän erittäin hyvin. Tämä oli mun ensimmäinen kerta tuolla AIK:n stadikalla, mutta tarkoitus on tehdä futisreissu Allsvenskan-peleihinkin lähiaikoina, joten ei varmasti jää viimeiseksi. Huomaan, että oon ManU:n fanipäädyssä, joka oli tietysti vähän harmillista, mutta ei auta valittaa. Pian jengit tulevat lämmittelemään ja huomaan hauskan eron päätyjen välillä. Kaikki Ajax-fanit ovat jo paikallaan. 10 000 fania laulaa ja kannustaa Ajaxia jo lämmittelyjen aikana. ManU:n pääty on puolestaan melkein tyhjä, taitaa suurin osa ladeista olla vielä bissellä.

uel13

uel10
Friends Arenalla on avattava katto. Hieno stadion kaikin puolin.

Alunperin stadikalla piti olla enemmänkin oheistoimintaa ja joku ruotsalaisbändi esiintymässäkin, mutta Manchesterin tapahtumien vuoksi keikka peruutettiin. Itse en jäänyt kaipaamaan, sillä futistahan tuonne oli tultu tiirailemaan. Lämmittelyjen loppuvaiheessa molempien jengien laulut kajahtivat vielä ilmoille ja etenkin Ajaxin Three Little Birdsin aikana oli hieno nähdä myös Unitedin fanien laulavan mukana. ”Don’t worry, about the thing. Every little thing is gonna be allright”. Vartti ennen matsin alkua kävin vielä tyhjentämässä rakkoa ja takaisin katsomoon tullessani vieressäni istunut brittinainen sanoi, että oli ollut ihan jännäkakka housuissa, koska olin jättänyt katsomoon muovipussin, jossa takkini oli. Ymmärrettävää, että ovat yksin jätetyistä pusseista vähän hämillään.

Jengit saapuivat kentälle. Meteli oli todella kova ja nyt myös ManU:n fanit olivat löytäneet katsomoon. Minuutin hiljainen hetki vaihtuu United-huutoihin ja taputuksiin. Ajaxin fanipäädyssä on näyttävä tifo ja heidän porukkansa vastasikin matsin alkaessa stadionin tunnelmasta. Vaikka istun aivan United-kulman vieressä, tulee Ajaxin laulut läpi, sillä he eivät ole hetkeäkään hiljaa, toisin kuin ainoastaan aika-ajoin chattaavat lädit. Tässä on se Keski-Eurooppalaisen ja peri-englantilaisen fanikulttuurin ero, tosin vast’ikään tapahtunut terrori-isku saattoi myös tähän vaikuttaa. Viime keväänä Liverpoolin fanit olivat huomattavasti Manchesterilaisia äänekkäämpiä ja heitä oli suhteessa paljon enemmän kuin tällä kertaa. Mutta missään tapauksessa tunnelma ei ollut huono, mutta mut ainakin yllätti amsterdamilaisten dominanssi kaduilla sekä katsomossa.

uel14
Ajax – always on top. Kovaa puhetta seuran faneilta, jotka eivät ole voittaneet edes Hollannin mestaruutta muutamaan vuoteen.

uel15

Itse pelissä ManU antoi yllättäen nuoren amsterdamilaisjoukkueen pitää palloa ja puolusti itse tarkasti.  Jose Mourinhon taktiikka toimi ja Ajax ei päässyt kunnon paikoille pallonhallinnastaan huolimatta. Maailman kallein pelaaja, Paul Pogba, ei ehkä täysin ole lunastanut kaikkien odotuksia, mutta 18.minuutilla hän teki sen mistä hänestä maksettiinkin. Kova laukaus muutti suuntaa ja leijaili ohi Andre Onanan. Manchester United siirtyy 1-0 johtoon ja otti askeleen lähemmäs Mestarien Liigaa. Samalla myös United-fanien meininki yltyy, joten maali teki ainakin tunnelmalle erittäin hyvää. Peli muistutti tietyllä tapaa perinteistä isät vastaan pojat-asetelmaa. Ajaxin pojat pitivät palloa ja syöttelivät puolet enemmän kuin legendaarinen Valioliigajoukkue, mutta heti kun tuli tiukka paikka, niin isät nappasivat pallon ja lähtivät hyökkäämään. Lähimmäksi maalia Ajax pääsi ensimmäisellä puoliskolla parin kulmapotkun turvin, mutta muuten ote oli kohtalaisen tukevasti englantilaisilla. Tauolle Unitedin 1-0 johdossa.

Ottelu ratkesi käytännössä heti toisen puoliskon alussa. Ajax-fanien pyrotuksen jälkeinen savukaan ei ollut vielä hälvennyt, kun Onana sai kaivaa pallon toisen kerran selkänsä takaa. Maalintekijänä toimi ManU:un vuosi sitten kesällä siirtynyt Henrikh Mkhitaryan, joka on ollut manchesterilaisten maaliruisku Eurooppa-liigassa. Kauden kuudes euroliigamaali ei olisi voinut makeampaan paikkaan tulla. Harmittavasti 2-0 osuma tappoi pelin suurimman mielenkiinnon, sillä Ajaxin hyökkäysrakentelut pysähtyivät jatkuvasti Manchesterin puolustusmuuriin. Nyt oli amsterdamilaiskannattajatkin isketty hiljaiseksi ja ManU-fanit pääsivät pikkuhiljaa aloittamaan juhlimisen.

uel16
Pientä soihdutusta toisen jakson alkajaisiksi.
uel17
Ja samantien kolisee omissa. 0-2.

Ottelun lopun hienoin hetki nähtiin juuri kun varsinainen peliaika oli käymässä loppuun. Juan Mata kutsutaan vaihtoon ja kentälle saapuu ehkä viimeisiä hetkiään Manchesterin punaisissa pelaava legenda nimeltään Wayne Rooney. Lähes koko stadion antaa seisaaltaan aplodit eikä syyttä. Vaikka ura alkaa olemaan loppusuoralla eikä meno ole enää entisellään, on Rooney tehnyt mahtavan uran punapaidoissa.

Neljä minuuttia lisäaikaa on pelattu kun tuomari viheltää pilliin. Toinen puoli stadionista repeää huutoon ja kentällä alkaa juhlat. Ajax-fanit puolestaan päättävät heitellä tuoleja kentälle ja rauhoittamiseen tarvitaan järjestysmiesten lisäksi poliiseja ja pelaajia. Myös ManU:n loukkaantuneet pelaajat linkuttavat kentälle Zlatan Ibrahimovicin johdolla kuin maailmansodasta palanneet sotilaat. Vaikka Ruotsin suurin jalkapalloilija on loukkaantuneena sivussa, ottaa hän homman haltuun juuri niin zlatanmaisesti kuin voi kuvitella. Mies bongaa katsomossa lakanan, jossa lukee ”Zlatan, stay and you can shag my wife” ja menee luonnollisesti poseeramaan lakanan eteen. Hieno mies!

uel18
Mestaruus on ratkennut.
uel19
On vain Zlatan.

Mitään suuria mestaruusjuhlia ei kentällä nähdä. Ilotulitukset on pannassa ja meininki iloisen minimaalista. Faneja tietysti huudatetaan ja jokainen pelaaja saa nostella kannua, mutta kaikki ylimääräinen hifistely on jätetty pois. Myöhemmin sosiaaliseen mediaan leviävissä kuvissa mestarijoukkue poseeraa vakavana pukukopissa omistaen voiton Manchesterin iskun uhreille, aivan niinkuin pitääkin.

uel20

United ansaitsi Eurooppa-liigan voiton hyvällä, joskin monet yllättäneellä puolustusvoittoisella taktiikalla. Paikka ensi kauden Mestarien Liigassa takaa tähtisikermälle hyvät lähtökohdat pelaajamarkkinoille, sillä moni iso kala olisi muuten uinut jonkun muun joukkueen haaviin. Ajax puolestaan tulee karsimaan Mestarien Liigan paikasta loppukesästä ja jos se saa pidettyä huikean lupaavan rosterinsa kasassa, tulee Ajax vuoden-kahden sisällä menestymään myös Euroopan ykköskilpailussa.

Futiskausi 2016-2017 piti sisällään seitsemän nähtyä ottelua ulkomailla – viisi Saksassa, yksi Sveitsissä sekä Eurooppa-liigan finaali. Jos arpaonni on suotuisa myös ensi keväänä, niin Lyonissa nähdään!

-Laamanaama

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s