Päiväksi Köpikseen – onko järkeä vai ei?

Matka alkaa aamuvarhaisella, sulla on koko päivä aikaa pyöriä kaupungilla ja olet takaisin Suomessa illalla. Tuhannet ihmiset tekevät tätä matkatessaan Tallinnaan, mutta vain harva matkustaa samalla ajatuksella Kööpenhaminaan tai muuhun lähimaan kaupunkiin. Mä tein ja nyt kerron, että oliko päiväreissussa Köpikseen mitään järkeä.

Köpikseen lentää Helsinki-Vantaalta helposti ja edullisesti. Itse hyppäsin Norwegianin kelkkaan, kun bongasin jostain kampanjasta edestakaiset lennot 38 eurolla ja päätin tehdä paluun saman päivän aikana, koska budjetti. Jos Kööpenhaminasta täytyy etsimällä etsiä huonoja puolia niin yksi niistä on ainakin kalliit hotellit. Siispä miksi maksaa 150-250 euroa yöstä hotellissa, kun pienellä tsempillä näet päivän aikana kaiken mitä haluat?

Mun lento lähti jo klo 7.00. Jos en asuisi alle puolen tunnin ajomatkan päässä kentästä, niin tuossa ei olisi ollut mitään järkeä, mutta tässä tapauksessa aikainen lähtö ei aiheuttanut ongelmia. Perillä Köpiksessä olin jo paikallista aikaa 7.30. Kastrupin kentältä pääsee todella helposti ja nopeasti keskustaan. Sekä juna että metro kulkevat lyhyin vuorovälein ja matka-aika on ainoastaan 15 minuuttia. Jos haluat mennä Kööpenhaminan keskustarautatieasemalle niin hyppää junaan, mutta jos taas esimerkiksi Nyhavnin läheisyyteen niin ota metro. Bussilla keskustaan pääsee noin puolessa tunnissa.

Laamanaaman matkatärppi #1: Osta ennakkoon Copenhagen City Pass. 24 tunnin lippu maksaa 80 DKK (n. 11 euroa) ja sillä saat matkustaa neljän alueen sisällä rajattomasti junalla, metrolla, bussilla sekä kaupungin vesibussi Havnebussilla. Hinta sisältää myös liikkumisen kentälle ja takaisin. Lue lisää täältä!

Olin juna-asemalla hieman kahdeksan jälkeen ja katselin, kun paikalliset kiiruhtivat töihin. Itselläni ei ollut kiire mihinkään ja koska olin kotona syönyt vain pienen aamupalan niin suuntasin aamupala vol.2:selle. Aamiaisvaihtoehtoja on kaupunki pullollaan. Itse valitsin potrana poikana hotelliaamiaisen, koska mä nyt vaan tykkään syömisestä ja mikäs sen parempi tapa aloittaa päiväreissu kuin tuhti ja monipuolinen buffet-aamiainen.

IMG_6245
Aamukahvi ja viimeiset suunnitelmät päivälle.
Laamanaaman matkatärppi #2: Jos haluat aloittaa päiväsi aamupalalla, niin on hyvä stalkata potentiaalinen paikka etukäteen. Muista, että hotellit tarjoavat aamupalaa myös muille kuin hotellin asukkaille lisämaksua (Itse maksoin 129 DKK = 18 euroa) vastaan.

JÄRVIÄ, PUISTOJA, LINNOJA SEKÄ NÄKÖALOJA

Aamupalan jälkeen otin suunnaksi Søerne-järvet, joista ensimmäinen, Sankt Jørgens Sø, sijaitsee muutaman sadan metrin päässä rautatieasemasta. Sorsatkin nukkuivat vielä tuohon aikaan eivätkä edes häiriintyneet vaikka aamupissalle päässeet koirat juoksivat tämän tästä ohi. Järven ympäri menee asfaltoitu tie, jossa on oma puolensa jalankulkijoille sekä pyöräilijöille, joita kaupungissa riittää.

img_6252img_6255

Laamanaaman matkatärppi #3: Vuokraa pyörä. Pyöräilijät ovat Tanskassa maanteiden kuninkaita. Pyörällä pääset paikasta toiseen nopeammin kuin jalkaisin.

Kööpenhamina on pyöräilijöiden lisäksi tunnettu myös linnoistaan. Keskustan alueelta löytyy kolme näkemisen arvoista linnaa ja niistä ensimmäiseen tutustuin järvifiilistelyn sekä letkeässä Ørstedsparkenin puistossa hengailun jälkeen.

img_6259img_6265img_6266img_6274

Laamanaaman matkatärppi #4: Käy Torvehallernen torilla ja kauppahallissa. Torvehallernne sijaitsee Ørstedsparkenin ja Rosenborgin linnan välissä. 

img_6277img_6278

Rosenborg Slot eli Rosenborgin linna toimi aikanaan Tanskan kuninkaan asuinpaikkana ja nykyään museona. Sen ympäriltä löytyy suuri Kongens Have -puistoalue, jossa on lungia istuskella aurinkoisena kesäpäivänä ja stalkata ihmisiä.

img_6280img_6281img_6290img_6294img_6297img_6298

Samalla kun käyt katsastamassa Rosenborgin linnan, kannattaa seuraavaksi ottaa suunta kohti Rundetårnia eli pyöreää näköalatornia joka sijaitsee linnan ja pääostoskatu Strøget välissä. Vanha observatorio ei ole kuin 36 metriä korkea, mutta koska Köpis ei varsinaisesti ole tunnettu pilvenpiirtäjistään tai vuoristaan, on näköalat varsin hyvät. Samalla voit miettiä mihin päin Köpistä kannattaa seuraavaksi siirtyä. Rundetårnin sisäänpääsymaksu on maltillinen 25 DKK (3,50 euroa), joten sisään ja ylös vaan rohkeasti.

img_6303img_6308img_6310img_6315img_6317img_6319

Laamanaaman matkatärppi #5: Näe vahdinvaihto Amalienborgilla klo 12.

AMALIENBORG JA NYHAVN

Amalienborgin linnanaukiolle pääsee nuuhkimaan kuninkaallista loistoa milloin tahansa, mutta jos haluaa nähdä vähän enemmän actionia, niin kannattaa suunnata paikalle vahdinvaihdon aikaan klo 12. Aukiolle kerääntyneet ihmiset ohjataan riviin ja tämän jälkeen paikalle saapuu marssimalla uudet vahdit sotilaallisin menoin. Rummut sekä torvet soivat ja kamerat räpsyy.

img_6325img_6326img_6329img_6331img_6335img_6344img_6345

Amalienborgin linna sijaitsee kahden Kööpenhaminan päänähtävyyden, Nyhavnin sataman ja Pienen Merenneidon puolessa välissä, hieman lähempänä Nyhavnia. Itse päätin käppäillä rantaa pitkin kohti Nyhavnin värikkäitä rakennuksia. Ja kyllä, onhan se myönnettävä, että tämä alue on syystäkin se kuvatuin ja yleensä myös pidetyin paikka ainakin turistin näkökulmasta. Kauniit talot, hienot laivat ja turistilaumat ovat tälle alueelle tyypillisiä ja kyllähän tuolta tuli itsekin muutama ihan siisti kuva napattua. Nyhavnista pääsee myös kanavaristeilylle, joka on yllättävän edullinen suosioonsa nähden. Tunnin risteilyn olisi saanut halvimmillaan 40 DKK:lla eli hieman alle kuudella eurolla.

img_6323img_6352img_6355img_6357img_6360img_6361img_6365img_6366img_6367

Laamanaaman matkatärppi #6: Jos et halua kanavaristeilylle, niin hyppää Havnebussin kyytiin. Pääset kätevästi esimerkiksi Oopperatalolle, Christianshavniin tai vaikka pidemmällekin. 

Nousin Nyhavnista Havnebussin kyytiin ja menin Slotsholmeniin meren rantaan bisselle. Auringossa nautitun Carlsbergin jälkeen jalat oli palauteltu ja kävin bongaamassa Köpiksen kolmannen linnan, Christianborgin. Massiivinen rakennus, mutta en kuitenkaan jäänyt sen tarkempaa tuttavuutta tekemään. Jatkoin matkaa kiertämällä Slotsholmenin kanavaa pitkin, kävin syömässä ja lähdin lompsimaan kohti Christianshavnia.

img_6371img_6375img_6378img_6379img_6382img_6387img_6390img_6398

CHRISTIANSHAVN

Olin googletellut, että Christianshavnissa on kaupungin korkein näköalapaikka, joten pakkohan sinnekin oli kiivetä. Kiipeämistä todella riittikin, sillä Vor Frelsers Kirken (Vapahtajan kirkko) torni on 90 metriä korkea ja ylös ei pääse kuin kapeita portaita. Muutama jenkkituristi olikin vähän hiessä, kun ottivat lepoa välitasanteilla. Ylös meneminen kuitenkin kannattaa, sillä näköalat on hienot. Juutinrauman silta näkyy hippialue Christianian takana, suuret risteilijät odottavat matkustajiaan horisontissa ja punaiset katot loistavat ympäri Kööpenhaminaa. Tätä paikkaa en voi kuitenkaan suositella niille, joilla on korkean paikan kammo tai heikko kunto, mutta muille sitäkin enemmän.  Pääsymaksu torniin on 40 DKK eli 5,60 euroa.

img_6401img_6404img_6407img_6409img_6411img_6412img_6413img_6417img_6419img_6421img_6425

KUUMOTTAVA CHRISTIANIA

Seuraavaksi mun matka jatkui kohti hippivapaakaupunki Christiania. Jos olet käynyt Hampurin Reeperbahnilla, niin tämä on Reeperbahn kertaa kymmenen. Harvoin olen sellaisissa paikoissa käynyt, että vähän meinaa jännittää, mutta nyt oli hieman sellainen olo. Portista sisäänpäästyäni ei ollut vielä mitään ihmeempää, muutama tyyppi poltteli nurmikolla sätkää ja hengaili keskenään, mutta mitä syvemmälle Christianiaan meni, sitä epämääräisempää porukkaa tuli vastaan. Huumeita myydään avoimesti, päiväsaikaankin jengi on sekaisin kuin Andy McCoy parhaimpina päivinään ja irtokoirat tappelevat jaloissa. Käppäilin vähän aikaan eteenpäin ja tunsin miten paikallisasukkaat katselivat alta kulmien. En suinkaan ollut ainoa turisti tuolla, mutta erotuin kyllä hyvin massasta. Onneksi olin tajunnut laittaa kameran reppuuni, sillä Christianiassa ei kuvia oteta tai tulee neppariin. Käännyin takaisinpäin kun olin nähnyt tarpeeksi ja samalla joku hörhö heittää pienen määrän jotain nestettä mun päälle. Kiitti! En jäänyt kyselemään, että mitä heitit ja miksi, vaan poistuin vähin äänin paikalta. Tietyllä tavalla osasin arvostaa tuotakin, turha tulla turistinretkun Ray-Banit päässä tuonne keekoilemaan. Hyvä kuitenkin, että tuli tuokin paikka nähtyä.

Laamanaaman matkatärppi #7: Jos olet kukkahattutäti/mielensäpahoittajasetä, niin älä turhaan mene Christianiaan. Mutta jos menet, niin älä ota kuvia, kunnioita paikallisia hippejä ja ota lungisti.

Parasta Christianhavnissa on näköalatornin lisäksi kanavan varren kahvilat ja yleinen rento ilmapiiri. Itse suuntasin kanavaa pitkin kohti Oopperataloa tarkoituksenani hypätä sieltä Havnebussin kyytiin. Osuin kuitenkin paikalle juuri, kun lautoilla oli jokin paikallinen siesta menossa ja jouduin odottelemaan puoli tuntia seuraavaa laivaa. Oispa kaljaa. Ei ollut eikä ihan vieressä myytykään, mutta mikäs meren  rannassa auringossa oli istuskella ilmankin.

PIENI MERENNEITO JA KASTELLET

Havnebussilla pääsi vastapäiselle rannalle nopeasti ja jäin pois Kastellet -linnakkeen läheisellä pysäkillä. Kävin kuikuilemassa nimensä mukaisesti Pienen Merenneidon patsaan, jossa ei ollut oikeastaan muuta nähtävää kuin jäätävä lauma aasialaisturisteja sen ympärillä. Oikaisin Kastelletin poikki ja lähdin vaeltamaan kohti Østerportin juna-asemaa, josta tarkoitukseni oli hönkäistä junalla kohti kehuttua Vesterbron aluetta.

img_6426img_6429img_6434img_6437img_6439img_6442img_6448img_6451img_6457img_6474img_6475img_6479

VESTERBRO

Vesterbro sijaitsee Köpiksen päärautatieaseman vasemmalla puolella ja on pullollaan ravintoloita, baareja sekä ravintoloita, joten nälkäisenä tämä osa kaupunkia on ehdottomasti vierailun arvoinen. Oluen ystäville Carlsbergin panimokierros on varmasti kokemisen arvoinen, sillä lipun hintaan sisältyy myös maistiaiset!

img_6484img_6487img_6489

Laamanaaman matkatärppi #8: Alueen erikoisuus on Dybbølsbron aseman vieressä sijaitseva Meat Packing District, josta löytyy huikeita ravintoloita ja terasseja vierivieressä. Meeppä käymään!

Aika Kööpenhaminassa alkoi olla lopuillaan. Mietin Tivolissa pistäytymistä, mutta 110 DKK (15 euroa) sisäänpääsy tunnin vierailusta ei houkutellut. Jäipähän jotain näkemistä seuraavallekin kerralle. Kuljin ostoskatu Strøgetin läpi ja ihmettelin samalla, että kaupat menevät arkisin kiinni jo klo 18, vaikka potentiaalisia asiakkaita virtasi kaduilla todella paljon. Tämä on mun mielestä myös erittäin hyvä homma, sillä en oikein itse näe järkeä siihen, että kaupat alkaa olemaan auki 365/24/7. Suuntasin vielä fiilistelemään Nyhavnia ennen kuin hyppäsin lentoasemalle vievään metroon. 11 tuntia Kööpenhaminassa meni vauhdikkaasti. 28 000 askelta myöhemmin tiesi kävelleensä, mutta oli se sen arvoista. Otsikon kysymykseen mun vastaus on, että päiväreissu Köpikseen on hyvä idea!

img_6494img_6499

Laamanaaman matkatärppi #9: Ota kaupunkilomalle mukaan hyvä ja kevyt reppu sekä mukavat kengät.

Laamanaaman matkatärppi #10: Mene futispeliin! Tanskan liigan peleissä on erinomainen tunnelma, joten mene FC Kööpenhaminan tai FC Bröndbyn peliin, jos osuu kohdalle. Parasta jos nämä viholliset pelaavat vastakkain.

HYGGE!

-Laamanaama fra København

naamari

4 kommenttia artikkeliin ”Päiväksi Köpikseen – onko järkeä vai ei?

 1. Heheh, tuossa on kyllä jo suorituksen makua ollut! Mutta huikea päivä, paljon ehtii yhden päivän aikana nähdä! Minustakin Köpis on tosi helppo haltuunotettava ja omaksuttava city.

  Mä jätin kans Tivolin välistä, halusin säästellä sitä lasten kanssa tehtävään reissuun.

  Vesterbrossa en ehtinyt käymään ollenkaan, vaan sen sijaan hengailin Nørrebrossa – majoituinkin siinä lähellä. Se oli kans mielenkiintoista aluetta!

  Liked by 1 henkilö

  1. Nørrebrota mietin itsekin, mutta en keksinyt sieltä mitään niin näkemisen arvoista että olisin mennyt. Mutta joo, aikamoinen matka tuli haahuiltua, mutta kyllä kannatti. Ensi viikolla sitten vuorossa Tukholma! 🙂

   Tykkää

 2. Ensimmäinen kerta kun kuulen jonkun käyneen päiväreissulla muuallakin kun naapuri maissa. Ilmeisesti oli hyvin onnistunut reissu. Paljon kyllä kerkesit näkemään! 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s