Lentokonebongailua Lemminkäisen kallioilla

Lentokoneen ääni voimistuu ja se lähestyy kovaa vauhtia. Jylinä yltyy entisestään ja pian kone kaartaa laskutelineet alhaalla aivan yläpuoleltasi. Vain muutamaa sekuntia myöhemmin koneen renkaat iskeytyvät kiitotielle jättäen jälkeensä pölypilven.

Lentokoneissa on jotain hienoa. Erityisen hienoa niissä on silloin, kun ne lentävät aivan pään yläpuolelta laskeutuessa tai noustessa. Jos oot samaa mieltä, niin kannattaa suunnata bongausretkelle Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyyteen Sammonmäelle eli paremmin tunnetulla nimellä Lemminkäisen kallioille ja ottaa vaikka picnic-eväät mukaan. Täällä näet saapuvat ja lähtevät koneet läheltä, toki sen hetkisestä tuulensuunnasta riippuen.

Asumme sellaisessa paikassa, jossa lentokoneet lentävät noin kilometrin korkeudella yli muutaman minuutin välein ruuhka-aikoina. Kaksi ja puolivuotias tyttömme on kohtalaisen pähkinöinä aina lentokoneen bongatessaan, joten pakkasimme tytön sekä eväät mukaan ja suuntasimme Tuusulan puolella sijaitseville kallioille katselemaan koneita vielä lähempää.

IMG_6187
Ensimmäinen kone bongattiin heti autosta noustessa.
IMG_6185
Auto kannattaa jättää Sammonmäen kallioiden viereen jos tilaa on.
IMG_6181
Näkymä kallioilta parkkipaikan suuntaan.

Ajo-ohjeet Lemminkäisen kalliolle

Sammonmäki sijaitsee Tuusulanväylän varrella. Nousemalla ylös Korson liittymästä ja kääntymällä kohti Kulomäentietä, saatat jo huomata kallion päällä seisovia ihmisiä. Autoille löytyy jonkun verran parkkitilaa kallion laitamilta Puusepäntien risteyksestä.

Parhaat bongausajat

Eniten lentoliikennettä Helsinki-Vantaalla tapahtuu arkisin sekä viikonloppuisin kello 6-9, 15-18 sekä iltaisin 20-23 välillä. Näistä vaihtoehdoista suotuisin aika lienee monelle iltapäivät, jolloin myös kallioilla on eniten ruuhkaa.

Tuulen suunnan merkitys

Lemminkäisen kallioiden edessä on Kiitorata 1. Tulen suunta on merkittävin asia, joka vaikuttaa siihen mille kiitoradalle lentokone laskeutuu tai mistä se nousee. Koneet pyrkivät aina laskeutumaan vastatuuleen, joten ota selvää tuulen suunnasta ettet tee hukkareissua.

IMG_6155IMG_6162kone

Mistä näen saapuvat tai lähtevät koneet?

Paras väline saapuvien lentokoneiden bongaamiseen on FlightRadar24 sovellus, jonka kautta näet reaaliaikaisesti kaikkien maailman lentojen reitit ja seurannan. Sovelluksen avulla näet myös mistä suunnasta koneet Helsinki-Vantaalle saapuvat. Perussovellus on ilmainen, mutta kannattaa panostaa muutama euro ja ostaa laajempi app. Esimerkiksi meidän bongausreissulla näin FlightRadarista, että 20 minuutin sisällä kentälle saapuu Boeing 747-lentokoneen rahtimalli, jota todella kannatti jäädä odottamaan.

radar1radar2radar3radar4

Myös Finavian sivut kertovat saapuvien sekä lähtevien koneiden reaaliaikaisen aikataulun, muttei tietenkään sitä mitä kiitorataa koneet käyttävät.

IMG_6174

747
Paljon tätä isompaa konetta ei Helsinki-Vantaalla vastaan tule, Venäläinen Boeing 747 -rahtikone laskeutuu.

7472

Hyvä muistaa

Varaa mukaan sopivasti vaatteita, sillä pienikin tuuli käy kallioille hyvin. Lentokoneet pitävät myös kovaa ääntä, joten etenkin perheen pienimmille kuulosuojat on hyvä pakata mukaan. Kalliot soveltuvat hyvin myös picnicille ja koneita odotellessa pehmeä alusta on mukavampi kuin kova kallio.

Muita bongauspaikkoja

Kiitorata 2:sen näkee parhaiten Ruskeasannantieltä ja kiitorata 3:sen Katriinantieltä. Jos haluat mennä lentokentälle bongaushommiin, niin näköalaterassi Terminaali 2:sen vieressä tarjoaa siihen hyvät puitteet.

Onko sulla antaa vinkkejä lentokonebongaukseen tälläiselle amatöörifiilistelijälle ja lukijoille? Lisäilen antamasi vinkit tähän alle.

Kerosiinin tuoksulla,

Laamanaama

8 kommenttia artikkeliin ”Lentokonebongailua Lemminkäisen kallioilla

  1. Toi St.Maarten on kyllä ihan legendaarinen ja ehdottomasti vielä toiveissa päästä sinne itsekin.

   Mä en ole kovin harjaantunut bongari, mutta hauskahan noita koneita on tuijotella. Enemmän fiilispohjalta kuin vakavana harrastuksena.

   Tykkää

   1. Riikka

    Ok 😊 Jos matkustatte Phukettiin, kiitotien päässä näytti olevan ranta, josta lentokoneet menevät pään ylitse 😊itse en siellä vieraillut, mutta lentokoneen alakamerasta katsottuna paikka näytti hyvältä 😊

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s