Frankfurt am Main – jatkoon vai ei?

Tiesitkö, että Saksassa on kaksi Frankfurtia? Toinen, se vähemmän tunnettu, sijaitsee maan itäosassa aivan Puolan rajalla ja se tunnetumpi puolestaan maan länsiosassa Hessenin osavaltiossa. Suurempi ja kuuluisampi näistä kahdesta on Main-joen varrella ja kantaa sen vuoksi virallista nimeään Frankfurt am Main. Tässä fiiliksiä juuri siitä Frankfurtista.

Frankfurt am Main on tullut tunnetuksi jättimäisestä lentokentästään, Saksalle ei niin tyypillisistä pilvenpiirtäjistään sekä pankkikaupungin statuksestaan. Sen lempinimiä näiden vuoksi onkin esimerkiksi Bankfurt sekä Mainhattan, mutta Frankfurtista löytyvät pilvenpiirtäjät eivät mun silmissä vielä aivan New Yorkin tasolle kuitenkaan yllä.

IMG_6131
Mainhattan on köyhän miehen New York.

Vaikka Saksaa on tullut nähtyä kohtalaisen paljon viimeisten viiden vuoden aikana, en ollut käynyt Frankfurtissa ennen huhtikuuta 2017. Kuulemani mielipiteetkin kaupungista olivat vaihdelleet, toiset pitivät siitä kovasti ja toiset taas sanoivat sen olevan tylsä pankkikaupunki, jossa ei nähtävää juuri ole. Mulla oli noin vuorokausi ottaa selvää kumpi näistä piti paikkaansa.

Frankfurtin lentoasemalta keskustaan

Frankfurtin lentoasema on Euroopan kolmanneksi suurin Lontoon Heathrown ja Pariisin Charles De Gaullen jälkeen ja sen kyllä huomasi sinne laskeutuessa. Kun pyörät koskettivat kiitotien pintaa, meni vielä yli vartti ennen kuin kone rullasi paikoilleen. Finnairin lennot saapuvat terminal 2:seen ja mikäli haluaa mennä S-Bahnilla keskustaan, täytyy ensin siirtyä shuttle bussilla tai sky trainilla terminal 1:seen, josta pääsee sitten S8 tai S9-junalla Frankfurtin Haupbahnhoffille.  Kenttä sijaitsee noin 13 kilsan päässä keskustasta ja junalla terminaali 1:seen matkustaa noin vartissa eli varsin kätevästi siis. Junamatkan varrella voi bongata myös Eintracht Frankfurtin suuren futisstadionin sekä matalalla laskeutuvia lentokoneita.

frank5

Takaisin päin Suomeen matkustaessa on hyvä ottaa huomioon, ettei terminaalissa ole juurikaan ruokailumahdollisuuksia, joten kannattavaa on syödä ennen lähtöä kaupungilla.  Mikäli sinulla on vaihtolento Frankfurtissa, on syytä huomioida lähteekö jatkolento eri terminaalista, sillä sekä omaan että matkalaukkujen siirtymiseen menee oma aikansa. Ehkä juuri siksi Frankfurtilla on hieman kyseenalainen maine laukkujen kadottajana jatkolentojen yhteydessä.

Frankfurtin juna-asema ja sen lähiseutu

Frankfurtin Haupbahnhof eli juna-asema ei ole aivan Berliinin tai Hampurin juna-asemien kokoinen, mutta ainakin Berliiniin verrattuna se on helpompi hahmottaa ja käyttää. Frankfurtista pääsee lähes mihin päin Saksaa tai Eurooppaa myös junalla ja keskeisen sijannin vuoksi matkatkaan eivät ole tuhottoman pitkiä. Kaukojunat lähtevät päätasolta ja paikallisjunat kerrosta alempaa maan alta. Mikäli asemalle haluaa jättää tavaransa säilytykseen, niin lukittavat kaapit löytyvät raiteen 23 vierestä. Asemalta löytyy myös monenlaisia keskitason pikaravintoloita sekä jonkin verran ostospaikkoja. Enemmän ja ehkä astetta parempia ravintoloita voi bongata aseman vastapäätä alkavalta Kaiserstraßelta, joka ei kuitenkaan ole mikään Frankfurtin viihtyisin katu. Siitä pitivät etenkin kadun rautatieaseman puoleisella alueella liikkuvat epämääräiset kadunmiehet ja -naiset huolta. Hieman yllättäen kadulta löytyy myös kaksi asekauppaa, jotka tähän maailman aikaan tuntuivat aika pysäyttäviltä.

img_6127

Haupbahnhoffin vierestä löytyy Frankfurtin laajin hotellitarjonta ja jos arvostat sitä, että pääset nopeasti siirtymään esimerkiksi lentoasemalle tai toisiin kaupunkeihin junalla, niin majoitusta kannattaa katsastaa näiltä nurkilta.

Pilvenpiirtäjiä, pankkeja ja ostoksia

Kun Haupbahnhoffin pääsisäänkäynniltä lähtee talsimaan eteenpäin esimerkiksi jo mainittua Kaiserstraßea pitkin, päätyy hetken päästä keskelle pilvenpiirtäjiä. Eurotower, Maintower sekä Commerzbank Tower ovat kaikki 150-250 metriä korkeita ja noista etenkin Maintoweriin kannattaa nousta, koska sieltä pääsee katselemaan näköaloja pientä maksua vastaan.

img_6130img_6136img_6135img_6129img_6132

Kaupungin parhaat ostospaikat löytyvät Franfurt Hauptwache S-Bahn pysäkin läheiseltä alueelta, joista etenkin Zeil-katua pidetään shoppailijan pääkohteena. Tuolta löytyy tarjontaa halpisketjuista merkkimyymälöihin, joten shoppailijan tuskin tarvitsee tyhjin käsin Suomeen palata.

Bankfurt lempinimikään ei aivan tyhjästä tule, sillä jo lyhyen kävelymatkan aikana voi viihdyttää itseään laskemalla kuinka monta pankkia tulee vastaan. Virallisesti kaupungissa on reilusti yli 200 pankkia, joten ehkä kuitenkin suosittelen tekemään kaupungissa jotain järkevämpää kuin pankkien laskemista!

Frankfurtin vanhakaupunki ja joenvarsi

Siinä missä aseman seutu on hieman kolkko, niin Altstadt eli vanhakaupunki on Frankfurtin viihtyisin osa. Kun Zeil-ostoskadulta jatkaa matkaa kohti Main-jokea, saapuu noin 10 minuutin kävelyn jälkeen Römerberg -aukiolle, jossa on paljon turistisälää myyviä kauppoja, mutta myös kahviloita sekä ravintoloita terasseineen. Kun on hetken ihaillut vanhan kaupungin arkkitehtuuria ja kirkkoja, on helppo siirtyä kohti jokea ja sen vieressä kulkevaa promenaadia. Halutessaan voi myös ylittää joen vaikka viehättävää Eiserner Steg -siltaa pitkin ja käydä nappaamassa maisemakuvan Frankfurtin silhuetista. Itse en joen toisella puolella Sachsenhausenin alueella vieraillut, mutta huhujen mukaan ne kaikista hipsterimmät paikat löytyvät sieltä, joten kertokaa siellä käyneet mielipiteenne.

img_6140img_6143img_6150img_6147img_6149

Frankfurt on sekoitus businesskaupungin kiireyttä ja rentoja hetkiä jokivarressa. Kaupunki ei pikatutustumisen yhteydessä varsinaisesti hurmannut, mutta voisin mennä sinne toisenkin kerran vaikka viikonloppulomalle. Ehkä kuitenkin Frankfurtia enemmän voisin suositella läheisiä Mainzin, Wiesbadenin tai Koblenzin kaupunkeja pääasialliseksi majapaikoiksi ja tekisin sieltä päiväreissun Frankfurtiin.

Laamanaaman kaupunkipisteet Frankfurt am Mainille olkoot 7,5/10. Eli otsikon kysymykseen vastaten: Jatkoon rimaa hipoen.

img_6138

-LMNAtravel-

Lue täältä millainen meno on Eintracht Frankfurtin futispelissä!

2 kommenttia artikkeliin ”Frankfurt am Main – jatkoon vai ei?

  1. Lea

    Olin hiukan yllättynyt, että Frankfurtin lentoasemalla muka jäisi nälkäiseksi. Terminaalissa 1 on 83 erilaista ruokapaikkaa eli ravintolaa, kahvilaa, kahvikioskia, pikaruokalaa jne, mutta terminaalissa 2 vain 8, eli yhteensä 91. Ne löytyvät sivulta ”Flughafen plan” Kategorie ”Essen und Trinken”. Lisää foodmarketteja löytyy Kategoriasta ” Einkaufen”. En viitsinyt etsiä englanninkielistä sivustoa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s