Vaseliinihommia Köpiksen soihtumeressä

Matkaraportti Eurooppa-liigan ottelusta FC Kööpenhamina – Atlético Madrid 15.2.2018, Kööpenhamina

Joulukuun 11.päivä arvottiin Mestarien Liigan sekä Eurooppa-liigan neljännesvälierät. Odottelin mielenkiinnolla mikä vastustaja osuisi Eurooppa-liigan arvonnassa FC Kööpenhaminalle, sillä itseäni on jo vuosia kiehtonut ajatus tehdä futismatka Köpikseen. Kun arvontakorista nousi FCK:n vastustajaksi ehkä ennakolta paras mahdollinen, nimittäin viime vuosien sisään kaksi kertaa Mestarien Liigan finaalissa pelannut Atlético Madrid, ei tarvinnut kauaa miettiä; tuon otteluparin Köpiksen matsin mä haluan nähdä!

Kaverini on ollut jo yli parikymmentä vuotta intohimoinen Atléti ja niimpä oli enemmän kuin loogista pyytää mies mukaan reissuun. Hieman ennen joulua hommasin noin 50 euron liput kamppailuun ja odotus saattoi alkaa. Yhden yön taktiikka Kööpenhaminaan piti sisällään matsin lisäksi myös etätyöpäivän, mutta aika pian iltapäivän alkajaisiksi pääsimme matsitunnelmaan.

Saavuimme Köpikseen paikallista aikaa 8.30 ja siirryimme Tivolin vastapäätä sijaitsevaan kahvilaan tekemään muutamia pakollisia duunijuttuja alta pois. Ennen hotelliin kirjautumista oli vielä aikaa pyörähdellä kaduilla ja bongailla millä tavalla ottelupäivä näkyy katukuvassa. Muutamia vanhan liiton Atléticon kannattajia tuli vastaan siellä täällä, mutta mitään suurta huumaa ei ollut aistittavissa. Kellon lyödessä kolme oli aika pistää läppärit kiinni ja keskittyä olennaiseen eli päivän ensimmäiseen olueen ja pieneen hotellihengailuun.

IMG_8510_
Helmikuinen arkipäivä Kööpenhaminassa. Rauhallista oli.

IMG_8513_IMG_8515_IMG_8520_

IMG_8522_
Nyhavn on Kööpenhaminan tunnetuin paikka.

IMG_8523_IMG_20180215_125013_

Kohti Parken-stadionia

Matsi alkoi paikallista aikaa 21.05, joten mikään hengen hätä ei ollut siirtyä pelipaikoille. Nørrebron kaupunginosassa sijaitsevan Nora Hotel Copengenin hotellihuoneesta löytyi ilmaiseksi jääkylmät Carlsbergit mieheen ja kun lähikaupasta haettiin pari lisää, niin seuraavat kaksi tuntia meni kuin siivillä. Kellon lähestyessä 18.30 oli aika siirtyä tuulisen Köpiksen kaduille ja lähteä hiljalleen kohti parin kilometrin päässä sijaitsevaa Telia Parkenia. Ehdimme kävellä noin 500 metriä, kun vastaan tuli sympaattisen näköinen panimoravintola Nørrebro Bryghaus ja hetkeä myöhemmin edessä oli jo oman panimon stoutit ja alet sekä possun cheekit. Pari FC Kööpenhaminan fanipaitaan pukeutunutta kannattajaa olivat valinneet saman ravintolan aloittelupaikaksi, joten myös kaupunki oli pikkuhiljaa heräämässä otteluun. Masu täynnä oli hyvä lähteä kohti pääkallopaikkaa.

IMG_8544_IMG_8545_

Stadionin valot heijastuivat taivaalle rakennusten takaa ja samalla väkijoukon lisääntymisestä huomasi, että aloimme olla mestoilla. Pian komea Telia Parken loistikin horisontissa. Olin sopinut kahden Twitteristä tutun futismiehen kanssa romanttiset oluttreffit Köpiksen fanibaarin, Centralin, edustalle. Pakollisen kaulaliinaostoksen ja kaupassa sijaitsevan FCK-museon kierroksen jälkeen tärisimme nolla-asteisessa talvisäässä oluet lapasissa ja vaihdoimme kuulumiset sekä ennakko-odotukset pelistä. Itse Central Bar oli sisältä varsin hämmentävä kokemus lyhyen visiitin aikana. Ysäritekno pauhasi ja rööki paloi. Ei maailman viihtyisin mesta, vaikka varmasti tunnelmankohottajana ihan hyvä valinta.

IMG_8548_IMG_8555_

IMG_8560_
Illan näyttämö.

Lähtökohdat otteluun

Espanjan ja Tanskan liigat eroavat toisistaan paitsi tasoltaan, niin myös otteluohjelman suhteen. Talvioloista johtuen Tanskan Superliga on tauolla kaksi kuukautta joulukuun alusta helmikuun alkuun. Tämä olikin yksi olennainen asia kun mietti joukkueiden lähtökohtia otteluun. Kaksi kertaa putkeen Tanskan mestaruuden vienyt, vasta vuonna 1992 fuusionseurana perustettu, FC Kööpenhamina on pelannut tämän vuoden puolella ainoastaan kaksi virallista ottelua, Cupin pelin Brøndbyta vastaan (0-1 tappio) sekä edeltävänä viikonloppuna sarjapelin Randersia vastaan (5-1 voitto). Atlético puolestaan on tahkonnut pelkästään vuoden 2018 aikana seitsemän La Ligan ja neljä Copa del Reyn peliä. FC Kööpenhaminan sarjakausi on mennyt kaislikkoon, sillä lähtökohtaisesti aina ennakkosuosikkina sarjaan lähtevä joukkue on sarjassa sijalla neljä. Atlético Madrid puolestaan on lähes varmasti kauden lopussa Espanjan La Ligan toinen, sillä eroa Barcelonaan on seitsemän ja kolmantena olevaan Valenciaan yhdeksän pistettä.

Kun kokoonpanoja katsoi, niin ottelussa oli vain yksi suosikki. Atlético Madrid. Maailmanluokan pelaajia löytyy jokaiselta pelipaikalta eikä edes Diego Costan puuttuminen hyökkäyksestä vähentänyt joukkueen kaliiberia yhtään. Kärjessä aloitti joukkueen suurin tähti, ranskalainen Antoine Griezmann.

rosterit
Ottelun aloituskokoonpanot.

No Pyro No Party

IMG_8556_
Kohta mennään!

IMG_8557_

Tanskalainen jalkapallokulttuuri on hyvin keski-eurooppalaista, joten etenkin suurien joukkueiden eli erityisesti FC Kööpenhaminan sekä Brøndbyn matseissa on erinomainen tunnelma lauluineen, lippuineen, tifoineen sekä usein myös soihtuineen. Tähän vaikuttaa myös se, että tanskalaiset pitävät tunnetusti oluesta ja kun sitä saa tuoda katsomoon, niin ihmekös se, että laulattaa. Odotukset tunnelman suhteen olivat siis katossa, vaikka ottelua ennen stadionin ulkopuolella vallitsi rauhallinen ja hillitty meininki. FC Kööpenhamina ja Atlético painivat hieman eri sarjassa, joten keskinäisiä kohtaamisiakaan ei ole ollut takana kuin yksi. Mitään suurta kähinää ei ollut täten odotettavissakaan.

Iloksemme huomasimme, että Eurooppa-liigan ottelussa myytiin olutta myös Parkenin sisäpuolella, joten 0,75 litran tuopin kanssa oli oikein leppoisaa siirtyä katsomon puoleen, jossa lämmittelyt alkoivat samalla sekunnilla, kun astuimme portista sisään. Matsin alkuun oli yli 30 minuuttia, mutta esimakua tulevasta fiiliksestä saimme heti. Koko Sektion12 -nimellä tunnettu Kööpenhaminan ultrapääty toivotti laulaen omat sankarinsa tervetulleeksi kentälle. Olin hommannut liput C14- katsomonosaan, joka on pitkällä sivulla aivan Kööpenhaminan fanipäädyn vieressä. Alimmat rivit ovat käytännössä seisomapaikkoja, sillä vaikka tuolit löytyivät alta, ei niissä kukaan istunut. Katsomosta oli hyvä näkyvyys sekä kentälle että katsomoon, joten paikkojen valinta osui nappiin.

IMG_8561_
Lämmittelyt käynnissä. Kööpenhaminan fanipääty on jo täynnä.

IMG_8565_

Ennen ottelua oli tiedossa, että Kööpenhaminan pääty on väsännyt tifon, kuten isojen otteluiden alla on yleensä tapana. Joukkueiden astellessa kentälle alkoikin sellainen show, jota ei Suomessa näe. Ensin syttyivät soihdut, sen jälkeen maahan kääritty tifo nostettiin esiin ja järjetön meteli alkoi. ”Copenhagen by Night” -tifo oli jo itsessään komea, mutta kun siihen lisätään punainen soihtumeri ja strobot, niin harvoin jos koskaan, on vastaavaa tullut eteen. Kesken tifoilun meinasi Atletico siirtyä jo 0-1 johtoonkin, mutta Antoine Griezmannin ylimielisyys maalipaikassa piti lukemat vielä nollissa.

IMG_8576_IMG_8577_IMG_8579_IMG_8582_

IMG_8589_

Parasta mitä ottelulle saattoi tapahtua oli altavastaaja Kööpenhaminan johto-osuma. Taulussa oli 15.minuuttia kun Köpis sai pallon vasemmalla laidalla. Keskityksen jälkeen pallo pomppi puolustaja Peter Ankersenille, jonka laukauksen tammikuussa kotimaahansa palannut Vicktor Fischer ohjasi näppärästi Atléticon maaliin. 1-0! Oluttuopit lensivät ilmassa, kannattajan huusivat ja halailivat toisiaan. Vastoin odotuksia FC Kööpenhamina oli johdossa.

IMG_8591_
1-0!

Onnea kesti reilu viisi minuuttia, kunnes ottelun alkua hallinnut Atlético pääsi tasoittamaan. Saul Niquez viimeisteli varmasti ja hiljensi muutamaa sataa espanjalaista lukuunottamatta koko stadionin. Atléticoa kannattava kaverini antoi vaisut golf-aploodit maalille, sillä paljastuminen Atléticon mieheksi ei Kööpenhamina-fanien keskellä olisi ollut kovinkaan järkevää. Toisen kerran Parkenin fanaattinen yleisö hiljennettiin 10 sekunniksi 37.minuutilla, kun Kevin Gameiro osui. Hyvä, että palloa oli edes saatu kaivettua maalista kun huutomyrsky Parkenilla jatkui. Omia kannatetaan myös vaikeilla hetkillä, kuten seuran slogankin sanoo.

Success is temporary- loyalty is forever.

Kööpenhaminan stadion oli loppuumyyty eli 35 000 katsojaa oli raahautunut paikan päälle. Suomessa tämä tarkottaisi sitä, että hyvä jos vessaan ehtii puoliajalla eikä oluttuopin ostamisesta ennen pelin jatkumista voi kuin haaveilla. Kööpenhaminassa molemmat asiat oli hoidettu viidessä minuutissa. Jotain saksalaishenkisyyttä tuossa Hygge-kansassa on, kun hommat toimivat niin erinomaisesti.

IMG_8603_
Romanttinen räntäsade vaihtui romanttiseen lumituiskuun.

Toinen puoliaika alkoi ja samalla myös helmikuinen sää lähettää terveisensä. Ensimmäisen jakson aikana alkanut kevyt räntäsade on muuttunut sankaksi lumeksi ja vaikka se ei kentän pintaan tartukaan, eivät olosuhteet olleet ainakaan espanjalaisille joka päiväistä herkkua. Matsi jatkuu vierailijoiden hallinnalla, mutta myös Kööpenhaminalla oli paikkansa. Atléticon pallovarmuus ja tehokkuus olivat kuitenkin napsun verran edellä ja 70.minuutin kohdalla ottelu ratkesikin lopullisesti, kun Griezmann onnistui viimein. Tarkka sijoitus ja lukemiksi 1-3. Vierailijat kaunistelivat vielä lukemia 1-4:ään eikä ottelun voittajasta ollut mitään epäselvyyksiä.

Kaksinkertainen Mestarien Liigan finalisti on Eurooppa-liigan ehdottomia ennakkosuosikkeja. Vaikka peli oli ratkennut, niin tunnelma ei hyydy. Ottelun jälkeen pettyneet Kööpenhaminan pelaajat tulevat kiittämään kannattajapäätyä. Katsomo on edelleen lähes täysi. Koko pääty laulaa ja hyppii, aivan kuin he eivät olisi edes huomanneet, että oma joukkue hävisi kotikentällään ottelun juuri vaseliiniluvuin 1-4. Pelaajatkin ovat hieman ihmeissään, mutta varmasti kiitollisia saamastaan tuesta. Kahden viikon kuluttua Madridin toisessa osa-ottelussa kyyti voi olla kylmää, mutta ainakin he tietävät että fanit ovat tukena kävi miten kävi. Tämä jos mikä on lutuuria.

IMG_8610_
Turpaan tuli, mutta pelaajat saatellaan taputuksin kentältä.

Tapaamme suomalaiset samalla paikalla, jossa nautimme oluet ennen ottelua. Eräs heistä kiteyttää vallitsevan ilman hyvin sanomalla ”lumisade näytti romanttisemmalta katsomosta käsin”. Lunta on tullut paljon ja kadut ovat valkoisena. Lähdemme yhdessä tarpomaan kohti samalla suunnalla sijaitsevia hotelleja sateen ja tuulen piiskatessa vasten kasvoja. Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että kannatti matkustaa Tanskaan. Hyvä ja viihdyttävä ottelu selvästä lopputuloksesta huolimatta sekä erinomainen tunnelma tekivät matkasta onnistuneen. Itse haluaisin ehdottomasti nähdä vielä Kööpenhaminan derbyn eli FCK:n ja Brøndbyn kohtaamisen, sillä silloin tunnelma nousee vielä korkeammalle kuin nyt nähdyssä Eurooppa-liigan ottelussa. Jalkapallomatkailu on hienoa! Meillä oli aamulento takaisin Suomeen, joten sanoimme moikat muille futisjätkille ja kävimme hakemassa pitakebabit hotellin viereisestä kebupaikasta ennen kuuden tunnin powernapeja.

IMG_8616_
Matsin jälkeen oli kadut ja autot lumen peitossa.

Laamanaaman halpamatkojen seuraava futisreissu suuntautuu Berliiniin maaliskuun puolivälissä, kun samalle viikonlopulle osuu sekä Hertha BSC:n sekä Union Berlinin ottelut. Eiköhän siltäkin reissulta saada jonkinlaista raporttia väännettyä.

Hyggeilyllä,

-Laamanaama

Ps. Jos Kööpenhamina kiinnostaa muutenkin kuin futiskohteena, niin tässä juttua kevään 2017 päiväreissusta:

Päiväksi Köpikseen – onko järkeä vai ei?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s