Kirja-arvostelussa Urheilun mammuttitauti

Sumpurointia, korruptiota, oman edun tavoittelua. 
Dopingia, tulosmanipulaatioita ja sopimuksia, jotka eivät kestä päivänvaloa.

Vilpittömyys ja aito urheiluhenki ovat kadonneet, ainakin jos on uskomista Sami Kolamon Urheilun mammuttitauti-kirjaa. Kolamo on urheilumiehenä tutkinut paitsi eri lajien ja tapahtumien urheilullista puolta, myös sen takana tapahtuvaa likaista peliä ja pimeää puolta, jonka aseina ovat raha, valta, epäeettisyys ja oma asema. Nämä asiat ovat vaikuttaneet niin kisapaikkojen valitsemiseen kuin yksittäisten lajien lopputuloksiinkin. Kirja on jaettu muutamaan eri aihe-alueeseen ja oman loan niskaansa saavat niin järjestöt kuten KOK, FIFA sekä IAAF kuin yksittäiset henkilöt järjestöjen sekä kilpailujen taustallakin. Jo Berliinissä vuonna 1936 järjestettyjen olympialaisten aikana oli nähtävillä samoja ”oireita” kuin nykyajan arvostetuimpien urheilukisojen taustalla, kaukana katsojien silmistä.

KATTOJÄRJESTÖT JA RAHAN VALTA.

Erittäin viihdyttävät Venäjän jalkapallon MM-kisat päättyivät Ranskan ja Kroatian finaaliin. Kisat itsessään olivat onnistuneet eikä negatiivisia otsikoita kisojen ympäriltä juuri tarvinnut lukea. Kuitenkin jo vuosia ennen kisojen alkua, jo stadionien rakennusvaiheessa, lehdistöön levisi tiedot eri puolilta maailmaa palkattujen työntekijöiden ihmisoikeuksista sekä työajoista, samalla lailla kuin Sotshin olympialaisissa tai tulevien Qatarin jalkapallon mm-kisojen työmailla. Kirjassaan Kolamo antaa esimerkin, jossa Pohjois-Korealaisia on nähty työskentelevän Venäjällä järjestettyjen urheilutapahtumien työmailla siten, että jo ennestään naurettavan pieni palkka on mennyt käytännössä suoraan valtiolle.

Urheilun mammuttitauti-kirja on suora ja jopa ahdistavan negatiivinen kuvaus siitä ettei huippu-urheilun taustalla juuri mikään asia kestä päivänvaloa. Kolamo näyttää mm. kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n sekä kansainvälisen olympiakomitean KOK:n eri johtajat, etupäässä Joao Havelangen, Sepp Blatterin sekä Juan Antonio Samaranchin sellaisessa valossa, että rehellisyys tai urheiluhenki ovat kaukana siitä mitä kulisseissa tapahtuu. Jalkapallon MM-kisojen (olympialaisia unohtamatta) kisapaikkojen valinnatkaan eivät ole menneet aivan oppikirjan mukaan, sillä ääniä on ostettu ja vastapalveluksia tarjottu ääniä vastaan joko rahalla tai muilla hyödykkeillä.

Urheilusponsoroinnin historiaa Kolamo avaa Adidaksen perustajan Adi Daslerin kautta ja kuten aiheesta arvata saattaa, on Addun sekä muiden merkkien taustalla myös käyty omaa valtataisteluaan ei niin puhtain paperein. Kaikki suuret urheilutapahtumat olympialaisista jalkapallon mm-kisoihin ovat brändien ilotulitusta ja mainospaikoista maksetaan maltaita. Tämä toki on normaalia businesta ja äärimmäisen yksityiskohtaista, mutta siinä vaiheessa kun katsojia käännytetään kisapaikalta paidoissa olevien ”väärien” mainosten takia, ei ymmärrystä ainakaan multa heru.

DOPING JA TULOSMANIPULOINTI

Doping on osa huippu-urheilua. Se on ollut sitä melkein aina ja se tulee olemaan. Urheilun mammuttitauti-kirjassa käydään yksityiskohtaisesti läpi mm. BALCO (Bay Area Laboratory Co-operative) -dopingskandaali, kun amerikkalainen laboratoria jäi kiinni dopingin valmistuksesta 2000-luvun alkupuolella. Myöskään Lahden hiihtoskandaalia ei ole unohdettu.

Sopupelit sekä muut tulosmanipuloinnit saavat kirjassa osansa. Etenkin joukkueurheilussa yleensä Aasian suunnalta tulevat rahat saattavat sekoittaa köyhien maiden pelaajien tai seurajohdon päät siinä missä yksilölajeissa tuomarien hotellihuoneesta löytyvät kirjekuoret.

LOPPUSANAT

Urheilun mammuttitauti on oksennus vallankäyttäjien naamalle. Ahdistavan suoraan kerrottu teksti ei kumartele, vaan avaa syyt ja seuraukset turhia kiertelemättä. Urheilu ei ole ainoastaan tulokset taululla, se on tuhansia ja taas tuhansia tunteja valmisteluja niin urheilijoiden, kisaisäntien, kattojärjestöjen kuin vapaaehtoistenkin toimesta. Kolamon kirjan kertoo karua kieltään siitä mitä sumpurointia kulissien takana valitettavasti tapahtuu jo vuosia ennen kisojen alkamista. Kirja on mielenkiintoinen ja hyvä teos niille, jotka haluavat tietää suurien urheilutapahtumien taustoista niin hyvässä kuin pahassa. Silti kirjan luettua tulee sellainen olo, että peruskatsojana sitä mieluummin nauttii urheilutapahtumasta ilman tietoa siitä mitä edellisvuosien aikana on kabineteissa tai kisoja valmistellessa tapahtunut.

 

Kuvassa Urheilun mammuttitauti-kirjan kirjoittanut Sami Kolamo. Kuva: Aviador Kustannus.
PS. Kirja-arvostelu on tehty blogiyhteistyössä Aviador Kustannuksen kanssa, joka pyysi minua lukemaan ja arvostelemaan kirjat San Siron Uneksija sekä Urheilun mammuttitauti. San Siron Uneksijasta voit lukea täältä. Kaikki mielipiteet ovat omiani.

-Laamanaama

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s