Birra e calcio – FC Internazionale Milano

Bolognan ja Milanon väli 15.4.2023 klo 18:30. Juna tykittää Bologna FC – AC Milan ottelun jälkeen parhaimmillaan 300 km/h kohti Milanoa. Meillä on takana päivän ensimmäinen ottelu ja seuraavaksi haluaisimme kovasti ehtiä ajoissa toisen milanolaisen, Interin, kotipeliin.

Toisin kuin menomatkalla Bolognaan, tällä kertaa junamme oli aikataulussa kello 19 Milanossa. Inter – Monza ottelu alkaa kello 20:45, joten ehdimme ennen San Sirolle siirtymistä käydä viemässä laukkumme Mailapojan ja Mieskarkin hotelliin. Meidän kuuden muun hotla sijaitsi sen verran kaukana keskusasemasta, että paras ratkaisu oli viedä laukut toisten hotelliin jemmaan ja suunnata vasta pelin jälkeen omaan yösijaan.

Hieman alle tuntia ennen ottelun alkua saavuimme ikuisuudelta tuntuneen metromatkan jälkeen San Siron eteen. Valtava, nostalginen ja legendaarinen stadikka näytti iltavalaistuksessa komealta. Vaikka otteluun oli tulossa yli 70 000 katsojaa ei pahoja ruuhkia ollut ja me kiipesimme kohti paikkojamme. Menimme odottelemaan ottelun alkamista paikoillemme yläkatsomoon Inter-päädyn viereen, josta oli loistavat näköalat kentälle, vaikka korkealla olimmekin.

LEGENDAARINEN SAN SIRO

Legendaarinen San Siro tai Stadio Giuseppe Meazza kuten interistit toista kotiaan kutsuvat, on maailmankuulu stadion. Stadionin jakavan paikalliskilpailija AC Milanin kannattajille stadion on ainoastaan San Siro. Interin kannattajapääty on Curva Nord (katsomokarttaa katsomalla oikeanpuolinen vihreä pääty). Äänekkäimmät ja näkyvimmät interistit ovat toisen tason keskellä katsomoissa 243-247.  75 923 katsojaa vetävä stadion on rakennettu 1925-1926 ja laajennettu 1935 sekä 1955. Stadikka on täysin remontoitu vuosina 1987-1990 jalkapallon MM-kisoja varten sekä 2015-2016 Mestarien liigan finaaliin.

Viime vuosina on paljon puhuttu San Siron tulevaisuudesta, sillä nykyinen stadion alkaa olemaan tiensä päässä ja vaihtoehtoina on esitetty sekä remonttia että purkua. Tällä hetkellä näyttää siltä, että purku olisi todennäköisin vaihtoehto, mutta mikään Italiassa ei ole varmaa ennenkuin seinät on kaadettu. Stadion sijaitsee reilun seitsemän kilometrin päässä Milanon keskusasema Centralesta ja sinne pääsee nykyään metrolla noin puolessa tunnissa. Myös raitiovaunut kulkevat lähelle, riippuen toki mistä päin olet paikalle saapumassa. Stadionin ympäristössä on pelipäivinä kojuja toisensa perään, josta löytyy fanituotteet, pientä purtavaa ja juotavaa. Itse stadionilla olut maksoi kuusi euroa.

MATSILIPUT

Interin matsiliput myydään osoitteesta https://www.inter.it/it/biglietti. Ostaminen vaatii rekisteröitymisen palveluun. Kannattaa tilata sähköpostiin ilmoitus haluamansa pelin myynnin aloittamispäivästä, niin pääsee ostoksille hyvissä ajoin lipunmyynnin alettua. Tällä kertaa myynnin alkaessa ei Monza-ottelun pelipäivä ollut vielä varma, joten jouduimme odottelemaan siihen saakka kunnes matsipäivä lukittiin, ja sitten liput olivatkin sen verran vähissä, ettei suurta valinnanvaraa ollut. Liput Curva Nordin viereiseen yläkatsomoon lohkoon 256 maksoi 29 euroa ja ostorajoitus oli neljä lippua asiakasta kohti. Italiassa on tärkeää muistaa ottaa passi tai henkilökortti mukaan matsiin, sillä stadionille mennessä jokaiselta katsojalta tarkistetaan, että matsilipussa oleva nimi täsmää henkkariin.

FOOTBALL CLUB INTERNAZIONALE MILANO ELI INTER MILAN

Transfermarktin mukaan Interin arvo on 534 miljoonaa euroa. Maailmankuulun seuran palkintokaappi pullistelee pokaaleja: 19 Italian mestaruutta, kahdeksan Italian cupin voittoa, yksi Mestarien liigan voitto sekä lukuisa määrä pienempiä palkintoja. Edellinen Italian mestaruus eli Scudetto on kaudelta 2020-21. Voidaankin sanoa, että Inter rämpi 10 vuotta ilman pokaaleja, sillä ennen mestaruutta edellinen voitto oli kauden 2010-11 Italian cup.

Inter lähti monien asiantuntijoiden perusteella ennakkosuosikkina kauden 2022-2023 Serie A kauteen, mutta jo puolessa välissä kautta oli selkeää, että keväällä ei pokaalia Milanossa nostella Napolin hallitessa sarjaa. Mestarien liigassa joukkue paineli puolivälieriin, ensimmäinen osaottelu Benficaa vastaan päättyi Monza-ottelua edeltävällä viikolla sinimustien 0-2 vierasvoittoon. Serie A:ssa Inter on pelannut ottelua edeltävinä viikkoina huonosti ja saanut vaan yhden tasapelin neljässä viime ottelussaan. Edellinen voitto on 5.3. eli lähes puolentoista kuukauden takaa.

Interin paitaa ovat kantaneet lukuisat legendaariset pelaajat: Christian Vieri, Julio Cesar, Esteban Cambiasso, Ivan Córdoba, Walter Zenga, Giuseppe Baresi, Giuseppe Meazza, Javier Zanetti, Ronaldo (se aito ja alkuperäinen), Zlatan Ibrahimovic, Roberto Carlos, Jürgen Klinsmann, Lothar Matthaüs ja niin edelleen. Ainoa suomalainen, joka on saanut kunnian Nerazzurrin pelipaidan päällensä pukea on Mika Aaltonen, joka onnistui TPS-paidassa maalinteossa Interiä vastaan vuonna 1987 ja sai seuraan sopimuksen. Kolmen ottelun ja 45 minuutin peliajalla ei kuitenkaan ylletä legendaaristen pelaajien listalle, mutta teeppä perässä.

SERIE A 15.4.2023 KLO 20:45 Inter Milan – AC Monza 0-1 (0-0) Caldirola 78′, Stadio Giuseppe Meazza / San Siro

Ottelun alla Inter on 29. pelatun ottelun jälkeen Serie A:ssa sijalla viisi. Sija oikeuttaisi Eurooppaliigan lohkovaiheeseen kauden päätyttyä, mutta se olisi suuri pettymys sekä seuralle, että sen kannattajille, etenkin kun pahin vihollinen AC Milan on juuri tullut takaa ohi. Interillä on vielä yhdeksän ottelua aikaa parantaa sijoitustaan, jotta se pääsisi himoitsemaansa Mestarien liigaan, jossa se eteni Monza-ottelua seuranneella viikolla jo välieriin.

Sarjanousija Associazione Calcio Monza eli tuttavallisemmin A.C. Monza on sijalla 13. Seuran historia ja taustat ovat mielenkiintoisia ja tuovat hieman mieleen saksalaisen RB Leipzigin ilman tölkkijuomataustaa. Seuran omistaa entinen Italian pääministeri ja monissa skandaaleissa mukana ollut Silvio Berlusconi. Jalkapallon puolelta suuri yleisö muistaa kyseenalaisen hahmon hyvin AC Milanin taustalta, mutta nyt hän on ottanut tehtäväkseen nostaa naapurikaupunki Monzan jalkapalloylpeyden maan elittiin. Huomionarvoista on, että vielä kaudella 2016-2017 A.C. Monza pelasi Serie D:tä eli ”nelosdivaria” ja nousi 2022 keväällä ensimmäistä kertaa pääsarjaan. Interin paras maalintekijä on argentinalainen Lautaro Martinez 14 osumallaan. Monzan ykköstykki puolestaan on Carlos Augusto, joka on osunut viidesti.

Stadionilla joukkueet saapuvat kentälle ja 70 000 interistiä pitävät erinomaista meteliä. Päivän edellisessä ottelussa Europelien vuoksi AC Milan lähti otteluun kakkosjoukkueella ja osittain saman taktiikan oli valinnut myös sinimustapaitainen Inter. Poissa avauksesta oli mm. kärkikaksikko Edin Dzeko sekä Lautaro Martinez, puolustaja Federico Dimarco sekä keskikenttäpelaaja Marcelo Brozovic. Siinä missä Interin kannattajat olivat hyvässä vauhdissa katsomossa, niin pakko se on myöntää, ettei suomalaiskahdeksikkomme jälkeen jäänyt. Ottelun alkuun Mieskarkki otti rookie-Rainerin (nimi muutettu) mukaansa ja hetken päästä kaksikko saapui katsomoon kera pahvilaatikollinen olutta. 16 olutta kustansi 96 euroa ja riitti meille kahdeksalla juuri ja juuri ensimmäiseksi puoliajaksi. Ainoa huono puoli, oli että pahvilaatikko vähän fuskasi ja edessä istuvat italiattaret saivat hieman olutta nahkatakeilleen. Vaihtelun vuoksi myös naisista hieman vasemmalla istuneet miehet saivat puoliajalla myös minut osittain niskaansa, kun arkkitehdit ovat suunnitelleet katsomorivit aivan liian kapeksi 190 senttiselle vartalolleni ja 47,5 koon kengille. Kiistän jyrkästi väitteet, että oluet olisivat tehneet tuhojansa tasapainolleni. Sori, sori, onneksi vältyttiin isoimmilta vaurioilta!

Itse ottelussa Inter oli suoraan sanottuna kohtalaisen paska, palloa kyllä liikuteltiin, mutta Monza puolusti hyvin eikä sinimustat päässeet kovinkaan hyville maalipaikoille. Ottelun neljännellä minuutilla Romelu Lukakulla oli saumat puskea pallo Monzan verkkoon, mutta pallo meni reippaasti ohi maalin. Myös Joaquin Correa pääsi yrittämään maalintekoa ensimmäisen puoliskon puolivälissä, mutta 0-0 tuloksesta lähdettiin puoliajan viettoon.

Toisella puoliskolla Interin parhaat paikat tulivat belgialaishärkä Romelu Lukakulle, mutta ruuti oli yhtä märkää kuin meininki Rukan after skissä. Ei Monzallakaan montaa paikkaa ollut, mutta niin vain sarjanousija siirtyi johtoon Luca Caldriolan kulmatilanteen puskumaalilla vartti ennen päätöstä. Maalin jälkeen Interkin innostui pelaamaan, mutta tulos oli samankaltainen kuin Huuhkajilla ennen riveä – lopussa saatiin kulma, Interin tapauksessa parikin. Molemmat kulmat oli hyvin lähellä mennä sisään, mutta niin vain Monza lähti naapurikaupunkiin pisteet mukanaan. Näin ollen Interin rämpiminen Serie A:ssa jatkui, vaikka Mestarien liigassa Nerazzurri ratkaisi välieräpaikan muutamaa päivää myöhemmin.

Jäimme vielä loppuvihelltyksen jälkeen fiilistelemään stadikkaa ja sen ympäristöä, ja teimme sen lopulta niin tehokkaasti, ettei sieltä enää kulkenut julkisia keskustaan. Niinpä nappasimme fiksusti jonkun pimeän taksin ja kaikki kahdeksan hyppäsi kyytiin. Taksissa oli sentään takakontissa jonkin sortin penkit, mutta ehkei ihan kaikkia turvallisuustekijöitä kuitenkaan täytetty. Lopulta viisitoista tuntia maahan saapumisen jälkeen pääsimme paikallisen Marcon (nimi ei muutettu) kyydillä vihdoin myös omaan hotelliin. Vaikka päivän molemmat pelit olivat tasoltaan vähän pettymyksiä, oli reissu saanut vauhdikkaan ja värikkään startin. Ja vielä olisi edessä toisilla kaksi ja muutamalla onnekkaalla kolme päivää.

Suomalaiset Interin kannattajat

Suurseura Interillä on luonnollisesti paljon myös suomalaisia kannattajia. Näistä tunnetuin lienee kirjailija Jukka Pakkanen, jolta on tullut rakastamastaan seurasta myös kirja ’San Siron Uneksija’ (alkuperäinen julkaisu 1990, uusintapainos 2018). Yksi intohimoisimmista tuntemistani Interisteistä on Lähtöportti-blogin ylläpitäjä Mika, jolle esitinkin muutaman kysymyksen seuraan liittyen.

Miksi juuri Inter? Pääsin ensi kertaa Italiaan kesällä 1989 ja ihastuin maahan monesta syystä, myös jalkapallohulluuden vuoksi. Halusin löytää oman suosikkiseuran ja valitsin firenzeläiseltä katukauppiaalta Interin lipun, koska sinimustat värit näyttivät hienoimmilta. Olin jo siinä vaiheessa nähnyt jonkin verran Serie A:n otteluita Kolmoskanavalta, joten joukkueista ja niiden voimasuhteista oli jonkinlainen käsitys olemassa. Pidin otteluita selostaneen kirjailija Jukka Pakkasen tyylistä, ja ehkä Interin miehenä tunnetulla Pakkasellakin oli tätä kautta pieni merkitys valinnassa.

Montako kertaa olet nähnyt Interin pelaavan paikan päällä? Vain kuudesti, mikä on tosi vähän siihen nähden miten tärkeitä Inter ja Italiassa matkustaminen minulle ovat. Jotenkin on tullut aina odoteltua ”sopivampaa hetkeä”. Koronasulut pysäyttivät ajattelemaan eri lailla, ja pyrin nyt käymään Interin pelissä Milanossa vuosittain. Se on viime ja tällä kaudella toteutunut.

Unohtamattomin Interin ottelu, jonka olet nähnyt livenä tai tv:stä? Ensimmäinen paikan päällä nähty peli on aina erityinen. Inter voitti syksyllä 1999 kauden avauskierroksella Veronan 3–0. Christian Vieri teki debyytissään hattutempun, ensimmäisellä puoliajalla kärkiparina oli Iván Zamorano ja toisella se aito ja alkuperäinen Ronaldo.Telkkarista olen nähnyt satoja pelejä, joista on vaikeampi valita. Voitto Laziosta UEFA-cupin finaalissa 1998 on yksi, samoin mestaruuden ratkeaminen viimeisellä kierroksella Parmassa 2008. Tuoreemmista otteluista tulevat mieleen toissa kauden voitot Juventuksesta ja Milanista matkalla mestaruuteen.

Suosikkipelaajasi kautta aikojen? Javier Zanetti, kapteeni ja herrasmies, upea esimerkki kentällä ja sen ulkopuolella. Ilman suuria odotuksia Argentiinasta Interiin saapuneesta Zanettista tuli nopeasti suosikki, joka pelasi aina täydellä sydämellään joukkueensa puolesta. Kaikin puolin hyvä tyyppi, joka on myös pelannut enemmän otteluita Interin paidassa kuin kukaan muu.

Pelipäivän vinkit futismatkailijalle? Milanon-matkalla kannattaa käydä syömässä Javier Zanettin omistamassa Botinerossa, ennen kaikkea siksi että sieltä saa todella hyvää ruokaa. Botinero on tyylikäs mutta rentotunnelmainen valkoisten pöytäliinojen ravintola, jonka seinillä on Zanettiin ja Interiin liittyvää rekvisiittaa sekä urheilukanavia pyörittäviä telkkareita. Aulabaarin puolelta löytyy hieno kokoelma tähtipelaajien nappiksia.Stadionin ympärillä on pelipäivinä paljon ruokavaunuja, joista voi ostaa juotavaa ja syötävää. Aivan Interin kannattajapäädyn Curva Nordin takaa löytyy myös perinteikäs baari Baretto 1957.

Mielipiteesi AC Milanista? Milan on rakas vihollinen. Samaistun takavuosien keskikenttäpelaajan Nicola Bertin lausahdukseen, että tappiokin on parempi kuin Milanin puolella oleminen. Paikallisottelut ovat kauden kohokohtia, ja olen itsekin ollut paikalla kokemassa, kuinka stadionin betoni vavahtelee Milanon derbyssä jalkojen alla. Milanin voittaminen on aina erityisen makeaa ja tappiot tuntuvat katkerilta. Vaikka paikallisjännite on joukkueurheilun suola, ei se Milanossa silti liian vakavaa ole, enemmänkin sellainen Suomi–Ruotsi-asetelma. Heitetään herjaa, mutta tullaan silti naapurin kanssa toimeen. Kyllähän Milankin on suuri seura ja esimerkiksi Paolo Maldinia arvostan paljon.

Kiitos Mikalle vastauksista ja seuran tutummaksi tekemisestä. Lue Lähtöportti-blogista vaikka viimeisin Mikan tekemä matka Inter – Fiorentina otteluun.

Laamanaaman lutuuripisteet Interille 8. Niinkuin suurilla seuroilla yleensä, myös Interillä on se ongelma, että seuraa lähelle on vaikea päästä. Miljoonien kannattajien ja valtavan stadionin vuoksi yhteisöllisyys pienempiin seuroihin nähden kärsii eikä jalkapalloturisti Suomesta ihan päässyt sellaiseen fiilikseen kuin jossain intiimimmällä stadionilla. Toisaalta Interin kokoisen seuran olisi mahdoton pitää joukkueen fanitapaamisia paikallisen InterSportissa kenkäosastolla. San Siro oli joka tapauksessa upeaa nähdä ja jos Inter olisi pelannut paremmin, olisi joukkueesta voinut syttyä vielä enemmän. Liputan joka tapauksessa jatkossakin Milanon sinimustien puolesta derbyissä.

Grazie lukemisesta, seuraavassa jaksossa lähdemme Sassuolon kotipeliin Reggio-Emilian kaupunkiin! – LMNA –

2 kommenttia artikkeliin ”Birra e calcio – FC Internazionale Milano

  1. Hienoa että ehditte nähdä noin monta matsia Italiassa! Sääli että Inter pelasi Monzaa vastaan huonosti, sillä olisihan kotijoukkueen maalit nostaneet tunnelmaa. Interin kevät on ollut muutenkin vaikea, mutta jospa kurssi nyt kääntyisi, kun panokset nousevat entisestään. Interiltä odotetaan aina paljon, joten seuraa kannattaessa on oppinut kärsimään, pettymään ja kokemaan yllättäviä käänteitä. Mika Aaltonen muistetaan Milanossa edelleen. Hän ei muuten koskaan pelannut Interissä kuin yhden harjoituspelin ja Serie A -minuutit tulivat lainalla Bolognassa, mutta juttelin muutama vuosi sitten Aaltosesta pitkään Interin kaupan myyjän kanssa, hyvin on Turun mies edelleen mielessä.

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti