Birra e Calcio – US Sassuolo

Edellinen päivä oli ollut hektinen lennon, kahden Serie A-ottelun ja parin(kymmenen) oluen vuoksi. Vaikka uni oli tullut silmään Inter-pelin jälkeen semi-myöhään, oli kuuden hengen seurueemme aamulla hereillä jo ennen kahdeksaa. Vanhat setämiehet ei ole tulleet Italiaan nukkumaan.

Nuoriso-osastomme, jos Mailapoikaa ja Mieskarkkia voi sellaiseksi enää laskea, nukkuivat vielä lusikassa ruususen unta omassa hotellissaan samalla, kun me kokeneet kehäketut olimme jo vetäneet aamupalat ja – oluet. Edessä oli taas yhdistetty matka- ja matsipäivä, tällä kertaa Modenan kautta Reggio Emiliaan, missä pelattaisiin illalla Sassuolon ja Juventuksen välinen ottelu.

’Dokuments?’ Kolme poliisia pysäyttää meidät Milanon Lambretan juna-asemalla, kun olemme valumassa kohti metroa. Kaikkien passit skannataan ja niitä tutkitaan tarkkaan hetken aikaa. Pääsemme sitten jatkamaan matkaa, mutta pientä ihmetystä herätti miksi ihmeessä hiljaisella asemalla haluttiin syynata meidän henkkarit. Tapaamme hetkeä myöhemmin Mailapojan ja Mieskarkin kanssa keskusaseman läheisessä puistossa, jossa nautimme 0,66 litraiset Birra Morettit mukavassa kevätauringossa muiden kadunmiesten vierellä. Erinomainen olut ja muutenkin mainio startti sunnuntaipäivään. Alan ammattilaisina otimme myös junaan samanlaiset ja suuntasimme kohti Modenaa, joka oli meille kaikille tuntematon kaupunki. Junassa aamun hassu olo muuttuu hiljalleen Sassuoloksi. Hehehehe.

SASSUOLO CALCIO

Modenan maakunnassa sijaitseva Sassuolo on pienehkö kaupunki. Sen jalkapalloylpeys Unione Sportiva Sassuolo Calcio pelaa kotiottelunsa 30 kilometrin päässä Reggio Emilian kaupungissa, koska sen oma 4000 katsojan stadion ei täytä pääsarjan kriteereitä. Ennen Serie A:han nousua Sassuolo pelasi Serie B:tä Modenassa, joten joukkue on siitä harvinainen seura, ettei se ole pelannut kotikaupungissaan kahta ylintä sarjatasoa laisinkaan. Kuluva kausi on laadukkaan kasvattiseuran yhdeksäs Serie A:ssa ja sen pääsarja-aikaa voidaan pitää erinomaisena seuran kokoon ja sieluttomuuteen nähden. Sassuolo ei nimittäin ole koskaan sijoittunut sijan 12. alapuolelle.

MAPEI STADIUM – CITTÀ DEL TRICOLORE

Seuran kotistadion, 21 525 katsojaa vetävä, Mapei Stadium on rakennettu vuonna 1995. Stadion toimii isäntänä tällä hetkellä kahdelle seuralle, Serie C:ssä pelaavalle paikalliselle A.C. Reggianalle sekä pääsarjaseura Sassuololle. Kaudella 2022-2023 yleisökeskiarvo on ollut hieman vajaa 12 000 katsojaa. Brittityylinen stadion sijaitsee noin kolmen kilometrin kävelymatkan päässä Reggio Emilia päärautatieasemasta, mutta toinen asema, Reggio Emilia AV, on hieman lähempänä, joskin vieläkin kauempana keskustasta. Stadikan edustalla on perinteiseen tapaan myynnissä fanituotteita, ruokaa ja juomaa, mutta isommat syömishommat on syytä hoitaa jossain muualla. Stadionilla olut maksoi viisi euroa, jolle LMNA Travels antaa peukkua.

MATSILIPUT

Liput Sassuolon kotiotteluihin hoituu seuran lipunmyyntisivujen kautta. Normaalisti otteluihin saa tiketit helposti ja edullisesti vaikka ottelupäivänä, mutta kun vastassa on joku Italian suurseuroista, on paitsi hinnat, myös kysyntä kovempaa. Liput Juventus-peliin tuli myyntiin noin puolitoista viikkoa ennen ottelua ja kaikki katsomot kotipäätyä lukuunottamatta myytiin loppuun muutamassa tunnissa. Olisimme itse halunneet juuri Sassuolon päätyyn aistimaan minkälainen tunnelma siellä olisi, mutta koska sinne tarvittiin seuran jäsenkortti, niin päätimme ottaa liput 4000 katsojaa vetävään Juventuksen katsomoon. Takinkääntö on taitolaji. Lipunmyyntisivusto kävi välillä hitaalla, mutta pienen taistelun jälkeen saimme kahdeksan lippua hoidettua. Ostorajoitus on neljä lippua ostajaa kohden, joten jos matsiin menee isommalla porukalla, niin tuo on hyvä huomioida. Lisäksi kun Italiassa ollaan niin henkkarit on aina syytä kantaa mukana, sillä porteilla tarkistetaan, että nimet lipussa ja henkilöllisyystodistuksessa täsmäävät.

Normaalisti liput Sassuolon kotipeleihin maksaa 10-40 euroa, mutta Juventuksen vieraillessa rahat otettiin pois ja edullisimmat liput päätyihin olivat reilut 40 euroa. Keskikatsomoon olisi saanut halvimmat liput 70 eurolla, joka ylitti meidän kipurajan.

SERIE A 16.4.2023 KLO 18:00 US SASSUOLO – JUVENTUS FC 1-0 (0-0) Defrel 64′ , Mapei Stadium – Città del Tricolore (19 566 katsojaa)

Sassuolon ja Juventuksen otteluun lähdettiin sarjatilanteessa, jossa kotijoukkue Sassuolo oli sille tyypillisellä sijalla 12. ja vierailija Juventus sijalla 7. Juvelta vähennettiin tammikuussa 15 pistettä, koska seura oli vääristellyt pelaajakauppojen yhteydessä taseitaan keinotekoisilla voitoilla. Italia ei olisi Italia ellei tätäkin päätöstä olisi kumottu meidän vierailumme jälkeen, ja kas kummaa, yht’äkkiä Vanha rouva on jälleen Mestarien liigaan oikeuttavilla sijoilla. Vierailijoiden paras maalintekijä ennen ottelua oli Ranskan maajoukkuemies Adrian Rabiot kahdeksalla maalillaan. Sassuolon maanmies Armand Lauriente oli tehnyt kaudella seitsemän maalia ja pitää joukkueensa maalitilaston kärkipaikkaa. Yksi seuraamisen arvoinen pelaaja Sassuolossa on Maxime Lopez, joka on monen suurseuran kiikarissa.

Sunnuntai 16.4.2023 klo 13 Modena. Päädyin varaamaan hotellin Modenasta, joka sijaitsee noin 15 minuutin junamatkan päässä Reggio Emiliasta, kaupungista jossa Sassuolo pelaa kotiottelunsa. Modena tekikin vaikutuksen heti ensiaskeleilla, kun kävelimme läpi sen hienoa vanhaakaupunkia. Koska olimme Italiassa, oli jokaisen toiveena löytää jokin kivan autenttinen italoravintola, jossa voisimme nauttia pastat, pizzat tai lasagnet, ja huuhtoa ne alas viinillä tai oluella. Vastassa oli kuitenkin muutama ongelma. Ensinnäkin koko kaupunki tuntui olevan liikkeellä kauniina sunnuntaipäivänä ja sitä myöten myös terassit ja ravintolat olivat sen verran tukossa, ettei kahdeksalla suomijuntille ollut tilaa. Toinen ongelma oli siesta. Vaikka lepääminen onkin mukavaa niin kuka käskee ottamaan lepiä silloin kun me halutaan syödä? Niinpä teimme hätäratkaisun ja menimme kebabpaikkaan, joka ei ollut italialainen, hyvä eikä ainakaan hygieeninen. Nälkä sentään lähti, mutta kaipuu italialaista ruokaa kohtaan ei.

Lähdimme kohti Reggio Emiliaa reilu pari tuntia ennen pelin alkua. Aivan kuten edellisenä päivänä Bolognassa, ei Reggio Emiliassa olisi voinut yhtään tietää, että siellä pelataan tänään futispeliä. Tallustelimme pienillä ja hiljaisilla kaduilla, ja koska mikään ei vielä viitannut siihen, että lähistöllä pelattaisiin futista, niin päätimme hörpätä terassioluet matkan puolessa välissä ja odotella josko pelipäivä alkaisi näkymään katukuvassa. Alkoihan se, mutta vasta kun stadikka siinsi horisontissa.

Stadionin edustalla kuului etenkin Juventuksen päädystä, johon meilläkin oli liput, jo hyvällä volalla lauluja, mutta vaikka olimme katsomosta noin 50 metrin päässä, emme voineet uskoa mikä munaravi meitä vielä odottaisi.

Vieraskatsomoihin menevät kulkuväylät sijaitsevat turvallisuussyistä johtuen erillään kotijoukkueen kannattajista mikä on tietysti järkevää. Mutta se ei tuntunut kovin järkevältä siinä vaiheessa, kun tajusimme että ottelussa, missä on vähemmän vaaraa kuin Yö-yhtyeen musiikissa, joutuisimme kävelemään katsomoomme noin kilometrin verran ylimääräistä. Onneksi olimme kuitenkin ajoissa liikenteessä, joten ehdimme katsomoon parikymmentä minuuttia ennen matsia. Vieraskatsomon palvelut eivät ole ihan samaa tasoa kuin kotikatsomoissa ja Mapei Stadionin Ospiti-katsomossa olikin ainoastaan yksi myyntipiste ja sekin pieni. Niinpä olutostoksille ei kannattanut suunnata kuin vasta 10 minuutin pelin jälkeen ja toivoa, ettei tällä kertaa missaa yhtään maalia kuten Bolognassa.

Olutta tuli, maaleja ei. Myöskään Sassuolon ja Juven kohtaaminen ei jäänyt historian kirjoihin minään suurena spektaakkelina, ei kentällä eikä katsomossa. Vaikka vieraspääty oli olevinaan loppuunmyyty, paikkoja oli tyhjillään siellä täällä. Juve-faneilta lähti muutaman kerran ottelun aikana hyvin ääntä, mutta tunnelmaltaan ottelu oli suuri yllätys, jopa pettymys. Sassuolon kannattajapääty oli myös Italian kaltaisessa futismaassa naurettavan pieni ja stadionin katsojista varmasti noin puolet kannatti vierasjoukkue Juventusta.

Toisella puoliajalla näimme sentään yhden kotimaalin, kun Gregoire Defrelin tarkka laukaus yllätti Juve-maalivahti Mattia Perinin, joka tuurasi edellisellä kierroksella lievästi loukkaantunutta Wojciech Szczesnya. Siinä missä Inter oli vaisu edellisenä iltana Monzaa vastaan, niin samaa voi sanoa myös Juventuksesta. Molempien joukkueiden edellisen ja seuraavan viikon tärkeät europelit ovat ainakin yksi osasyy sille, ettei otteluun lähdetty täysin ykkösmiehistöllä eikä – asenteella. Niinpä Sassuolo, joka on erikoistunut voittamaan isoja ja sulamaan pieniä vastaan otti ykkösmiehistöllään hienon ja ansaitun 1-0 taisteluvoiton 19 566 katsojan edessä.

Ottelun jälkeen päätimme käydä stadionin läheisessä italialaisessa, mutta mesta ei tehnyt kulinaarista vaikutusta muuten kuin talon viinin osalta. Vaikutusta ei myöskään tehnyt meidän suunnistustaidot Reggio Emilian pimenevässä ja kylmenevässä illassa, mutta niin vain lopulta löysimme takaisin Reggio Emilian juna-asemalle ja lähdimme takaisin kohti Modenaa.

Koska kaikissa hyvissä tarinoissa on juonenkäänteitä, niin seuraavat käänteet yllättivät meidätkin. Päädyimme nimittäin Modenassa jälleen italiaiseen ravintolaan, juuri sellaiseen jota olimme etsineet jo tunteja aiemmin. Vaikka kello kävi jo ilta yhtätoista, niin menimme sisään ja tilasimme erinomaiset pizzat viinien kera. Yhtä yllättäen osa porukastamme päätyi terassille vanhassakaupungissa, kun muutaman sekunnin miettimisen jälkeen kävin tilaamassa Käärijän innoittamana Pina Coladat. Ne saikin hommat ihan uudelle cha cha cha-levelille ja seuraavat pari tuntia meni kuin siivillä. Tällä kertaa päivän jälkipelit pesivät futispelin. Suurin yllätys ja harmitus oli se, ettei legendan mainetta niittänyt Mailapoika lähtenyt terassille vaan paineli unten maille hotellille. Olisiko kenties aika tarkistaa legenda-status uudelleen vai onko odotukset ladattu muuten vain pilviin? Mailapoika oli kuitenkin henkisesti mukana, kun liimailimme herran komeahkoa naamaa koristavan tarran terassin viereen ja juttelimme hänelle mukavia.

Kello kävi kahta tai kenties enempääkin, kun meille vihjattiin että baari menee kiinni. Tyhjiä Modenan katuja tallatessa kohti hotellia oli takki tyhjä vauhdikkaan päivän jäljiltä. Seuraavana päivänä porukkamme hajaantuisi ja itse lähtisin Ååken ja Rainerin (nimet muutettu) kanssa kohti Firenzeä. Loppuryhmä Mailapojan ja Mieskarkin johdolla joutuisi painelemaan kohti Milanoa, koska hätähousut olivat varanneet tiistaille aamulennot eivätkä he ehtisi maanantai-illan Fiorentinan matsista enää koneeseen. Amatöörit.

Laamanaaman lutuuripisteet Sassuololle 7+. P.s. Jos satut käymään Modenassa, niin kannattaa ajoittaa reissu Serie B:ssä pelaavan Modena FC:n kotiottelun yhteyteen. Jo pelkästään kaduilla näkyneiden tarrojen määrästä päätellen seura tarjoaa enemmän lutuuria kuin Sassuolo.

2 kommenttia artikkeliin ”Birra e Calcio – US Sassuolo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s