Birra e Calcio – ACF Fiorentina

Modena maanantai 17.4.2023 kello 11:30. Nautimme aamuoluet modenalaisen kahvilan terassilla sateisessa kevätsäässä. Eilinen Sassuolon ottelureissu oli päättynyt terassille, joten siitä oli luonnollista jatkaakin. Lopulta halailemme hyvästit seuraavan päivän aamukoneeseen joutuvalle viisikolle ja hyppäämme Modenasta junaan, joka vie minut, Åken (nimi muutettu) ja Rainerin (nimi muutettu) Bolognan kautta Firenzeen, tuohon maailmankuuluun kaupunkiin. Firenze, joka on tullut tunnetuksi mm. Michelangelosta, Pinokkiosta, upeista rakennuksista sekä maisemistaan, olisi ehkä enemmän kohde johon mennään romantisoimaan naisystävän kanssa, mutta kyllä se pahemman puutteessa kolmelle setämiehellekin kelpaa. Meidät kaupunkiin houkutteli kuitenkin nähtävyyksien sijaan ensisijaisesti ACF Fiorentina.

Italialaisinta mitä tiedän.

Itse olen seurannut eniten italofutiksessa Sampdoriaa, Fiorentinaa sekä Interiä, ja ennenkuin otteluohjelmat reissumme osalta vahvistettiin, oli ykköstoiveena juuri Fiorentinan näkeminen. Otteluohjelmat lukittiin lopulta niin, että Fiorentinan ja Atalannan kamppailu osui maanantai-illalle, ja koska olin kaukaa viisas, niin olin ottanut seuraavalle päivälle iltalennon, jotta en missaisi mahdollista Viola-ottelua. Mailapoikaa ja muita aamulentolaisia söi tapahtunut toden teolla.

ACF FIORENTINA

Kaksinkertainen Italian mestari ACF Fiorentina on voittanut Scudettojen lisäksi myös Italian cupin kuusi kertaa. Cupin voitto tuli kaudella 2000-2001, mutta koko saapasmaan mestaruutta on juhlittu viimeksi kauden 1968-69 päätteeksi. Todella perinteinen Serie A-seura on pelannut kahta kautta lukuunottamatta koko historiansa pääsarjassa. Pitkän historian vuoksi seurassa on luonnollisesti pelannut kuuluisia pelaajia, joista 80- ja 90-luvun futisdiggareille tutuimmat lienevät Rui Costa, Gabriel Batistuta sekä Roberto Baggio. Vuonna 2018 koettiin todella traaginen tapaus, kun seuran kapteeni Davide Astori menehtyi sairaskohtaukseen nukkuessaan vieraspelireissulla. Astorille osoitetaan suosiota edelleen jokaisen ottelun 13. minuutilla pelinumeronsa mukaisesti.

Transfermarktin mukaan seuran arvo on 236 miljoonaa euroa. Huippuvireessä oleva Viola oli hävunnyt viimeksi yli kaksi kuukautta ennen Atalanta-ottelua. Viola pelaa Serie A:n lisäksi myös Euroopan kentillä ja Konferenssiliigassa oli vastassa puolivälierissä puolalainen Lech Poznan, jonka avausottelussa Atalanta-matsia edeltävällä viikolla Fiorentina haki vakuuttavan 4-1 vierasvoiton. Ottelun jälkeisellä viikolla Fiorentina selvitti tiensä jatkoon ja kohtaa välierissä sveitsiläisen Baselin. Myös Italian cupissa seura pelasi tiensä loppuotteluun Interiä vastaan, joten voidaan sanoa, että Fiorentina pelaa erinomaista kautta.

YouTuben syövereistä löytyy myös erinomainen Fiorentina-dokkari Copa90 tekemänä. Katselusuositus tällekin.

MATSILIPUT

Fiorentinan kotipelien lipunmyynti alkaa todella myöhään, jopa alle viikkoa ennen ottelua. Liput tulee ostaa suoraan seuran lipunmyyntisivujen kautta. Suosittelen, että rekisteröidyt sivuille jo hyvissä ajoin ja tilaat ilmoituksen sähköpostiin myynnin alkamisesta. Otteluita harvoin myydään loppuun, mutta mikäli haluat vähänkään paremmille paikoille niin lippujen ostamista ei kannata jättää viime tinkaan. Osaan katsomoista vaaditaan myös seuran jäsenkortti, mutta esimerkiksi meidän paikkaamme katsomossa MAL1 oli avoin myynti kaikille. Liput lähelle Fiorentinan kannattajapäätyä maksoi kuluineen 22 euroa lipulta.

STADIO ARTEMIO FRANCHI

ACF Fiorentinan Artemio Franchi on vanhan liiton stadion, sillä se on valmistunut jo vuonna 1931. 47 000 katsojaa vetävä stadikka on peruskorjauksen tarpeessa ja onkin todennäköistä, että Fiorentina joutuu pariksi kaudeksi evakkoon jo ehkä vuonna 2024. Sijaisstadioniksi on väläytelty Empolia, mutta on varmaa ettei Stadio Aremio Franchin tunnelmaa sinne saada siirrettyä. Stadionin katsomoista ainoastaan pääkatsomo on katettu, joten katsojilla on yhtä aidot otteluolosuhteet kuin pelaajillakin.

SERIE A 17.4.2023 KLO 20:45 ACF FIORENTINA – ATALANTA BC 1-1 (0-1) Arthur 56′ / Maehle 37′, Stadio Artemio Franchi. Yleisömäärä 29 628.

Fiorentina on pelannut hienon kevään ja on sen turvin kivunnut sarjataulukossa sijalle 9. Ennen illan ottelua Viola on hävinnyt viimeksi 12.2. eli kaksi kuukautta sitten. Joukkueen paras maalintekijä on kuusi nyyttiä iskenut brassi Arthur. Vierailija Atalanta on puolestaan kiinni Europaikoissa sijalla kuusi. Nigerialainen Ademola Lookman on iskenut 13 byyriä ja ”Huuhtajien kurittaja” tanskalainen lupaus Rasmus Højlund seitsemän. Atalantaa ei Europelit paina, joten se pääsee tuoreimmilla jaloilla Fiorentina-kohtaamiseen.

Firenze 17.4.2023 kello 15:00. Saavumme Firenzeen puoli kolmen aikaan ja suuntaamme kohti hotellia. Käveltävää on noin kilometrin verran eikä matkalla kaupunki vaikuta mitenkään ihmeelliseltä. Ei se nyt mikään Forssa ole, mutta mitään mikä poikkeaa tavanomaisesta italialaisesta kaupungista ei tule vastaan. Meillä on kuitenkin aikaa tutustua Firenzeen usean tunnin ajan ennen matsia ja tiedämme, että siirtymällä parempaan lokaatioon pääsemme varmasti paremmin sisälle hehkutettuun kaupunkiin. Hotellilla vaati isoa henkistä selkärankaa olla pistämättä päätä tyynyyn avaimen sinne saatuamme. Kahden päivän tasainen tiputtelu vaatii veronsa, mutta lopulta väännämme itsemme väkisin liikkeelle ja jatkoimme sillä millä väsymys oli tullutkin, alkoholilla. Paria olutta, keskinkertaista lasagnea ja litra erinomaista talon punaviiniä myöhemmin olimme kuin uudet miehet.

Firenze on maineensa veroinen. Sain hyvät täsmäiskuvinkit jalkapalloromantikolta ja muutenkin erinomaisen hienolta mieheltä nimeltään Tuukka Kotimäki, ja näiden vinkkien pohjalta lähdemme haistelemaan kaupungin katujen vilinää. Vaikka eletään huhtikuuta niin tunnetuimmat aukiot, kadut ja katedraalien edustat ovat täpötäynnä. Voi vain miettiä mitä se on heinä-elokuussa, kun huhtikuussakin porukkaa on kuin bangladeshilaisessa basaarissa. Komeita taloja, kirkkoja ja patsaita on siellä täällä ja merkkiliikkeiden ovilla päivystävät vartijat pitävät huolen, ettei roskasakki tule louisvuittoneita tai dioreita hipelöimään. Kuplassaan elävät vaikuttajat napsivat somecontenttia kaduilla ja joenvarressa, ja ovat niin laskelmoidun teennäisiä, että ihan naurattaa. Siitäkin huolimatta LMNA Travels antaa ehdottomasti isoa suositusta Firenzessä poikkeamiselle.

Suuntaamme kapeilla kaduilla kiertelyn jälkeen taksilla kohti illan päänäyttämöä Stadion Artemio Franchia. Vartin taksimatkan ja 15 euron laskun jälkeen nousemme autosta kadulle, jonka vierellä iltavalaistu, parhaat päivänsä nähnyt, mutta italialaista futiskulttuuria huokuva vanhan liiton stadion seisoo.

Vaikka pelipäivä ei juuri muutamaa Fiorentinan fanikamaa myyvän kaupan lisäksi näkynyt turistien tukkimilla keskustan kaduilla, niin stadionin läheisyydessä oli joka puolella violettia, taivasta myöten. Upea auringonlasku valaisee taivaan pääkatsomon yläpuolella joukkueiden tullessa lämmittelyyn. Firenze tarjoaa upeaa jalkapalloromantiikkaa jo hyvissä ajoin ennen ottelua. Kerrankin olemme tarpeeksi aikaisin paikan päällä kuten oli alunperin tarkoituskin ja fiilistelimme meininkiä. Ajaudun yllättäen poseeraamaan myös Serie A:n mediatiimin kuvaan Fiorentinan maskotin kanssa. En tiedä kumpi oli tästä enemmän hämillään, minä vai maskotti.

Maanantai ei ole kaikista seksikkäin vieraspelipäivä eikä Bergamosta ole tullut Atalantan fanipäätyyn kovinkaan paljoa porukkaa. Fiorentinan pääty on sitä vastoin täynnä ja availee äänijänteitään ensimmäisen kerran kunnolla, kun joukkueet tulevat lämmittelemään The Rasmuksen In the Shadows-biisin tahtiin. Torille!

Ottelusta muodostuu viihdyttävä, tasainen ja hyvätunnelmainen kamppailu. Atalanta siirtyy johtoon ensimmäisen puoliajan lopulla, jolloin olen, yllätys, yllätys – olutostoksilla enkä edes tiennyt maalin tulleen kuin vasta palatessani katsomoon. Päätin etten enää missaisi yhtään maalia tällä reissulla, etenkään Fiorentinan, sillä halusin kokea sen metelin mitä maalia juhliva kotiyleisö saisi aikaiseksi. Siihen juhlimiseen tosin tarvittaisiin maali eikä ne kovin lähellä ensimmäisellä puoliajalla olleet.

50. minuutin kohdalla tuomari viheltää pelin poikki ja ottaa yhteyden VAR-huoneeseen mahdollisesta käsikontaktista rangaistuspotkualueen sisällä. Tuhottoman kauan kestävä päätös saa yleisön kuumaksi, mutta lopulta kun dumari käy vielä itse tarkistamassa asian videolta, viedään pallo pilkulle. Maalitykki Arthur astelee pallon taakse, ottaa pienen vauhdin ja tasoittaa ottelun. Tätä huumaa oli odotettu eikä se tuottanut pettymystä, Stadion Artemio Franchi kiehuu. Ottelua on vielä puolisen tuntia jäljellä ja Fiorentina painostaa. Se saa hyvän vapaapotkun ja pallo kimpoaa tolppaan. Yleisö huokaisee ja edessäni miehet, jotka ovat nähneet elämänsä aikana varmasti satoja Violan pelejä huokaavat. Niin lähellä mutta niin kaukana.

Avustava näyttää seitsemän minuutin lisäaikaa ja sen sisällä mennään kenttää päästä päähän. Ensin meinaa Fiorentina päästä ratkaisemaan ottelun, mutta pallo ei ylitä maaliviivaa. Heti perään Atalanta tuo pallon Fiorentinan päätyyn. Pieni vieraskatsomo iskee kämmenensä kasvoihin, ei maalia. Lopulta tuomari viheltää pilliin ottelun päättymisen merkiksi. 1-1 on kenttätapahtumiin nähden reilu tulos. Olemme nähneet reissun parhaan ottelun, josta ei tapahtumia eikä tunnelmaa puuttunut. Oli upeaa nähdä Stadion Artemio Franchi vielä ennen remonttia ja ehkä sinne tulee vielä mentyä uudelleenkin.

Lähdemme tarpomaan kohti hotellia, jälkeen kerran. Vaikka reissussa on tullut puljattua oluella ihan tarpeeksi, on päivittäiset 10 kilometrin kävelyt antaneet hyvää vastapainoa. Tuntia myöhemmin, kun päät osuu tyynyyn ei mene montaakaan sekuntia siihen kuin kaikki ovat syvässä unessa. Aamulla ihmettelemme hotellimme aamupalan ankeutta. Me syömme tarjottimelta laitetuilta kertakäyttölautasilta muroja ja croisanttia, ja ympärillämme on pelkästään saksalaisia teinejä sekä muutama aikuinen. Heitän jonkin aikaa istuttuamme läpällä, että onkohan tämä edes oikea aamupalapaikka ja kun Rainer (nimi muutettu) käy vähän tsekkailemassa ympärille, niin selviää, että olemme kuin olemmekin syöneet saksalaisten luokkaretkeläisten aamupalat ja istumme kaiken lisäksi opettajien pöydässä. Vähän äänin valumme kohti oikeaa aamupalahuonetta ja syömme aamupala numero 2:sen naureskellen ihan normaaleilta lautasilta.

Aamiaisten jälkeen meillä on vielä muutama tuntia aikaa pyöriä Firenzen kaduilla ennenkuin juna lähtee kohti Milanoa, josta lennämme kotiin. Iltakoneessa on ryytyneitä futismatkailijoita, mutta reissu on ollut hieno ja onnistunut vaikka osa peleistä jättikin semisti kylmäksi. Kolme päivää, neljä matsia ja neljä uutta stadionbongausta. Futismatkailu on ihmisen parasta aikaa, ainakin omassa pienessä kuplassa.

Laamanaaman lutuuripisteet ACF Fiorentinalle 9.

GRAZIE MILLE!

-LMNA

2 kommenttia artikkeliin ”Birra e Calcio – ACF Fiorentina

Jätä kommentti