Tukholma,tuo köyhän miehen Baijeri

Tämän tarinan piti kertoa kuuden kaveruksen Saksan matkasta Baijeriin ja siitä kuinka vehnäolut on hyvää, futis- ja lätkäpelit kivoja ja sääkin keväinen. Kunnes lähtöviikon maanantai-iltana tulee tekstiviesti:

Your flight LH2461 HEL-MUC 08Mar is cancelled…

Mit vit. Lähtöön neljä päivää ja menolento Müncheniin perutaan Lufthansan alkavan lakon takia. Viestissä kyllä kovasti pyydetään kärsivällisyyttä ja että henkilökunta tekee kaikkensa, että lennot reititetään uudestaan, mutta hiljaista on kuin aikamiespojan makuuhuoneessa. Luffen chatti kertoo kuitenkin pari päivää myöhemmin, ettei uusia reitityksiä löydy. Sinne jää Ingolstadtin loppuunmyyty lätkäpeli, lähes loppuunmyyty 3. Ligan Baijeriderby Jahn Regensburgin ja FC Ingolstadtin välillä sekä sympaattisten pienten joukkueiden, Greuther Fürthin ja SV Elversbergin 2. Bundesligan kohtaaminen. Syö miestä. Aika paljonkin. Onneksi lennoista saa rahat takaisin ja olemme myös oikeutettuja vakiokorvaukseen lentojen peruutuksesta, mutta se ei tuo Saksaa takaisin, ja uudetkin lennot maksaisivat maltaita. Kaiken lisäksi kohteessa on myös junalakko päällä, joka myös sekoittaisi pakkaa.

Mulla on selkeästi huono karma Müncheniin suuntautuvien lentojen kanssa muutenkin. Keväällä 2020 koronahommat pilasivat suunnitellun ja varatun reissun samoille seuduille, ja samaa scheissea eri syystä oli tarjolla neljä vuotta myöhemmin. Onneksi ollaan kuitenkin nopean toiminnan miehiä eikä jääty voivottelemaan karua kohtaloamme. Muutamaa tuntia myöhemmin seuraava do it yourself-reissu oli suunniteltu muutaman päivän päähän. Laiva Tukholmaan, yksi lätkäpeli ja kaksi Ruotsin cupin futispeliä kalenteriin ja laivalla takaisin. Ruotsi, tuo köyhän miehen Baijeri, pelasti jo toisen kerran peruuntuneen Saksan matkan.

Kohta mennään!

Helsinki 7.3.2024 klo 16:00

Hyppäämme Harri Hylkeen syleilyyn Silja Symphonylla saman kuuden hengen porukan koostumuksella, jolla alkuperäinenkin reissu oli tarkoitus toteuttaa. En ole mikään laivaristeilyjen suurin fani, mutta hyvällä porukalla ja tarpeellisella määrällä juomista tästäkin selvinnee. Laivalla ei näin torstain lähdöllä liikaa porukkaa ole minkä lasken plussaksi. Perinteinen ylihintainen buffa, tax free-kierros, spassa poreammeessa löhöily ja iltashow toimittaa asiansa hyvin. Kaikkiin näihin liittyy olennaisesti mukaan olut, kuten Laamanaaman halpamatkoilla on tapana ollut. Muutaman tunnin yöunia haittaa vain yhden taistelijan putoaminen yläsängystä, mutta näitähän sattuu, kun muistaa vessaan mennessään nukkuvansa alasängyssä. Onneksi selvittiin mustelmalla ja pienellä käden venähdyksellä.

Tukholma 8.3.2024 klo 10:00.

Toisin kuin Baijerissa, Tukholmassa ei varsinaisesti ole keväiset terassikelit vielä maaliskuun alkupuolella, joten toppatakki päälle, pipo päähän ja kohti uusia pettymyksiä. Silja lipuu satamaan kymmenen aikoihin, joten meillä on jokunen tunti aikaa ennen kuin saamme Hammarby Sjöstadissa sijaitsevaan hotelliin avaimet. Suhailemme metrolla Södermalmille, josta muistan aiemmilta reissuilta hyviä happy hour-baareja. Reilun kolmen euron oluet maistuu koko porukalle usean tunnin ajan ja lopulta pääsemme hotellillekin. Hammarby Sjöstad on lempialueitani Tukholmassa ja kun buukkaamastani hotellista löytyy huoneista myös jääkaapit, niin laivatuliaiset saadaan sinne kätevästi jäähtymään. Illalla on matkan ensimmäisenä matsina paikallisen Mestiksen eli Hockey Allsvenskanin ottelu AIK – Almtuna, joka samalla päättää runkosarjan.

Hockey Allsvenskan @ Hovet 8.3.2024

AIK Hockey – Almtuna IS 3-4 ja.

Yleisömäärä 3862

Globenin vieressä sijaitseva Hovet on Tukholman vastine Nordikselle. Vanhan liiton halli jyrkkine katsomoineen tuli tutuksi jo muutama vuosi sitten, kun kävimme jälleen yhden peruuntuneen Saksan (!) reissun takia samanlaisella visiitillä Tukholmassa. Tuolloin AIK oli keskitason joukkue Ruotsin kakkossarjassa, mutta tällä kaudella on mennyt paremmin, sillä mustakeltaiset ovat sarjassa toisena. Vierailija, Uppsalasta tuleva, Almtuna IS on sarjassa kymmenes ja menee kohti sääliplayoffeja.

Reilu 8000 katsojaa vetävä Hovet ei AIK:n peleissä vedä yleisöä kuin puolilleen. Tänään paikalla on 3862 katsojaa, mutta silmämääräisesti kaksi kolmasosaa istuimista on tyhjänä. AIK päädyssä olevat reilu 100 ääneenkannattajaa laulavat Å Vi Är AIK-kappaletta ennen joukkueiden jäälletuloa. Tunnelma on ihan jees, mutta kaukana mistään sellaisesta mitä Saksan Ingolstadtissa olisi ollut tarjolla. Pientä tirskumista aiheutti ennen ottelua AIK:n jonne-ultrien häröily ja hallintaoteharjoittelut hallin käytävillä. Liput AIK:n lätkäpeliin hommattiin luonnollisesti seuran sivujen kautta suoraan hieman alle 20 eurolla.

Koodit hallussa.

AIK vie peliä miten haluaa ja johtaa ensimmäisen erän jälkeen 3-0. Asiantuntijaraatimme veikkaa ottelun päättyvän aivan ylivoimaiseen kotijoukkueen voittoon, mutta AIK:n toisen erän muniinpuhaltelun jälkeen Almtuna saa vähän otetta ja kaventaa 3-1:een. Kolmannessa erässä uppsalalaiset nousevat lopussa tasoihin ja ottelu menee kaikkien yllätykseksi jatkoajalle. Kaksi maalia vieraille tehnyt Anton Klint ratkaisee lopulta matsin vieraille ja Almtuna nousee runkosarjan sijalle yhdeksän. AIK:lle tappio tarkoittaa putoamista kolmanneksi. Yleinen mielipide illan pelistä on musertava – ihan kasa paskaa.

AIK:n kannattajakatsomo eli ruotsiksi klacken piti välillä ihan hyvin meteliä, mutta kokonaisuus tapahtumasta oli kuin väljähtynyt mellan öl. Oluesta puheenollen, Norrlands Guld-tuoppi maksoi ottelussa 82 Ruotsin kruunua eli vähän alle kahdeksan euroa. Samaa tavaraa nautimme 50 kruunua edullisemmin muutamaa tuntia aiemmin Södermalmilla.

Laamanaaman lutuuripisteet AIK Hockeylle 6- eli ei oikein lähtenyt. Jatkossa jos ollaan hokia menossa Tukholmaan katsomaan, niin se saa luvan olla Djurgårdenin kotipeli tai sitten Tukholman derby.

Tukholma 9.3.2024 klo 10:30

Lauantaina Tukholman futiskalenteri tarjosi kahta eri pelivaihtoa. Miesten pääsarjaan pari vuotta sitten noussut pieni, Tukholman Brommasta tuleva, Brommapojkarna kohtaisi Halmstadin, mutta me päätimme avata Laamanaaman halpamatkojen futistarinaan uuden sivun ja mennä katsomaan naisten Ruotsin naisten cupin lohkovaiheen avausottelua Hammarby – Djurgården, joka oli samalla myös Tukholman derby. Muutama päivä ennen ottelua ei istumapaikkoja enää ollut vapaana, kun yli 1700 lippua oli mennyt kaupaksi, joten nappasimme Hammarbyn sivujen kautta seisomapaikat 100 kruunun kappalehintaan. Urheilukulttuuri ja naisfutis voi Ruotsissa hyvin!

Viime kaudella kotijoukkue Hammarby teki tuplat ja voitti sekä Naisten cupin että Ruotsin mestaruuden. Avainpelaajana Bajenin maalilla toimi Helmareiden Anna Tamminen, joka jatkaa seurassa myös tällä kaudella. Myös Suomea edustava puolustaja Eva Nyström on ollut isossa roolissa jo monen kauden ajan.

Svenska Cupen damer @ Hammarby IP 9.3.2024

Hammarby IF – Djurgårdens IF FF 0-0.

Yleisömäärä 1806

Ottelu alkoi paikallista aikaa kello 13 ja suuntasimme kohti Hammarby Idrottsplatsia, jota myös Kanalplaniksi kutsutaan, jo hyvissä ajoin. Tuntia ennen ottelua stadion oli vielä tyhjä ja hiljainen. Koska suurinta ääntä piti naapurin kotieläinpihan eläimet, suuntasimme läheltä löytyvään pubiin, jossa olikin jo kuhinaa. Vihreävalkoiseen väriin sonnustuneita perheitä ja setämiehiä sekä tummiin pukeutuneita ultrakannattajia oli täydessä ravintolassa tuopit kädessään valmistautumassa otteluun. Lähdimme valumaan stadionille 20 minuuttia ennen ottelua ja nopean turvatarkastuksen jälkeen nappasimme 100 kruunua maksavan grillimakkara- ja olutkombon käteemme, ja siirryimme päätyyn odottelemaan joukkueita kentälle.

Bajenin upea tunnuskappale Just I dag är jag stark soi joukkueiden tullessa kentälle. Desibelit eivät nouse luonnollisestikaan alkuunkaan sille tasolle mitä miesten peleissä, joissa yleisöäkin on kymmenkertainen määrä, mutta varmasti upea fiilis silti tulla kopista kentälle yleisön laulaessa ja nähdä koko sivukatsomon kokoinen Hammarby-tifo strobovalojen ja soihtujen loisteessa. Vierasjoukkueen kannattajia ei derbyyn ollut saapunut kuin muutama kymmenen.

Emme olleet aiemmin futisreissuilla käyneet katsomassa naisten matsia, mutta peli oli hyvää viihdettä ja tunnelma katsomossa mainio, moninkerroin parempi kuin valtaosassa tai lähes kaikissa näkemissäni Veikkausliigapeleissä. Naisten Kansallisesta liigasta voida edes puhua samassa lauseessa. Hammarby IF eli tuttavallisemmin Bajen oli lähellä maalia kahdella peräkkäisellä ylärimalaukauksella, mutta maaleja ei ensimmäisellä puoliajalla kuitenkaan nähty. Suomalaisista maalivahti Anne Tamminen pääsi vähällä, kun Hammarby vei peliä. Puolustaja Eva Nyström sai pientä hittiä jalkaansa, mutta pystyi jatkamaan pienen huolto-operaation jälkeen.

Liput liehuu ja ihmiset riehuu, ja mä kaiken nään

Grön och vitt / Tillsammans är vi Hammarby / Vi är från Södermalm
Ooo Hammarby / Ooo vi älskar Hammarby / Ingen stoppa våra jeng / Och vi tar tre poang

Toisella puoliajalla siirryimme Hammarbyn kannattajakatsomon piippuhyllylle, jossa laulu raikasi ja olut virtasi. Maaleja ei hyvästä laulu-olut -kombosta huolimatta nähty toisellakaan puoliskolla. Oman haasteensa peliin sekä pelaajille, että etenkin katsojille toi viileä ilma, sillä lämpötila oli hädin tuskin plussan puolella.

Me jatkoimme ottelun jälkeen lämmittelemään muutamaan eri olutravintolaan Södermalmiin ja vietimmekin sillä reissulla loppuillan. Päivä numero kolme oli taputeltu yhtä hyvissä meiningeissä kuin kaksi edellistäkin, joten eiköhän se neljäskin vielä mene vanhalla kokemuksella.

Laamanaaman lutuuripisteet Hammarbyn naisten pelille 8-.

Tukholma 10.3.2024 klo 11:01

Kun rullaa niin sitten rullaa. Neljäs päivä ei tuntunut vielä kenelläkään, joten olimme roikkumassa Södermalmilla pubin kahvassa heti, kun se oli laillisesti mahdollista. Kello 11.01 meillä olikin jo kuusi tuoppia Bajen-henkisen baarin elämää nähneen pöydän päällä. Sitä ennen olimme jo reippaalleet laukut Vikingin terminaalille odottelemaan kotimatkaa, sillä reissun viimeisen pelin jälkeen ei liikaa aikaa jää Cinderellalle ehtimiseen.

Toiselle sarjatasolle pääsarjasta 2023 pudonnut Degerfors IF oli voittanut Ruotsin cupissa oman alkulohkonsa ja arvottiin ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Tukholman jättiläistä Djurgårdenia vastaan. Alkulohkonsa kolme peliä maalisuhteella 10-0 voittanut DIF lähti suurena ennakkosuosikkina myös Degerfors-peliin. Järnkaminernan, jolla nimellä Djurgården IF myös tunnetaan, paidassa kaudella 2024 pelaa myös kaksi suomalaista, Miro Tenho ja Rasmus Schüller. Ruotsalaisten tunnetuin pelaaja kansainvälisesti on Albin Ekdal, joka palasi Ruotsiin ja Djurgårdeniin tammikuussa. Ekdal muistetaan erityisesti HSV:n ja Sampdorian paidoista. Kaudella 2023 DIF sijoittui Allsvenskanissa neljänneksi ja pelasi myös Euroopan kentillä 2022-2023 sekä 2023-2024.

Svenska Cupen @ Tele2 Arena 10.3.2024

Djurgårdens IF FF – Degerfors IF 3-0

Yleisömäärä 12 828

Djurgårdenin kotipeliä tuli edellisen kerran käytyä katsomassa keväällä 2022, kun seura kohtasi Malmö FF:n. Tuolloin maanantai-illan pelistä huolimatta tunnelma stadikalla oli aivan upea ja odotukset olivat tälläkin kertaa korkealla. Cupin peliin oli myyty hieman alle 13 000 lippua eli stadion oli suurin piirtein puolillaan. Liput Djurgårdenin peleihin hoituu myös seuran sivujen kautta ja hintaa matsille tuli Aktiv sittplatsille alakatsomoon noin 18 euroa.

Vielä lämmittelyjen aikana katsomossa oli tunnelma kuin Suomessa eli sitä ei juuri ollut, mutta kun The Beatlesin Hey Jude lähti soimaan ja yleisö osallistui sen loppupuolen laa-laa-laa-la-la-la-laa huudatukseen, laulaen Hey Juden tilalla Djurgårn, oli desibelit jo korkealla. Sen jälkeen ei hiljaista hetkeä ottelussa enää ollutkaan.

Djurgården vei peliä ja sarjaporrasta alempana pelaavat vieraat keskittyivät puolustamiseen. Se tuottikin ensimmäisen puoliajan tulosta ja pohdimmekin, että näinköhän tästäkin tulee 0-0 nyhväys. Jatkoaika ei muutenkaan olisi toivottava, sillä pelin päätyttyä meillä olisi puolitoista tuntia aikaa ehtiä laivaan eikä jatkoaika oikein sopisi siihen kuvioon. Järnkaminerna sai koneet kunnolla käyntiin toisella puoliskolla ja otti tyylipuhtaan 3-0 voiton tehden kolme maalia kannattajapääty Sofialäktarenin edessä. Äänekäs kotiyleisö oli tästä toki fiiliksissä ja mekin lähdimme hyvillä mielin matsista kohti satamaa. HJK:sta siirtynyt toppari Miro Tenho pelasi eläintarhan puolustuksessa koko pelin ihan kelvollisesti. Rasmus Schüller ei harmi kyllä ollut kokoonpanossa.

Legendaarinen laiva, niin hyvällä kuin pahalla, M/S Cinderella odotteli meitä satamassa ja kyyditsi väsyneet matkalaiset turvallisesti Helsinkiin. Laiva oli juuri siirtynyt takaisin Suomen lipun alle ja sen ensimmäisellä risteilyllä oli monta livebändiäkin soittamassa, mutta matkustajia ei juurikaan paikalla ollut. Uutiset kertoivat, että laivalle oli tehty juuri yhdeksän miljoonan euron remontti, jonka budjetti tuntui sen kusisuuteen nähden Kummelimaiselta olympialaisten avajaisseremonialta. ”Vastasiko tuo avajaisohjelman taso mielestänne tuota 158 miljoonan markan budjettia” olisi ollut ihan hyvä kysymys tuollakin. Seuraavana päivänä parhaat päivänsä oli nähnyt laivan lisäksi myös kuusi Saksaan lähtemässä ollutta, mutta Ruotsiin päätynyttä futisturistia. Toivottavasti seuraavan Saksan matkalla ei päädytä Ruotsiin, sillä kesän 2024 EM-kisoja ei Ruotsin seurafutisjoukkueiden pelit korvaisi.

-LMNA

Yksi kommentti artikkeliin ”Tukholma,tuo köyhän miehen Baijeri

Jätä kommentti