Tukholma jalkapallokohteena osa 3. Djurgårdens IF

Viime kauden Ruotsin mestarit ovat hätää kärsimässä, kun Djurgården hyökkää jatkuvasti vaarallisesti keskeltä, vasemmalta ja oikealta. Intohimoinen kotikatsomo seisoo kirjaimellisesti joukkueen takana ja karismaattinen kapteeni Magnus Eriksson huitoo katsomoa pitämään vieläkin kovempaa ääntä. Onkohan se edes mahdollista?

Tämän viisiosaisen Tukholman futikseen keskittyvän juttusarjan kolmannessa osassa valokeilan saa Djurgårdens IF. Seura, joka ainakin itselleni on syystä tai toisesta jäänyt paikallisvastustajiensa AIK:n sekä Hammarbyn varjoon, vaikka onkin etenkin Bajeniin verrattuna todella moninkertaisesti menestyneempi. Kävin kevään 2022 aikana katsomassa kaikki Tukholman pääsarjaseurojen kotipelit eikä viimeisenä nähty, maanantai-iltainen Djurgården – Malmö FF kamppailu jättänyt kylmäksi. Pääset lukemaan AIK:n sekä Hammarbyn matsifiilikset alla olevista linkeistä.

SEURA

DIF logo

Djurgårdens Idrossföreningen eli Djurgården IF tulee maantieteellisesti Östermalmin alueelta, mutta monilajiseura pelaa futis- ja lätkäottelunsa Johanneshovin kaupunginosassa eli käytännössä verivihollisensa Hammarbyn alueella. Vuonna 1891 perustetun Järnkaminernan track record on vakuuttava:

12. Ruotsin mestaruutta, viimeisin 2019.

5. Ruotsin cup-mestaruutta, viimeisin 2018.

130 000 seuraajaa Facebookissa.

95 700 seuraajaa Instagrammissa.

Transfermarkt-sivuston mukaan Djurgårdenin markkina-arvo on 19,90 miljoonaa euroa, kolme miljoonaa pienempi kuin paikallisvastustaja AIK:lla ja kaksi miljoonaa isompi kuin Hammarbylla. Kaudella 2022 seurassa pelaa yksi suomalainen, Huuhkajien keskikenttäpelaaja Rasmus Schüller. Aiempina kausina Järnkamiternan paidan on on pukenut mm. Daniel Sjölund sekä Toni Kuivasto, jotka ovat pelanneet seurassa yli 200 ottelua. 

AIK on DIF:in päävastustaja, mutta Hammarbysta on tullut vuosien varrella lähes yhtä suuri vihollinen, koska joukkueilla on ollut sama stadion vuodesta 2013. Myös muut Ruotsin suuret seurat IFK Göteborg sekä Malmö FF sytyttävät tukholmalaisyleisön.

STADION

djur1

Kuten sanottua, Djurgården jakaa 30 000 katsojaa vetävän, vuonna 2013 valmistuneen Tele2 Arenan yhdessä Hammarbyn kanssa. Ennen uuden arenan valmistumista Djurgården IF pelasi Tukholman Olympiastadionilla, josta se muutti kannattajien shokiksi Hammarbyn alueelle. Sittemmin shokista on toivuttu ja lähes 10 vuoden aikana Tele2 Arena on kannattajille koti siinä missä Bajenin faneillekin.

KANNATTAJAT

djur10

Suurseura Djurgårdenilla on lukuisia kannattajayhdistyksiä, joista tunnetuin lienee Järnkaminerna, mutta mukana kulkee lisäksi mm. Ruotsin vanhin kannattajakerho Djurgårdens Supporters Club.

Kannattajakatsomo Sofialäktaren pitää meteliä kotona ja vieraissa, ja Djurgårdenin mukana onkin kulkenut viime aikoina jopa Ruotsin suurin määrä kannattajia.

Djurgården tulee vauraalta Östermalmin alueelta, mutta kuten kaikilla suurilla jengeillä, kannattajia löytyy ympäri Tukholmaa, Ruotsia sekä myös Suomea. Haastattelinkin Järnkamiterna-kannattaja Eelistä seuraan liittyen:

Miksi juuri Djurgården?

Kiinnostus Djurgårdenia kohtaan alkoi siinä noin vuoden 2010 paikkeilla, kun seurassa pelasi monta suomalaista samaan aikaan. Lämpeneminen seuraa kohtaan oli kuitenkin hieman hitaampaa, koska vasta 2010-luvun loppupuolella aloin käymään matseissa enemmän ja silloin huomasin, että DIF aiheuttaa oikeasti isoja tunteita. Tarkkaa syytä en ihastukselle osaa sanoa, mutta kotimatsien tunnelma sekä seuran värit ovat kiehtoneet alusta lähtien.

Mitä DIF merkitsee sinulle?

DIF merkitsee minulle pakomatkoja arjesta niin Suomessa kuin Ruotsissa. Tukholman reissut DIF:n peliin ovat aina mahtavia kokemuksia. Suhde seuraan on myös syventynyt melko paljon, sillä huomaan yhä useammin matkustavani vain Tukholmaan ja DIF:n peliin. Toisaalta matseja tulee myös seurattua Suomesta kotisohvalta. Toki DIF ei ole minulle se paikallinen seura, mutta kuitenkin iso osa elämääni.

Montako DIF:n ottelua olet nähnyt?

Olen nähnyt n 10-15 matsia eri lajien matseja, joista suurin osa futista.

Matsipäivän vinkit futisturistille?

Tele2 Areenan lähettyviltä löytyy muutamia kivoja pubeja sekä DIF Shop, jossa kannattaa käydä. Sen jälkeen ymmärtää, miksi ruotsalaiset seurat myyvät niin järjettömästi fanituotteita.

Mielipide paikalliskilpailijoista Hammarbystä ja AIK:sta?

Hammarby on seura, jolle on kiva nauraa. Eivät ole juuri ikinä voittaneet mitään ja kannattajien suhtautuminen Tele2 Areenaan uutena Söder Stadionina on naurettavaa. AIK ei ole itselleni niin suuri inhokki, vaikka toki historiallisesti jopa kovempi derby kuin Hammarbytä vastaan. Kuitenkin DIFn ja Hammarbyn yhteinen stadikka on muuttanut asetelmaa jonkin verran ja varmaan se on omaan ajatusmaailmaan vaikuttanut kanssa, koska koen vihaa enemmän Hammarbytä kohtaan. Kuitenkin onhan molemmat seurat hyvin perinteisiä ja niiden seurakulttuuria on pakko kehua. Tukholman futisskene on kokonaisuudessaan upea ja jotain sellaista, mitä me suomalaiset emme voi valitettavasti ikinä kokea kotimaassamme.

LIPUT PELEIHIN

Liput Djurgårdenin kotipeleihin saa ostettua suoraan seuran sivujen kautta osoitteesta https://diffotboll.ebiljett.nu/. Sivustolle kannattaa rekisteröidä etukäteen, mutta lähes kaikkiin peleihin saa hyvin lipun etenkin jos on hereillä lipunmyynnin alkaessa.

MALMÖ FF

Illan vastustaja, hallitseva Ruotsin mestari, peräti 22.mestaruutta voittanut Malmö FF, on suurin mestarisuosikki myös kaudelle 2022. Kesällä 2022 seurassa pelaa yksi suomalainen, veteraanipuolustaja Niklas Moisander, joka oli harmi kyllä loukkaantuneena Djurgår’n-ottelussa. Vuosien varrella Malmön vaaleansinisen paidan ovat päälleet pukeneet mm. Kuningas Litmanen, Jonatan Johansson sekä Markus Halsti.

Allsvenskan 16.5.2022 Tele2 Arena, Tukholma
Djurgårdens IF FF – Malmö FF 4-0 (2-0)

Raotan varovasti silmiäni. Hengitän. Se on hyvä se. On maanantaiaamu ja olo on hauras kuin iho veitsen terän alla. Hammarby ja AIK tarjosivat edellispäivänä loistavaa futisviihdettä, jota lähdettiin fiilistelemään kosteasti Södermalmille. Muutama puhallus, suihku ja aamupalalle Tele2 Arenalla sijaitsevan majoituspaikkamme Bo Hotellin ravintolaan Boston Grilliin. Pekoni, munakokkeli ja kahvi toimii kuin ruotsalaisolut edellispäivänä, ja meininki alkaa paranemaan. Tänään on jälkeen pelipäivä, kun Djurgården kohtaa Malmön.

Maanantaipäivä piti kiteytetysti sisällään olutta, pizzaa ja irish coffeeta sopivassa suhteessa. Saavuimme takaisin stadionille muutama tunti ennen ottelua ja kävimme hakemassa stadionin viereisestä Globen Shoppingin talvella auenneesta DIF-shopista Djurgårdenin huivit kaulaan. Ennen peliä piti vielä varmistella, että tuleehan oikeat värit kaulaan, kun hotellihuoneesta löytyi ihan mieshuorana jo entuudestaan toissapäiväinen IK Sirius-huivi sekä edellispäivän Hammarby-ostos.

Ennen kauden 9.kierroksen päättävää Malmö-ottelua kotijoukkue Djurgården keikkui sarjan sijalla 8. Malmö oli puolestaan taulukon neljäntenä ja lähti ainakin omissa kirjoissani otteluun ennakkosuosikkina.

Olin hommannut liput Djurgården-päädyn, Sofialäktarenin viereen kulmakatsomoon. Ennen matsia tunnelma oli edellispäivän paikallisotteluun verrattuna kohtalaisen hiljainen, etenkin kun maanantai-iltana Malmöstä ei kovinkaan kummoista vierasmobia ollut liikkeelle lähtenyt, mutta muutamaa minuuttia ennen ottelun alkua meteli yltyi. Ennen pelaajien kentälle saapumista Järnkamiternan peleissä soi The Beatlesin Hey Jude, ja laulun loppupuolen na na na nananana, nannana-kohdassa tunnelma oli jo erinomainen. Jengit kentälle, nätit soihdutukset päätykatsomosta ja palloa liikkeelle.

Djurgården aloitti ottelun vahvasti ja sillä oli kaksi hyvää maalipaikkaa jo ennenkuin pelikello näytti 10.minuuttia. Ottelun avausmaali nähtiin 15.peliminuutilla, kun Djurgårdenin keskitys osui Malmö-puolustaja Matej Chalukseen ja painui ohi maalivahti Ismail Diawaran. Intohimoinen ja tyylikäs yleisö villiintyy, ja myös tunnelma paranee kummasti.

Djurgår’n tuo palloa jatkuvasti vaarallisesti hallitsevan Ruotsin mestarin päätyyn ja 33.minuutilla Järnkamiterna siirtyy 2-0 johtoon Hjalmar Ekdalin maalilla. Koko stadion yläkatsomoita myöten huutaa ja pomppii. Malmöllekin siunaantuu pari paikkaa, mutta kotijoukkue kestää ja tauolle mennään hieman yllättäenkin 2-0 kotijohdossa.

Toisella puoliajalla Djurgården ja etenkin sen karismaattinen kapteeni Magnus Eriksson on aivan liekeissä. Oikeita ratkaisuja toinen toisensa jälkeen ja samalla voi vähän huudattaa yleisöäkin. Djurgården siirtyy 3-0 johtoon ajassa 65.minuuttia eikä tämän jälkeen voittajasta ole pienintäkään epäselvyyttä. Myös yleisö tietää tämän, tunnelma on jopa parempi kuin esimerkiksi Hammarby-AIK pelissä. Päätykatsomo lietsoo sivukatsomoita huutokilpailuun. Miten voikaan reilun 20 000 hengen yleisöstä lähteä tälläinen meteli, maanantai-iltana, tavallisessa Allsvenskanin ottelussa?

Illan viimeinen ja samalla komein maali nähdään ottelun 73.minuutilla, kun kolme maalia syöttänyt ”kungen” Eriksson pistelee Joel Asoron puoliksi läpi, joka ampuu pallon komeasti tolpan kautta etuyläkulmaan. Ottelun loppupuolella koemme suomalaislasein hienon hetken, kun Huuhkajien sekä Djurgårdenin keskikenttäpelaaja Rasmus Schüller saa vaihtoon mennessään standing ovationit yleisöltä, ja täysin ansaitusti. Hieno peli Radelta sekä koko joukkueelta. Loppulukemat Djurgården 4, Malmö 0. Skånen pojille todellinen nöyryytys ja pitkä kotimatka. Ottelun kohokohtiin tästä: https://youtu.be/00VFe8TDnXI.

Djurgården-kannattajien juhlat ovat ylimmillään, kun lähdemme katsomosta kohti uloskäyntiportteja. Soihdut palaa ja kannattajat laulavat, ja hyppivät pitkin käytäviä. Voisi luulla, että nyt on voitettu muutakin, kuin Malmö maanantai-iltana. Kolmen päivän ja ottelun Ruotsin putki on tullut päätökseen. Matsin jälkeen otetaan vielä sydänkohtausburgerit O’Leareysissa reissun vikan bissen kera ennen yöunia.

Kolmesta Tukholman joukkueesta Djurgården on aina ollut mulle jotenkin kaukaisin, ehkä jopa hieman sieluton joukkue sen pitkästä historiasta huolimatta. Joukkuetta pidetään vauraana juppikannattajien seurana, joten kontrastit esimerkiksi työväenluokan Hammarby-kannattajiin on varsin suuri. Nyt huhti- ja toukokuussa 2022 nähdyt kaksi Djurgårdenin ottelua muutti ainakin sen, että arvostan heidän kannattajiaan isommin kuin aiemmin. Menisinkö uudestaan Djurgårdenin kotipeliin? Varmasti, ensisijaisesti derbyyn tai Europeleihin. Kaiken kaikkiaan Ruotsi on erinomainen jalkapallokohde.

Laamanaaman lutuuripisteet Djurgårdenille 9/10.

Seuraavassa jaksossa vierailemme Tukholman naapurikaupungissa Uppsalassa ja IK Siriuksen ottelussa.

-LMNA

Yksi kommentti artikkeliin ”Tukholma jalkapallokohteena osa 3. Djurgårdens IF

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s