Tukholma jalkapallokohteena osa 1. AIK Fotboll

Å vi e AIK
O alltid e vi me er
O alltid ska vi se er ta poäng
Å vi e AIK
O alltid e vi me er
O alltid ska vi se er ta poäng

Tuhannet kaulahuivit nousevat ilmaan ja meteli on korvia huumaava Friends Arenan lehtereillä, kun AIK ja Djurgården saapuvat kentälle. Ruotsin kansallisstadionille on saapunut 41 407 katsojaa seuraamaan kauden 2022 ensimmäistä Tukholman paikallisottelua, Tvillingderbyä.

Tukholmassa, vain lyhyen matkan päästä Suomesta, on jalkapallokulttuuri jättiloikan edellä kotimaatamme. Tässä, Tukholma futisskeneen liittyvässä viisiosaisen juttusarjan ensimmäisessä osassa tutustutaan AIK:hon, lempinimeltään Gnagetiin, tuohon ehkä Ruotsin tunnetuimman seuran ideologiaan ja sielunmaisemaan.

SEURA

12. Ruotsin mestaruutta, viimeisin 2018.

8. Ruotsin cup-mestaruutta, viimeisin 2009.

223 000 seuraajaa Facebookissa.

158 000 seuraajaa Instagrammissa.

Transfermarkt-sivuston mukaan seuran markkina-arvo on noin 22,8 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi HJK:n arvo 04/2022 on 7,5 miljoonaa. Tunnetuimpia pelaajia kaudella 2022 ovat pitkän uran britteinsaarilla tehneet Sebastian Larsson ja Mikael Lustig sekä juuri ennen siirtoikkunan sulkeumista seuraan lainapestillä saapunut Jordan Larsson. Tunnetuimmista nimistä huolimatta kotiyleisön ehkä jopa suurin suosikki on uran ehtoopuolella oleva 36-vuotias puolustaja Per Karlsson, joka on edustanut seuraa vuodesta 1998 (!) ja pelannut edustusjoukkueessa vuodesta 2003.

KANNATTAJAT

AIK:lla on erittäinen fanaattinen kannattajapohja ja se näkyy sekä kuuluu Gnagetin otteluissa. Päätykatsomo Norra Stå täyttyy lähes jokaiseen peliin ja kannattajat matkaavat myös vierasotteluihin isolla ryhmällä. AIK:lla on useita kannattajayhdistyksiä joista tunnetuin on Black Army https://blackarmy.se/

AIK:lla on paljon faneja myös ympäri Eurooppaa ja myös Suomesta matkustetaan seuran peleihin säännöllisesti. Haastattelin asian tiimoilta suomalaista AIK-kannattajaa Markusta.

Miksi juuri AIK?

  • Se on jäänyt 00-luvun alkupuolen reissuista perheen kanssa Tukholmaan ja se perinteinen logo+pelipaidat herätti kiinnostuksen. Siihen aikaan (tai vähän myöhemmin) Canal+ näytti pelejä Suomessa niin se on jäänyt sieltä ja seuraan on tullut iso side.

Mitä AIK merkitsee sinulle?

  • Kyllä AIK merkitsee yllättävän paljon, ei toki yhtä paljon kuin oma rakas seura HJK Suomessa, mutta kyllä tappiot ja voitot tuo tunteita.

Montako AIK:n ottelua olet nähnyt?

  • Hävettää vastata, mutta vain kolme peliä. Kahdesti 00-luvun alkupuolella ja sitten -18 derby Bajenia (Hammarby IF) vastaan. Aika, raha ja Klubin pelit menee edelle, niin ei ole ehtinyt valitettavasti enempää käydä.

Matsipäivän vinkit futisturistille?

  • Tähän en ole paras vastaamaan, mutta kiertelyä Tukholman keskustassa varsinkin, jos aurinko paistaa ja sitten matsipäivän aloittelut Mall of Scandinaviassa olevassa O’learysissä.

Mielipide paikalliskilpailijoista Hammarbystä ja Djurgårdenista?

  • Vihollisia, kaikkea pahaa toivon paikalliskilpailijoille.

STADION

Noin viiden kilometrin päässä Tukholman keskustasta sijaitseva, vuonna 2012 valmistunut Friends Arena vetää peräti 50 000 katsojaa ja se toimii AIK:n lisäksi myös Ruotsin maajoukkueen kotiareenana. Friends Arena sijaitsee Solnan kaupunginosassa, aivan jättimäisen Mall of Scandinavia-ostoskeskuksen naapurissa. Friends Arenan yhteydessä on myös suuri hotelli. Arenalle pääsee kätevästi sekä metrolla että lähijunalla ja se on myös muiden massatapahtumien näyttämö konsertteineen ja muine tilaisuuksineen.

LIPUT PELEIHIN

Liput AIK:n kotipeleihin saat helposti seuran lipunmyyntisivuston kautta osoitteesta www.aikbiljett.se. Liput Derbyyn ovat kalliimmat kuin perusotteluihin, mutta esim. Norra Stå-katsomoon hulinan ytimeen sai kohtuullisella 230 kruunulla eli noin 24 eurolla. Normaaliotteluihin liput vastaavaan seisomakatsomoon maksaa 149 kruunua. Istumapaikoista joutuukin sittten pulittamaan 239-599 kruunua (derbyissä 309-769 kruunua).

Alla matsilippujen hinnat kaudelle 2022:

Allsvenskan 24.4.2022 Friends Arena Tukholma
AIK Fotboll – Djurgårdens IF FF 1-0 (45′ Nicolas Stefanelli)

Kauden 2022 ensimmäinen Tukholman derby pelattiin AIK:n ja Djurgårdenin välillä sunnuntaina 24.4. Liput otteluun tuli myyntiin huhtikuun alussa ja nappasinkin heti myynnin alettua kaksi lippua Norra Stå-katsomoon 230 kruunulla kappale. Katsomonosa myytiin loppuun heti samana päivänä, joten jos haluaa tulevissa derbyissä tunnelman keskipisteeseen, niin on syytä olla nopea.

AIK:n kauden alku on ollut vaihteleva. Neljän ottelun jälkeen Gnaget majaili sarjassa sijalla 10. kahdella voitolla ja kahdella tappiolla. Djurgården puolestaan oli viidentenä kahdella voitolla, yhdellä tasurilla ja yhdellä tappiolla. Harmillisesti Djurgårdenin ja Huuhkajien suomalaispelaaja Rasmus Schüller loukkaantui juuri ennen derbyä eikä ollut joukkueen mukana.

Olen saapunut kaverini kanssa Tukholmaan aamukoneella, ja kun kymmenen aikaan nousemme portaat ylös Solnan juna-asemalta ei vielä pysty aistimaan mistään, että viiden tunnin kuluttua viereisellä Friends Arenalla pelattaisiin kuuma Tukholman paikallisottelu. On aika lähteä seuran synnyinsijoille.

Lähdemme talsimaan kohti Råsundan kaupunginosaa, yllättävän viihtyisän oloista lähiötä, jossa Volvot ajelevat ja meininki näyttää kaikin puolin kivan ruotsalaiselta. Käymme katsomassa paikan, jossa ennen sijaitsi AIK:n koti Råsunda Stadion. Vanha tunnelmallinen stadion purettiin samalla, kun Gnaget muutti Friends Arenan moderneimpiin tiloihin. Råsundan urheilupuistossa on käynnissä noin 10-vuotiaiden futispelit ja tulemme juuri paikalle, kun AIK tekee maalin. Ehkä noistakin nuorista joku pelaa vielä edustusjoukkueessa.

Råsunda on hiljainen viisi tuntia ennen ottelun alkua.

Yhtäkkiä vastaan tulee noin 50 mustiin pukeutunutta AIK ultraa. Pelipäivä. Ensimmäiset merkit siitä, että nukkumalähiössä tapahtuukin pian jotain. Nyt kun porukkaa on liikkeelle niin menemme ottamaan päivän ensimmäiset, noin kuuden euron hintaiset Falcons-oluet Dick Turpin Pubiin, AIK-kannattajien legendaariseen kantapaikkaan. Pelipäivinä Råsundan alueen pubit alkaa täyttymään jo tunteja ennen ottelun alkua. Matsifiilikseen pääset parhaiten juuri tälläisissä paikoissa, et missään vanhankaupungin Peppi Pitkätossu-henkisissä matkamuistomyymälöissä tai ketjuravintoloissa.

Toinen paikka jossa pelipäivä näkyy on tietysti Friends Arenan lähistö. Terassit täyttyvät ja valtavan Mall of Scandinavia kauppakeskuksen ihmisistä joka toisella tuntuu olevan päällään jotain AIK:n rekvisiittaa. Myös muutama Djurgården-huivi näkyy, mutta ne ovat lähinnä lapsilla. Djurgårdenin ultrilla eli aktiivisimmilla ääneenkannattajilla ei ole stadionin läheisyyteen asiaa kuin poliisisaattueessa. Kilometrin mittainen letka lähestyykin pelipaikkaa juuri kun olemme nauttineet terassioluet kuunnellen nousuhumalaisten Gnaget-kannattajien äänen availua.

Friends Arenan kyljessä sijaitsevasta fanikaupasta tarttuu mukaan kaulaliina ja sen jälkeen on aika mennä sisälle Friends Arenalle varsin löyhän turvatarkastuksen läpi.

AIK:n ultrakannattajien päätykatsomossa Norra Ståssa on ollut hyvä tunnelma jo tuntia ennen ottelua, kun kannattajapäädyt huutavat välillä toisilleen, ja välillä rakastamalleen joukkueelleen. Tämä ottelu on alkukauden kohokohta molemmille, kamppailu jota ei saa hävitä. Joukkueiden tulossa lämmittelyyn meteli yltyy. Hata, hata, hata Djurgårdens. Haen 66 kruunun hintaisen stadionoluen ja nautin tunnelmasta sekä päätykatsomoon paistavasta kevätauringosta.

Viimeisetkin katsojat ovat löytäneet paikoilleen ja kauittimista alkaa kuulua AIK:n tunnuskappale Å vi e AIK.

Å vi e AIK
O alltid e vi me er
O alltid ska vi se er ta poäng
Å vi e AIK
O alltid e vi me er
O alltid ska vi se er ta poäng

Tuhannet kaulahuivit nousevat ilmaan ja meteli on korvia huumaava Friends Arenan lehtereillä, kun AIK ja Djurgården saapuvat kentälle AIK-hymnin soidessa. Ruotsin kansallisstadionille on saapunut 41 407 katsojaa seuraamaan kauden 2022 ensimmäistä Tukholman derbyä.

Kaikki, vastakkaista Djurgården-päätyä lukuunottamatta, laulavat AIK:n hymniä mukana. Paskalla ruotsilla yritän itsekin tapailla sanoja. Norra Stån eteen nousee upea tifo ja yläkatsomokin on peitetty mustakultaisin koristein. Vastapuolella paikallisvastustajan kannattajat ovat myös tehtailleet koko päädyn kokoisen taideteoksen, ja valtavan kokoinen klacken haastaa kotijoukkueen kannattajat tosissaan. Nämä ottelut jokaisen olisi syytä kokea joskus jo pelkästään tunnelman vuoksi.

AIK:n kauden alku on ollut vaihteleva. Neljän ottelun jälkeen Gnaget majaili sarjassa sijalla 10. kahdella voitolla ja kahdella tappiolla. Djurgården puolestaan oli viidentenä kahdella voitolla, yhdellä tasurilla ja yhdellä tappiolla. Etenkin AIK:lle tappio derbyssä olisi suunnaton pettymys, pettymys joka saattaisi horjuttaa jo valmentaja Bartosz Grzelakin asemaa.

Ottelu alkaa ja Djurgården luo painetta AIK:n päähän. Kotiyleisö yrittää caponsa johdolla piiskata Gnagetia iskuun ja saakin hiljalleen otetta pelistä. 26.minuutilla pääty alkaa chanttaamaan Ivan Turinan nimeä. Turina on AIK:n entinen kroatialaismaalivahti, joka menehtyi traagisesti sydänperäiseen sairaskohtaukseen vain 32-vuotiaana. Turinan kuoleman jälkeen maalivahdin nimen huutaminen on tapahtunut jokaisessa ottelussa. 27.minuutin kannattajat ovat puolestaan hiljaa kunnioittaakseen numerolla 27 pelannutta seuralegendaa.

AIK hyökkää. Kulmapotku. Toinen. Laukaukset hyviltä sektoreilta jää vain uupumaan. Kunnes. Pallo tulee rangaistusalueen sisällä Nicolas Stefanellille, joka puskee pallon verkkoon Norra Stån edessä. Tuopit lentävät, stadion repeää huutoon ja soihdut syttyvät. AIK on siirtynyt johtoon juuri ennen puoliaikaa. Parempaa lopetusta ensimmäisellä jaksolle ei olisi voinut toivoa.

1-0 ja bileet ylimmillään.

Toinen puoliaika. Joukkueet menevät rinkiin omille puoliskoilleen ja tsemppaavat omiaan. Pallo keskelle ja peli käyntiin. Tuomari viheltää kuitenkin välittömästi pilliin. AIK:n päätykatsomosta nousee sankkaa savua, joka uhkaa viedä näkyvyyden. Mustat soihdut täyttävät päädyn. Savu hälvenee ja uusi yritys. Räts, räts, räts. No pyro, no party. Djurgårdenin päädyssä palaa yhtäkkiä noin 100 punaista soihtua. Harvoin eurooppalaisessa jalkapallossa näkee mitään tälläistä. Stadionin valotaulu kertoo pyrotekniikan olevan kiellettyjä, mutta luetun ymmärtäminen ja kuuluttajan kuuluttajat eivät tehoa. Joukkueet menevät hetkeksi kentältä, mutta palaavat kun tilanne normalisoituu. Tämä kuuluu jalkapallokulttuuriin.

Söder family, Djurgården och Hammarby! Yleisö mylvii ja vittuilee vihollisjoukkueille, jotka jakavat Tele2 Arenan Tukholman Södermalmissa. AIK johtaa ja Djurgårdenin pääty on yllättävän hiljaa.

AIK:lla on parikin tilaisuutta tehdä toinenkin osuma, mutta maaleja ei synny. Jännitys on käsin kosketeltavaa. Viimeisen vartin Djurgården myllyttää ankarasti ja on todella lähellä tasoittaa. Soihdutuksen vuoksi tuomari näyttää kahdeksan minuuttia lisäaikaa. Norra Stå huutaa ja hyppii. Myös pitkän sivun katsomot, etenkin päädystä katsottuna vasemman puoleinen, on mukana täysillä lapsista vaareihin. Jokainen eläytyy kenttätapahtumiin, koska harva asia olisi niin makoisa kuin derbyvoitto. Vaikka Friends Arenalla on istumapaikat alapäätyjä lukuunottamatta, ei penkeillä istu kukaan. Ei koko ottelun aikana.

Vihdoin tuomari viheltää pilliin ottelun päättymisen merkiksi. Päädyssä alkaa isot juhlat. AIK:n joukkue kerääntyy kotipäädyn eteen ja saa ansaitsemansa kiitokset fanaattiselta yleisöltä. Grzelakin potkut on peruttu, alkukauden ensimmäisien pelien taaperrukset ovat muisto vaan, ainakin tämän illan. Yleisö laulaa Allez, Allez, Allez. Jos kiinnostaa, niin ottelun highlighit voit katsoa YouTubesta.

Matsin jälkeen paukkupommit paukkuvat ja chantit kaikuvat Friends Arenan pihalla, kun yleisö vaeltaa stadionilta pois, kuka kotiinsa, kuka Mall of Scandinaviaan, kuka Dick Turpin Pubiin Råsasundin sydämeen. Hieno derbypäivä kääntyy illaksi ja samalla meidän lentokone kohti Suomea.

Kannattiko lähteä päiväreissulle Tukholman derbyyn? Kyllä. Lähtisinkö uudestaan katsomaan futista Ruotsiin? Lähden. Toukokuussa on vuorossa toinen pääkaupungin derby Hammarby – AIK, illan vastustajan Djurgårdenin kotiottelu Malmöa vastaan sekä läheisen Uppsalan ylpeyden IK Siriuksen matsi, jossa se kohtaa Elfsborgin. Raportit näistä kaikista sekä kooste Tukholman seudun jalkapallosta on tulossa tuttuun tapaan blogiin.

Laamanaaman lutuuripisteet AIK:lle: 9

2 kommenttia artikkeliin ”Tukholma jalkapallokohteena osa 1. AIK Fotboll

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s