Tukholma jalkapallokohteena osa 2. Hammarby IF

”Hammarby on oikeastaan kaikki kaikessa. Jopa mun työsopparissa on luvattu että pääsen jokaiseen kotipeliin lähtemään. En mä muuten ois nimee alle laittanut.”

Tässä viisiosaisessa juttusarjassa tutustutaan Tukholmaan jalkapallokohteena sekä kurkistetaan myös hieman Tukholman seurojen sielunmaisemaan ja historiaan. Tässä jaksossa ollaan Södermalmin ylpeyden Hammarbyn kotikatsomossa paikallisvastustaja AIK:ta vastaan toukokuussa 2022 pelatussa ottelussa. Ensimmäiseen jaksoon ja AIK – Djurgården paikallisottelun tunnelmaan pääset tästä: https://laamanaama.com/2022/04/26/tukholma-jalkapallokohteena-osa-1-aik-fotboll/

SEURA

Hammarby IF on historialtaan työväenluokan joukkue, mutta viime vuosina siitä on tullut vasempaan päin kallellaan olevan hipsterien lempiseura, hieman samaan tapaan kuin Union Berlin ja FC St. Pauli Saksassa. Eikä siinä ole mitään väärää, ja ehkä juuri sillä lailla se eroaa hieman paikalliskilpailijoistaan AIK:sta ja Djurgårdenista. Kaudella 2021 Bajen tuli Allsvenskanissa sijalle 5. ja voitti Ruotsin cup-mestaruuden.

Seuran omistajaa 51 %:sti Hammarby IF Fotbollförening, mutta osaomistajana on AEG-yrityksen lisäksi elävä ruotsalaisfutislegenda Zlatan Ibrohimovic.

Hammarby ei tarvitse kovinkaan suurta pokaalihuonetta verrattuna AIK:hon ja Djurgårdeniin, sillä seuralla on kaksi mestaruutta: Ruotsin mestaruus vuodelta 2001 sekä cup-mestaruus kesältä 2021.

Transfermarktin mukaaan Bajenin markkina-arvo 17,90 miljoonaa euroa.

KANNATTAJAT

Hammarbyn kannattajayhdistys Bajen Fans https://www.bajenfans.se/ on jäsenmäärältään Ruotsin suurin kannattajaryhmä. Hammarby vetää kotiotteluihinsa keskimäärin 24 000 katsojaa, ja paikallisotteluissa stadion on usein loppuunmyyty. Tunnelman takaa päätykatsomon lisäksi Klack Västra eli läntisen puolen alakatsomo, joka on seisomakatsomoa puoleen väliin saakka. Tosin Ruotsissa ei usein peleissä istuta istumapaikoillakaan vaan eläydytään täysillä peliin seisoen ja laulaen.

Haastattelin Vaasassa asuvaa Bajen-kannattajaa Robinia:

Miksi juuri Hammarby?

  • Aloin kannattamaan Hammarbytä koska rakastuin seuraan. Lähisukua asunut Tukholmassa jo kauan ennen minun syntymää, niin heidän kautta Hammarby tuli tutuksi. Yksi syy miksi tykkään Hammarbystä niin paljon on, kun olen aina digannut duunarikulttuuria ja sehän on osa Hammarbyn identiteettiä.

Mitä Hammarby merkitsee sinulle?

  • Hammarby on oikeastaan kaikki kaikessa. Itellä Hammarby-aiheisia tatuointeja löytyy ja näkyy arjessa muutenkin koko ajan esim. vaatteissa. Jopa mun työsopparissa on luvattu että pääsen jokaiseen kotipeliin lähtemään. En mä muuten ois nimee alle laittanut.

Montako Bajenin ottelua olet nähnyt?

  • En osaa kyllä otteluita laskea mutta varmaan yli 100 kun tänäkin vuonna ollu 6 (huhtikuu) matsia kattomassa. Kaikki kotipelit ja ottelut Tukholman alueella tulee nähtyä.

Matsipäivän vinkit futisturistille?

  • Matsipäivävinkit näin omalta osalta on aina eka hyvä aamupala ja aamukahvi. Se on aivan ehdoton. Kans ehdottomasti Skrapanin Intersporttiin kattomaan rekvisiittaa. Sittenhän se oikeestaan riippuu vähän pelistä. Jos on hemmapremiär (kauden ensimmäinen kotiottelu) tai muuten marssi niin johkin olueelle mediksen alueelle. Muuten Ölstuganille yhdelle ja siitä matsiin. Matsin jälkeen Mediksen (Medborgarplatsen) alueelle viettämään aikaa. Jos naisilla peli ennen miesten matsii niin ehdottomasti sinne.

Mielipide paikalliskilpailijoista Djurgårdenista ja AIK:sta?

  • Suoraan sanottu vihaan kumpaakin. En siedä yhtään. AIK:ta kohtaan on aina olemassa kunnioitus siinä mielessä kun seuralla on selkeä identiteetti, perinteet yms yms. Mutta se on tietenkin asia erikseen jos pitää heidän identiteetistä tai ei. Täytyy sanoa että Djurgårdenin kohdalla ei löydy minkäänlaista kunnioitusta. Nehän on historiassa ollut lätkäseura, mutta 70-luvulla nekin tajus et on kiva lähtee kattoo futista. Nuoremmat Djurgården-kannattajat eivät pysty sitä myöntämään. Toinen hyvä esimerkki oli sillon kun DIF kuuli, että he joutuvat pelaamaan Tele2 Arenalla Södermalmissa. He sanoivat että se ei koskaan ikinä tule tapahtumaan että DIF pelaisi siellä. Vuosi myöhemmin takki käänty ja he alkovat vähättelemään sanojaan. Eli DIF on oikeestaan matkustava cirkus.

STADION

30 000 katsojaa vetävä Tele2 Arena valmistui Globen Arenan (nykyinen Avicii-Arena) viereen vuonna 2013. Ennen sitä joukkue pelasi Söderstadionilla. Stadionilla on erinomainen akustiikka katsomoiden takana olevien korkeuden seinien johdosta ja tunnelma on sekä Hammarbyn että Djurgårdenin kotipeleissä loistava. Samassa kompleksissa on myös viihdekeskus, jossa on muutama ravintola (mm. O’Learys), valtava tapahtumapuisto sekä Bo Hotel.

LIPUT PELEIHIN

Liput Hammarbyn kotiotteluihin kannattaa ostaa seuran sivujen kautta. Mikäli olet menemässä otteluun, joka kaikella todennäköisyydellä myydään nopeasti loppuun, kannattaa liittyä seura jäseneksi. Esim. loppuunmyytyyn AIK-derbyyn jäsen sai ostaa neljä lippua ja itse sain liput Klack Västraan hetkessä sinne minne halusinkin. Liput katsomoon maksoi 285 kruunua eli noin 30 euroa.

Allsvenskan 15.5.2022 Tele2 Arena, Tukholma
Hammarby IF – AIK 3-3 (2-1), yleisömäärä 28 756

AIK, sarjataulukon sijalla 1. Hammarby IF, kavereiden kesken Bajen, sarjataulukon sijalla 2., yhden ottelun vähemmän pelanneena. Loppuunmyyty Tele2 Arena. Kiima on käsinkosketeltavaa.

Bajenin 18-vuotias Williot Swedberg on tehnyt alkukauden seitsemässä ottelussa jo viisi maalia ja on suurennnuslasin alla myös AIK-derbyssä. Hyvän alkukauden ansiosta täksi kaudeksi valmentajaksi palkattu Marti Cifuentes palkittiin kuukauden valmentajana juuri ennen otteluviikonloppua.

Saavuimme Tukholmaan Upplasta, jossa kävimme avaamassa kolmen ottelun Ruotsi-futis aiheisen viikonlopun IK Sirius – Elfsborg ottelulla (raportti https://laamanaama.com/2022/05/29/tukholma-uppsala-jalkapallokohteena-osa-4-ik-sirius/). Majoituimme juuri edellä mainittuun Arenan sisällä sijaitsevaan Bo Hotelliin, joten etäisyys peliareenalle oli kohtalaisen sopiva.

Olimme stadionin liepeillä noin kolme tuntia ennen ottelua, joten meillä oli erinomaisesti aikaa valmistautua otteluvilinään kreikkalaisen ruoan ja ruotsalaisen oluen loistavalla kombolla. Pari tuntia ennen peliä jokainen ravintola oli tupaten täynnä ja ihmisiä virtasi kohti Tele2 Arenaa oikealta ja vasemmalta. Tele2 Arenan lähellä on paljon palveluja ostoskeskuksesta ravintoloiden kautta fanikauppoihin, joten matsipäivinä on hyvä suunnata tapahtumapaikalle jo hyvissä ajoin.

Menimme sisälle stadikalle tuntia ennen ottelua, jotta saamme seisomakatsomosta hyvät paikat ja nautimme täysin siemauksin mellanölin lisäksi myös tunnelmasta. Siinä missä Suomessa tuntia ennen ottelua stadionilla laulavat vain linnut ja jokaisen pelaajan askel kuuluu, niin Hammarby – AIK derbyssä ei. Lintujen sijaan kannattajapäädyt lauleskelevat, tai tässä tapauksessa huutelivat toisilleen, antoivat valtavat suosionosoitukset lämmittelyyn tuleville pelaajille ja virittivät tifot juhlakuntoon.

Just idag är jag stark
Just idag mår jag bra
Jag har tron på mig själv på min sida

Jag har väntat så länge på just den här dan
Och det är skönt att den äntligen kommer
Väntat så länge på just den här dan
Den ger lust när den kommer

Katsomoon jaetut vihreät, valkoiset ja kultaiset paperipalat nousevat jokaisen katsojan kädessä ylös, samalla kun kannattajat laulavat Bajenin legendaarista kannattajahymniä. Joukkueet saapuvat kentälle ja molemmista päädyistä nousee valtavat tifot. AIK:n vieraspääty kunnioittaa omiaan tifolla, jossa on kolme tornia ja teksti ”Sedan 1891- Ingenting Annat”. Hammarbyn kannattajat pistävät vieläkin paremmaksi. Pelaajalegendojen kuvia pursuavassa fifossa lukee ”Låt våra minnen visa vägen”, anna muistomme näyttää tietä. Ottelu on valmis alkamaan.

Tänään ei peruutella. Bajen aloittaa ottelun vahvalla pallonhallinnalla ja vyöryttää painetta Gnagetin päätyyn. Mutta. Kellossa on 9.minuuttia, kun vieraspääty sekoaa, soihdut syttyvät ja muu stadion hiljenee hetkeksi. AIK on siirtynyt 0-1 johtoon kokeneen Nabil Bahouien osumalla. Ensimmäisen laukaus kohti Hammarbyn maalia ja vieraat ovat johdossa.

Puolen tunnin pelin jälkeen asetelmat muuttuvat, kun pallo tavoittaa maalin edessä Gustav Ludwigsonin pään. Maali! Stadionin totaalinen sekoaminen, olutsade, tuttujen ja tuntemattomien halailu. Hammarby on tasoittanut ottelun. Vaikka tunnelma ei AIK:n johtomaalista huonontunutkaan, niin nyt se on käsittämättömän kova. Tuntuu kuin jokainen katsoja sekä Bajenin pelaaja olisi saanut adrenaliiniruiskeen.

Pian pallo on maalissa uudestaan aivan maailmanluokan viimeistelyllä. Irakilaispuolustaja Mohanad Jeahze ampuu vapaapotkun pienestä kulmasta etuyläkulmaan. Jos äsken stadion sekosi tasoituksesta, niin nyt kuti on mennä pöksyyn jokaisella mieskatsojalla. Mitä ihmettä juuri tapahtui?!

Toisen puoliajan 60.minuutilla Bajenille tarjoutuu loistava tilaisuus ratkaista ottelu. Pallo pilkulle ja Darijan Bojanic pallon taakse. Vauhti, katse kohti maalia ja.. aivan paska viimeistely. AIK:n fanit juhlivat, muualta kuuluu ’NEJ’. Peli edelleen 2-1. Haen bissen.

En pääse olutjonossa edes viiden kärkeen, kun yleisö kohahtaa. Katse käytävän televisioon, rankkari – taas! Nyt vaan suunta on eri, sillä tällä kertaa sen saa AIK. Siinä missä Hammarbyn yritys jäi tussuksi (tirsk), ei sama toteudu Gnagetin kohdalla. Kokenut erikoistilanneseppä Sebastian Larsson viimeistelee nätisti ja tilanne tasoittuu 2-2:een.

Neljä maalia reiluun tuntiin, this is football niinkuin ulkomailla sanottaisiin. Mutta eihän ne maalit, varsinkaan maailmanluokan, tähän jää. Kotijoukkue Bajen onnistuu jälleen ja millä tavalla. Vapaapotku kuudentoistarajan takaa, maalille katsottuna oikealta puolelta. Pallon taakse asettuu Nahir Besara, joka täräyttää pallon yläkulmaan. Ja taas mennään. Mellan ölit lentää, jengi sekoaa ja varmaan kuditkin menee monella housuun yhtä yllättäen kuin äskeinen vapari maaliin. Käsittämätön ottelu.

Mutta juuri kun euforia, ilo, ja laulut ovat ylimmillään tapahtuu jotain mikä tekee Hammarbystä Hammarbyn. AIK tasoittaa, kun pallo lipuu hitaasti maaliin Bahouin toisella osumalla. Jos haluaa oppia ruotsin kielen olennaisimmat kirosanat, niin Tele2 Arena on siihen paras mahdollinen opinahjo tuolla hetkellä. Huimaava huuma vaihtuu hetkessä pettymykseksi. Ja vaikka ottelu pian päättyy sopuisasti 3-3 lukemiin, niin tyytyväisiä siihen ei ole kuin AIK ja sen kannattajat. Hammarbyllä oli kahdesti voiton avaimet kädessä, mutta niin vaan isoveli solnasta iski palleaan, otti avaimet ja avasi oven. Pistemenetys voi olla iso asia kun marraskuussa ynnäillään sarjataulukkoa. Ottelun maalikooste on nähtävissä YouTubessa https://youtu.be/F3pKLNRU5Wk

Me olimme kuitenkin todella tyytyväisiä viihdyttävään futisiltaan emmekä iskeneet päitämme pensaaseen saati tyynyyn. Pikku freshaus hotellilla ja matka jatkui kohti Södermalmia. Legendat kertovat, että illan aikana oluet maistuivat eräille erittäinkin hyvin, mutta lopputulos oli kuitenkin kuin Bajenilla. Voiton huuma vaihtui tasapelin tuskaan aivan illan viime hetkillä ja ennen pään tyynyyn painamista saattoi joku, tai ehkä jopa jotkut tehdä lähempää tuttavuutta polvillaan ravintolan sekä hotellin WC:n kanssa. Sattuuhan sitä.

Toinen kerta puolen vuoden sisään Hammarbyn kotiottelussa (lue edelliset fiilikset täältä) oli upea, vaikka kotivoitto olisi lutuuritason nostanut tappiin. Laamanaaman lutuuripisteet 9,5/10.

Just i dag är jag Bajare.

-Laamis

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s