Tukholma (Uppsala) jalkapallokohteena osa 4. – IK Sirius

Tämän viisiosaisen Tukholman jalkapalloskeneen liittyvän juttusarjan neljännessä osassa tehdään pieni syrjähyppy naapurikaupunki Uppsalaan. Kuuden hengen porukkamme kävi saman viikonlopun aikana toukokuussa 2022 katsomassa sekä Hammarbyn että Djurgårdenin kotipelit, mutta matkamme alkoi Uppsalasta, jossa pelattiin lauantai-iltana paikallisen IK Siriuksen ja Boråsista tulevan IF Elfsborgin Allsvenskan-ottelu. Huhtikuun puolella kävimme kaverin kanssa myös AIK:n derbypelissä Djurgårdenia vastaan. Näet kaikkien yllämainittujen matsien tarinat alta.

https://laamanaama.com/2022/04/26/tukholma-jalkapallokohteena-osa-1-aik-fotboll/

https://laamanaama.com/2022/05/22/tukholma-jalkapallokohteena-osa-2-hammarby-if/

https://laamanaama.com/2022/05/26/tukholma-jalkapallokohteena-osa-3-djurgardens-if/

Kaikki Tukholman joukkueet ovat suurelle yleisölle vähintään nimeltä tuttuja, mutta aika harva on tietoinen, että lähin joukkue esim. Arlandan lentoasemalta katsottuna on IK Sirius.

SEURA

IK Sirius ei kuulu Ruotsin suurimpiin eikä tunnetuimpiin seuroihin. Uppsalalaisjoukkue on pelannut pääsarja Allsvenskanissa vasta vuodesta 2017 ja sijoittunut sarjan turvalliseen keskikastiin jokaisella kaudella. Kaudella 2021 Siriuksen sijoitus oli 11. Seuran valmentajana toimii vuonna 1987 syntynyt Daniel Bäckström.

Seura on perustettu vuonna 1907 ja sen arvo on Transfermarkt-sivuston mukaan noin 8,7 miljoonaa euroa. Huomion arvoista on ettei joukkueessa ole koskaan pelannut suomalaisia pelaajia.

Uusina hankintoina ennen kauden alkua Uppsalaan saapui mm. hyökkäävä keskikenttäpelaaja Patrik Karlsson Lagemyr IFK Göteborgista, maalivahti Tommi Vaiho Djurgårdenista sekä keskikenttäpelaaja Filip Rogic AIK:sta.

STADION

Uppsalaisseuran Studenternas IP-stadion peruskorjattiin vuosina 2017-2020. Nyt uutuuttaan hohtava, pitkälti puurakenteinen ja varsin viihtyisässä ympäristössä sijaitseva Studenternas vetää 10 000 katsojaa, ja on moderni kotistadion Uppsalan ylpeydelle. Korona-ajan jälkeinen yleisökeskiarvo on pyörinyt 4500 katsojan tuntumassa, mutta esimerkiksi huhtikuinen Hammarby-ottelu myytiin loppuun, mistä johtuen kauden 2022 kolmen kotiottelun keskiarvo on komea 6455.

KANNATTAJAT

Stadionin pohjoispäädyssä möykkäävä IK Siriuksen kannattajaryhmä Västra Sidan (https://vastrasidan.se/) on Ruotsin, tai etenkin Tukholman suurseuroihin verrattuna varsin pieni, mutta kuitenkin kohtalaisen aktiivinen. Silti esimerkiksi Klubin tai HIFK:n kannattajapäätyihin verrattuna kokoa ja ääntä on naksun verran enemmän.

LIPUT PELEIHIN

Liput IK Siruksen peleihin saa seuran verkkosivujen kautta osoitteesta https://siriusfotboll.ebiljett.nu/. Koska otteluita ei myydä loppuun kuin maksimissaan ”paikallisotteluissa” AIK:ta, Djurgårdenia sekä Hammarbyta vastaan, ei jäsenyyksiä tai rekisteröitymisiä tarvita. Lippu kulman Aktiv Sittplatsille kustansi 219 kruunua eli jotain 23 euron tietämillä.

KAUPUNKI

Reilun 170 000 asukkaan Uppsala on Ruotsin neljänneksi suurin kaupunki ja sijaitsee 70 kilometriä Tukholman pohjoispuolella. Kaupunki on virkeä opiskelijakaupunki, jossa on nuorekas tunnelma. Kaikki on myös kävely- tai pyöräilyetäisyyden päässä. Pyöriä kaupungissa onkin todella paljon, ja esimerkiksi juna-aseman vieressä on kaksikerroksinen pyöräparkki.

Kaupungin halkaiseva Fyrisån-joki tuo mieleen Aurajoen vai mitä sanotte alla olevista kuvista?

IF ELFSBORG

Vastustaja IF Elfsborg on perinteinen Allsvenskan-seura Boråsin kaupungista Länsi-Ruotsista. Elfsborg on pelannut pääsarjassa 18 vuotta putkeen ja on historiansa aikana voittanut Ruotsin mestaruuden kuudesti sekä Ruotsin Cupin kolmesti. Viimeisin Ruotsin mestaruus on kesältä 2012. Viime kaudella IF Elfsborg sijoittui komeasti neljänneksi. Kaudella 2022 joukkueessa pelaa yksi suomalainen, maajoukkuepelaaja Leo Väisänen.

Seuran markkina-arvo 15 miljoonaa euroa.

Allsvenskan 14.5.2022 Studenternas IP, Uppsala
IK Sirius – IF Elfsborg 2-0 (0-0) Yleisömäärä 5389.

Lentomme saapuu Tukholmaan hieman yli 10 paikallista aikaa. Meille ei varsinaisesti kiirettä Uppsalaan ole, koska peli alkaa vasta 17:30 paikallista aikaa, joten otamme bussin Terminal 4:sen kupeesta. Junalla sekä taksilla kaupungiin pääsisi nopeammin, mutta bussissa on tunnelmaa ja rahaa säästyy. Tosin mulla ei, koska bussikuski koijaa multa jostain syystä tuplahinnan. Huomionarvoista on, että 90 prosenttia bussin matkustajista ovat suomalaisia ja habituksesta päätellen myös peliin menossa.

Saamme hotellin vasta klo 15, joten meillä on neljä tuntia aikaa pöllöillä ympäri kaupunkia. Aika kuluu hyvin aasialaisbuffetin lisäksi Systembolagetissa sekä hotellin baarissa, joten otteluun ei tarvitse lähteä nälkäisenä eikä janoisena. Matkalla stadionille tarjoutuu vielä mahdollisuus poiketa aseman läheisessä Taco Barissa, jonka edessä oleva ’Stor öl 55 sek’-kyltti pysäyttää seurueemme kuin verottaja Valavuoren. Erinomainen Brooklyn Lager jääkylmästä tuopista. Tunnelma ei voisi olla juurikaan parempi.

Stadionille on noin kilometrin kävelymatka, mutta kaupunkikuvassa pelipäivä ei juurikaan näy, ellei muutamaa Siriuksen kaulahuivia kantanutta setämiestä lasketa. Lopulta saavumme Fyrisån-joelle ja välittömän Turku-mielleyhtymän myötä menemme tois pual jokke. Aivan joen rannassa on puurakenteinen Studenternas IP, illan futisnäyttämö.

Studenternas näyttää mukavan kompaktilta ja sen edessä parveilee väkeä mukavasti vaikka ottelun alkamiseen on aikaa tunnin verran. Etenkin perheet on otettu mainiosti huomioon, kun tapahtumaalueelta löytyy tarkkuusammuntaa, pientä futiskenttää ja maskottia. Hyökkäämme välittömästi fanituotekojulle, koska ilman Siriuksen kaulahuivia ei ole katsomoon menemistä. Mutta, kortti ei kelpaa eikä käteistä ei ole, koska 2022. Ruotsin Mobile paylle eli Swishillä maksu onnistuisi, mutta tuon hommaaminen tähän hätään ei ole mahdollista. Ei muuta kuin siipi maahan, leuka rintaan ja sisälle stadionille. Toivomme, että edes siellä kävisi kortit, koska mellanöliä olisi tarkoitus nauttia koko 90.minuuttinen.

Huokaisemme helpotuksesta, kortit käyvät ja mikä parasta, myös kaulaliinoja on myytävänä. Pari 60 kruunun hintaista olutta matkaan ja kohti katsomoa, joka on täyttynyt mukavasti samalla kun joukkueet saapuvat lämmittelyyn. Noin 10 minuuttia ennen ottelua katsomoihin tulee vielä huomattavan paljon lisää väkeä ja stadion on silmämääräisesti vähintään puolillaan.

Kyseessä on keskikastin kohtaaminen, Sirius lähtee otteluun sarjataulukon sijalta 11., kun taas Elfsborg on pisteen ja kolme sijaa ylempänä kahdeksantena.

Joukkueet saapuvat kentälle. Vieraspääty peittyy keltaiseen savuun, kun vieraskannattajat haluavat näyttää olevansa paikalla. Tästä innostuneena myös kotikannattajat sytyttävät muutamat soihdut ja matsi pääsee käynnistymään mukavan eurooppalaisessa tunnelmassa.

Meidän katsomonosa on lähes täynnä ja otteluun on selvästi kutsuttu paljon koululaisia, jotka tuovat mukavan lisämausteen otteluun. Kaikesta näkee, ettei IK Siriuksen pelissä olla ensimmäistä kertaa, sillä junnut lähtee chantteihin mukaan samantien ja puukatsomon lattiaa tampataan kuin Darudea teknobileissä. Ottelun ensimmäinen puoliaika on maaliton, mutta matsi tarjoaa hyvää futisviihdettä sillä paikkoja riittää molemmilla joukkueilla. Siriuksen Christian Kouakou osuu puolen tunnin pelin jälkeen, mutta maali liputetaan paitsioksi. Hetken päästä Elfsborgilla on tuplapaikka, mutta ylärima pelastaa. Seurueemme suurennuslasin alla on vierasjoukkueen Leo Väisänen, joka pelaa perusvarmasti Elfsborgin puolustuksessa.

Toisen puoliajan 56. minuutilla kotiyleisö saa vastinetta kruunuilleen, kun Christian Kouakou triplailee yhdentoista rajalla ja ampuu puolustajan edestä ottelun avausmaalin Västra Sidanin edessä. Kuusi minuuttia myöhemmin Sirius osuu jälleen, kun lähes samalta etäisyydeltä islantilainen Aron Bjarnason ampuu 2-0 osuman. Stadionilla on syystäkin erinomainen tunnelma, kun paikalle saapuneet 5389 katsojaa juhlivat, parin sadan vieraspäätyä lukuunottamatta. Voit tsekkaa ottelun huippuhetket YouTubesta.

Ottelu päättyy myös 2-0 lukemiin, joten lähdemme hyvillä mielin kohti Uppsalan yötä. Erinomainen, ihan keskustassa sijaitseva, Clarion-hotellimme tarjoaa aamupalan lisäksi myös illallisen, joten mikäs sen mukavampaa kuin syödä maha täyteen ennen iltaoluita. On Euroviisufinaali-ilta, jonka lasken enemmän uhkaksi kuin mahdollisuudeksi, mutta onneksi keskustasta löytämämme sporttibaari ei musiikkikuraa näytä, vaan saamme sitä vastoin ihailla Niki Mäenpään dominointia Venetsian maalilla Romaa vastaan. Lopulta tiemme kulkee vielä jonkin meille aivan liian fiinin ravintolan kautta hotellille, jossa unta ei tarvitse varsinaisesti etsiä.

IK Siriuksen ottelu oli erinomainen startteri reissulle. Muutenkin futismatkoilla on mielestäni hienoa nähdä näitä pienempiä ja vähemmän tunnettuja seuroja tositoimissa. En välttämättä enää Siriuksen peliin uudestaan mene eikä pöhinä seuran ympärillä ole mitään Tukholman suurseuroihin verrattuna, mutta joka tapauksessa jos matsi omaan matkaohjelmaasi osuu, niin suosittelen poikkeamaan.

Laamanaaman lutuuripisteet IK Siriukselle 8-/10.

Are you Sirius,

LMNA

Yksi kommentti artikkeliin ”Tukholma (Uppsala) jalkapallokohteena osa 4. – IK Sirius

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s