Lätkää ja futista Globenin varjossa

Piti olla Saksassa, mut lipus luki Tukholma.

Allsvenskan-poikuus meni vähän yllättäen joulukuun alussa. Oli tarkoitus vielä viikkoa ennen reissua suunnata akselille Darmstadt-Kaiserslautern-Stuttgart, mutta Saksan nousseet koronalukemat, kaiken maailman virusvariantit ja sitä myöten rajoitetut yleisömäärät saivat kahdeksan hengen seurueemme perumaan pitkään suunnitellun ja odotetun futismatkan, ensimmäisen kahteen vuoteen. Lopulta päätimme lähteä supistetulla kahden hengen kokoonpanolla Tukholmaan, jossa olisi tarjolla Allsvenskanin päätöskierros. Sekä AIK että Hammarby pelaisivat poikkeuksellisesti samana päivänä ja samaan aikaan, niinpä piti hieman arpoa kumman pelin valitsisi. AIK:lla olisi vielä ollut pieni sauma mestaruuteen, jos Malmö olisi sössinyt oman pelinsä, mutta emme tähän uskoneet, joten valitsimme otteluksi Hammarbyn ja Kalmarin kohtaamisen. Lisäksi Hammarby hotsittaa joukkueena muutenkin AIK:ta enemmän, joten Södermalmin ylpeys det var. Koska ohjelmassa olisi vain yksi lauantain futispeli, piti perjantaille miettiä sopivaa aktiviteettia ja se asia hoitui lätkällä.

3.12.2021 Å vi e’ AIK. AIK – BIK Karlskoga 2-3, Hockey Allsvenskan @ Hovet

Heilahdimme kohti Stokista päivää ennen ottelupäivää lähes tyhjän Silja Symphonin kyydissä. Vanhainkotiin ei jäänyt valehdeltavaa laivan huikeasta menosta, mutta lähes privaatti spa-osasto sekä taxfreen IPA-oluet heittivät meiningin plussan puolella. Perjantai-aamuna suuntasimme tunnelbanalla Södermalmiin, josta hotelli oli bookattu.

Olimme perjantai-illan ratoksi varanneet liput AIK:n ja BIK Karlskogan lätkäpeliin, joka pelattiin Nevö Foget 95-Globenin vieressä Hovet -jäähallissa. Suuri vanhan liiton hokiareena ei ollut yleisöä paikallisen Mestiksen peliin vetänyt ”kuin” reilun 2000 katsojan edestä, mutta alle 100 hengen Gnaget-kannattajaryhmä piti kuitenkin sen verran meteliä että suurin osa Liigahalleista olisi ollut ihmeissään. Ottelussa oli annettu kannattajille iso rooli. Kun pelikatkoilla kaarre lauloi, ei DJ laittanut We Will Rock Youta soimaan vaan antoi yleisön luoda tunnelma.

Takavuosien pääsarjaseura AIK on jämähtänyt kakkoseen, mutta koska Ruotsissa ymmärretään pitää sarja auki, niin kukaties AIK nousee lähitulevaisuudessa takaisin pääsarja Elitserieniin paikalliskilpailija Djurgårdenin seuraksi, ellei sarjajumbona joulukuussa olleet eläintarhan pojat sitten tipahda alas. Itse ottelu oli ihan hyvätasoinen kamppailu, joka päättyi vierailijoiden 2-3 voittoon. Karlskogassa pelasi myös suomalaisia hokijanareita, Janne Tavi sekä 0+2 tehot iskenyt Aleksi Rekonen. Maalia vartioi ei-aina-niin-positiivisesti lähtemättömän vaikutuksen espoolaisiin kiekkoihmisiin tehnyt Norjan lahja Lars Volden. Tällä kertaa Volden teki niinkuin maalivahdin kuuluukin eli torjui kiekkoja. AIK:ssa huomio kiinnittyi ykkösketjussa pelanneeseen 16-vuotiaaseen slovakkilupaukseen Dalibor Dvorskyyn.

AIK:n fanituotemyynti.

Ottelu pelattiin 3.12. jolloin koronapassi oli juuri tullut tapahtumiin pakolliseksi. Tulipa tuotakin näytettyä ensi kertaa tositoimissa ja hyvin pelitti. Ehkä ilman passia olisi jokunen sata katsojaa tullut hallille lisää, mutta suurta vaikutusta passin käytössä tuskin oli. Liput AIK:n lätkäpeleihin hoituu täältä.

Globen tunnetaan tätä nykyä Avicii Arenana.

Ennen ja jälkeen matsin ohjelmaan kuului pikku kaljoittelua paikallisissa kuppiloissa, mutta hiljalleen ajatukset oli syytä suunnata kohti lauantaita.

4.12.2021 Just I dag är jag stark. Hammarby IF – Kalmar 5-3, Allsvenskan @ Tele2 Arena

Lauantai oli reissun pääpäivä ja sitä lähdettiin rakentelemaan heti silmien avauduttuja sängystä käsin, apuvälineenä futisreissujen vakio-ostos kermalikööri. Siihen kylkeen erinomainen aamupala ja muutama laivalta jäänyt IPA ja homma alkoi rokkaamaan. Peli alkaisi kolmelta, joten matsifiilistä olisi hyvä lähteä nuuhkimaan jo tunteja etukäteen, mihin muuallekaan kuin Södermalmiin. Päädyimme Hammarbyn eli lempinimeltään Bajen-kannattajien kantapaikkaan Grönä Jägeriin jossa oli jo innokkaimmat tuoppien ääressä. Katsoimme mallia ja tilasimme Falcon-oluet. Toiset. Ja kolmannetkin. Sen jälkeen pikaiset, joskin erinomaiset, Jerusalem-kebabit tien toiselta puolelta ja suunta kohti Tele2 Arenaa.

Tele2 Arenalle johtavan kävelytien varrella oli monenmoista ravintolaa ja myymälää, joista etenkin Planet Fooball herätti mielenkiinnon. Mageita futisjengien street-paitoja oli hyllyissä pilvin pimein, mutta etenkin kaksi COPA-malliston paitaa saivat aikaan pienen erektion setämiehessäkin.

Otteluun oli myyty ennakkoon lähes 27 000 lippua ja muutama päivä ennen ottelua olikin jo hieman haasteita saada kahta vierekkäistä paikkaa stadikalta. Vieraskannattajien viereisessä kulmassa oli mielestäni parhaat vapaat mestat, joten liput sieltä haltuun 270 kruunun hintaan. Liput Hammarbyn peliin saa kätevästi täältä.

Stadionin edusta oli aivan tukossa ihmisistä 45 minuuttia ennen ottelun alkamisaikaa eikä jonot vetäneet juuri lainkaan. Kaulaliinat kaulaan ja lopulta olimme sisällä noin 14.45 eli 15 minuuttia ennen pelin alkua. Yllätys oli suuri, kun joukkueet olivat vielä lämmittelemässä. Syykin selvisi, stadionin porteissa oli ollut vikaa ja ottelu alkaisi 15.15. No, sehän sopii. Nyt jäi hyvin aikaa mennä olutjonon kautta katsomoon. Hassua sinällään, että stadionin sisäänkäynnillä tehtiin kyltein selväksi, että hallilla on maskipakko ja myyntipisteellä luki rotan kokoisilla kirjaimilla, ettei katsomoon saa viedä olutta. Lopputulema: Kenelläkään katsojista ei ollut maskia ja katsomoon sai viedä olutta. Loogista.

Päädyimme lopulta Bajen-kannattajien vastapäiseen, jonkinlaiseen perhekatsomoon seisomaan. Katsomossa oli yllättävän väljää sekä hyvä sauma bongata molempien joukkueiden kannattajakatsomot. Vielä kun bissemyynti oli selän takana, niin paikka oli varsin mainio.

Jos joku asia on syytä muistaa Hammarbyyn peliin mennessä niin se, että olet katsomassa viimeistään 10 minuuttia ennen ottelun alkua, kun legendaarinen kannattajalaulu Just I dag är jag stark soi. Suuren maailman tyyliin kaikkien kaulaliinat nousevat pään yläpuolelle ja jokainen laulaa mukana. Lutuuria parhaasta päästä. Lisää futiskulttuuria tarjosi joukkueiden kentälle tullessa Hammarbyn kannattajat, jotka olivat jälleen tehneet todellisen mestariteos-tifon. Jättimäisessä lakanassa oli seuralegenda Ronnie Hellströmin kasvot. Hellström taistelee parhaillaan syöpää vastaan ja koko seurayhteisö toivotti tällä tavoin hänelle voimia taistoon.

Hammarby halusi jättää kaudesta kotiyleisölle hyvän maun, vaikka Eurooppa-sijat jäivätkin haaveeksi kauden viime hetkillä. Suurin jännitys ottelun voittajasta hävisi ensimmäisen reilun 20.minuutin kohdalla, kun Bajen oli siirtynyt jo 3-0 johtoon Astrit Selmanin hattutempulla. Ensimmäiselle puoliajalle siirryttiin 3-1 lukemissa.

Aina sama mies. Astrit Selmani iski ottelun neljännen maalinsa toisen puoliajan alkajaisiksi. Voittajasta ei ollut etenkään 4-1 tilanteen jälkeen jännitystä ja enemmänkin mielenkiinto siirtyi yleisön luomaan fiilikseen sekä tulostaululle Malmön ja AIK:n otteluiden tuloksiin, jossa panoksena oli Ruotsin mestaruus. Lopulta Niklas Moisanderin Malmö vei mestaruuden.

Pari maalia sekä hienoa hetkeä ottelussa kuitenkin vielä nähtiin. Monta vuotta MLS-liigassa pelannut maalivahti David Ousted sekä hyökkääjä Paulinho lopettivat Bajen-uransa ja vaihdettiin 74.minuutilla kentälle standing ovationeiden kera. Ottelun lopuksi kumpikin kiitti vielä yleisöä puheiden kera. Lopputulos kauden viimeisessä ottelussa oli kotijoukkueelle 5-3 ja 21 213 koronapassin omistajaa lähti talvipakkaseen hyvillä mielin. Me lähdettiin hiljalleen kohti Arlandaa ja iltalentoa takaisin Suomeen yhtä futismatkaa rikkaampina.

Pitkään siinä meni ennenkuin näin bucket-listalla olleen Hammarbyn kotipelin, mutta viimeiseksi Ruotsin peliksi se ei tule jäämään. Vertailun vuoksi seuraavaksi täytyy käydä nuuhkimassa AIK:n ja Djurgårdenin meiningit ja mieluiten derbyssa. Positiivinen yllätys oli se, että olut oli edullisempaa kuin ajattelin vaikka ihan Saksan hintoihin ei päästykään.

Laamanaaman lutuuripisteet Hammarbylle: 8,5 / 10. Katsomomeininki on erittäin hyvää ja Södermalmin kaupunginosassa näkyy pelipäivä selvästi.

Menisinkö uudestaan? Kyllä. Silti seuraavan kerran kohteena on joko AIK tai Djurgården.

Med kärlek,

-LMNA

2 kommenttia artikkeliin ”Lätkää ja futista Globenin varjossa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s