Vertailussa Jyväskylän futisskene

Kävin kesälomalla tutustumassa Jyväskylän jalkapallomaailmaan kahden Miesten Kakkosen C-lohkon ottelun voimin. Ensin tein visiitin FC Vaajakosken otteluun OTP:tä vastaan ja viikkoa myöhemmin näin Harjun Stadionilla JJK:n ja GBK:n kohtaamisen.

Kahdesta Jyväskylän seurasta JJK Jyväskylä on selvästi FCV:tä menestyneempi, sillä seura on pelannut 2000- ja 2010-luvuilla kuusi kautta Veikkausliigaa ja napannut myös pronssimitalit kaulaan vuonna 2011. Kaudella 2012 JJK pelasi myös Eurooppa-liigan karsintoja kohtalaisen hyvällä menestyksellä pudottamalla norjalaisen Stabaekin ensimmäisellä karsintakierroksella. Toisella kierroksella tulikin sitten noutaja, kun montenegrolainen FK Zeta pudotti jyväskyläläiset jatkosta. Sittemmin suunta on ollut jyrkästi alaspäin niin pelillisesti kuin taloudellisestkin ja tällä hetkellä joukkue hakee uutta tulemista Kakkosesta.

FC Vaajakoski on pelannut historiansa aikana Kakkosta sekä Kolmosta, ja on profiloitunut Vaajakosken kaupunginosan omaksi pikkuseuraksi ja sitä myöten tahtomattaankin JJK:n pikkuveljeksi, jonka olemassa oloa ei moni vähemmän jalkapalloa seuraava edes tiedä. Nyt puntit ovat kuitenkin tasoittuneet joukkueiden pelatessa samassa sarjassa ja voittipa FCV JJK:n kaudella 2020 myös derbyssä (Edit. JJK:n leiristä tuli huomatus, että he voittivat kahdesti, joten kaupungin herruus JJK:lla). Otetaanpa vertailtuun joukkueet ja ottelutapahtumat puoluettomin silmin.

Stadionit

JJK pelaa kotiottelunsa Harjun Stadionilla aivan Jyväskylän keskustassa. Stadionin valot näkyvät komeasti kaupungin silhuetissa pimeinä peli-iltoina. Harjulle mahtuu tarvittaessa tuhansia katsojia siirrettävien katsomoiden ansiosta, mutta jo pelkästään katettu pääkatsomokin vetää reilu 1000 katsojaa. Parhaimpina aikoina stadionin yleisökeskiarvo on ollut reilusti yli 3000 katsojaa. Heinäkuisena hellepäivänä GBK:ta vastaan katsomoon oli löytänyt 598 katsojaa. Pääsylippu otteluun maksoi 12 euroa.

FC Vaajakoski pelaa idyllisellä Vaajakosken keskuskentällä, jonka pääkatsomoon mahtuu noin 1000 katsojaa. Vastakkaisella puolella sijaitsee koulurakennus jonka pihasta pelejä voi halutessa katsoa pummilla. Pienille seuroille raha on sen verran tiukassa, että suosittelen tukemaan seuroja kuitenkin rahallisesti, etenkin kun pääsylippu otteluun ei maksa 10 euroa enempää. FCV – OTP ottelussa paikalla oli 324 katsojaa.

Molempien kenttien ongelma on juoksurata, minkä vuoksi kenttä on katsomosta kaukana ja syö väkisinkin intensiteettiä.

Stadionvertailussa pisteet JJK:lle 1-0 sijainnin ansiosta.

Tunnelma

Yhden ottelun otannalla tunnelman osalta pisteet menee FCV:lle. Alle kymmenen hengen kannattajaryhmä piti paikoitellen yllättävänkin hyvää ääntä ja sai myös muut katsojat mukaan. JJK:n pelissä ei kannattajatoimintaa ollut muutamaa fanipaitaa lukuunottamatta. Takavuosina Harjun Pojat pitivät tunnelmaa yllä, mutta vuosien varrella ei jatkajia toiminnalle ole tainnut löytyä, vaikka Harjun Poikien Twitter-tilin mukaan huhut toiminnan kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja.

Tunnelman perusteella FCV tasoittaa vertailun 1-1:een.

Tarjoilu

FCV:n pelissä oli myynnissä perusvalikoima makkaraa, virvoitusjuomia, kahvia ja herkkuja. Valitettavasti anniskelua ei kauden ensimmäiseen kotikentällä pelattuun otteluun oltu saatu.

JJK:n matsissa oli kahvilapalvelut auki pääkatsomon molemmin puolin. Lisäksi Sausage Kingin erinomainen hodari kahdella nakilla (5 €) ansaitsee erityismaininnan. Myös anniskelutasanne oli auki ja olut vaihtoi omistajaa 6,50 euron hinnalla. Tarjoilusta pisteet JJK:lle ja isoveli 2-1 johtoon.

Fanituotteet

JJK:n ottelussa ei fanituotemyyntiä ollut tai ainakaan se ei osunut silmiini. Nettisivut ohjaavat Stadiumin verkkosivuille. FCV:n kaulaliinoja ym. puolestaan myytiin katsomon yläosassa 25 eurolla. Riistohinnan vuoksi matsimuisto jäi pöydälle, mutta pisteet kuitenkin siitä, että tuotteita oli saatavilla. Lisäksi kannattajatuotteita saa myös seuran nettisivujen kautta.

FCV tasoittaa vertailun 2-2:een.

Sympaattisuus

Jyväskylän seuroista molemmat ovat tavallaan ihan symppiksiä, mutta FCV vie pisteet. Joukkueen kotikenttä ja ottelutapahtuma on mukavan kotikutoinen ja sillä on vahva kaupunginosaleima. Talkoohengellä tekeminen näkyi turistinkin silmiin.

Olkoot FC Vaajakoski Jyväskylän ykkösjoukkue ainakin tämän pienimuotoisen vertailun perusteella luvuin 3-2.

Itse matsit tarjosivat ihan mukavaa viihdettä. Etenkin FCV – OTP ottelussa pallo liikkui paljon maata pitkin lyhytsyöttöpelillä. Vierasjoukkue OTP teki kaksi nättiä maalia ja vei pisteet Ouluun numeroin 0-2 kotiyleisön ja -joukkueen pettymykseksi.

JJK puolestaan jäi sarjajumbo GBK:ta vastaan 1-1 tasapeliin tahmean esityksen jälkeen. Erityismaininnat vieraiden Petteri Jokihaaralle sekä JJK:n Eduard Ciriacolle. Ensiksimainitulta lähti ensimmäisellä puoliskolla ilmeisesti olkapää sijoiltaan, mutta jatkoi silti pelaamista ja teki tasoitusmaalinkin. Kotijoukkueen Eduard Ciriacon hiukset puolestaan oli sen verran kasarit, ettei voinut olla syttymättä.

Mikäli reissuillanne osuu paikallisten urheiluseurojen matseja samaan ajankohtaan, niin suosittelen ehdottomasti kiipeämään katsomoon ja tukemaan seuroja läpi lajirajojen. Oli sitten kyse jalkapallosta, jääkiekosta tai mistä tahansa muusta lajista, niin paikalliseen seuratoimintaan tutustuminen auttaa pääsemään myös paremmin sisään paikkakunnan sielunelämään.

Jyväskylä osoitti ainakin olevansa urheilukaupunki henkeen ja vereen, ja toivottavasti JJK:kin löytäisi tiensä takaisin vähintään Ykköseen ellei jopa pääsarjaan.

-Laamanaama

Yksi kommentti artikkeliin ”Vertailussa Jyväskylän futisskene

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s