Pentala, salaisuus Espoon saaristossa

Espoon saaristossa sijaitseva Pentalan saari nousi ihmisten tietoisuuteen isommin vuonna 2018, kun se avattiin kaikkien halukkaiden käyttöön. 20 minuutin vesibussimatkan päässä Soukan Klobbenista ja Suvisaariston ”portilta” Suinonniemestä sekä 40 minuutin matkan päässä Suomenojan venesatamasta sijaitseva Pentala sopii mainiosti kesän päiväretkikohteeksi koko perheelle.

Espoon saaristo on monelle espoolaisellekin tuntematon, mutta kattavan vesibussiverkoston avulla tutustuminen on tehty helpoksi, kunhan vaan jaksaa nähdä vaivan satamaan siirtymiseen. Pentalan lisäksi hyvä vaihtoehto on Haukilahden ja Matinkylän edustalla sijaitseva Iso Vasikkasaari. Vesibussit kulkevat edullisesti, sillä esimerkiksi Pentalaan aikuiset pääsevät edestakaisin kuudella eurolla (kesä 2021). Lue lisää saaristoveneiden reiteistä ja aikatauluista https://www.espoo.fi/fi-FI/Kulttuuri_ja_liikunta/Ulkoilu/Saaristoliikenne.

Pentala on kaunis saari. Venesataman viereiset, punaiseksi maalatut talot toivottavat vierailijat tervetulleeksi saaristoidylliin. Saaristomuseorakennuksen vierestä matkaan saa kartan, vaikka pieneen saareen tutustumiseen ei välttämättä sellaista tarvitsisikaan. Syvemmälle Pentalaan vie vain yksi hiekkapolku, jonka varrelle jäävät kahvila, WC, vanha navettarakennus ja lammasaitaus. Lampaiden ihmettelyn jälkeen alkaa luontopolku jota pitkin pääsee Diksandin hiekkarantaan tai keskellä saarta löytyvälle Pentalanjärvelle.

Pentalassa on myös isolla terassilla varustettu tilausravintola Paven, joka toimii Esbo Segelföreningenin purjehduspaviljonkina. Kesäkaudella Pavenista löytyy noutopöytä sekä À la carte-lista. Pieni ja söötti Cafe Lillstugan myy puolestaan leivonnaisia, kahvia ja jäätelöä, mutta kukaan ei kiellä ottamasta mukaan myös omia picnic-eväitä joita voi popsia vaikka nurmialueilla.

Uimahommat Pentalassa onnistuu sekä järvessä, että meren rannalla. Järveen voi pulahtaa kallioilta, mutta Diksandin hiekkarannalla voi puolestaan pienellä värikynällä kuvitella olevansa jossain kauempanakin kuin Espoon saaristossa.

Uimarantoja ja luontopolkuja

Pentalaan on hyvä varata aikaa useampi tunti, mutta on myös hyvä muistaa, että mikäli tulet paikalle vesibussilla, niin ne saattaa olla aivan täynnä. On siis syytä olla ajoissa laiturilla, ettei tarvitse jäädä odottelemaan seuraavaa laivaa. Pentala on ainakin vielä Espoon saariston piilotettu helmi, jota suuret massat eivät ole vielä löytäneet.

-Laamanaama

3 kommenttia artikkeliin ”Pentala, salaisuus Espoon saaristossa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s