Kirja-arvostelussa Jukka Pakkasen San Siron uneksija

Vanha sydän, aina uskollinen, ikuisesti sinimusta...
'Inter Grande'

On maaliskuinen päivä Milanossa. Eletään vuotta 1908. Orologia-nimiseen ravintolaan kokoontuu joukko jalkapallomiehiä perustamaan uutta milanoista jalkapalloseuraa, väreiltään sinimustaa. Se saa nimekseen Football Club Internazionale Milano. Vuosien saatossa siitä kasvaa valtavan kokoinen joukkue, jolla on maailmanlaajuisesti kymmeniä miljoonia kannattajia.

Jalkapalloromantikoille jalkapallo ei ole ainoastaan 90 minuutin mittainen ottelu. Se on elämä, kuolema ja kaikkea siltä väliltä. Se on ylämäkiä, se on pettymyksiä, se on kyyneleitä – ilon ja surun. Jalkapalloromantikolle se on elämä pienoiskoossa.

Jalkapallo on välttämätöntä, muttei niin välttämätöntä kuin 
elämän ymmärtäminen.
sansiro-2
Kirjan kansi. Kuva: Aviador Kustannus.

Jalkapalloromantiikka on sana, joka minulle tuli ensimmäisenä mieleen saadessani käteeni Aviador Kustannuksen uusintapainoksen italialaisen jalkapallon ja etenkin Inter Milanin kannattajan Jukka Pakkasen (synt. 1942) alunperin vuonna 1990 julkaisemasta San Siron uneksijasta. 28 vuotta sitten julkaistun ja sittemmin loppuunmyydyn kirjan päivitetty versio näkee päivänvalon kesäkuussa 2018 ja kustantaja pyysi minua futismiehenä lukemaan kirjan ja kirjoittamaan siitä fiiliksiäni. Uusi versio pitää sisällään myös Pakkasen omaelämäkerrallisen jalkapallotarinan sekä Inter-novellin, joka sijoittuu nykypäivään. Teokseen on koottu 80-luvun lopulta FC Internazionalen seuralehden lukijoilta kokemuksia ja muistoja joukkueesta, kannattajista, otteluista sekä tapahtumista, joissa Inter on ollut tavalla tai toisella läsnä. Läsnä elämässä, kuolemassa ja kaikessa siltä väliltä. Mukana on niin interistien eli intohimoisten Interin kannattajien tarinoita kuin myös sellaisten tahojen, joille seura on tullut vastaan mitä ihmeellisimmissä tilanteissa ja paikoissa.

jukkapakkanen
Kirjailija, pyöräilijä, jalkapalloromantikko ja ennen kaikkea hieno mies, Jukka Pakkanen. Kuva: Aviador Kustannus
Fabrizio oli Interin kannattaja niin kaukaa kuin muistan. Aikuisena miehenä
Fabrizio oli rakentamassa tätä upeaa stadionia. "Ihmiset lähtevät, mutta 
stadionit jäävät!", Fabrizio huusi. Kymmenen sekunta myöhemmin pommin siru 
iskeytyi hänen rintaansa. Sinä olet lähtenyt, Fabrizio, mutta et ole kuollut.
Kaikki se missä olit osallisena, se pysyy: San Siro, Inter, jalkapallo.

Kirjan parhaimpia tarinoita ovat Interin menestymättömyyteen kyllästyneen miehen saapuminen munkkiveljestöön, jossa sai puhua ainoastaan kerran vuodessa joulupäivänä. Mies oli luvannut olla sanomatta sanaakaan, kunnes Inter voittaa jälleen Italian mestaruuden. Viisi pitkää vuotta meni, kunnes mies lausui: ”Minä tiesin että olisit luottamukseni arvoinen.” Muiden miehien kysyessä kenestä hän puhuu, kertoi veli Georgio, että hänen luottamuksensa arvoinen ei ollut Jumala eikä ihminen vaan jalkapalloseura Inter.

Myös Suomi pääsee kirjan sivuille pariin otteeseen. HJK:n kannattaja etsii kokoelmiinsa Ambrosianan ajan (1929-1945 välisenä aikana fasistisessa Italiassa ei saanut käyttää kansainvälisyyteen liittyviä nimiä) viiriä ja löytää sen lopulta jalkapallohullun milanolaismiehen myymälästä. Lisäksi kirjassa muistellaan italialaisen urheilutoimittajan kertovana matkaa Helsinkiin vuonna 1939. Mukaan tarttui Italian maajoukkuevoiton lisäksi suomalainen vaimo. Kun he palasivat kaupunkiin lomailemaan vuonna 1975, tuli olympiastadionilla vastaan Interin kaulahuiviin pukeutunut suomalainen mies. ”Jalkapallo tekee miehestä maattoman!”, oli suomalainen nauranut.

Häntä sanottiin San Siron uneksijaksi. Hänestä oli puhuttu vuosikymmeniä
eikä hänestä tiedetty juuri mitään - ei nimeä, ei ammattia, ei asuinpaikkaa.
Joka sunnuntai Interin pelatessa hän ilmaantui San Sirolle toista tuntia
ennen ottelun alkua, aina samalle paikalle ja seurasi ottelua piippua 
tuprutellen. Hän ei puhunut kenenkään kanssa.

Kirjan novellit ovat lyhyitä, mutta mielenkiintoisia. Vaikka en itse takavuosien (1910-1990) legendoja tunne kuin hämärästi nimeltä saati ole nähnyt heidän pelaavaan, niin kaikesta huokuu kuinka tärkeitä he ovat aikanaan seuran kannattajille olleet. Ei tarvitse olla edes olla jalkapallosta kiinnostunut tai Inter-fanaatikko päästäkseen sisään aiheeseen.

FB_IMG_1527927098075_
Tämä huonolaatuinen kuva on otettu San Siro-stadionilla heinäkuussa 2009.

Oma suhteeni italialaiseen jalkapalloon ei ole syvä. Vaikka olen nähnyt useita kymmeniä futispelejä eri puolella Eurooppaa ja etenkin Saksassa, mutta en ole koskaan tehnyt jalkapallomatkaa Italiaan. Olen kyllä käynyt Milanossa, vieraillutkin legendaarisella San Siron stadionilla, josta olen ostanut Inter Milanon pelipaidan matkamuistoksi, mutta en ole nähnyt yhtään ottelua Italiassa paikan päällä. Ennen tämän kirjan uusintapainoksen ilmestymistä olin jo päättänyt, että haluan tutustua maan jalkapallokulttuuriin syvemmin ja oppia ymmärtämään sitä. Haluan löytää sen syyn miksi niin monet rakastavat italialaista jalkapalloa enemmän kuin mitään muuta. Tämän kirjan luettuani tiedän että tulen matkustamaan Italiaan jalkapallon ja sen ympärillä olevan kulttuurin perässä. Ehkä näen myös Inter Milanin tulessa San Sirolla.

IMG_0352_

IMG_0348_
Luin San Siron Uneksija -kirjan takapihallani toukokuun 2018 aikana. Kädessä vuonna 2009 San Sirolta ostamani Inter Milanin vieraspaita, jossa juhlistetaan seuran 17. Italia mestaruutta.
Inter on kuin pantteri tai lämminverinen hevonen. Sillä on omat oikkunsa ja
erikoisuutensa, mutta aina se on miellyttänyt ja viihdyttänyt ihmisiä.

Lähes jokaisesta maailman seurasta voisi kirjoittaa vastaavanlaisen kirjan, sillä oli seura pieni tai suuri, menestynyt tai ei, on sen tärkeimmillä jäsenillä – seuran kannattajilla, monta tarinaa kerrottavanaan. Muistot Inter Milanin ympärillä, olkootkin ne 30 vuotta vanhoja, todistaa, että monelle jalkapallo on enemmäin kuin vain peli tai seura. Suosittelen kirjaa Interistien lisäksi kaikille jalkapallosta kiinnostuneille sekä niille, jotka eivät ymmärrä miksi siitä niin paljon vouhotetaan 🙂

FC Internazionale Milano
* Perustettu 9.3.1908
* Lempinimet: mm. la Beneamata (Rakastettu), Nerazzurri (Mustasiniset).
* Kotistadion: San Siro (Kapasiteetti 80 000). 
Tunnetaan myös nimellä Giuseppe Meazza. 
* Saavutukset: 18 Italian mestaruutta eli scudettoa, 7 Italian Cupin voittoa,
5 Italian Supercupin voittoa, 3 Euroopan ja Mestarien liigan voittoa, 3 UEFA-
Cupin voittoa, 2 Intercontinental Cupin voittoa, 1 seurajoukkueiden maailman-
mestaruutta.
* Kotisivu: FC Inter Milan

Jalkapalloromantiikalla,

-Laamanaama

PS. Blogikirjoitus on tehty yhteistyössä Aviador Kustannuksen kanssa. Mielipiteet ovat omiani ja sitaatit kirjan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s