Tältä näyttää legendaarinen Estadio Santiago Bernabéu

Kauden 2018-2019 Mestarien liigan finaaliviikonloppuna Madridissa kävi jäätävä kuhina, kun futisturistit briteistä ja ympäri maailmaa tulivat kaupunkiin, onnekkaimmat katsomaan ottelua ja loput, kuten minä ja kaverini, fiilistelemään tunnelmaa. Olemme frendini kanssa kovia futismiehiä, joten halusimme ensivierailulla Madridissa ehdottomasti käydä vierailemassa Estadio Santiago Bernabéulla eli Real Madridin legendaariseksikin kutsutulla kotipyhätöllä.

img_3042_
Metrolla pääsee aivan stadionin viereen.

Estadio Santiago Bernabéu sijaitsee varsin keskeisellä paikalla kaupunkia ja sinne pääsee kätevästi metrolinjalla 10. Heti kun nousimme metron portaat ylös, huomasimme että moni muukin oli halunnut Mestarien liigan finaalipäivänä käydä stadikkaa katsomassa. Jono oli sen verran pitkä, että fiksuina kavereina päätimme siltä seisomalta ostaa liput Realin sivuilta ja pääsimme suoraan lippujonon ohi stadionkierrokselle. Suosittelen lipun ostamista etukäteen muutenkin, sillä se ei sido tiettyyn päivään tai kellonaikaan. Kaiken lisäksi Real Madridin stadion on avoinna 363 päivää vuodessa. Stadionkierrokset ovat varmasti erittäin hyvä tulonlähde muutenkin arvokkaalle seuralle, sillä vuosittain stadionilla vierailee 1,3 miljoonaa ihmistä.

img__
Pyhättö.

img_3044_img_3046_

Omatoimiselle kierrokselle lähdetään B-tornin ääreltä ja sieltä kannattaa ihan ensimmäiseksi suunnata liukuportaita pitkin yläkatsomoon, josta saa ensisilmäyksen komeasta stadionista. Vaikka Santiago Bernabéu on valtavan kokoinen, näkee myös yläkatsomosta kentälle erinomaisesti jyrkkien ja lähellä kenttää olevien katsomoiden ansiosta.

img_3051_

img_3057_
Ei nämäkään olisi pöllömmät paikat katsella La Ligaa saati Mestarien Liigaa.

Itse stadionkierros on monipuolinen ja syvällinen kurkistus Real Madridin upeaan historiaan. Kaikki voitetut pokaalit ja pelaajalegendat koko seuran olemassaolon ajalta on ikuistettu valokuviin ja vitriineihin unohtamatta multimediaosuuksia, joissa käydään seuran historiaa läpi videoin sekä kuvin.

Kierros ei rajoitu ainoastaan tiettyyn tilaan vaan sen yhteydessä pääsee kiertämään lähes koko stadionin; useat museotilat, VIP-alueen, ylä- ja alakatsomot, kutsuvierasaitiot, pressihuoneen sekä pukuhuoneen. Tiettyinä päivinä voi olla rajoituksia esimerkiksi kentälle pääsemisen suhteen, mutta futis- ja etenkin Real-faneille eli Madridistoille Santiago Bernabéun kierros toimii varmasti.

img_3059_img_3063_img_3067_

img_3068_
Realin viimeisin Mestarien Liigan voitto on kaudelta 2017-2018.

img_3077_

img_3084_
Finaalipäivän aamuna lädit olivat kansoittaneet myös Bernabéun.
img_3089_
Eri vuosikymmenten seuralegendat on vahvasti esillä.

img_3090_

img_3092_
Ihan turrena.
img_3097_
Stadionilla näkee kentän hyvin mistä tahansa, yläkulmien sisäreunoja lukuunottamatta.
img_3099_
Santiago Bernabeu vetää 81,044 katsojaa.

img_3110_img_3114_

Lähimmäksi pelaajien arkea pääsee kaikista pyhimmässä eli Real Madridin pukukopissa. On jopa hieman outoa, että koppiin pääsee kierroksilla, mutta samalla se tuo suurta, kuuluisaa ja sitä myöten myös monelle väkisinkin kaukaista seuraa lähemmäksi kannattajia. Täytyy muistaa, että Real Madrid käy Bernabéulla ainoastaan pelaamassa ja sen harjoituskeskus Ciudad Real Madrid sijaitsee kaukana stadionista lentoaseman läheisyydessä.

img_3132_
Kierros huipentuu pukukoppikäyntiin.

img_3137_

img_3141_
Nimilista hakee vertaistaan.
img_3150_
Lehdistöhuone.

img_3157_

Stadionkierros päättyy kolmikerroksiseen fanikauppaan johon Madridista saa helposti tuhlattua pesetan jos toisenkin. Stadionkierroksen jälkeen voi ottaa halutessaan oluet tai pikkusnackiä vielä stadionin viereisestä baarista, josta on suorat näkymät stadikan edustalle. Pelipäivinä paikka saattaa olla kohtalaisen täynnä.

Stadionille tehdään remonttia seuraavien vuosien aikana, jolloin suurin uudistus tulee olemaan suljettava katto. Remontti tehdään vaiheittain eikä sen pitäisi vaikuttaa ottelujen järjestämiseen. Stadion on kieltämättä nähnyt hohdokkaimmat päivänsä, mutta toisaalta se ei ole niin kliininen kuten esimerkiksi Juventuksen Allianz Arena, joka jätti hieman valjun kuvan.

REAL MADRID CF

Koko nimi: Real Madrid Club de Fútbol

Lempinimet: Los Blancos, Los Merengues, Los Galácticos

Perustettu: 1902

Suurimmat saavutukset: 33 La Liga-mestaruutta, 19 Copa del Rey (Espanjan cup) voittoa, 13 Mestarien liigan voittoa.

WWW: Real Madrid

Liput otteluihin: Real Madridin matsiliput

img_3116_

ESTADIO SANTIAGO BERNABEU

Valmistunut: 1947

Kapasiteetti: 81,044

Kentän koko: 105 m x 68 m

img_3127_

IMG-
Terassilla. Littipeukku Rellun stadikalle.

Itse en ole koskaan Real Madridista, kuten en muistakaan suurseuroista oikein syttynyt, mutta stadionvierailu teki joka tapauksessa vaikutuksen jopa siinä määrin, että pidän hyvinkin todennäköisenä, että tuolla tulee jossain vaiheessa nähtyä myös Realin peli livenä. Lippuja Realin peleihin kannattaa kärkkyä seuran sivuilta ja unohtaa kaiken maailman vedätysfirmat ellei nyt välttämättä halua maksaa ylihintaa. Unohtaa ei toki sovi paikalliskilpailija Atletico Madridiakaan, saati alueen pienempiä seuroja kuten Getafea, Leganesia tai Rayo Vallecanoa.

Gracias,

Laamanaama

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s