Käytännön vinkkejä Kiovaan

Aika usein spontaanit ideat ovat niitä parhaita. Vappupäivänä en vielä tiennyt, että seuraavana iltana hengailen Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Syy yllätyslähtöön Kiovaan oli SAS:n lentäjien lakko, sillä meidän piti lähteä futisreissulle Italiaan alkuperäisen suunnitelman mukaan perjantaina 3.5, mutta koska ensimmäinen lento peruttiin lakon loppumisesta huolimatta, niin oli syytä katsella muita vaihtoehtoja.

img_2682_
Kiova on ränsistyneen kaunis.

Kiova on kiinnostanut kovasti jo jonkin aikaa ja nyt saatiin frendin kanssa hyvä syy heilahtaa kaupunkiin pikavisiitille. Lensimme Ukraine Internationalilla kaupunkiin niin, että tömähdimme kiitorataan neljän aikaan iltapäivästä ja lähdimme eteenpäin Milanoon seuraavana aamuna. Aikaa ei siis liikaa jäänyt eikä koko kaupungin kiertämisessä ollut järkeä, joten keskityimme lähinnä hehkutettuun Podilin kaupunginosaan, jota voi hyvällä syyllä kutsua hipsterikeitaaksi. Tuolta löysin myös edullisen, alle 40 euroa maksaneen hotellihuoneen.

IMG_20190502_120639_
Ukraine Internationalin siivillä Kiovaan.

IMG_20190502_120922_

Zombailimme Boryspilin lentoasemalta keskustaan bussikuljetuksella, joka kesti noin 45 minuuttia. Bussi jättää matkustajat juna-aseman viereen, josta on helppoa siirtyä mihin päin Kiovaa tai Ukrainaa haluaa. Me lähdimme metrolla kohti Kontraktova ploshchan pysäkkiä. Erotuimme katukuvasta varsin selvästi ja saimmekin katseita kadunmiehiltä sekä aseman ympäristössä pyörineiltä ei-niin-luotettavan näköisiltä sälleiltä.

IMG_20190502_155727_
Kiovan rautatieasema.
IMG_20190502_160020_
Akku loppunut.

En ehtinyt kovin paljoa Kiovasta etsiä tietoa ennen reissua, mutta Podilin alue osoittautui ainakin pikavisiitin kannalta jackpotiksi. Lukuisia ravintoloita ja baareja sijaitsi kävelymatkan päässä ja lisäksi heti metroaseman vieressä oli suuri aukio, jonka takana oli mm. Tsernobil-museo sekä maailmanpyörä, jota piti tietysti käydä testaamassa.

img_2761_
Podilin kaupunginosaan on helppo ihastua.
img_2725_
Aikamatka jonnekin 80-luvulle.
img_2722_
Leikkipuiston kätköissä.

img_2707_img_2698_

img_2704_
Kiova – Tallinnan ja Berliinin sekoitus.

img_2743_

Kierros Kontraktova Squaren maailmanpyörässä maksoi muutaman euron ja oli ihan hauska juttu. Päiväsaikaan olisi toki nähnyt vähän enemmän ja pidemmälle, mutta kun muita näköalapaikkoja ei tielle osunut niin tuo sai kelvata. Tuolla ollessa kannattaa myös hipsiä joenrantaan kuikuilemaan miltä Kiova näyttää sieltä käsin.

img_2744_
Kontraktova Square.

img_2758_

img_2751_
Pyhän Katariinan ortodoksinen kirkko.

img_2759_

Rosoinen Podil on myös katutaiteilijoiden suosiossa ja lyhyelläkin matkalla tuli useita komeita muraaleita ja ei-niin-komeita sotkuja vastaan. Sopivalla tavalla ränsistynyt ja urbaani alue toi tietyllä tavalla mieleen Tallinnan Telliskiven. Jos olet enemmän bling-bling ihmisiä niin kannattaa miettiä toisen kerran Ukrainan reissua.

img_2701_img_2715_img_2721_img_2727_

Käytännön vinkkejä Kiovaan

Kieli: Kiovassa pärjää kohtalaisesti englannilla etenkin nuorempien kanssa asioidessa, mutta venäjän kielen osaaminen pelastaisi paljon. Jos tulee probleemia niin elekieli kehiin ja eteenpäin. Metroasemilla on käytössä kyrillisten kirjaimien lisäksi myös länsimaalaiset aakkoset ja ravintoloista löytyy todennäköisesti joko englanninkieliset tai kuvalliset menut.

Ruoka: Ensimmäisessä ravintolassa jossa kävimme syömässä jäi hieman epäselväksi, että mitä tilasimme, mutta ilmeisesti kanaa sisältänyt annos oli iso, kohtalaisen hyvä ja maksoi pari euroa. Olutkin kustansi maksimissaan kaksi euroa ja niitä tulikin nautittua parinkympin edestä illan aikana monessakin eri paikassa. Pääruoat maksaa paikasta riippuen 2-10 euroa juomineen. Kiovassa tuli syötyä myös yksi parhaimmista pizzoista ever eikä sekään yli 5 euroa maksanut. Tämä kyseinen Rukkola-niminen ravintola löytyy maailmanpyörän takaa ravintola/baarikadulta.

IMG_20190502_215027_
Rukkola-ravintolan Diavola oli erinomainen.

IMG_20190502_172417_

img_2683_
Sokkoammuntana ostetut oluet saivat hyväksynnän.
img_2687_
Samoin kuin kahden euron mysteeriannos.
img_2773_
Tämä piilobaari kostautui erinomaiseksi illanviettopaikaksi.
img_2779_
Kiitämme edullisia erikoisoluita.

Raha ja hintataso: Maksukortit toimivat isoimmissa ravintoloissa ja kaupoissa, mutta käteisellä on helpompi pelata. Automaatit oikutteli hieman, mutta ainakaan itse en jaksanut alkaa rahanvaihtorumbaan vaan oli helpompaa nostaa käteistä kuin vaihtaa sitä rahanvaihtopaikoissa. Ukrainan rahayksikkö on nimeltään hryvnia ja yksi euro on noin 30 UAH:ta. Suomeen nähden lähes kaikki on erittäin edullista, ainoastaan parhaimmat hotellit ovat kalliita.

Julkiset: Metroliput saa asemilta ja yhdensuuntainen matka ei montaa kymmentä senttiä maksa. Bussi- ja raitiovaunuliput saa ostettua kuljettajalta. Lentokentältä saa karttoja ja siitä oli ainakin meille iso hyöty.

IMG_20190502_162333_

img_2739_

Netti: Netin käyttö Ukrainassa on todella kallista, joten käytä vain Wi-Fiä jos mahdollista. Hotelleista ja ravintoloista löytyy langaton verkko kattavasti.

Juomavesi: Mikäli pidät vatsanväänteistä ja turistiripulista niin juo hanavettä. Muutoin en lähtisi suosittelemaan.

Sota: Kiovassa Ukrainan sodan kriisi ei näy, joten sinne voit mennä turvallisin mielin.

Lentoasemalta keskustaan: Lentoasemalta keskustaan pääsee taksilla, bussilla tai juuri avatulla junareitillä. Tulimme keskustaan päin bussilla ja sen matka-aika on noin 30-45 minuuttia ruuhkista riippuen. Takaisin päin tulimme junalla ja se on siitä kätevä ettei tarvitse ruuhkissa kärvistellä. Boryspil Express-junia kulkee 1-2 tunnissa ja matka-aika on 38 minuuttia juna-asemalle. Junalippu maksaa noin 4-5 euroa / suunta.

IMG_20190502_151711_
Bussilla keskustaan.

Suosittelen Kiovassa vierailua etenkin lämpimään vuoden aikaan. Mikäli haluat säästää lentolipuissa niin varaamalla lennot n. vuoden etukäteen, saat ne Ukraina Internationalin kautta 38 eurolla. спасибо!

-Laamanaama

IMG_20190502_201049_

 

2 kommenttia artikkeliin ”Käytännön vinkkejä Kiovaan

 1. Jenni | Boarding Time

  Aika hauskaa, että päädyitte tuolla tavalla ykskaks kaikista maailman paikoista KIOVAAN. 😂 Ja hyvät fiilikset jäi kaikesta päätellen.
  Mä olen ollut tuolla yli 20 vuotta sitten jollain esiintymismatkalla baletin kanssa, eikä siitä reissusta jäänyt kovin hohdokkaita muistoja. Kovasti näyttää katukuva siistiytyneen noista post-neuvostoajoista, mutta jotain samaa näyttäis olevan jäljelläkin.
  Mulle on jäänyt totta puhuen niin kamalat traumat joistakin rakkaan itänaapurimme entisille ja nykyisille alueille aikoinaan suuntautuneista retkistä, että kovin hanakasti en sinne päin enää suunnittele matkustavani. Mutta tällaiset postaukset kyllä saavat taas mielenkiinnon heräämään. 😊

  Liked by 1 henkilö

  1. Ainakin tuo Podilin alue menisi heittämällä johonkin Berliiniin, mutta toki jossain syrjäseuduilla voisi olla vähän eri meininki. Kandee kyllä käydä katsomassa ja päivittämässä muistot nykyaikaan 😁

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s