Tammikuisen Telliskivessä hengailun jälkeen meillä oli muutama tunti tehokasta aikaa, joten päätimme käydä tutustumassa Tallinnan merimuseoon Lennusadamiin, joka sijaitsee Telliskiven tavoin Kalamajan kaupungiosassa. 20 minuutin kävelymatka vaihtui valkoisen kurittajan aiheuttaman lumikaaoksen jälkeen raitiovaunu-bussi komboon, mutta tulihan samalla testattua julkisiakin koko rahalla. Tai no jos totta puhutaan, niin raitiovaunumatkat meni pummilla, koska elän reunalla. Bussi numero 73 ajaa Viru-hotellilta Lennusadamiin kymmenessä minuutissa ja myös lähempää satamaa pystyy helposti hyppäämään bussin kyytiin. Kahden euron lipun voi ostaa suoraan kuskilta tasarahalla.
Lennusadam on vanha vesilentokoneiden halli, joka oli täysin ränsistynyt ennen totaalikunnostusta 2010-2011. Merimuseo avautui yleisölle vuonna 2012 ja on tänä päivänä suosittu kohde sekä suomalaisten että esimerkiksi loistoristeilymatkustajien parissa. Vuosina 2013-2014 siellä pidettiin erittäin suosittu Titanic-näyttely, joka harmi kyllä jäi itseltäni väliin.

Näyttelyhalli on visuaalisesti tehty hienoksi valojen avulla ja näyttelyn keskipiste, sukellusvene Lembit, on mahtipontinen näky keskellä suurta museota. Kahdessa kerroksessa sijaitseva merimuseo on avara ja helppokulkuinen myös vaunuilla tai pyörätuolilla liikkuville.


Neljävuotiaan kanssa museossa vieraillessa sitä toivoi, että vastaan tulisi jotain sellaista mistä lapsikin saattaisi innostua. Hetken aikaa näytti siltä, että vati saattaisi mennä nurin hetkenä minä hyvänsä, kunnes alatasolta löytyi kauko-ohjattavia laivoja, jotka kostautuivat oikein mielenkiintoisiksi jutuiksi. Lisäksi lentosimulaattori oli aidosti kiinnostava sekä aikuiselle että lapselle. Tosin jos lento olisi tapahtunut oikeassa elämässä niin arvioitu elinaika olisi ollut jotain 10-12 sekunnin välillä. Itse näyttelytilaa en lähtisi ihan pienille lapsille suosittelemaan, mutta sitä vastoin pihalta löytyvä leikkipaikka on saletisti hitti hyvällä ilmalla.
Lennusadamissa on kaksi kohokohtaa ylitse muiden. Niistä sisätiloissa sijaitsee vanha sukellusvene Lembit.
LEMBIT
Vuonna 1936 käyttöönotettu Kalev-luokan Lembit sukellusvene toimi Viron ja Neuvostoliiton lipun alla ja osallistui mm. toiseen maailmansotaan. Museolaivaksi se muutettiin jo vuonna 1979 ja monien vaiheiden jälkeen se päätyi Lennusadamin sisätiloihin.
Hattua täytyy nostaa niille entisajan merimiehille, jotka laivassa työskentelivät. Ahtaaseen sillipurkkiin mahdutettiin 30 hengen miehistö eikä yksityisyyttä ollut lainkaan. Sukellusveneessä ei luonnollisestikaan ole ikkunoita ja toisekseen mitäpä sitä monen kymmenen metrin syvyydessä näkisikään.



SUUR TÖLL
Toinen museon highlight on 75 metriä pitkä Suur Töll -niminen jäänmurtaja, joka on rakennettu 1913. Monia maailman tapahtumia nähnyt alus on ollut niin Viron, Neuvostoliiton kuin suomalaistenkin omistuksessa. Kirjavien vaiheiden jälkeen entinen Wäinämöinen palautettiin Viroon museolaivaksi 1988.

Laivaa on pidetty hyvässä kunnossa ja siihen kannattaa ehdottomasti tutustua Lennusadamissa vieraillessa. Kannen alla pystyy kurkistamaan konehuoneeseen, hytteihin sekä oleskelutiloihin ja myös komentosillalle pääsee kuikuilemaan maisemia.


Laamanaaman pisteet Lennusadamille 3/5. Kohde on ”ihan jees”, jos meri, merenkulku ja laivat kiinnostavat. Mitään elämää suurempaa et kuitenkaan missaa vaikka et Lennusadamiin menisikään, toki näyttelystä riippuen. Lennusadamin yläkerroksessa on kahvila ja sisäänkäynnin vieressä myymälä, josta saa matkamuistoksi hommattua meriaiheisia tuliaisia.
Museon nettisivuilta löytyy hyvin tietoa itse museosta ja sen näyttelyistä sekä aukioloajoista ja lippujen hinnoista. Maaliskuussa 2019 näyttelyn aiheeksi vaihtuu ”Sex & the Sea”, joka oli esillä Kotkassa kesän 2018 aikana.

Merihenkisyydellä,
Laamanaama