Tallinnan merimuseo Lennusadam

Tammikuisen Telliskivessä hengailun jälkeen meillä oli muutama tunti tehokasta aikaa, joten päätimme käydä tutustumassa Tallinnan merimuseoon Lennusadamiin, joka sijaitsee Telliskiven tavoin Kalamajan kaupungiosassa. 20 minuutin kävelymatka vaihtui valkoisen kurittajan aiheuttaman lumikaaoksen jälkeen raitiovaunu-bussi komboon, mutta tulihan samalla testattua julkisiakin koko rahalla. Tai no jos totta puhutaan, niin raitiovaunumatkat meni pummilla, koska elän reunalla. Bussi numero 73 ajaa Viru-hotellilta Lennusadamiin kymmenessä minuutissa ja myös lähempää satamaa pystyy helposti hyppäämään bussin kyytiin. Kahden euron lipun voi ostaa suoraan kuskilta tasarahalla.

Lennusadam on vanha vesilentokoneiden halli, joka oli täysin ränsistynyt ennen totaalikunnostusta 2010-2011. Merimuseo avautui yleisölle vuonna 2012 ja on tänä päivänä suosittu kohde sekä suomalaisten että esimerkiksi loistoristeilymatkustajien parissa. Vuosina 2013-2014 siellä pidettiin erittäin suosittu Titanic-näyttely, joka harmi kyllä jäi itseltäni väliin.

IMG_1703_
Lennusadamin viereinen rakennus kaipaisi myös pientä faceliftiä.

IMG_1706_

Näyttelyhalli on visuaalisesti tehty hienoksi valojen avulla ja näyttelyn keskipiste, sukellusvene Lembit, on mahtipontinen näky keskellä suurta museota. Kahdessa kerroksessa sijaitseva merimuseo on avara ja helppokulkuinen myös vaunuilla tai pyörätuolilla liikkuville.

IMG_1707_

IMG_1708_
Tällä osoitteella löydät perille.

IMG_1710_

IMG_1712_
Lennusadam on visuaalisesti komea.

IMG_1714_IMG_1715_

Neljävuotiaan kanssa museossa vieraillessa sitä toivoi, että vastaan tulisi jotain sellaista mistä lapsikin saattaisi innostua. Hetken aikaa näytti siltä, että vati saattaisi mennä nurin hetkenä minä hyvänsä, kunnes alatasolta löytyi kauko-ohjattavia laivoja, jotka kostautuivat oikein mielenkiintoisiksi jutuiksi. Lisäksi lentosimulaattori oli aidosti kiinnostava sekä aikuiselle että lapselle. Tosin jos lento olisi tapahtunut oikeassa elämässä niin arvioitu elinaika olisi ollut jotain 10-12 sekunnin välillä. Itse näyttelytilaa en lähtisi ihan pienille lapsille suosittelemaan, mutta sitä vastoin pihalta löytyvä leikkipaikka on saletisti hitti hyvällä ilmalla.

Lennusadamissa on kaksi kohokohtaa ylitse muiden. Niistä sisätiloissa sijaitsee vanha sukellusvene Lembit.

LEMBIT

Vuonna 1936 käyttöönotettu Kalev-luokan Lembit sukellusvene toimi Viron ja Neuvostoliiton lipun alla ja osallistui mm. toiseen maailmansotaan. Museolaivaksi se muutettiin jo vuonna 1979 ja monien vaiheiden jälkeen se päätyi Lennusadamin sisätiloihin.

IMG_1733_IMG_1735_

Hattua täytyy nostaa niille entisajan merimiehille, jotka laivassa työskentelivät. Ahtaaseen sillipurkkiin mahdutettiin 30 hengen miehistö eikä yksityisyyttä ollut lainkaan.  Sukellusveneessä ei luonnollisestikaan ole ikkunoita ja toisekseen mitäpä sitä monen kymmenen metrin syvyydessä näkisikään.

IMG_1738_
Miehistön makuusali ja ehkä 160 cm pitkät sängyt.

IMG_1741_

IMG_1742_
Päälliköillä on sentään prameemmat tilat.
IMG_1749_
Miltä tuntuisi olla kuukauden putkeen veden alla näissä tiloissa?

IMG_1753_IMG_1756_

SUUR TÖLL

Toinen museon highlight on 75 metriä pitkä Suur Töll -niminen jäänmurtaja, joka on rakennettu 1913. Monia maailman tapahtumia nähnyt alus on ollut niin Viron, Neuvostoliiton kuin suomalaistenkin omistuksessa. Kirjavien vaiheiden jälkeen entinen Wäinämöinen palautettiin Viroon museolaivaksi 1988.

IMG_1770_
Vanhan liiton jäämurtaja.

IMG_1776_IMG_1777_IMG_1779_IMG_1784_

Laivaa on pidetty hyvässä kunnossa ja siihen kannattaa ehdottomasti tutustua Lennusadamissa vieraillessa. Kannen alla pystyy kurkistamaan konehuoneeseen, hytteihin sekä oleskelutiloihin ja myös komentosillalle pääsee kuikuilemaan maisemia.

IMG_1786_IMG_1789_IMG_1798_

IMG_1804_
Vähän kuin Mariellalla olisi.

IMG_1811_IMG_1817_

IMG_1819_
Salongissa on ollut laivan parhaat bileet. Piano on alkuperäinen vuodelta 1913.

Laamanaaman pisteet Lennusadamille 3/5. Kohde on ”ihan jees”, jos meri, merenkulku ja laivat kiinnostavat. Mitään elämää suurempaa et kuitenkaan missaa vaikka et Lennusadamiin menisikään, toki näyttelystä riippuen. Lennusadamin yläkerroksessa on kahvila ja sisäänkäynnin vieressä myymälä, josta saa matkamuistoksi hommattua meriaiheisia tuliaisia.

Museon nettisivuilta löytyy hyvin tietoa itse museosta ja sen näyttelyistä sekä aukioloajoista ja lippujen hinnoista. Maaliskuussa 2019 näyttelyn aiheeksi vaihtuu ”Sex & the Sea”, joka oli esillä Kotkassa kesän 2018 aikana.

IMG_1766_
Lasten suosikkipaikka löytyy Lennusadamin ulkopuolta.

IMG_1767_

Merihenkisyydellä,

Laamanaama

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s