Rooma – kaupunkiloman plussat ja miinukset

Kun Roomaan saa edestakaiset lennot 38 eurolla, ei tarvitse paljoa arpoa lähteäkö vai eikö. Ikuisessa kaupungissa on kaikille jotain; historiallisia nähtävyyksiä, huikeat shoppailumahdollisuudet, erinomainen kahvilakulttuuri sekä lukematon määrä hyviä ja vähän huonompia ravintolavaihtoehtoja. Kerran aiemmin heinäkuun paahtavassa helteessä kaupungissa käytyäni ajattelin, että helmikuussa välttää tappohelteet sekä turistiruuhkan. Toisessa olin väärässä.

Olimme reissussa avokkini ja kaksivuotiaan ’Bella bambinon’ kanssa myöhäisestä perjantai-illasta (lento Fiumicinossa 23.00) maanantai-iltapäivään. Jos haluat nähdä kaupungin kaikki kolkat ilman kiirettä, niin kaksi täyttä päivää ei riitä alkuunkaan. Samalla pienen, jo oman tahtonsa omaavan, lapsen kanssa matkustavalle annan sellaisen vinkin, että ei kannata suunnitella liian tarkkoja aikatauluja tai liian montaa kohdetta yhdelle päivälle. Ainakin meillä suunnitelmat elivät tilanteen mukaan ja esimerkiksi omalla bucket listillä ollutta Trasteveren kaupungiosaa emme ehtineet nähdä ollenkaan. Jääpähän jotain ensi kertaankin.

Erinomainen hotellimme Berg Luxury Hotel (kiitos joululahjasta äiti 🙂 ) sijaitsi lähellä Barberinin metroasemaa, lyhyen kävelymatkan päästä Espanjalaisista portaista. Ensimmäisen yön tosin vietimme lähellä lentokenttää myöhäisen saapumisen vuoksi ja siirryimme Roomaan lauantai-aamupäivänä.

Espanjalaiset portaat ja Via del Corso

img_5527
Keväinen sää oli saanut turistit ja paikalliset liikkeelle.

Lounaan ja hotelliin kirjautumisen jälkeen suuntasimmekin Espanjalaisten portaiden nurkille ja laskeuduimme portaita pitkin Piazza del Spagnalle, joka oli aivan täpötäynnä selfieitä ottavia turisteja. Portaat ja sitä ympäröivä aukio on yksi Rooman kauneimmista paikoista ja suosittelinkin sen näkemistä ainakin ensimmäistä kertaa kaupungissa vieraileville.

img_5511
Espanjalaisten portaiden yläpäässä on monenlaista kaupustelijaa.
img_5512
Sieltä on myös erinomaiset näköalat alas kaupunkiin.

img_5516img_5748img_5765

Espanjalaisilta portailta on hyvä jatkaa Roomaan tutustumista siirtymällä Via del Corsolle, joka on kaupungin tunnetuin ja pisin ostoskatu. Merkkiliikkeitä löytyy toinen toisensa perään molemmilta puolilta katua ja shoppailuholistit ovat varmasti taivaissa Corsolla kävellessään. Hauskan kontrastin kaupoille tuo vanhat kirkot, joihin pääsee tutustumaan halutessaan.

Fontana di Trevi

img_5682
Kaikki muutkin oli Fontana di Trevin suihkulähteillä.

Via del Corson läheisyydessä on molemmin puolin muutama Rooman must-nähtävyys. Kun lähdet kohti edessä häämöttävää Viktor Emanuel II:sen monumenttia, kannattaa bongailla kadun vasemmalla puolella näkyviä Fontana di Trevin kylttejä. Fontana di Trevi on suihkulähde, joka on tullut tunnetuksi La Dolce Vita-elokuvasta. Tarinan mukaan heittämällä kolikon oikean olkapäänsä yli varmistaa paluunsa Roomaan. Nykypäivänä sama onnistuu varmemmin varaamalla lennot netistä 🙂

Suihkulähteen ympäristö oli tupaten täynnä ihmisiä. Helppoheikit tyrkyttivät selfietikkuja, feikkihuiveja, afrikkalaisia käsikoruja ja lasten vinkuleluja. Ihmisiä oli ihan liikaa ja ahdisti vaikka ajattelin, että helmikuu olisi vähän hiljaisempaa aikaa. Suihkulähde itsessään on hieno, mutta onhan noita suihkulähteitä muuallakin, joten matka jatkui eteenpäin.

img_5680

Pantheon ja Piazza Navona

img_5556
Piazza Navona.

Takaisin Via del Corsolle. Tuntui kuin koko Rooma olisi tuolla kadulla viettämässä aurinkoista talvipäivää. Käännyimme heti pois pääkadulta ja suuntasimme kohti Pantheonia, 118-125 jKr. rakennettua antiikin temppeliä. Onhan se komea pytinki ja sisällekin olisi päässyt jonottamatta ja ilmaiseksi. Pantheonilta on lyhyt matka Piazza Navonalle, joka lienee Rooman lukuisista aukioista ehkä se tunnetuin. Siellä taiteilijat maalaavat taulujaan ja aukion reunalla olevat ravintolat sekä kahvilat täyttyvät asiakkaista. Suihkulähteen vierellä oli hyvä nauttia jätskit auringossa.

img_5539

img_5545img_5548img_5550

img_5551
Nyrkkisääntö Italiaan: Ristorantet ovat kalliimpia kuin Trattoriat, mutta laadussa ei välttämättä ole eroja.

Vatikaani ja Pratin alue

img_5560
Maisema Vatikaaniin päin.

img_5562img_5563img_5565img_5564

img_5567
Hevospoliisit pitävät järjestystä yllä.

img_5569

Päätimme vaeltaa Tiber-joen toiselle puolelle kohti Castel Sant Angelo -linnaa. Jokea ylittäessä näkyy Vatikaani ja Pietarinkirkko hienosti, mutta päätimme, että sen lähemmäs emme tällä kertaa mene. Itse olin edellisellä reissulla tuolla käynyt, mutta jos olet kaupungissa ensimmäistä kertaa, niin vähintään Pietarinkirkon aukiolla kannattaa käydä haistelemassa Vatikaanin viboja. Me suuntasimme ostoskatu Via Cola di Rienzolle, jonka läpikäveltyämme löysimme itsemme jälleen Tiberin toiselta puolelta Piazza del Popololta, Via di Corson alkupäästä. Huomionarvoista oli, että jokaisen vähänkään tunnetumman aukion tai kävelykadun lähellä oli ajotiet suljettu sotilaiden toimesta. Kukaan ei halua nähdä Nizzan tai Berliinin kaltaisten iskujen tapahtuvan Roomassa.

img_5572
Pietarinkirkko.

img_5573img_5575

img_5582
Piazza del Popolo. Aukion kahviloista saat cappuccinon edulliseen kuuden euron hintaan.

Loppuillan ohjelmassa oli hetken huilin jälkeen ruokailu hotellin lähellä viihtyisällä Via Veneton kadulla, josta lisää täältä. Päivän 15 000 askelta myöhemmin uni maistui kohtalaisen hyvälle.

Antiikin Rooma

Seuraavana päivänä otimme suunnaksi Colosseumin eli antiikin Rooman alueen, jonne kiertelimme Fontana di Trevin lähellä olevia kivoja pikkukatuja pitkin. Kannattaa ehdottomasti tutustua pieniin sivukatuihin, sillä sieltä löytyy usein eniten aitoa italialaista tunnelmaa ja samalla pääset pois ruuhkista.

img_5625
PääkatuVia del Corso päättyy Viktor Emanuelle II:sen mahtipontiselle monumentille.

img_5630

Antiikin Rooman alue on upea. Forum Romanumin rauniot sekä Colosseum itsessään täytyy käydä tarkistamassa ainakin ulkopuolelta, sillä vastaavaa paikkaa ei aivan joka kouvolassa tule vastaan. Jos haluat tutustua Colosseumiin tai Forum Romanumiin tarkemmin myös sisältä, kandee lippu ostaa ennakkoon netistä tai Forumin lippukassalta, sillä Colosseumilta ostettaessa jonot ovat yleensä pisimmät. Samalla lipulla pääset molempiin kohteisiin.

img_5659

img_5668
Colosseum on ehdottomasti näkemisen arvoinen rakennus.
img_5649
Tätä on nykypäivä. Sotilaat vartioivat kovat piipussa, ettei autoilla ajeta ihmisjoukkoihin.

img_5636img_5638img_5675img_5670

Colosseumin ympäristössä kannattaa haahuilla vähän enemmänkin, sillä metroaseman takana on viihtyisä nurmialue, jossa voit paistatella päivää. Antiikin Rooman alueelta löytyy tietysti myös ravintoloita, mutta ainakin oma kokemuksemme jostain sinällään viihtyisästä pizzeriasta oli ruoan suhteen sen verran heikko, että ainakin kulinaristien kannattaa vähän tehdä taustatutkimusta paikasta ennen pöytään istumista.

img_5641
Skoottereita ja Smartteja on joka puolella.

img_5689

Villa Borghese

Espanjalaisten portaiden takana sijaitsi suuri Villa Borghesen viheralue. Alueelta löytyy tekojärvi, museoita, nurmialueita, lasten leikkialueita, kahviloita sekä myös eläintarha. Jos keskustan ruuhkat ja hektisyys ärsyttää, niin Villa Borghesen alueelta saat akut ladattua vaikka picnicin merkeissä. Iso suositus etenkin lasten kanssa matkustaville!

img_5796

img_5798
Vältä näitä! Kukkulalta -blogin Heli tiesi kertoa, että ostamalla näistä tuet huomaamattasi mafian toimintaa. Lue lisää Roomasta erinomaisesta Kukkulalta -blogista.

Rooma iltavalaistuksessa ja muita vinkkejä

Koska olimme reissussa pienen taaperon kanssa, niin luonnollisesti yökukkumiset ja baaritarjonta jäi väliin. Mutta Roomaan kannattaa ehdottomasti tutustua myös pimeän tultua, sillä historialliset nähtävyydet iltavalaistuksessa ovat todella näyttäviä.

img_5738

Lapsen kanssa matkustavalle Italia itsessään on hyvä ja helppo kohde, mutta toki ruuhkaisilla turistialueilla on syytä pitää lapsesta tavallistakin parempaa huolta. Ainakin meidän tyttö halusi kävellä paljon itse, joten silmiä ei paljon viitsinyt Via di Corsolla tai Colosseumilla tytöstä irrottaa. Voitte varmasti kuvitella kuinka paljon huomiota pieni vaaleatukkainen tyttö sai joka paikassa. Kutittelijoita, taputtelijoita ja hymyileviä katseita irtosi joka paikassa. Etenkin ravintoloissa tarjoilijat suorastaan kilpailivat siitä, kuka pääsee milloinkin lapselle ilmeilemään ja juttelemaan, mutta hyvällä tavalla. Eipähän itse tarvinnut koko aikaa miettiä millä saisi lapsen viihtymään.

img_5619img_5595img_5596

Ravintoloista puheenollen. Italia on tunnettu hyvistä viineistään, joten niitä kannattaa ravintoloissa tai kahviloissa testailla. Puolen litran talon viinit maksavat muutaman euron ja maistuivat ainakin meille paikasta riippumatta, mutta myös laadukkaampia (lue kalliimpia) vaihtoehtoja löytyy vaikka kuinka paljon. Ravintoloissa on hyvä muistaa antaa noin 10 % tippiä ellei palvelumaksu sisälly jo hintaan. Eikä kukaan tarjoilija varmasti suutu vaikka antaisit sen päällekin.

img_5709
Cappuccino. Nam!

img_5485

Kysymys: Kannattaako Roomaan mennä?

Vastaus: No tottakai kannattaa! Hieno kaupunki. Ensikertalaisen on syytä kuitenkin olla perillä vähintään kolme täyttä päivää, jotta ehtii nähdä mahdollisimman paljon tai ainakin suunnitella vähän etukäteen mitä tekee milloinkin. Metrolla pääsee kohtalaisen kätevästi sahaamaan, joten siirtymiset on hyvä hoitaa sillä, jos asema sattuu läheltä helposti löytymään. Hotellista saat 15 euroa alennusta, kun varaat sen täältä.

Päätän Rooma-raporttini tähän. Arridiverci sanoi Laamanaama!

4 kommenttia artikkeliin ”Rooma – kaupunkiloman plussat ja miinukset

 1. Tuossahan nuo tulikin kaikki ensikertalaisen pakolliset paikat, niin ne, joita itse välttelen kuin ruttoa kuin nekin, jotka salpaavat hengen kerta toisensa jälkeen (lue: Pantheon). Nyt kun nuo pakolliset on nähty ja seuraavan kerran pääset kiertelemään muuallekin, niin huomaat kyllä, ettei Espanjalaiset portaat ole yksi Rooman kauneimmista paikoista…
  Harmi, ettette ehtineet Trastevereen tällä reissulla. Siellä on nyt harvinaisen hiljaista ja rauhallista! Ei jälkeäkään sen normaalista turistimeiningistä.

  Tykkää

  1. Nyt kun ”pakolliset” on saatu alta pois, niin ensi kerralla voikin tutustua aidompaan Roomaan. Trastevere on niin hehkutettu kaupunginosa, että harmittaa kyllä kovasti että missattiin se, mutta tällä kertaa näin 🙂

   Tykkää

 2. Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta

  Vielä yksi juttu: välipalaa ei kannata hankkia noista voileipäkärryistä/ autokioskeista, ellei halua tukea järjestäytynyttä rikollisuutta (tai saada ruokamyrkytystä). Ne on kaikki ’Ndranghetan (Calabrian mafian) omistamia. Ei tarkoitus missään nimessä syyllistää, sillä kokemuksesta tiedän, ettei tule ensimmäisenä mieleen, että Kummisetä-maailma on täällä ihan totta ja hyvin voimissaan. Paitsi ei niin kunniakasta. Itsekin olen käyttänyt sekä noita käteviä kärryjä että ravintoloita (mm. Colosseumin ympärillä), ennen kuin tämän tajusin. Taistelu mafiaa vastaan on niin turhauttavaa, että melkein toivoisin, että poistaisit kuvan (ja sit toki tän kommentin) tai vaihtaisit kuvatekstiä. Ne ei tarvitse enempää mainosta. Sitä paitsi etenkin kesällä niistä ei ruokaa kannata ostaa, kun ei ne muutamista ruokamyrkytyksistä lupaansa menetä…

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s