Hetkiä Välimerellä -Palma, Marseille ja Savona

Meidän neljän yön Välimeren risteily pysähtyi matkan aikana kolmessa eri kaupungissa päiväseltään, Espanjan Palmassa, Ranskan Marseillessa sekä Italian Savonassa. Kun maa ja kieli vaihtui päivittäin, meinasi graciakset, graziet ja mercit mennä väkisinkin sekaisin, mutta muuten kaupungista, maasta ja kielestä toiseen siirtyminen oli mun mielestä tosi mukavaa. Vaikka jokaisessa kaupungissa olisi voinut viettää helposti vaikka viikonlopun, niin loppujen lopuksi nuo 5-8 tuntia  riittivät saamaan yleiskuvan yleisestä pöhinästä ja nähtävyyksistä. Niistä seuraavassa lisää.

Palma de Mallorca, Espanja

Avaan hytin parvekkeen oven puolen kahdeksan aikaan aamulla ja pilvinen, mutta kohtalaisen lämmin sää tervehtii mua. 
Costa Favolosa on lähestymässä Mallorcan saarta ja sen pääkaupunkia Palmaa. 
Edellisenä iltana Barcelonasta startannut risteily on saapunut ensimmäiseen satamaan.
IMG_1887
Palma horisontissa.

Runsaan aamupalan jälkeen on aika siirtyä maihin ja lähteä tarkemmin tutustumaan Palman nähtävyyksiin. Laiva jää muutaman kilometrin päähän Palman keskustasta ja vaikka kävely voisi olla hyvä idea muuten, niin tässä tapauksessa on järkevämpi turvautua toisiin kulkuvälineisiin. Laivalla myydään kahdeksan euron bussikuljetusta, mutta päätämme mennä terminaaliin tarkistamaan pääseekö keskustaan paikallisbussilla tai tilataksilla, sillä meitä on kuitenkin viisi aikuista ja meidän tytär matkarattaineen. Suunnitelma osoittautuu hyväksi sillä bussi lähtee heti oven edestä ja 1,30 maksava lippu ei kaada matkabudjettia.

Paseo Maritimo -rantakatua pitkin huristeleva bussi ohittaa lukuisan määrän hotelleja, ravintoloita sekä kauniin satama-alueen, jossa sadat aallonmurtajan takana olevat purjealukset, moottoriveneet ja jahdit paistattelevat kilpaa aamuauringon kanssa. Suuntaamme mäkeä ylös kohti kaupungin keskustaa ja jäämme pois päätepysäkillä, tunnetun Avinguda Jaume III -kadun varrella.

Hevosten kavioiden kolina kuuluu asfalttia vasten, kun kaksi kaunista pollea vetää vankkuria perässään Passeig del Born -kadulla. Värikkäiden talojen keskellä on kävelytie kohti kaupungin tunnetuinta nähtävyyttä, Catedral de Mallorcaa. Vastaan tulevalle terassille paistaa aurinko, joten on hyvä aika tilata juomaa ja miettiä seuraavaa siirtoa.

IMG_1904
Hevosvankkurit ovat iso osa Palman kaupunkikuvaa.

IMG_1907

IMG_1913
Kaikkien huomio kiinnittynee katedraaliin?
IMG_1922
Hevosvoimaa.

Lähdemme katsomaan lähempää Mallorcan katedraalia, joka näkyi ylväänä jo hytin parvekkeellekin. Kiertelemme sen ympärillä ja ihastelemme maisemia merelle ja satamaan. Vanhassakaupungissa kapeat kadut ja  matkamuistomyymälät parveilevat turisteja ja me vaellamme hissukseen alas rannan kävelytielle.

IMG_1927
Katedraali.
IMG_1939
Onhan tuo nyt hieno!

IMG_1930

IMG_1931

IMG_1933
Vanhan kaupungin talot..
IMG_1934
..ja kapeat kadut.

Aika menee nopeasti ja koska laiva on Palman satamassa vain kuusi tuntia, niin meidän täytyy hiljalleen lähteä takaisin päin. Reitti on sama tuttu ja muutaman kauppakierroksen jälkeen päädymme takaisin bussipysäkille. Hetken kuluttua olemme jo takaisin terminaalissa, lompsimme sisälle laivaan ja buffet-pöydän ääreen. Olisihan tuolla viihtynyt pidempääkin, mutta tärkeimmät asiat tuli nähtyä.

IMG_1944

IMG_1946
Tirsk.
IMG_1947
Matka jatkuu Marseilleen.

Palman TOP 3:

  1. Kaunis ja viihtyisä kaupunki
  2. Hyvät shoppailumahdollisuudet
  3. Katedraali

Marseille, Ranska

Uusi aamu ja samat kujeet. Raotan hytin verhoa ja kurkkaan ulos. Maata näkyvissä! Kömmin parvekkeelle ja kurkkaan reelingin yli laivan keulaan. Tuollahan näkyy jo Marseille. Kaupunki, jonka näkemistä oon odottanut ehkä eniten tällä reissuilla.
img_2013img_2018
Aamupalan aikana laiva kiinnittyy satamaan. Costa Favolosa tulee olemaan Marseillessa aamuyhdeksästä iltakuuteen, joten tällä kertaa meidän ei tarvitse pitää suurta kiirettä maihinnousun vuoksi. Ilma on aurinkoinen, mutta semi-tuulisen oloinen, joten vielä ei t-paidassa pärjää, vaikka Välimerellä eletään jo huhtikuun loppua.

Jos Palman keskustaan olisi vielä ollut kävelymatka, niin Marseillen ei. Matkaa on arviolta kahdeksan kilometriä, joten lähdemme etsimään bussipysäkkiä. Ihan sattumoisin saavumme noin kymmenen minuutin kuluttua paikalle,  kun lähdössä on ilmainen shuttle-bussi. Ei muuta kuin kyytiin. Matkan varrella ei ole mitään nähtävää, jos ei satu olemaan kiinnostunut varastohalleista, tai korkeista aidoista. Välillä pilkahtaa meri, mutta käytännössä olemme sellaisella alueella, jossa ei edes pystyisi jalkaisin kävelemään. Marseille ei ole vielä näyttänyt parasta puoltaan.

Astumme bussista ja katsomme kartasta sijaintimme. Tuossa on katedraali, tässä ollaan siis me ja tuonne päin kun jatketaan, niin päästään kehuttuun vanhaan satamaan. Selevä, sinne siis. Ohitamme remontissa olevan katedraalin jälkeen Välimeren alueen kulttuuria esittelevän MuCEM -museon ja puikkelehdimme Fort Saint-Jeanin linnoituksen vierestä satama-alueelle. Onpas kivan näköistä. Satojen veneiden takaa näkyy korkealla kukkulalla oleva Notre Dame de la Garde -kirkko. Rantakadulla olevat kymmenet ravintolat avaavat oviaan ja kaupunkia ympäri ajava sightseeing-”juna” on juuri lähdössä kierrokselle. Rantakadun paraatipaikalla paikallinen saippuakauppias esittelee veneestään maailmankuuluja saippuatuotteita ohi käveleville ihmisille. Nyt alkaa Marseille lunastamaan odotuksiaan.

img_2047img_2048img_2051img_2056img_2057img_2059img_2067img_2070

Päätämme jatkaa matkaa pitkin Marseillen satamasta alkavaa La Canebière pääkatua, jonka varrella on lukuisa määrä kauppoja, pankkeja, hotelleja ja kaikkea sitä mitä nyt yleensäkin kaupunkien pääkaduilla on. Sataman rauhallinen tunnelma vaihtui hetkessä suurkaupungin melskeeseen.

img_2071img_2082img_2083

Nyt ei oikeen melskeet kiinnosta, vaan haluaisimme ennemmin mennä istuskelemaan aurinkoon. Niinpä lähdemme randomisti vaeltamaan ja päädymme sivukadun jälkeen aukiolle, jossa on kivan näköinen terassi. Ranskalaista viiniä pöytään, lapsi päikkäreille rattaisiin ja hetki lepoa.

Yksi vaihtoehto olisi edetä kohti muutaman kilometrin päässä olevaa Parc Longchampin -palatsia, mutta päätämme kuitenkin pysyä lähempänä vanhaa satamaa. Kiertelemme katuja sekä muutaman kaupan ja lopulta päädymme Place Felix Baretille, jossa paikalliset nuoret hengailevat jenkkikahvilaketjujen edessä. Hortoilemme pitkin mukavan eloisaa Saint Ferreol-katua ja palaamme hiljalleen takaisin satamaan.

img_2085img_2091img_2092

Vanha satama on erittäin viihtyisä eikä sitä turhaan pidetä Marseillen sydämenä ja päänähtävyytenä. Otamme pöydän rantaravintolasta ja syön ehkä elämäni parhaan lasagnen. Tässä on hyvä pällistellä ohi meneviä ihmisiä ja antaa auringon porottaa Suomen talvessa aurinkoa piilossa ollutta naamaa.

La Panier-kukkulan päällä on Marseillen vanha kaupunki. Satamasta sinne pääsee kymmenessä minuutissa kävellen ja matkan varren porteista näkee vielä pilkahduksia merelle. Kannattaa ehdottomasti kierrellä tuolla alueella kaupungissa vieraillessa ja toinen must-kohde on myös lähellä oleva, muurin päällä sijaitseva näköalatasanne Fort Saint-Jean linnoituksen vieressä.

img_2104img_2107img_2109img_2111img_2113img_2117img_2121img_2124

Ennen laivalle palaamista käymme vielä Les Terrarses du Port-kauppakeskuksessa, johon meidät innostaa erityisesti Uniqlon myymälä. Heti sisään astuessa aseistettu vartija haluaa tarkistaa laukkumme ja poislähtiessämme kauppakeskuksen edessä parveilee useampikin vartija syynäten sisääntulevia shoppailijoita. En tiedä onko tämä normikuvio nykyään Ranskassa, mutta Suomen vapauteen tottuneena tuo herätti tietysti hieman ihmetystä, mutta viime aikaisten tapahtumien vuoksi ihan järkevä toimenpidehän tuo on.

Lähdemme takaisin laivalle ja huomaamme, että tuuli on päivän aikana voimistunut huomattavasti. Katselemme parvekkeelta, kun kaksi hinaajaa saattelee laivamme pois satamasta. Costa Favolosa kääntää keulansa kohti Italiaa ja Savonan kaupunkia.

Marseille ei syystä tai toisesta täysin vastannut odotuksia. Kaupungissa oli paljon hyvää ja kaunista, mutta hieman epäsiisti yleisilme ei jättänyt sellaista oloa, että sinne tulisi enää mentyä uudestaan. Silti lämmin suositus kaupungissa käymiselle, jos tuollapäin joskus liikut.

img_21531

Marseillen TOP 3:

  1. Vanha satama
  2. Maisemat näköalatasanteelta
  3. La Panierin kaupungiosa

Savona, Italia

Costa Favolosa lipuu aivan kaupungin pääkadun Via Pietro Paleocapan viereen. 
Kerrankin ei tarvitse turvautua bussikyytiin, vaan olemme muutamassa minuutissa 
keskustassa. Tämähän on todella viihtyisän oloinen kaupunki.
img_2225img_2227

Rooma, Milano, Venetsia, Savona. Mikä ei kuulu joukkoon? Täytyy myöntää, että Savonasta en ole ennen risteilyn varaamista kuullut mitään eikä myöskään netti tarjonnut juurikaan apua tähän. Lähin tunnettu kaupunki on noin 100 kilsan päässä sijaitseva Genoa ja meilläkin olisi ollut sinne mahdollisuus lähteä joko järjestetylle retkelle tai omatoimimatkalle. Päätämme kuitenkin jäädä Savonaan, sillä tälläinen rauhalliselta ja erittäin kauniilta vaikuttava rantakaupunki sopii suurkaupunki Marseillen jälkeen meille mainiosti.

Käppäilemme kaikessa rauhassa pitkin Savonan katuja ja katsomme kartasta, että parin kilometrin päässä olisi hiekkaranta ja rantapromenadi. Suuntaamme meren rantaa kohti ohittaen pieniä kahviloita ja myymälöitä. Onpa rauhallista. Hiljalleen meri alkaa kimaltaa horisontissa ja vaahtopäiset aallot iskevät rantaan. Hiekkarannalla ei vielä tähän aikaan  keväästä ole ketään, sillä kova tuuli pitää lämpötilan matalana. Auringon paistaessa tarkenee kuitenkin välillä t-paidassakin.

Tätini täyttää tänään 60-vuotta ja päätämme juhlistaa merkkipäivää kuohuviinillä. Rantabaarissa ei ole asiakkaana kuin italialainen vanhempi nainen ja hänen koiransa. Menemme terassille ja kohta pöytään tuodaan viiteen eri lautaselle aseteltuja pikkusuolaisia sekä skumpat koko porukalla, mansikalla, kiivillä sekä englannin lipulla varustettuna. Näistä jälkimmäiseen ei muuta syytä löydy kuin meidän englanniksi tekemä tilaus. Skumppa on hyvää ja maisemat upeat. Metrin kokoiset aallot lyövät rantaan ja jos olisi lämpimämpi niin menisin varmasti taistelemaan aaltoja vastaan. Tämähän menisi vaikka matkatoimiston kesäkohteena.

img_2262img_2263img_2245img_22491

Rantabulevardia pitkin saavumme pian Priamar Fortress -linnalle, jonne ei matkarattaiden kanssa kuitenkaan ole mukalakivien vuoksi asiaa. Jatkamme kohti vanhaa kaupunkia ja yritämme löytää pizzeriaa. Tämän ei luulisi olevan hirveän vaikeaa kun Italiassa ollaan, mutta vastaan ei tule ensimmäistäkään. Onneksi on netti ja löydämme sopivan paikan, koska kaikilla alkaa olemaan nälän vuoksi pinna jo vähän kireällä. Pizza on erinomaista ja sen kylkiäisenä nautittu olut kylmää. Italiassa kaikki hyvin.

img_2280img_2282img_2283img_2286

Tämän jälkeen käymme vielä kahvilla viehättävällä Via Pia-kadulla ennen kuin palaamme takaisin satamaan. Koska meillä jää vielä aikaa, niin porukkamme ei näe mitään syytä olla pysähtymättä terminaalin lähellä olevalle terassille. Lomallahan tässä ollaan!

Viimeinen risteilypäivä on vaihtumassa iltaan ja huomenna laiva palaa takaisin Barcelonaan. Auringonlasku on ehkä komeampi kuin koskaan eikä noin 20 m/s puhaltava tuulikaan keinuta laivaa. Tälle reissulle kannatti todellakin lähteä.

DSC_0431
Näihin kuviin ja tunnelmiin.

Savonan TOP 3:

  1. Sympaattinen ja aidon italialainen pikkukaupunki oli todella viihtyisä.
  2. Ranta ja sen maisemat
  3. Vanha kaupunki

Välimeren meiningillä,

Laamanaama

2 kommenttia artikkeliin ”Hetkiä Välimerellä -Palma, Marseille ja Savona

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s