Loviisa ja Strömforsin ruukki

Porvoon kapeat vanhankaupungin kadut, kivijalkamyymälät ja joenvarren ravintolat sekä kahvilat ovat tuttuja lähes kaikille, mutta yllättävän monelle puolen tunnin ajomatkan päässä Porvoosta sijaitseva Loviisa on uusi tuttavuus. Sitä se oli myös minulle.

LOVIISA

Loviisa36

Hieman alle 15 000 asukkaan Loviisan kaupunki sijaitsee noin 100 kilometrin päässä Helsingistä, joten se sopii mainiosti päiväkohteeksi niin pääkaupunkiseudulta kuin kymenlaaksostakin saapuville. Loviisassa on paljon samaa kuin Porvoossa, mutta se on pienempi, rauhallisempi ja ehkä juuri siksi myös jäänyt isoveljensä varjoon.

Kesäisin Loviisan sydän on Laivasilta, merellinen alue josta löytyy huvivenesatama, ravintoloita sekä pieniä putiikkeja. Laivasillasta pääsee myös Svartholman merilinnoitukseen, joka on 30 minuutin laiva/venematkan päässä Loviisanlahden edustalla. Merta pitkin Loviisaan voi matkustaa satunnaisesti myös J.L.Runeberg-laivalla Helsingistä.

Loviisa37
Laivasillan alue on Loviisan sydän.
Loviisa43
Cafe Saltbodan tuhoutui tulipalossa elokuussa 2019, mutta on jälleen toiminnassa.

Loviisa44Loviisa47Loviisa46

Loviisa45
Laivasillasta löytyy myös merenkulkumuseo.

Pienille lapsille ajanvietettä tarjoaa etenkin Onnelin ja Annelin leikkipuisto sekä hieman eteenpäin Laivasillan alueelta sijaitseva Tullisillan uimaranta.

Loviisa41
Onnelin ja Annelin leikkipuisto oli ehkä vähän kulahtanut, mutta lapsille silti mieleen.

Loviisa38Loviisa39Loviisa40

Kaupungin keskustan ehkä tunnetuin nähtävyys on 1800-luvun lopussa rakennettu Loviisan kirkko, joka näkyy jo kauas Porvoon moottoritielle. Kuten isoveli Porvoossa, myös Loviisasta löytyy vanhakaupunki, jolle ominaista ovat värikkäät puutalot. Eniten näitä taloja löytyy Kuningattarenkadun sekä Mariankadun ympäristöstä, ja Porvooseen verrattuna Loviisassa ei tarvitse kulkea turistiruuhkissa.

Strömforsin ruukki

Loviisaan tutustumisen yhteydessä kannattaa poiketa Ruotsinpyhtäällä sijaitsevaan Strömforsin ruukkiin. En tiedä johtuikohan koronakesästä tai mistä, mutta tuntui että somekuvien perusteella todella monet vierailivat kesällä ruukissa, ja jonkun somejulkaisun perusteella taisin itsekin paikan bongata.

Loviisa12
Strömforsin ruukin maisemat on komeat.

20 minuutin automatkan päässä Loviisasta sijaitseva rautaruukki on aikamatka 1700-luvulle. Strömforsissa on vuosisatojen varrella toiminut mm. vasarapajoja, panimo, saha sekä tiilitehdas. Kannattaakin poiketa museoiden puolella kurkistamassa kuinka entisaikaan hommia tehtiin.

Nykypäivänä Strömforsissa voi museoissa vierailun lisäksi puuhailla monipuolisesti kaikkea. Hyvällä ilmalla voi vuokrata vaikka suppilaudan tai vain nauttia hienoista maisemista. Ruukissa toimii myös ravintola sekä parikin eri kahvilaa ja jos haluaa kaiken irti vierailusta, niin Strömforsiin voi myös majoittua yöksi 1800-luvun lopussa rakennettuun kartanoon. Ruukista löytyy myös pieniä myymälöitä joista saa ostettua käsityötä, sisustustarvikkeita sekä herkkuja.

Loviisa1Loviisa2Loviisa20Loviisa19Loviisa27Loviisa31

Loviisa32

Loviisa33Loviisa34Loviisa29Loviisa30Loviisa28

Navettarakennuksesta löytyy myös taidenäyttely ja sen pihaympäristöstä kesäteatteri, leikkipaikka sekä pieni kahvila kirpputorineen. Ruukin yhteydessä on myös Ruotsinpyhtään kirkko, joten vierailun voi huipentaa vaikka menemällä naimisiin.

Loviisa26Loviisa22Loviisa23Loviisa24Loviisa25

Loviisa ja Strömforsin ruukki ovat molemmat mukavia vierailukohteita ja sopivat kaiken ikäisille matkailijoille. Loviisa ei todennäköisesti muuta elämääsi millään lailla, mutta ei myöskään voi sitä pilata.

Laamanaaman pisteet 8-/10.

Loviisa14

 

2 kommenttia artikkeliin ”Loviisa ja Strömforsin ruukki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s