Matti Nykäsen mäki – Jyväskylän sykähdyttävin nähtävyys

Kiipeän kapeita kierreportaita kohti Jyväskylän suurmäen huippua ja katselen, kun betoniseinään on sutattu kymmeniä tägejä ja graffiteja. Hiljalleen päivänvalo alkaa paistamaan ja saavun aulaan, johon normaalisti jotkut hullut tulevat mäkihyppysukset jalassa. Pari askelta ja koko Jyväskylä sekä sen lähiseudut avautuvat silmien edessä. Vaikuttavaa.

 

masa10
Kohti huippua.
masa17
Ei muuta kuin lankulle.

Neljä euron sisäänpääsymaksu Jyväskylän ehkä salaisimpaan ja samalla säväyttävimpään nähtävyyteen kuulostaa pieneltä, ja sen maksoi ilomielin etenkin kun pääsylippujen rahat menevät lyhentämättömänä jyväskyläläisen mäkiurheilun kehittämiseen. Lapset (6-16 v.), opiskelijat sekä eläkeläiset pääsevät torniin 3 eurolla. Mäkihyppytornista löytyy myös kahvio, ja veikkaisin, ettei edullisempaa kahvi+korvapuusti yhdistelmää Jyväskylästä löydä. Tosin mitään glamouria, uusimpia sisustusratkaisua tai kivaa trendimusaa taustalla sieltä on turha lähteä hakemaan. 

masa19
Kahvio on askeettinen…
masa21
…mutta maisemat hienot.

masa18masa7

Matti Nykäsen mäki sijaitsee Laajavuoren hiihtokeskuksen huipulla, muutaman kilsan päässä Jyväskylän keskustasta. Hyppyrimäen juurelle pääsee autolla jyrkkää hiekkatietä pitkin tai jos haluaa hien pintaan ja pyllyn minttiin, niin kiipeämällä laskettelurinnettä pitkin ylös. Laajavuori ja Laajis, kuten paikalliset kutsuvat, on monipuolinen urheilukeskus, sillä Laajiksen alueella on kesäisin myös seikkailupuisto ja maastopyörä- sekä frisbeegolfradat lenkkipolkujen lisäksi.

masa5
Laajiksen huipulle pääsee joko rinnettä pitkin.
masa6
Tai vaihtoehtoisesti hiekkatietä.

Matti Nykäsen mäki on auki kesän 2020 aikana heinäkuussa ja elokuun ensimmäisellä viikolla joka päivä kello 12-16. (Tsekkaa tulevat aukiolot Jyväskylän hiihtoseuran sivuilta.) Maisemat hyppyrimäen huipulta on kerta kaikkiaan upeat, vaikkei korkeapaikan kammoiset ehkä osaa niitä ihan niin paljon arvostaa. Ylös pääsee myös hissillä, joten kohde soveltuu myös liikuntaesteisille. Aivan huipulle tosin pääsee vain portaita pitkin.

masa16
Pikku panoraamat.

masa14

masa12
Näköalat Jyväskylän keskustan suuntaan.
masa11
Hyppäisitkö?
masa20
R I P

masa8

Itse Matti Nykänen tuskin esittelyjä kaipaa, mutta kerrotaan muutama fakta vielä hänen mukaansa nimetystä mäestä. Mäki, joka aiemmin tunnettiin nimellä Laajavuoren hyppyrimäki, on valmistunut 1965 ja siellä on kilpailtu lukuisia SM- ja kansainvälisen tason mäkihyppykilpailuja vuosien varrella. Suurmäen mäkiennätys on 110 metriä. Hyppyristä hypitään myös kesäisin, joten hyvällä tuurilla pääset siellä vieraillessa katsomaan, kun porukka liitelee sataa metriä sukset jalassa. Tällä kertaa omat sukset ei tullut mukaan, joten tyydyin vaan kuvien ottamiseen.

masa1
Eipä vähä hei.

masa3

Hyppyhaalarifiiliksellä,

Laamanaama

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s