Raumalla, kaunis on maailma?

Aina kun Apulanta vetää keikan Raumalla, on Reunalla-kappaleen sanat muutettu muotoon 'Raumalla, kaunis on maailma'. Itse olin aiemmin vieraillut Raumalla vain 1990-luvun lopulla lätkäpelissä ja 2000-luvun alussa muutamilla RMJ-festareilla, joten mitään kosketusta itse Rauman keskustaan, saati sen kauneuteen, en ollut saanut. Siitä syystä Rauma olikin kesäloman yksi pääkohteista yhden yön taktiikalla.

Onko Raumalla sitten kaunis maailma? Kyllä näin voi sanoa. Tykästyin etenkin vanhaankaupunkiin eli Vanha Raumaan isosti. En ollut syystä tai toisesta koskaan pitänyt Raumaa oikein minään, mutta nyt voin nostaa käden rehdisti ilmaan virheen merkiksi. Eihän vajaan 40 000 asukkaan Rauma toki mikään maailman monipuolisin metropoli ole, enkä tiedä muuttaisiko pidempi aika Raumalla mielipidettä negatiivisempaan suuntaan, mutta yhden, tai miksei useammankin yön kohteena se toimii oikein kivasti.

Majoituin avokin ja meidän kahden pienen lapsen kanssa budjettimeiningillä Place to Sleep Rauma -nimiseen hotelliin, joka on rakennettu vanhaan kenkätehtaaseen hieman kaupungin keskustan ulkopuolelle. Kun puhutaan Rauman keskustasta, niin kaikki on kuitenkin kävelymatkan etäisyydellä, joten missään periferialähiössä ei yötä tarvinnut sentään viettää. Hotellin konsepti oli omenahotellimaisen iisi; numerokoodilla sisään hotelliin ja huoneeseen eikä henkilökuntaa ollut paikalla laisinkaan. Huoneessa oli sänkyjen lisäksi jääkaappi, WC ja suihku eikä muulle ollut tarvistakaan.

rauma_38_rauma_39_

Meidän poppoon intresseissä oli tutustua kaupunkiin, etenkin Vanha Raumaan, käydä syömässä ja kahvilla joissain hehkutetuimmista paikoista sekä tehdä vierailu merimuseoon. Lapsille tärkeintä oli leikkipaikat ja lelukaupan löytäminen ja nämä hoidettiin näppärästi alta pois miltei heti kärkeen.

Ensimmäinen positiivinen yllätys Raumalla oli vanhankaupungin laajuus. Olin jotenkin ajatellut että Vanha Rauma on muutama hassu ristiin rastiin menevä katu, jossa on jokunen puutalo, mutta vielä mitä. Alueen pääkadut Kuninkaankatu ja Kauppakatu ovat useita satoja metriä pitkiä. Nämä kaksi katua kannattaa toki kahlata läpi, sillä suosituimmat kahvilat, ravintolat ja pikkuputiikit löytyvät pitkälti näiden varsilta, mutta poikkikadut tarjoavat jopa pääkatuja enemmän nähtävää ja kurkistuksia alueella elävien ihmisten elämään.

rauma_28_

rauma_27_
Vanha Rauma. Tykkäsin.

rauma_1rauma_26_

Kahvilat ja ravintolat.

Koska Rauma ei ollut ennestään tuttu, niin kyselin Twitterin puolelta paikallisten asiantuntijoiden vinkkejä kahvila- ja ravintolaskeneen. Kahviloista asiantuntijapiirit kuiskuttelivat nimet Kontio ja Kaffebar, ja ravintoloista Sydvest, Wanhan Rauman Kellari sekä Filippo. Päädyimme jo Filippon pöytään, mutta koska toinen lapsista on pähkinäallergikko niin emme tarjoilijan suosituksesta jääneet sinne syömään. Ikävä kyllä tällä kertaa jäi kaupungin parhaat pizzat maistamatta, kun emme viitsineet yhtä suuta pelkällä purkkiruoalla ruokkia.

Aamupalat ja -kahvit juotiin Kontion Leipomossa eikä mestan suhteen valittamista ollut. Etenkin mukavalle sisäpihan terassille voi antaa isoa peukkua. Aamukahveista puheen ollen, mikäli haluat heittäytyä paikallisten sielunmaisemaan, niin mene kaupungin kauppatorille pystökaffelle kylänmiesten sekaan spekuloimaan vaikka paikallisten urheilujoukkueiden, Lukon, Pallo-Iirojen tai vaikka naisten superpesisjoukkue Feran edesottamuksia.

rauma_40_rauma_41_

rauma_32_
KaffeBar vaikutti myös mukavan oloiselta paikalta.
rauma_20_
Pystökaffelle ei oma elämänkokemus vielä riittänyt.
rauma_33_
Rauman Kauppatori.

rauma_24_

rauma_29_
Kitukränn. Että mitä että?

Merimuseo

Jottei Rauman reissu olisi pelkäksi kahvin litkimiseksi ja puutalojen ihmettelyksi mennyt, niin päätimme myös harrastaa museokulttuuria Merimuseon muodossa. Kaksikerroksisessa museossa käyminen oli ”ihan jees” ajanvietettä, mutta mikäli merenkulku ja sen historia raumalaissilmin ei kiinnosta edes vähää alusta, niin voit skipata sen hyvällä omallatunnolla, mutta nähtävää kyllä riittää sopivasti pienoismalleista, valokuviin ja merimiesten tuomista matkamuistoista laivasimulaattoriin. Lapsiperheille tiedoksi, että museon vieressä on iso leikki- ja liikennepuisto, jossa kannattaa vierailla niin lapset pysyvät tyytyväisenä.

rauma_16_
Merimuseohommia.
rauma_15_
Tauluja ja pienoismalleja riitti.

rauma_7

rauma_6
Kuten myös lapsille kiinnostavia juttuja.
rauma_5
Laivasimulaattori Jenny II on etenkin lapsien mieleen.

rauma_4

rauma_3
Mnu Raum.

Murre ja muuta hauskaa

Rauman murre on näin pääkaupunkiseutulaiselle aika hepreaa. Suomi-Rauma-Suomi sanakirja olisi ollut hyödyllinen kun luki puistonpenkkeihin kirjoitettuja lauseita, mutta kyllä siellä pärjää kun muistaa lisätä g-, b-, d-kirjaimia ja mn-kirjainyhdistelmiä tarpeeksi usein mahdollisimman moneen väliin.

rauma_22_
Sanoppa mnuuta.

rauma_21_

rauma_43_

Vanhan Rauman lisäksi kaupungissa kannattaa katsastaa kulttuuritarjontaa jo mainitun merimuseon tai vaikka pitsinnypläyksen muodossa. Yksi vaikuttava vierailukohde on Rauman Pyhän Ristin kirkko. Yllätin itsenikin marssimalla sisälle kirkkoon, joka sijaitsee aivan vanhankaupungin laidalla kanaalin varressa. Ja olihan se komea!

rauma_19_rauma_17_

Rauma on myös erittäin perinteinen urheilukaupunki. Mikäli lätkä, futis tai pesäpallo kiinnostaa, niin paikallisten sitoutuneisuuden, rakkauden ja yhteisöllisyyden omaan joukkueensa tuntee parhaiten urheilutapahtumissa. Älä ainakaan missaa jos Lukko-Ässät ottelu osuu kohdalle kaupungissa vieraillessasi, sillä tuosta kohtaamisesta syttyy neutraalikin katsoja.

rauma_37_
Paikalliset rouvat uimassa.

rauma_42_rauma_18_

Vanha Rauman tunnelmia.

rauma_25_
”Kat ko kat kara rapui” eli katso kun kissa juoksee portaita.

rauma_36_rauma_35_rauma_34_rauma_27_

Rauman jälkeen jatkoimme matkaa Poriin. Koska Yyterin reissu oli edessä, niin jätimme väliin yhden Rauman kehutuimmista kohteista, Poroholman lomakeskuksen. Jos siis ilmat ovat suotuisat ja ranta- ym. aktiviteetit kiinnostavat, niin ol niingon gotonas ja käy katsomassa onko Poroholman kehujen arvoinen.

Ps. Jos haluat pintaa syvemmälle niin ota paikallisen matkabloggaajan Saanan Rauma-tärpit haltuun Live now – dream later -blogissa.

P. P. S.  Blogin lukija Tanja kertoi vinkin, että Poroholmasta lähtee vesibussi, jolla pääsee Kuuskajaskarin saarelle. Siellä on mm. entinen rannikkotykistön linnake, luontopolku, kahvila ja muuta kivaa. 

– Laamanaama

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s