Montenegron helmiä osa 2 – Tivat

Miltei 100-metriset jahdit ovat kiinnittyneet laituriin. Yhden jahdin kannelta lähtee pariskunta henkivartijan saattelemana kävelemään kohti rantakadun luksusravintolaa ohi merkkiliikkeiden. Kontrasti äsken näkemäämme purkukuntoiseen taloon on valtava, vaikka etäisyyttä ei ole linnuntietä kun muutama sata metriä. Tämä on Tivat, kontrastien kaupunki.

Tivat on yksi Montenegron hämmentävimmistä paikoista. Muutaman sadan metrin sisällä sitä luulee ensin olevansa Dubaissa tai Monacossa ja hetken päästä hengailee leikkipuistossa, joka näyttää siltä, että se on nähnyt Tšernobylin tai Ilveksen viimeisen lätkämestaruuden. 15 000 asukkaan pikkukaupungilla onkin kaksi puolta ja kahdet kasvot.

img_4797_
Luksusjahteja ja palmuja.
img_4853_
Vuonna 85 tai jotain.

Porto Montenegron alue on täynnä luksusta. Sataman rannassa miljardöörien jahdit ovat maailman eliittiä eikä esimerkiksi Suomessa pään kääntäviin isompiin veneisiin kiinnitä niiden vieressä edes huomiota. Porto Montenegro on paikkana tämän blogin pitäjän vastakohta eli hieno, tyylikäs, vauras ja ylellinen. Ne hienoimmat hotellit ja parhaat ravintolat sijaitsevat Porto Montenegron puolella sekä tietysti merkkituotteiden liikkeet, joihin jahdeilta liikutaan usein henkivartijoiden saattelemana.

img_4789_
Porto Montenegro.

img_4791_img_4793_img_4805_img_4816_img_4817_

Toisin kuin Kotorin kaupungissa (lue Kotor-juttu täältä), Tivatin Porto Montenegron holleilla on myös pari uimarantaa. Ne eivät ole pitkiä eikä mitenkään paratiisimaisia, mutta ajaa asiansa. Yksi rannoista on hotellien omistama ja ulkopuoliset joutuvat maksamaan aurinkotuoleista ja -varjoista.

img_4835_

img_4841_
Jänniä juttuja.

img_4909_

Vaikka kontrasti luksusmaisen Porto Montenegron ja Tivatin ydinkeskustan välillä on iso, ei Tivat mikään slummi ole, vaan oikeinkin viihtyisä pikkukaupunki. Aivan Kotorin veroisia maisemia ei ole tarjolla, mutta rauhallista elämää lähellä merta sitäkin enemmän – ilman jättimäisten risteilyalusten tuomaa ihmismassaa. Hintataso kaupungissa on edullinen. Meille esimerkiksi ruoka kolmelle juomineen maksoi 12,60 €. Siis yhteensä. Noin Forssan kokoinen jäätelötötterö irtosi (ei onneksi kirjaimellisesti) kahvilasta puolestaan eurolla. Tosin tuo bongaamamme ravintola oli varmasti edullisimmasta päästä, mutta antaa hyvin osviittaa hinnoista.

img_4857_
Kasvissyöjillekin löytyy euron leipä salaatilla.
img_4859_
Ei mikään gourmet-annos, mutta maassa maan tavalla.
img_4862_
Pienen henkilöauton kokoinen sandwich.

img_4822_img_4831_

img_4904_
Tivatin rantabulevardi on viihtyisä.

img_4891_img_4881_

Tivatia hehkutetaan Montenegron aurinkoisimpana paikkana, joten tuolla todennäköisyys hyville keleille on kohdillaan. En ehkä itse majoittuisi Tivatin alueelle jos vaihtoehtona on Kotor, mutta päiväreissu sinne kannattaa joka tapauksessa tehdä. Mikäli kuitenkin päättää majoittua Tivatissa, niin on hyvä huomioida lentokentän läheisyys, josta on varmasti ainakin melun puolesta häiriötä, sillä koneet nousevat ja laskeutuvat aivan vierestä maan toiselle kansainväliselle lentoasemalle, joka ankeudessaan voittaa jopa Berlinin Tegelin.

Taksilla matka reilun 10 kilometrin päästä Kotorista kestää 20-25 minuuttia ja kustantaa noin 20 euroa. Itse päädyimme kaupunkiin  jollain kadulta lennosta nappaamallamme 90-luvun Skodan paskalla, jossa ei edes kaikilla turvavyöt toimineet, mutta on niitä parempiakin takseja liikenteessä. Laamanaaman Tivat-pisteet: 8.

img_4852_
Lentokoneet nousevat ja laskevat matalalta kaupungin yltä.

img_4811_img_4907_img_4909_img_4912_

img_4920_
On auringonlaskuja ja sitten on Montenegron auringonlaskuja.

img_4926_

3 kommenttia artikkeliin ”Montenegron helmiä osa 2 – Tivat

 1. Hyvin kuvattu Tivatin vastakohdat. Oli jännä ajatus kohdata siellä samanlainen luksusveneiden rivistö kuin olimme aiemmin nähneet juuri Monacossa tai Marbellan Puerto Banuksessa. Täällä se tuntui olevan jotenkin väärässä paikassa. Me vain poikkesimme vähäksi aikaa kävelemään rantakatua ajaessamme Kotorin lahtea ympäri pari päivää. Eli hintatasoa ei tullut tsekattua. Mutta pysähtymisen arvoinen paikka totta kai. Majapaikat minäkin etsisin vähän muualta. Sekä luksushintataso että edullisempien paikkojen läheisyys lentokoneisiin eivät oikein osu.

  Liked by 1 henkilö

 2. Tuula Jokinen

  Hyvä kirjoitus. Me oltiin reilu vuosi sitten viikko nimenomaan Tivatissa, ja hyvin viihdyttiin. Lentokoneet eivät nouse/laske pimeällä, joten sen suhteen sai olla rauhassa. Kaupungissa pärjää kävellen, ja löydettiin kiva rantakin. Hinnat tosiaan halvat. Tehtiin reissu Kotoriin ja halusin sieltä heti pois, koska satamassa oli 2 isoa risteilyalusta ja meno sen mukainen.
  Aiomme joskus palata sinne takaisin. Tykättiin kovasti.
  Se ero sataman ja kaupungin välillä oli kyllä huima. Kaupungilla ei edes puhuttu englantia jokapaikassa.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s