Apulandia – kAhvia ja pala suomalaisen rockin historiaa

Lahti, tuo Päijät-Hämeen Chicago, pitää sisällään mm. kuuluisat hyppyrimäet sekä hieman pelottavan ja hämärän maineen. Ainakin osittain tuo maine johtuu kaupungin urheilu- ja musiikkielämän värikkäistä hahmoistaan. Hennalassa, muutaman kilometrin päässä Lahen keskustasta, sijaitsee entinen varuskunta-alue, joka pitää nykyään sisällään Apulandian, legendaarisen Apulanta-orkesterin treenikämpän, museon sekä kAhvilan.

Elämään ei saa varoitustarraa ja vaikka saisikin kuka niitä noudattaa?

Apis25

Apis24
kAhvila on auki pe-su. Muina aikoina talo toimii Apulannan toimistona ja treenikämppänä.
Apis2
Sotilasmusiikkimuseo on vaihtunut Apiksen museoksi.

Bändi lienee kaikille tuttu ainakin nimensä ja suurimpien hittiensä puolesta, mutta tässä kohtaa lienee paikallaan tehdä pikainen läpileikkaus bändin historiaan. Apulanta on perustettu Heinolassa vuonna 1991 ja läpimurtonsa Toni Wirtasen johtama bändi teki 90-luvun puolivälissä, kun Mitä Kuuluu? -hitti kajahti radioaalloille. Itselläni ensimmäinen livekokemus bändistä osui kesälle 1996, kun teininä matkustin serkkuni kanssa Joensuun Ilosaarirockiin ihmettelemään Dog Eat Dogia, joka oli silloin kovinta koskaan. Päähuomion vei kuitenkin teltassa meuhkannut punkrock-orkesteri Heinolasta. Keikan jo alettua ei täpötäyteen telttaan ollut mitään asiaa sisälle, mutta meininki oli ulkopuoleltakin katsoen sen verran kovaa, että ikuiset muistijäljet jäi ja bändin sekä mun yhteinen taival alkoi.

Tarkemmin bändin historiaan kannattaa tutustua Apulandiassa, sillä 20. vuoden, yli 10 studioalbumin ja reilun 20. sinkkuykkösen jälkeen syksyllä 2016 Hennalaan avautunut kompleksi pitää sisällään museon, treenikämpän, bändin toimistotilat sekä kahvilan. Itsekin sain hyvän syyn A-landia vierailulle maaliskuun lopussa, kun kävin samalla reissulla vilkuilemassa Lahdessa Älä usko lauluihin-kiertueen päätöskonsertin. Ennen keikkaa oli kivasti aikaa käydä fiilistelemässä museon meininkiä ja muistelemassa bändin historiaa.

Älä usko mitään älä puoliakaan / kun aamun tunteina on paljon sanottavaa.
Apis15
Museon sisäänpääsymaksu on viisi euroa, mutta sen pystyy kuittaamaan myös kahviostolla. Muista ettet juntti vie ruokaa ja juomaa museon puolelle.
Apis4
Apiksen keikkakostyymia ysäriltä.
Apis5
Settilistoja vuosien varrelta. Todella monella tutulla biisillä on omat lempinimet. Esim. Koka on Koneeseen kadonnut, Pahemb Pahempi toistaan ja Darra Silti onnellinen.

Apis3Apis9

Apis17
Sinkkujen kannet ja backstagepassit.

Museo pitää sisällään bändin värikkään historian eri vaiheet monipuolisesti ja pikkutarkasti. Vaikka et jokaista insidejuttua bändiin liittyen tietäisikään, on vuosien aikana tapahtuneita kuvia, videoita, sanoituksia, esiintymisvaatteita sekä lavakoristeita mielenkiintoista katsella ja lukea niihin liittyviä tapahtumia. Itse asiassa museo tarjoaakin enemmän nähtävää niille, jotka ovat löytäneet bändin vasta myöhemmin, sillä tällöin 90-luvun lopun tai 2000-luvun alun jutut sekä mediatempaukset eivät välttämättä ole niin tuttuja.

Sanat tippuu niin kuin naulat mun vuoteeseen /
huuhdot kätes tahraiset mun kyynelillä
Apis8
Lyriikkaseinä.

Apis6Apis10Apis11Apis12Apis20

Apis13
Treenikämppä on Apulandian sydän.

Apis18Apis19

Apulandian sydän on treenikämppä, joka on tuotu lähes sellaisenaan puretulta Sahan kämpältä Heinolasta. Apulanta tosiaan treenailee ja hioo materiaaliaan tuolla silloin kun kahvia on kiinni. Seinäkirjoituksia tai 90-luvun alun Suosikin julisteita ei ole poistettu, vaan Teri Ann Linn hymyilee seinältä kuten joskus vuonna 1992.

Pahat enteet hiljaisuuden kaiken täyttää / niin tuskaisen läsnä joka hetki 
vaikka pään pois kääntää / vaikka sulkisi silmät kuva säilyy eikä mee 
minnekään / muttei silti tule luo vaan tuijottaa tuijottamistaan.

Apis14

Museon lisäksi kannattaa nauttia erinomaista kAhvia Apulandian kAhviossa ja ottaa huikopalaksi vaihtuvia leivonnaisia tai pikkusuolaista Apiksen musiikin soidessa tauskalla. Eikä ole mitenkään harvinaista jos myös bändin tyypit heilahtavat välillä paikalle. Kahvila on auki pe-su, mutta kannattaa tarkistaa poikkeukset Apulandian Facebook-sivuilta.

Mä huomaan kuinka sä pelkäät jonkun taas löytävän kilpesi ainoon halkeeman.

Apis22Apis26

Mä en koskaan pelännyt seuraavaa aamua vaan viimeistä iltaa / 
helpompaa on pölynä lattialla kuin patsaana vasaran alla.

Jos Apulanta ei lähde yhtään, niin Apulandia ei varmastikaan tarjoa syytä vierailuun, mutta jos bändi on tuttu ja musa tai orkesterin tyypit kolahtavat, niin paikka on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Mikäli Lahti on lähellä tai muuten vaan suhailet kaupungin ohi, niin Apulandia voittaa kyllä taukopaikkana perus ABC:t mennen tullen. Apulandian löydät osoitteesta Helsingintie 199, 15700 Lahti.

Siteeratut kohdat ovat Apulannan lyriikoita ja kuvat meitsin ottamia.

-lAAmAnAAmA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s