Kaunis kuin sateinen Bukarest

Romanian pääkaupunki Bukarest ei ole varsinaisesti mikään arkkitehtuurin valloittava ilotulitus. Vanhankaupungin alue on kaunis ja tunnelmallinen, mutta Bukarestin yleisilme on melkoisen harmaa, niinkuin itäblokin maat ja kaupungit yleensäkin on. Harmautta ei parantanut se, että Bukarestissa viettämästäni 51 tunnista satoi 44 tuntia putkeen. Lokakuun ainoat sateet sattuivat mukavasti juuri kyseiselle viikonlopulle, kun edeltävänä viikolla oli vielä mukavat 24 astetta lämmintä.

Syksyisestä sadekelistä huolimatta Bukarestissa pystyi viihtymään. Kaupunki on pinta-alaltaan todella iso ja kun asukasmääräkin on 1,6 miljoonaa, niin voidaan puhua todellisesta suurkaupungista. Mulla ja frendillä oli tarkoitus kierrellä myös turistialueiden ulkopuolella, mutta harmi kyllä ilmojen takia suunnitelmia piti hieman muuttaa ja paljon jäi näkemättä. Tässä kuitenkin mun matkavinkit Bukarestiin!

IMG_20171006_172921

Lentokentältä keskustaan

Bukarestin lentokenttä sijaitsee reilun 15 kilometrin päässä keskustasta. Kentältä keskustaan pääsee taxin lisäksi sekä bussilla että junalla. Junalla pääsee ainoastaan Gara de Nordin juna-asemalle saakka, joten jos hotellisi sijaitsee lähempänä vanhaakaupunkia, niin bussi tai taksi on parempi vaihtoehto. Taksi keskustaan maksaa noin 15-25 euroa/suunta ja bussi kaksi euroa, joten päätä oman budjettisi mukaan kumpi niistä on järkevämpi. Matka-aikaa kannattaa varata noin 30-45 minuuttia.

Matkusta julkisilla niin näet enemmän

Bukarestin julkinen liikenne on erittäin hyvä ja kattava. Metrolinjoja on neljä ja ne on merkitty väreillä punainen, sininen, keltainen ja vihreä. Päivälippu maksaa 8 leuta eli noin 2 euroa ja sillä saa liikkua metrolla mielensä mukaan koko Bukarestin alueella.

Jos taas haluaa liikkua busseilla, joutuu niihin ostamaan oman lipun ellei käytä paikallisten tapaan matkakorttia. Lippuja myydään bussipysäkkien yhteydessä olevissa pienissä kojuissa ja lippu ”piipataan” bussin lippukoneeseen sisäänmentäessä. Google Mapsin kautta pystyy hyvin katsomaan milloin ja mistä mikäkin bussi lähtee, kunhan vain on päämäärä selvillä.

IMG_7471
Gara de Nordin juna-asemalla pääsee näkemään vanhan ajan matkatunnelmaa.

Julkisilla näet enemmän ja tulet todennäköisesti käymään sellaisissa paikoissa, jotka muuten saattavat jäädä näkemättä. Bukarestissakin näet sitä aidompaa Romaniaa sitä paremmin mitä kauemmaksi matkustat.

Parlamenttitalo eli Kansan palatsi

Romanian entisen päämiehen, diktaattori Nicolae Ceausescun, rakennuttama Kansan palatsi on jokaisen Bukarestin kävijän must-see nähtävyys. Aivan jäätävän kokoisen palatsin rakentaminen alkoi 1984 eikä ehtinyt valmiiksi ennen Ceasescun kuolemaa vuonna 1989. 270*240 metrien rakennus on maailman toiseksi suurin heti Pentagonin jälkeen. Yli 1000 huonetta sisältävän kompleksin sisällekin pääsee vierailulle, mutta harmittavasti se oli kiinni meidän vierailuaikana. Palatsin alue on muurien takana ja koko alueen kiertämiseen jalkaisin menee yli 30 minuuttia.

IMG_20171006_173826
Bukarestin Parlamenttitalo on Nicolae Ceausescun suuruudenhulluutta.

IMG_20171006_174414

IMG_20171006_180013
Only in Romania.

Tarinan mukaan palatsin alueen asukkailla oli 24 tuntia aikaa lähteä asunnoistaan ja heti perään 30 000 ihmisen kodit oli pistetty matalaksi. Homma toimii, kun diktaattori käskee. Suuruudenhulluus on hieno tauti.

IMG_20171006_175004

Vanhakaupunki

Bukarestin vanhakaupunki sijaitsee kävelymatkan päässä Kansan palatsista ja on paikka, jonne etenkin turistit suuntaavat edullisen oluen ja ruoan perässä. Oluet ja ruoat on Suomeen verrattuna vähintään puolet edullisempaa, mutta silti vanhakaupunki on kallis suhteessa muihin kaupungin osiin. Etenkin britti- ja irlantilaispubit ovat hinta-laatusuhteeltaan yllättävänkin kalliita ellei mene happy hour-aikaan.

IMG_7409
Parhaat kuvat vanhastakaupungista sai juuri ennen kaatosateiden alkua.

IMG_7440

IMG_7444
Vekkuli rokkibaari vanhassakaupungissa.
IMG_7446
Bukarestissa jatkuu biitsikelit myöhäiseen syksyyn.

IMG_20171007_012548IMG_20171007_205719

Arcul de Triumf-riemukaari – Pala Pariisia Bukarestissa

IMG_7507

IMG_7512
Sateisena aamupäivänä riemukaarella oli hiljaista.

Arcul de Triumfin riemukaari sijaitsee vanhastakaupungista pohjoiseen ja on hyötykäytössä etenkin Romanian itsenäisyyspäivänä 1.12, jolloin sotilasparaatit järjestetään alueella. Riemukaarelta lähtee leveät väylät kolmeen suuntaan ja suosittelenkin tallustamaan sieltä kohti Piata Victoriein aukiota, joka edustaa Bukarestin arkkitehtuuria parhaimmillaan. Aukion vieressä on myös luonnontieteellinen museo.

IMG_7516
Bukarestin kaunista arkkitehtuuria.

Hintataso

Romania on halpa maa. Pääruoat irtoavat 5-10 eurolla ja ruokajuomat sekä kahvit 1-3 eurolla. Rahayksikkönä Romaniassa on Leu ja jakamalla leut neljällä saat suurinpiirtein oikean summan euroissa. Turistialueet ovat luonnollisesti lokaaliväestön kantapaikkoja kalliimpia, mutta pahasti et köyhtymään pääse missään. Taksikuskit toki saattavat kusettaa, joten jos cabilla matkustaa, niin hinta on hyvä sopia etukäteen ja käyttää vaan keltaista taksia, jossa on punainen kyltti takaovessa.

IMG_20171008_141134
700 grammaa puhdasta hampurilaisrakkautta.

IMG_7458

Kontrastit

Kontrastit ovat hämmentäviä. Siinä missä arkkitehtuuri on hyvinkin itäblokkia monin paikoin, on autokanta esimerkiksi viimeisen päälle kuosissa. BMW:t ja Range Rowerit ovat yleinen näky katukuvassa. Myös uudet kauppakeskukset osasivat yllättää. Esimerkiksi AFI Palace Cotrocenin ostoskeskuksesta löytyi kauppojen ja ravintoloiden lisäksi mm. seinäkiipeilyseinä, täysimittainen jääkiekkokaukalo sekä tietysti vuoristorata. Kauppakeskuksen kulmalla mies imppasi pussista liimaa.

Ennakkoluulot

Monilla on ennakkoluuloja Romaniaa kohtaan ja varmasti osittain syystäkin. Mun kokemuksen mukaan Bukarestin kohdalla siihen ei ole mitään syytä ja kaupunki on suorastaan erinomainen viikonloppukohde edullisten hintojen ja Itä-Eurooppalaisen ”glamourin” vuoksi.

Itse bongasin keväällä suorat 60 euron edestakaiset lennot romanialaisella halpalentoyhtiö (kuulostaako houkuttelevalta?) Blue Airilla. Lennotkin menivät oikein mukavasti, vaikka mennessä kone osoittautui 26 vuotta ja paluumatkalla 28 vuotta vanhaksi. Hyvin silti pysyi ilmassa vaikka vuodet näkyivätkin. Lentokenttien myymälöissä maksuvälineenä käy ainoastaan kortit, dollarit ja eurot, joten leut kannattaa tuhlata jo kaupungissa. Kahvilassa voit maksaa paikallisrahoillakin ja ostaa vaikka juomista koneeseen.

IMG_20171006_114449 (2)Laamanaaman Bukarest-pisteet:

8 / 10.

Ennakkoluulot Bukarestin suhteen olivat turhia. Vesikauhuisia kulkukoiria ja piripäisiä katulapsia ei tullut vastaan. Tai no, yksi liimaa imppaava mies nähtiin, mutta se on pientä se. Yhdeksän pistettä olisi ollut lähellä, jos ilmat olisivat suosineet. Ehdottomasti voisin mennä Bukarestiin toistekin!

Haluatko seuraavasta hotellistasi 15 euroa alennusta? Jos sanoit joo, niin homma onnistuu seuraavan linkin takaa Booking.comin alennuslinkki

-Laamis

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s