Matkalaukkujen ihmeellinen maailma

Matkalle pitäisi lähteä, mutta laukku puuttuu tai on vääränkokoinen. Tuttu ongelma? Pikavilkaisu matkalaukkujen ihmeelliseen maailmaan paljastaa, että laukkuja on joka lähtöön ja hintaluokkaan. Ostaisiko muutaman kympin markettilaukun vai panostaisiko usean sadan euron merkki- ja laatulaukkuun? Entä onko sillä mitään merkitystä onko laukku kovaa vai pehmeää materiaalia?

Koska olen työskennellyt aika monta vuotta matkalaukkujen parissa tavalla tai toisella, niin tässä mun vinkit ja omat kokemukset matkalaukun ostoon!

DSC_4104

1. Paljonko matkustat?

Jos matkustat aktiivisesti niin suosittelen panostamaan merkkilaukkuun muutamastakin eri syystä. Ensinnäkin merkkilaukku kestää yleensä paremmin kulutusta, sen materiaalit ovat vahvempia ja yksityiskohtia on enemmän. Jos laukusta hajoaa vaikka pyörä, niin niihin löytyy yleensä aina varaosat. Ja onhan merkkilaukut usein myös tyylikkäämpiä.

Jos taas matkustat harvoin, niin monen sadan euron laukku saattaa olla turha panostus, kun samalla rahalla pääset viikonlopuksi Eurooppaan. Laukku tosin todennäköisesti tulee olemaan käytössäsi seuraavat 15 vuotta, joten kerran se vain kirpaisee.

2. Minkä kokoista laukkua tarvitset ja mitä siltä vaadit?

Teetkö enemmäkseen lyhyitä viikonlopun reissuja kaupunkikohteisiin vai onko kahden viikon Thaimaan reissut enemmän sun juttu? Viikonloppureissuilla saatat pärjätä 55 cm kokoisella lentolaukulla, mutta pidemmille matkoille parempi vaihtoehto on varmasti keskikokoinen (65-70 cm) tai iso (yli 75 cm) matkalaukku. Matkan luonteeseen liittyen kannattaa myös miettiä mitä muuta kuin oikean koon laukulta haluat. Jos olet businessmatkustaja, osaat ehkä arvostaa laukun sisältä löytyvää pukupussia, läppärilokeroa tai tilaa tärkeille papereille, kun taas kahden viikon rantalomalle sinulle riittänee tilavat sisätilat.  Mieti siis tarkasti minkä kokoiselle laukulle sinulla eniten olisi käyttöä ja vertaile laukun sisätiloja ennen ostopäätöksen tekemistä.

Nykyään suurin osa laukuista on nelipyöräisiä, jolloin laukkujen liikuttaminen paikasta toiseen on helppoa. Nelipyöräiset maksavat usein hieman enemmän kuin perinteiset kaksipyöräiset, mutta maksaa varmasti vaivan.

3. Materiaalit

Laukut voi karkeasti jakaa koviin ja pehmeisiin laukkuihin. Monet ajattelevat, että kovat laukut kestävät paremmin matkustamisen aiheuttamaa kohtelua, mutta näin ei aina välttämättä ole. Sellaista laukkua ei ole tehtykään, joka kestäisi kaikkea sitä heittelyä, jota esimerkiksi lentokoneiden lastausvaiheessa tapahtuu.

Pehmeän, esimerkiksi nylon-polyesteri sekoituksesta valmistetun matkalaukun etu on siinä, että usein laukussa on yksi isompi osio, jolloin kaikki tavarat mahtuu yhteen tilaan. Lisäksi kangaslaukuissa on ulkotaskuja, jonne voit tarvittaessa pakata esim. likavaatteet. Kangaslaukussa herkästi särkyvät tuotteet, kuten vaikka öljyt tai viinipullot, on syytä pakata erityisen hyvin, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä laukkua avatessa. Ihan järkevää on myös ostaa laukun ympärille hihna, joka paitsi auttaa tunnistamisessa, pitää se myös laukun kiinni, jos esimerkiksi vetoketju aukeaa.

DSC_4100
Kangaslaukuissa on usein tilaa isoillekin tavaroille.

Kovapintaisia materiaaleja löytyy vaikka kuinka monta, mutta yleisempiä ovat edulliset ABS-muovista valmistetut laukut, kevyestä materiaalista tehdyt polycarbonaattilaukut sekä myös kevyestä ja hieman kestävämmästä polypropeenistä valmistetut matkalaukut. Tämä pintamateriaali onkin yksi suurimmista tekijöistä, jotka vaikuttavat laukun hintaan, kestävyyteen sekä etenkin keveyteen.

Yleisesti ottaen on järkevää ostaa mahdollisimman kevyt laukku, jotta painorajat eivät pauku vastaan chekkaustiskillä. Nykyään isotkin merkkilaukut painavat tyhjänä jopa alle kolme kiloa, joten laukkua saa aika huoletta pakkailla.

4. Takuut ja varaosat

Merkkilaukkujen suurena etuna on myös monivuotiset materiaali- ja valmistusvirhetakuut sekä se, että laukkuihin saa tarvittaessa varaosia. Jos esimerkiksi marketista ostetusta nevöhöörd laukusta jumittaa lukko tai vetokahva, niin edessä on uuden laukun osto, kun taas merkkilaukuissa ne pystyy vaihtamaan uuteen. Monelle saattaa tulla yllätyksenä, ettei laukkujen takuut kuitenkaan kata lennoilla tapahtuneita vaurioitumisia, joita kuitenkin tapahtuu yllättävän usein. Lentoyhtiöt ovat aina vastuussa lennoilla rikkoutuneista laukuista, joten muista tarkistaa laukkusi kunto heti kun saat sen hihnalta käteen. Ja sitähän varten on myös matkavakuutukset, jos noin huono tuuri pääsee käymään.

Mitä opimme tästä?

Ainakin sen, että itse suosittelen aktiivimatkailijalle hyvän laukun ostoa. Merkkilaukunkin saa reilulla sadalla eurolla, joten aivan itseensä kipeäksi ei hyvästä laukusta tarvitse maksaa, vaikka kalleimpien huippulaukkujen hinnat pyörivätkin jopa 1000 euron kieppeillä. Loppujen lopuksi yhden hyvän laukun hinnalla saat monivuotisen matkakumppanin, jota ei jokaisen reissun jälkeen tarvitse parsia jeesusteipillä kokoon.

Laukkufiilistelyllä,

Laamanaama

7 kommenttia artikkeliin ”Matkalaukkujen ihmeellinen maailma

 1. Tässä ei ollenkaan mainittu laukkutyyppiä, mitä olen ajautunut käyttämään laadukkaan Samsoniten seistessä varastossa: duffeli- eli basecamp-kassi. 😀 100-litrainen, vedenkestävästä ja muovitetusta materiaalista valmistettu lötkö kassi kestää vaikka mitä riepottelua, sen voi köyttää pienemmäksi jos ei tule täyteen ja se kulkee kantajan otsapannassa tai hevosen selässä Himalaja-reissuilla. Potentiaalisesti terävät retkeily- tai kiipeilyvälineetkään ei saa sitä hajoamaan. Ainoa miinus lienee pyörättömyys: jos reissu sisältää pidempiä kävelymatkoja ilman kantoapua, kärryä tai autoa, niin silloin varmaan perinteinen matkalaukku toimii paremmin. 🙂 Olen tosin luopunut perinteisestä matkalaukusta myös vähemmän seikkailupitoisilla matkoilla, koska duffeli vaan on niin kätevä ja kevyt.

  Liked by 1 henkilö

 2. Samsoniten vakioasiakkaina menossa heidän laukkusarjastaan kolmas setti. Ensimmäiset kaksi settiä (55 ja 65, joista valitaan yksi tai molemmat, pariskunnalle, matkasta riippuen ovat kuluneet loppuun. Nykyinen on kevyttä mallia, olisiko ollut nimeltään Cosmolite, ja näillä on menty jo useampi vuosi. Muuten ovat pärjänneet hyvin, mutta jos laukut ovat liian tyhjiä, niin saattavat ottaa lommon ennen hihnalle päätymistä. Lommot on kyllä sitten voinut vaan työntää takaisin, eli ovat kestäneet senkin.
  Automatkoille ja safareille meillä on myös Ospreyn kangasmalli, siinäkin kyllä pyörät alla ja Eastpackin putkikassi, sillä ainakaan useampaa kovaa laukkua ei helposti pakkaa ehkä pieneen vuokra-autoon tai safariautoon. Elektroniikka kuitenkin Samsoniten Cosmolite käsimatkatavarassa.

  Tykkää

 3. Monta vuotta reissasin Fjällravenin uskollinen duffeli olalla, kunnes sain vihdoin hankittua kauan haikailemani Tumin kässärikokoisen laukun. Perustelut laatulaukun ostoon tulivat siis juuri oikeaan saumaan, ja nyt kelpaa kevämmin mielin rullailla pitkin lentokenttien loputtomia käytäviä 🙂

  Liked by 1 henkilö

 4. Päivitysilmoitus: Ei miehille - kaksi viikkoa Mallorcalla käsimatkatavaroilla | TÄMÄ MATKA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s