Päijänteen risteily M/S Rhealla

Blogin kesäteemana on ollut kotimaan matkailu. Kesän avanneen Ahvenanmaan reissun jälkeen meidän tie vei Jyväskylään, joka on mun avokin kotipaikkakunta. Jyväskylä on varmasti monille tuttu kaupunki etenkin kesäisten tapahtumien, kuten Neste Rallin ja Suomipop -festivaalin johdosta. Kaupungin keskusta on kivan kompakti viihtyisä ja kahviloita sekä ravintoloita löytyy ydinkeskustan lisäksi kauniista satamasta. Vaikka Jyväskylä ei mun mielestä tarjoa turistin näkökulmasta mitään poikkeuksellisen ihmeellistä, niin silti se on nuorekas ja eloisa kaupunki, jossa viettää helposti yön tai pari.

Kun kaupungin keskusta on otettu haltuun, niin parhaan yleiskuvan Jyväskylästä saa Harjun tornista sekä Laajavuoren rinteistä, joista on hienot näköalat kaupunkiin sekä Päijänteelle. Tällä ihan sairaan kovalla aasinsillalla loikataankin suoraan m/s Rhean kannelle ja kolmen tunnin iltaristeilylle Päijänteelle. On aika nähdä Jyväskylä sekä lähiseutu myös veden päältä.

IMG_3760
Rhea odottelemassa risteilyvieraita.
IMG_3761
Jyväskylän satama aurinkoisena kesäiltana.

M/S Rhea aloitti liikennöinnin Jyväskylässä 2009 ja on suurin Päijänteellä seilaava alus. Laivalla on kolme kantta, kaksi sisällä ja yksi iso aurinkokansi yllätys, yllätys yläkannella. Alus tekee kolmen tunnin iltapäivä- sekä iltaristeilyjä ja Rhealle kannattaakin mennä myös syömään, sillä laivan ravintolan menusta löytyy varmasti jokaiselle jotakin ja muuten hieman pitkältä tuntuva risteily taittuu paljon mukavammin. Itse testasin kanasalaatin ja avokki kermaisen kylmäsavuporopastan eikä nälkä jäänyt kummallekkaan. Lämpimällä ilmalla voi syödä myös aurinkokannella ja nauttia viilentävää juomaa samalla, kun laiva sukkuloi pitkin Päijännettä.

IMG_3822
Laivalta saat kätevästi..
IMG_3802
..ruoat..
IMG_3764
..sekä juomat.

IMG_3849

IMG_3803
Ja samalla voit ihailla Päijännettä.

IMG_3806IMG_3832

Maisemaristeilyt ovat usein leppoisa ja rentouttava tapa nähdä kaupunki eri näkökulmasta, mutta samalla ne toistavat pitkälti samaa kaavaa. Metsää, ulappaa, kapeikkoja ja mökkejä kaupungista riippumatta. Maisemat ovat tottakai kauniit, niin mitään wow-fiilistä ei Jyväskylän puoleinen Päijänne tarjonnut, vaikka laivalla viihtyikin. Itse olen aikaisemmin risteillyt lähinnä Saimaalla ja etenkin Savonlinnan kaupunginympäriristeilyllä on huomattavasti enemmän nähtävää kuin saaristoristeilyssä. Toisaalta, jos itse tulee paikasta jossa ei järviä ja metsiä ole, niin maisemat tekevät varmasti suuren vaikuksen.

IMG_3792
Laivan menu.

IMG_3791

IMG_3789
Alakerrassa on lisää ruokailutilaa.

Ulkomaalaisille turisteille Suomen puhdas ja rauhallinen luonto metsineen ja järvineen on takuuvarmasti kova juttu. Laivalla olikin yllättävän paljon ulkomaalaisia, mutta jostain syystä kuulutukset tulivat ainoastaan Suomen kielellä ja nekin varsin harvoin. Esimerkiksi avokkini tiesi kertoa joitain mielenkiintoisia juttuja matkan varren paikoista ja ehdotinkin, että kävisi hakemassa mikin käteen komentosillalta, kun sieltä ei mitään kuulunut. Itselleni kapeasta Äijälänsalmesta lipuminen oli reitin kohokohta ja kaupungin silhuetti auringonlaskiessa näytti myös komealta vaikkei mistään New Yorkista puhutakaan.

IMG_3784
Kapea Äijälansalmi on jäänyt taakse ja Päijänne avautuu edessä.
IMG_3843
Jypinkylä auringonlaskun aikaan.

IMG_3841IMG_3834IMG_3832IMG_3818IMG_3825

Joka tapauksessa risteily on mun mielestä kiva lisä kesäiselle Jyväskylän visiitille ja samalla näkee etenkin Jyväsjärven ihan eri tavalla kuin jalkaisin tai pyörällä kiertämällä. Laivalla palvelu pelasi hyvin ja nopeasti eikä ruokaakaan tarvinnut odotella kauaa, vaikkakin ihmisiä oli iltaristeilylle saapunut kohtalaisen paljon. Laamanaaman pisteet 3,5/5 eli kouluarvosana 8-.

Jos haluaa mennä hieman spesiaalimmalle risteilylle, niin Rhealla järjestetään myös teemaristeilijä (mm. Tähtiristeilyt, joissa mukana artisteja). Lue lisää Matka Rhean kotisivuilta.

Lämmin kiitos risteilylipuista Matka RHEA!

IMG_3851
Aurinko laskee Jypinkylän taa.

IMG_3853IMG_3889IMG_3870

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s