Ahvenanmaa – elämyksiä omalla saarella

Miltäs kuulostaisi viettää pari päivää omalla saarella keskellä Ahvenanmaan saaristoa ja ihailla merimaisemaa? No hyvältähän se! Pääsin avokkini sekä puolitoistavuotiaan tyttöni kanssa testaamaan pariksi yöksi Sandösunds campingin omistuksessa olevaa erakkomökkiä Gyllenklobbin pienelle saarelle heinäkuun puolivälin Ahvenanmaan reissulla. Automatka Maarianhaminasta Vårdön kunnan alueelle kestää noin tunnin ja reitin varrella onkin paljon mielenkiintoisia nähtävyyksiä.

IMG_3357
Vaijerilossi vie Vårdön puolelle.

Meidän piti yhteistyössä Visit Ålandin kanssa tehdyn reissun aikana olla alunperin yhden Maarianhaminassa vietetyn yön lisäksi yksi yö Sandösundsin campingalueen hotellirivitalossa ja toinen saaressa, mutta pienen sekaannuksen jälkeen päädyimme kahdeksi yöksi omaan saareen. Se ei sinällään haitannut, koska ensimmäisen yön jälkeen pääsimme käymään hotellimajoituksessa suihkussa ja oikeassa vessassa, sillä näitä hienouksia ei erakkomökki tarjonnut.

IMG_3364
Sandösunds campingin hiekkarantaa ihmettelemässä.

IMG_3365

IMG_3515
Alueelta löytyy mökkejä, hotellihuoneita sekä tietysti karavaanarimajoitusta.

Mökki on rakennettu saareen 2014 ja siitä löytyy molemmista päädyistä terassit, joissa paistatella päivää. Itse mökin sisällä on kaasuliesi, jääkaappi, ateriavälineet, kamina sekä iso parisänky eli kaikki tarvittavat asiat parin päivän saarielämään. Sähköjä saarella ei ole, mutta aurinkopaneelien avulla pystyy käyttämään sähkölaitteita. Mökin viereltä pihalta löytyy ulkohuussi sekä hiiligrilli, mutta mitään makkaraa kummoisempaa gourmet-ateriaa et pysty grillissä loihtimaan. Rannassa on myös palju, jota ei meille täytetty, emmekä itsekään jaksaneet nähdä vaivaa asian eteen. Se mitä eniten saarella jäi kaipaamaan oli sauna, sillä nyt ainoa tapa peseytyä siellä olisi ollut mereen hyppääminen. Meille se ei ollut mikään ongelma, kun pienen lapsen kakkapyllyn pesemiseen pystyttiin käyttämään pientä ämpäriä ja tärkeintä olikin, että tyttö pysyi about tyytyväisenä. Suihkuhommat hoituivat sitten campingalueella aamupalan yhteydessä.

IMG_3385
Tässä erakkomökissä vietimme pari yötä.
IMG_3381
Näköalat sängystä.
IMG_3394
Kallioita, puita ja merinäköala. Tätä kaikkea tarjoaa Gyllenklobbin saari.

IMG_3415

IMG_3421

Kenelle majoitusvaihtoehto sopii? Pariskunnille, luontomatkailijoille sekä kaikille, jotka haluavat pois kiireestä ja ihmisten keskeltä. Saari on kallioinen, rosoinen ja karu, mutta omalla tavallaan myös viehättävä. Pienen lapsen kanssa reissaavalle saari ei ole paras mahdollinen vaihtoehto, sillä kalliot voivat olla liukkaita, hyvää uimarantaa ei ole ja myös käärmeitä sekä punkkeja löytyy, mutta vauvan ja taaperon kanssa pärjää kuitenkin kohtalaisesti. Seikkailuhenkiset pääsevät omalle saarelle vaikka vuokrakanootilla, mutta koska meillä ei siihen mahdollisuutta tällä kertaa ollut, niin campingalueen johtaja Olof Salmi heitti meidät aamuisin ja iltaisin veneellä maihin ja takaisin. Tämä kyyti kuuluu myös normaalisti majoitusdiiliin. Aamupala tarjoillaan campingalueen tavernassa.

IMG_3454

IMG_3436
Auringonlaskujen bongailuun saari sopii täydellisesti.

IMG_3458

IMG_3472

IMG_3400
Skåål!

IMG_3488

Kaasugrillin ja saunan kun saarelle saisi, niin siellä viihtyisi vielä paremmin, mutta muuten olosuhteet ovat luonto- ja elämysmatkailijalle kohdallaan. Saaren ei ole tarkoituskaan olla mikään viiden tähden paratiisiresortti, vaan enemmänkin rauhaisa paikka luonnonystävälle. Elämys se on ihan varmasti jokaiselle. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan saareen, jos vähänkään luonto, kauniit maisemat ja pieni seikkailu Ahvenanmaalla kiinnostaa. Voit tsekata Sandösundin campingalueen tarjonnan heidän kotisivuilla.

Jos innostuit Ahvenanmaasta, niin tässä top 5 vinkit Maarianhaminaan sekä muualle Ahvenanmaalle!

Vinkit Maarianhaminaan

Ahvenanmaa – muutakin kuin Maarianhamina

IMG_3463
Erakkomökin molemmin puolin on pieni terassi.
IMG_3404
Grillissä ei paljon makkaraa kummoisempaa pysty grillailemaan, joten päivän pääruoka kannattaa nauttia muualla.
IMG_3442
Auringonlasku saa huussinkin näyttämään romanttiselta paikalta.
IMG_3461
Katseltavaa riitti.
IMG_3501
Visit Åland.

 

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Ahvenanmaa – elämyksiä omalla saarella

  1. Päivitysilmoitus: Ahvenanmaa lasten kanssa - Kohteena maailma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s