Ahvenanmaa – muutakin kuin Maarianhamina

Edellisessä postauksessani kirjoittelin Maarianhaminan top 5 nähtävyyksistä, mutta nyt hypätään autoon ja suhaillaan saaren ainoan kaupungin ulkopuolelle. Visit Åland järjesti meille yhden yön Maarianhaminaan ja kaksi maaseudulle, tarkemmin Vårdön saarella sijaitsevalle Sandösundin camping-alueelle, noin tunnin ajomatkan päähän Maarianhaminasta. Meillä piti olla ensimmäisen yön majoitus camping-alueen hotellihuoneessa ja toinen omalla saarella erakkomökissä, mutta meidän saapumispäivä oli ilmoitettu väärin ja menimmekin kahdeksi yöksi omalle saarelle, vuonna 2014 valmistuneeseen mökkiin.

Päivät käytimme tehokkaasti Ahvenanmaan kiertämiseen ja ainakin itselleni jäi sellainen fiilis, että nähtiin kaikki mitä oli etukäteen suunniteltukin näkevämme. Etäisyydet saarella on kohtalaisen lyhyitä ja pysähtymisen arvoisia paikkoja tulee vastaan etenkin Maarianhaminasta Sundiin päin ajettaessa. Tässä tulee jo edellisestä postauksesta tuttu top 5-lista Maarianhaminan ulkopuolisista paikoista, joihin kannattaa suunnata saarella käydessään.

1. Käringsundin alue Eckerössä

Eckerö sijaitsee Ahvenanmaan länsiosassa, noin 30 kilometrin päässä Maarianhaminasta. Eckerössä on kohtalaisen paljon tekemistä koko perheelle ja näistä suurin osa löytyy Käringsundin leirintäalueen lähettyviltä. Idyllinen Kärinsund resort on aivan meren rannalla ja tarjoaa upeiden maisemien lisäksi mm. hyvätasoisen kahvilaravintolan sekä uima-altaat. Lyhyen matkan päästä löytyy vanha kalasatama, jonka gastropub Bodeganissa söin aivan sairaan hyvää ahvenanmaalaista pannukakkua. Samalla kun käy pannukakulla, niin kannattaa vierailla vieressä olevassa metsästys- ja kalastusmuseossa, jos aihe sattuu yhtään kiinnostamaan. Myös lapsille ja miksei vanhemmillekin löytyy tien toiselta puolelta aktiviteettia riistasafarin muodossa. Safarilla liikutaan traktorin vetämän avonaisen vaunun kyydissä pitkin aluetta ja bongaillaan mm. saksanhirviä, villisikoja sekä laamoja.

IMG_3523
Käringsunds resortin mukava terassi uima-altaineen.
IMG_3529
Terassilta pääsee myös mereen uimaan.
IMG_3538
Gastropub Bodeganin sisustusta.

IMG_3540

IMG_3544
Ahvenanmaalainen pannukakku kuuluu syödä luumuhillolla. Lisänä kermavaahdon sijaan pehmistä. 10/10!

IMG_3552

IMG_3557
Vanhaa kalastajasatamaa.

IMG_3559

IMG_3560
Metsästys- ja kalastusmuseo löytyy kalastajasataman vierestä.

IMG_3564

2.Uffe på berget

Kun lähdet ajamaan Maarianhaminasta pohjoiseen, saavut alle puolen tunnin kuluttua Gödbyn kylään. Itse kylässä ei ole mitään sen ihmeellisempää, mutta heti kylän ohitettua huomio kiinnittyy väkisinkin korkealla tien päällä näkyvään kahvilaan, Uffe på bergetiin. Tämän parempia paikkoja kahvilalle ei juuri voi olla. Upea merimaisema aukeaa kahvilan terassilta sekä sisätilojen ikkunoista. Mikäli korkeus ei huimaa päätä, niin kannattaa myös kiivetä kahvilan takana olevaan näköalatorniin, johon pääsee kahdella eurolla.Tuuli ottaa kaiken lisäksi ihan kivasti tuohon puutorniin, joka tuo myös oman jännityksensä.

IMG_3599
Uffe ja näköalatorni.
IMG_3568
Terassin näköalaa.

IMG_3570

IMG_3580
Näköalatornista maisemat vain paranee.
IMG_3588
Vai mitäs tuumaat?

IMG_3584

IMG_3594
Ei oo ihan huonot näköalat pöydästäkään.

3. Kastelholman linna ja Smakbyn

Kastelholman linna sijaitsee Sundin maalaiskunnassa, Maarianhaminasta koilliseen. Linnaa on alettu rakentamaan jo 1300-luvulla ja se on säilynyt kivasti näihin päiviin asti. Mahtipontinen rakennus maalaismaiseman keskellä ei vedä vertoja esimerkiksi Olavinlinnalle, mutta aluetta kannattaa joka tapauksessa käydä pälyilemässä. Samalla voi käydä myös syömässä melkein tien toisella puolella olevassa kuuluisassa Smakbyn ravintolassa, joka on ahvenmaalaisen julkkiskokin Michael Björklundin omistama. Eri asia onkin kannattaako viidestä lihapullasta maksaa 17 euroa niinkuin itse tein. Lounasaikaan palvelu kuitenkin toimi nopeasti ja olihan pullat toki hyvän makuisia.

IMG_3344
Kastelholman linna.

IMG_3351

IMG_3355

IMG_3356

IMG_3339
Smakbyn ravintola sijaitsee aivan linnan läheisyydessä.
IMG_3324
Tyylikäs ja..
IMG_3327
..tyyris. 17 euroa viidestä lihapullasta.
IMG_3328
Smakbyn ravintolasta löytyy myös sisustusjuttuja.

IMG_3334

IMG_3337

4. Bomarsundin rauniot

Kastelholman linnasta matka jatkuu kohti länttä. Sundissa vastaan tulee kasa kiviä eli Bomarsundin linnoituksen rauniot. 1800-luvulla rakennettu valtavan kokoinen linnoitus tuhottiin maantasalle englantilaisten ja ranskalaisten toimesta ja totuuden nimissä on sanottava, että niin hyvin tuhoamisessa on onnistuttu, ettei tuolla kauhean paljon enää ole nähtävää. Alueella on kuitenkin idyllisen mukava terassikahvila sekä luontopolku, josta pääsee ihailemaan merimaisemia. Ihan hyvä retkikohde siis.

IMG_3601

IMG_3607

IMG_3608
Sillan toisella puolella on Bomarsundin raunioista kertova museo.

IMG_3613

IMG_3622
Kiva kahvila raunioiden vierellä.
IMG_3617
Aurinkoisella terassilla maistui Stallhagenin IPA.

5. Majoitu omalla saarella

Jos haluat elämyksiä Ahvenanmaan reissullasi, niin yksi hyvä keino siihen on majoittua erakkomökkiin omalle saarelle niinkuin me tehtiin. Lue lisää täältä!

IMG_3468

IMG_3456

 Kaupallisessa yhteistyössä Visit Åland.

2 kommenttia artikkeliin ”Ahvenanmaa – muutakin kuin Maarianhamina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s