Matkavinkki Tallinnaan – Olevisten kirkon torni

Tervetuloa maailman korkeimpaan rakennukseen - Tallinnaan!

Niinkuin viime kesän postauksessa kirjoitin, niin Tallinna on muutakin kuin sataman viinakaupat ja Raatihuoneentorin ylihintaiset terassit. Tallinna on kaunis, viihtyisä, kansainvälinen sekä tunnelmallinen kaupunki ja yksi parhaista paikoista nähdä kaikki nuo asiat on Olevisten kirkon näköalatorni aivan vanhan kaupungin muurin vieressä.

En itse ollut tietoinen koko paikasta ennen Instagrammissa (@miraorvokki) vastaan tullutta kuvaa ja koska olin seuraavana päivänä suuntaamassa duuniporukan kanssa Tallinnaan, ei tuota paikkaa voinut olla missaamatta. Tiesin vain, että tornista on hienot näköalat ympäri kaupunkia ja ettei se sovi korkeanpaikankammoisille, sillä paikka on ahdas eikä tilaa ylhäällä ole mitenkään liikaa. Kahden euron sisäänpääsymaksun jälkeen lähdimme kömpimään 60 metrin korkeudessa sijaitsevalle näköalapaikalle ahtaita, jyrkkiä ja osittain huonokuntoisia kierreportaita ylöspäin. Oman haasteensa tuo vastaantulevat ihmiset, sillä sekä ylös että alas mennään samaa reittiä. Ylöspäin nouseminen käykin urheilusuorituksesta, sillä kovempikuntoisellakin alkaa jalat tärisemään kun tuntuu, että portaat jatkuvat ikuisuuden. Apuvälineenä nousuun voi käyttää köyttä, joka on kiinnitetty portaiden keskitolppaan.

DSC_1283
Täällä ei liikaa ole tilaa.
DSC_1286
Kapeita käytäviä pitkin kohti tornia.
DSC_1281
Melkein perillä.
DSC_1249
Näiden portaiden yläpuolelta pääsee ihailemaan maisemia.

Hapotus on kuitenkin sen arvoista. Kun olet astellut 258 porrasta, päädyt oviaukolle, jonka edessä aukeaa näköala Telliskiven kaupunginosaan. Ylhäällä on tilaa noin metri joka suuntaan ja rohkeimmat lähtevätkin kiertämään laudoista rakennettua kävelyväylää tornin ympäri. Kaide antaa turvaa, mutta osa kääntyi jo muutaman metrin jälkeen takaisin sisään. Se ei kuitenkaan kannata, sillä kiertämällä tornin pääset ensiksi ihastelemaan  satamaa ja merta. Mutta suurin syy minkä vuoksi ylös torniin kannattaa kiivetä on vanha kaupunki, joka alkaa suoraan jalkojesi alapuolelta, kun olet kiertänyt 3/4 osaa tornista. Jos vanhan kaupungin rakennukset ja kujat ovat kauniita maan tasalta, ovat ne sitä myös ilmasta. Vai mitä  tuumaatte alla olevista kuvista?

DSC_1251
Satama.
DSC_1256
Vanhaa ja uutta Tallinnaa.
DSC_1264
Tallinnan vanhakaupunki on kaunis myös ilmasta.

Olevisten kirkko on rakennettu 1200-luvulla ja se oli vuosina 1549-1625 maailman korkein rakennus, kun tornin huippu oli 159 metrin korkeudessa. Avonaisen sijaintinsa takia salamat iskivät kuitenkin kirkkoon useita kertoja ja se paloi moneen otteeseen. Nykyisen tornin huippu on 124 metrin korkeudessa, joten nyt ei enää aivan hätyytellä maailman eikä edes Tallinnan korkeimman rakennuksen titteliä. Kesäaikaan ja kauniilla ilmalla torni ja miksei itse kirkkokin kannattaa ehdottomasti käydä vilkaisemassa.

DSC_1258
Ruuhkaa ahtaalla laudoituksella.
DSC_1274
Maisemia pällistelemässä.
DSC_1275
Älä missaa Olevisten kirkkoa seuraavalla Tallinnan reissullasi!

2 kommenttia artikkeliin ”Matkavinkki Tallinnaan – Olevisten kirkon torni

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s