Oslo 30 tunnissa.

Hejj! Kävin ekaa kertaa Norjassa vasta nyt, vaikka maa ei ole kuin puolentoista tunnin lentomatkan päässä Suomesta. Tai no, jos tarkkoja ollaan niin oon kerran aikasemmin käynyt Gardermoenin kentällä vaihtamassa konetta ja syömässä kalleimman aamupalani ikinä, koskaan, missään. Tiesin siis vallan hyvin, että tälläisen yleensä aika tarkan rahankäyttäjän voi olla vaikea sopeutua Norjan kalliiseen hintatasoon, mutta toisaalta lähdinkin matkaan lähinnä kiertelemään kaupunkia enkä shoppailureissulle.

Osloonhan pääsee edullisesti etenkin Norwegianin siivillä, mutta myös Finnairin ja SAS:sin kautta lennot hoituu varsin pienellä budjetilla. Itse maksoin edestakaisista lennoista kokonaiset 60 euroa, kun tartuin Black Friday-tarjouksiin muinoin Norwegianin sivuilla. Vertailun vuoksi et välttämättä saa Oslon keskustasta kahta pizzaa tuolla hinnalla, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin. Matkaan lähti mukaan avokkini ja juuri äskettäin kävelemään oppinut 1-vuotias tyttömme.

norski
Matkalla Osloon

Olimme kohteessa ainoastaan 30 tuntia, lauantai-aamusta sunnuntaipäivään, joten meidän piti vähän etukäteen funtsia mitä halutaan kaupungissa nähdä, mutta ilman tarkkoja aikatauluja, koska se nyt on vaan ahdistavaa juosta kieli vyön alla paikasta toiseen.

Lentokone töräytti sumuisen sateiselle kentälle jo ennen aamukahdeksaa. Gardermoenin kentältä Oslon keskustaan pääsee näppärästi junalla alle puolessa tunnissa ja vaihtoehtojakin on kaksi. Lentokenttäjuna Flytoget menee noin kymmenen minuutin välein ja maksaa 180 kruunua eli pyöreästi 20 euroa ja NSB-juna 20-40 minuutin välein ja maksaa 92 kruunua. Koska junat tykittävät perille suurinpiirtein yhtä nopeasti (19-23 min), niin eipä ollut vaikea valita kumpaan hyppäisi, etenkin kun jälkimmäinen pysähtyi lähempänä meidän hotellia.

Sain blogiyhteistyön kautta hyvän diilin vaatimattomasta viiden tähden THE THIEF -hotellista, joka sijaitsee Tjuvholmenin kaupunginosassa, kuuluisan Aker Bryggen eteläpuolella. Alue on teräs- ja lasirakennusarkkitehtuuriltaan upea ja se on mun mielestä kohde, johon jokaisen Osloon tulevan on tutustuttava. Rantakatu on etenkin kesäisin kaupungin sydän ja Tjuvholmenin päässä on jopa uimaranta, aivan Astrup Fearnley mordernintaiteenmuseon takana. Aker Brygge on aikanaan ollut telakka-aluetta, mutta nykyään sieltä löytyy lukuisa määrä ravintoloita, kahviloita, kauppoja, toimistotiloja sekä tietysti kaupungin kalleimmat luksusasunnot. Myös vuonoille lähtevät risteilyalukset ja yhteyslautat lähtevät Aker Bryggen vierestä, josta on myös hienot näköalat salmen toiselle puolelle Åkerhussin linnoitukselle. Terassikeleillä siellä kelpaa juoda yli kymmenen euron hintaisia tuoppeja!

IMG_1028
Aker Bryggen loskainen Stranden -rantakatu

Onneks saatiin huone jo heti hotellille saapuessa, sillä beibin kanssa reissatessa tälläisiä juttuja osaa arvostaa. Kirjoittelen hotellifiiliksistä enemmän seuraavassa postauksessa, mutta kyllähän tuollaiset pienet jutut kuten aikainen check-in veloituksetta on aina kova juttu. Hetki lepiä hotellilla, tytölle vähän välipalaa suuhun kahvilassa ja ei muuta kuin kylille ihmettelemään.

IMG_0987
THE THIEF -hotelli

Hotellille mennessä vastatuuli ja tihkusade toivottivat meidät tervetulleeksi Osloon, mutta kaupungille lähdettäessä sateesta ei ollut onneksi tietoakaan. Pari plusastetta sai päivää aikaisemmin sataneen lumen muuttumaan loskasohjoksi, mutta onneksi kävelytiet oli hyvässä kunnossa. Otettiin reissuun mukaan Ozbaby lastentarvikeliikkeestä tilatut uudet Babyzen YoYo -matkarattaat, jotka hommattiin kevättä ja etenkin Välimeren risteilyä varten. Nuo hyviä arvosteluja saaneet rattaat osoitti toimivuutensa myös semisti huonommissa maastoissa ja erityisen iso plussa täytyy antaa sille, että matkarattaat voi viedä lentokoneen matkustamoon, sillä kantokassi täyttää kabiinilaukun mittakriteerit. Vinkkinä vaan paljon matkustaville lapsiperheille. Ei mene rahat hukkaan.

IMG_1030
Matkalla keskustaan. Kuvassa näppäräksi osoittautuneet Babyzen YoYo -matkarattaat.

Aker Bryggeltä keskustaan mennessä vastaan tulee kaupungintalo, joka on arkkitehtuuriltaan aika neuvostoliittomainen. En tiedä onko kaupungintalossa muutenkaan mitään nähtävää, mutta paikka on kuuluisa ainakin siitä, että Nobelin rauhanpalkinto jaetaan siellä. Kannattaa ohittaa kaupungintalo sen vasemmalta puolelta ja suunnata kohti Kansallisteatteria ja Kuninkaanlinnaa.

IMG_1034
Nobel Peace Center sijaitsee Aker Bryggen ja Kaupungintalon välissä.
IMG_1203
Oltiinkos me Oslossa vai Kouvolassa?

Kuninkaanlinnaa ympäröi linnanpuisto, joten vähän Berliinin, Nykin tai Lontoon tyyliin, löytyy myös Oslon keskustasta viheralue, jonne mennä piknikille tai aurinkoisella ilmalla hengailemaan. No meidän reissulla ei ollut piknikistä saati auringosta tietoakaan, joten lyhyt visiitti linnan pihalla riitti. Linnalta on hyvä jatkaa pääkatu Karls Johan gatea pitkin kohti rautatieasemaa. Matkan varrelta löytyy Oslon parhaat ostosmahdollisuudet, baareja, teattereita, ravintoloita sekä muutama huomioita herättävä nähtävyys. Näistä voisi mainita ainakin yliopiston, Stortinget suurkäräjät sekä tuomiokirkon.

IMG_1038
Kuninkaanlinna.
IMG_1044
Oslon yliopisto.
IMG_1049
Karl Johans gaten lauantaivilinää.

IMG_1052

Rautatieasemat ympäristöineen on melkein joka kaupungissa semisti ankeita paikkoja ja Oslossakin huomasi, että mitä lähemmäs asemaa käveli, sitä enemmän vastaan tuli kerjäläisiä ja muita pummeja. Mitään denameininkiä tai muuten rauhatonta menoa ei kuitenkaan ollut. Käytiin katsastamassa Oslo City kauppakeskus, jossa itseäni eniten kiinnosti Football Shop niminen kauppa, koska mulla on tapana ostaa melkein jokaisesta kaupungista paikallisen futisjengin kaulaliina muistoksi. Vålerengan on Oslon suurin seura, mutta 30 euroa huivista oli mullekin liikaa, joten hyllyyn jäi. Ajateltiin, että käydään vilkaisemassa Radisson Blu hotellin sky barista 34.kerroksen näköaloja, mutta mesta olisi auennut vasta muutaman tunnin päästä, joten se niistä maisemista.

IMG_1054
Oslo City kauppakeskus.
radisson
Radisson Blu -hotellin 34.kerroksesta lienee kaupungin parhaat näköalat.

Pikku hiljaa suunnattiin kohti kuuluisaa Oopperataloa, joka oli itselleni se must see -juttu koko kaupungissa. Tyylikkään näköinen rakennus on paraatipaikalla meren rannalla ja sen parasta antia on huikean siisti näköalatasanne. Ohut jääpeite ja matalalla pilvien takaa pilkahtanut aurinko teki komean kontrastin vai mitäs tuumaatte alla olevista kuvista?

Oopperatalossa kannattaa käydä myös sisällä vaikka kahvilla, sillä vaikka en arkkitehtuurista sinällään mitään ymmärräkään, niin sen verran osaan sanoa, ettei vastaavaa taloa ihan joka pitäjässä tule vastaan.

Tässä vaiheessa päivää kovat tyypit saattaisi vielä lähteä käymään jossain museossa tms. tai kierrellä muuten vaan ympäri Osloa, mutta me ei niin kovikset suunnattiin rantsua pitkin House of Osloon, joka on Aker Bryggen lähellä sijaitseva sisustustavaratalo. Ei oo varmaan vaikea arvata oliko sinne meno mun vai avokin idea. Perheen tytöt viihtyivätkin siellä oikein kivasti ennen kuin routa, eli tässä tapauksessa tytön nälkäkitinä, ajoi porsaat kotiin. Koska meillä oli hieno hotla, oli sielläkin syytä hengailla ja päätettiin sitten käydä testaamassa hotellin upea design-ravintolakin.

IMG_1106
Satamakatu
IMG_1109
Sisustustavaratalo House of Oslo
IMG_1111
Shoppailija

Loppuillan aikana kävin ottamassa fotoja Tjuvholmenin alueella ja alla niistä parhaat palat. Etenkin Astrup Fearnley Museet on mun mielestä siistin näköinen pulju ja muutenkin alueen rakennusten suunnittelussa on päästetty flow irti.

IMG_1129
Norjan kuninkaan omistama Norge -laiva oli parkkeerattu hotellin viereiseen laituriin.

IMG_1131

IMG_1136
Taustalla loistaa Akerhusin linnoitus.
IMG_1137
Astrup Fearnley Museet ja sen kanava.

IMG_1143IMG_1147

IMG_1150
Tjuvholmenin pieni hiekkaranta.

Aamulla ehdittiin käydä vielä pyörimässä Tjuvholmenin ja Aker Bryggen alueella ennen kuin täytyi lähteä kohti lentokenttää. Jos oisin ollut Oslossa enemmän kuin reilun vuorokauden, niin olisin varmasti käynyt tsekkaamassa parit museot sekä myös Holmenkollenin kuuluisan mäkihyppytornin ja ulkoilumaastot. Nyt siellä oli jotkut kisat menossa, joten sinne oli turha lähteä pyörimään. Niinkuin yleensä kaupunkikohteissa, myös Oslossa kesäaika on varmasti paras sesonki kaupungissa käymiseen ja tällöin vuonoristeilykin olisi kova juttu.

Oslo ei tuottanut pettymystä, mutta en myöskään näe  muuta syytä kuin ehkä Holmenkollenilla käynnin siihen, että sinne menisin ainakaan lähiaikoina uudestaan. Norja kiinnostaa mua kyllä muuten, mutta seuraava kohde siellä voisi olla lofootit tai vuonomeiningit esim. Bergenissä.

Kiitos Visit Oslolle Oslo Passista, jolle ei tällä kertaa kuitenkaan ollut käyttöä, koska kaikki mitä haluttiin nähdä oli kävelyetäisyydellä. Mutta jos olet kaupungissa pidemmän aikaan ja haluat etuja nähtävyyksistä sekä ravintoloista etkä halua erikseen ostella lippuja julkisiin kulkuvälineisiin, niin suosittelen sen hankkimista. Lisätietoja löydät Oslon matkailusivuilta: Visit Oslo

Mitäs kokemuksia sulla on Oslosta tai Norjasta ylipäänsä? Minnepäin Norjaa ite lähtisit ja miksi?

-Laamis

  • blogiyhteistyössä OZbaby lastentarvikeliike, Visit Oslo sekä THE THIEF -hotelli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”Oslo 30 tunnissa.

  1. Oslossa olen käynyt joskus about 20 vuotta sitten ja suuren vaikutuksen tuolloin minuun teki Vigelandin patsaspuisto. Minulla ei ollut paikasta mitään ennakkotietoa, kun kaverini ehdotti siellä käymistä, joten voi olla että yllätyksellisyys oli osa puiston viehätystä. En tiedä miten sen kokisi nyt.

    Norja on upea, joten Bergeniin ainakin. ; )

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s