Elokuu 1936. Hitler seisoo aitiossaan ja taputtaa vaivaantuneesti, kun tummaihoinen Jesse Owens voittaa olympialaisten neljännen kultamitalinsa upouudella Berliinin olympiastadionilla, yli 100 000 katsojan edessä. Elokuu 2017. Hertha BSC voittaa Bundesligan avauskierroksen kotiottelussaan VfB Stuttgartin 2-0. 44 751 katsojaa poistuu koteihinsa tyytyväisenä.
81 vuoden aikana on maailmalla sekä etenkin Saksassa tapahtunut paljon, mutta Berliinin Olympiastadionia katsoessa sitä ei välttämättä uskoisi. Seison maratonkaarteen päädyssä, paikalla, jossa olympiatuli paloi ja katselen kuvista miltä stadion näytti yli 80 vuotta sitten. Se näyttää häkellyttävän paljon samalta, sillä Olympiastadion on peruskorjattu vuosien saatossa näyttämään siltä, miltä sen historiansa puolesta pitääkin. Tietysti fasiliteetit ovat aivan eri luokkaa ja kattokin kiertää jo ympäri stadikan, mutta historiallisesti merkittävimpiin asioihin ei ole kajottu. Stadionin itäpuolen Olympiarenkaat ovat yhä paikallaan ja länsiosan jo mainittu Marathon-pääty on edelleen aukinainen.
Kun Olympiastadionille saapuu sen pääsisäänkäynnin puolelta, näyttää se yllättävän pieneltä ollakseen 75 000 katsojan jättiläinen. Syynä tähän on se, että stadikka on rakennettu kuoppaan ja itse kenttä on monta kymmentä metriä maanpinnan alapuolella. Mutta heti kun marssit sisään katsomoon ja näet stadionin kokonaisuudessaan ymmärrät kuinka valtavasta rakennelmasta on kyse.
Stadionille pääset tutustumaan silloin, kun siellä ei järjestetä tapahtumia eli käytännössä varsin usein, sillä ainoastaan Hertha BSC:n Bundesligajoukkue on ainoa vakiokäyttäjä stadionilla. Konsertteja sekä yksittäisiä jalkapallo- tai yleisurheilutapahtumia siellä järjestetään muutaman kerran vuodessa. Kesän 2018 Yleisurheilun EM-kilpailut pidetään Berliinissä, joten silloin stadion tulee näkymään erityisen paljon myös suomalaiskatsojille.
Sisäänpääsy stadionalueelle maksaa 8 euroa, mutta Berlin Welcome Cardilla sisään pääsee maltilliseen 5,50 euron hintaan. Jos et halua tutustua alueeseen ominpäin, niin oppaan kierrokset maksavat 12 euroa (Berlin-kortilla 10 €). Tällöin saat yksityiskohtaisempaa tietoa alueesta ja pääset myös paikkoihin, joihin sinulla ei muuten olisi asiaa.

Kun puhutaan alueesta, niin sillä tarkoitetaan stadionin lisäksi myös suurta piha-aluetta, joka kannattaa ehdottomasti katsoa läpi, Olympiamuistomerkeistä voi stalkata olympialaisten historiaa ja bongata myös Helsingin olympialaisten patsaan. Saksan jalkapallocupin finaali pelataan myös perinteisesti Berliinissä ja kaikkien finalistien muistolaatat koreilevat Stadionin oikeanpuoleisella sivustalla pääportista katsoen. Sen vieressä on erittäin neuvostohenkinen maauimala, jonka auringonottajat ja uimarit valtaavat aurinkoisella ilmalla.
Vaikka Hitleristä ei sattuneesta syystä juurikaan puhuta Saksassa, niin kävellessäsi kohti länsipäädyn valtavaa Maifeldiä aukiota, ei voi olla ajattelematta kuinka Aatu piti puheita 250 000 ihmistä vetävällä alueella, jonne huhujen mukaan osallistui parhaimpina tai pahimpina aikoina jopa yli puoli miljoonaa aatteen ihmistä. Alueen laajuus on 112 000 m2 ja vuodet 1945-1994 se oli osa brittiläisten päämajaa Berliinissä. Alueella on myös järjestetty lukuisia konsertteja. Isojen tapahtumien yhteydessä sinne rakennetaan lehdistö- ja VIP-tiloja.
Stadionille pääsee kätevimmin Berliinin keskustasta joko U- tai S-Bahnilla. Molemmilla matka-aika on noin 15-20 minuttia. Tapahtumien yhteydessä matsi- tai kisatunnelman aistii jo selvästi, mutta normaalipäivänä saat matkustella todella rauhassa.
Itse olen käynyt Berliinin olympiastadionilla neljä kertaa, kolme kertaa Herthan pelissä ja kerran kiertelemässä omaksi ilokseni. Futispeleihin kannattaa liput hommata lähelle Ostkurvea mikäli haluaa päästä fiilistelmään saksalaista jalkapallokulttuuria, mutta jos taas itse pelin seuraaminen on pääasia, niin parhaiten taktiset kuviot näet keskeltä ala- tai yläkatsomosta. Lippujen hinnat Herthan Bundesligapeleihin maksaa 15-100 euroa, riippuen paikoista ja vastustajasta. Bayern Müncheniä ja Borussia Dortmundia vastaan liput ovat kalliimpia, mutta hyville paikoille pääsee normaaliotteluihin noin 30 eurolla. Liput Hertha Berlinin kotiotteluihin saat Herthan lippukaupasta.
PS. Älä koskaan osta lippua Herthan peleihin minkään lippuvälitystoimiston kautta, sillä tuolloin maksat moninkertaisen hinnan etkä voi edes olla varma ovatko liput aitoja. Herthan yleisökeskiarvo on noin 50 000, joten stadionilla on Bayern ja Dortmund -matseja lukuunottamatta aina tilaa. Niin joo, Herthan peleissä myydään jostain ihmeen syystä laimennettua olutta.
Menkäähän tutustumaan Olympiastadioon seuraavalla Berliinin reissullanne!
-Das Laamanaama
* Yhteistyössä Visit Berlin, jolta sain käyttööni Berlin Welcome Cardin 72 tunniksi.
Kiitos Berliinijutuista, meillä on muutaman päivän messureissu tulossa ja siinä ehditään myös kaupunkia hieman ziigailla!
TykkääTykkää
Kivaa reissua! Lyhyessäkin ajassa ehtii nähdä paljon, kun suunnittelee hyvin mihin menee 🙂
TykkääTykkää