Historiallinen Berliinin Olympiastadion

Elokuu 1936. Hitler seisoo aitiossaan ja taputtaa vaivaantuneesti, kun tummaihoinen Jesse Owens voittaa olympialaisten neljännen kultamitalinsa upouudella Berliinin olympiastadionilla, yli 100 000 katsojan edessä.

Elokuu 2017. Hertha BSC voittaa Bundesligan avauskierroksen kotiottelussaan VfB Stuttgartin 2-0. 44 751 katsojaa poistuu koteihinsa tyytyväisenä.

81 vuoden aikana on maailmalla sekä etenkin Saksassa tapahtunut paljon, mutta Berliinin Olympiastadionia katsoessa sitä ei välttämättä uskoisi. Seison maratonkaarteen päädyssä, paikalla, jossa olympiatuli paloi ja katselen kuvista miltä stadion näytti yli 80 vuotta sitten. Se näyttää häkellyttävän paljon samalta, sillä Olympiastadion on peruskorjattu vuosien saatossa näyttämään siltä, miltä sen historiansa puolesta pitääkin. Tietysti fasiliteetit ovat aivan eri luokkaa ja kattokin kiertää jo ympäri stadikan, mutta historiallisesti merkittävimpiin asioihin ei ole kajottu. Stadionin itäpuolen Olympiarenkaat ovat yhä paikallaan ja länsiosan jo mainittu Marathon-pääty on edelleen aukinainen.

IMG_7384

Kun Olympiastadionille saapuu sen pääsisäänkäynnin puolelta, näyttää se yllättävän pieneltä ollakseen 75 000 katsojan jättiläinen. Syynä tähän on se, että stadikka on rakennettu kuoppaan ja itse kenttä on monta kymmentä metriä maanpinnan alapuolella. Mutta heti kun marssit sisään katsomoon ja näet stadionin kokonaisuudessaan ymmärrät kuinka valtavasta rakennelmasta on kyse.

IMG_7316

Stadionille pääset tutustumaan silloin, kun siellä ei järjestetä tapahtumia eli käytännössä varsin usein, sillä ainoastaan Hertha BSC:n Bundesligajoukkue on ainoa vakiokäyttäjä stadionilla. Konsertteja sekä yksittäisiä jalkapallo- tai yleisurheilutapahtumia siellä järjestetään muutaman kerran vuodessa. Kesän 2018 Yleisurheilun EM-kilpailut pidetään Berliinissä, joten silloin stadion tulee näkymään erityisen paljon myös suomalaiskatsojille.

Sisäänpääsy stadionalueelle maksaa 8 euroa, mutta Berlin Welcome Cardilla sisään pääsee maltilliseen 5,50 euron hintaan. Jos et halua tutustua alueeseen ominpäin, niin oppaan kierrokset maksavat 12 euroa (Berlin-kortilla 10 €). Tällöin saat yksityiskohtaisempaa tietoa alueesta ja pääset myös paikkoihin, joihin sinulla ei muuten olisi asiaa.

IMG_7307IMG_7308

IMG_7379IMG_7378IMG_7364IMG_7356

IMG_7360
Vuoden 1936 oympiavoittajien joukossa oli myös suomalaisnimiä.

IMG_7358IMG_7347

Kun puhutaan alueesta, niin sillä tarkoitetaan stadionin lisäksi myös suurta piha-aluetta, joka kannattaa ehdottomasti katsoa läpi, Olympiamuistomerkeistä voi stalkata olympialaisten historiaa ja bongata myös Helsingin olympialaisten patsaan. Saksan jalkapallocupin finaali pelataan myös perinteisesti Berliinissä ja kaikkien finalistien muistolaatat koreilevat Stadionin oikeanpuoleisella sivustalla pääportista katsoen. Sen vieressä on erittäin neuvostohenkinen maauimala, jonka auringonottajat ja uimarit valtaavat aurinkoisella ilmalla.

IMG_7319

IMG_7325IMG_7328IMG_7331

Vaikka Hitleristä ei sattuneesta syystä juurikaan puhuta Saksassa, niin kävellessäsi kohti länsipäädyn valtavaa Maifeldiä aukiota, ei voi olla ajattelematta kuinka Aatu piti puheita 250 000 ihmistä vetävällä alueella, jonne huhujen mukaan osallistui parhaimpina tai pahimpina aikoina jopa yli puoli miljoonaa aatteen ihmistä. Alueen laajuus on 112 000 m2 ja vuodet 1945-1994 se oli osa brittiläisten päämajaa Berliinissä. Alueella on myös järjestetty lukuisia konsertteja. Isojen tapahtumien yhteydessä sinne rakennetaan lehdistö- ja VIP-tiloja.

IMG_7353IMG_7344IMG_7354IMG_7342

Stadionille pääsee kätevimmin Berliinin keskustasta joko U- tai S-Bahnilla. Molemmilla matka-aika on noin 15-20 minuttia. Tapahtumien yhteydessä matsi- tai kisatunnelman aistii jo selvästi, mutta normaalipäivänä saat matkustella todella rauhassa.

IMG_7386

Itse olen käynyt Berliinin olympiastadionilla neljä kertaa, kolme kertaa Herthan pelissä ja kerran kiertelemässä omaksi ilokseni. Futispeleihin kannattaa liput hommata lähelle Ostkurvea mikäli haluaa päästä fiilistelmään saksalaista jalkapallokulttuuria, mutta jos taas itse pelin seuraaminen on pääasia, niin parhaiten taktiset kuviot näet keskeltä ala- tai yläkatsomosta. Lippujen hinnat Herthan Bundesligapeleihin maksaa 15-100 euroa, riippuen paikoista ja vastustajasta. Bayern Müncheniä ja Borussia Dortmundia vastaan liput ovat kalliimpia, mutta hyville paikoille pääsee normaaliotteluihin noin 30 eurolla. Liput Hertha Berlinin kotiotteluihin saat Herthan lippukaupasta.

img_4450img_4423img_4410

ber5

PS. Älä koskaan osta lippua Herthan peleihin minkään lippuvälitystoimiston kautta, sillä tuolloin maksat moninkertaisen hinnan etkä voi edes olla varma ovatko liput aitoja. Herthan yleisökeskiarvo on noin 50 000, joten stadionilla on Bayern ja Dortmund -matseja lukuunottamatta aina tilaa. Niin joo, Herthan peleissä myydään jostain ihmeen syystä laimennettua olutta.

Menkäähän tutustumaan Olympiastadioon seuraavalla Berliinin reissullanne!

-Das Laamanaama

IMG_20170814_151053_699

* Yhteistyössä Visit Berlin, jolta sain käyttööni Berlin Welcome Cardin 72 tunniksi.

2 kommenttia artikkeliin ”Historiallinen Berliinin Olympiastadion

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s