Vuoden 2014 matkat – futista Lontoossa ja Saksassa sekä aurinkoa Euroopassa.

Blogiteksti on julkaistu alunperin laamanaama.blogspot.fi osoitteessa 26.12.2014.

Vuosi 2014 vetelee viimeisiään ja ajattelin sen kunniaksi koota yhteen vuoden aikana matkailurintamalla tapahtuneita reissuja. Mitään megaspektaakkelijuttuja kaukomaille ei vuodelle mahtunut, mutta viisi reissua silti, joissa pääpaino oli futishommissa. Keväällä pyöreän pallon perässä tuli käytyä ensin ensin Lontoossa ja sitten yhdistelmäreissulla Berliinissä sekä Dresdenissä, ja syksyllä vielä Düsseldorfin lähimaastossa. Näiden lisäksi lomakuvioihin mahtui myös elämäni ensimmäinen reissu Sveitsiin sekä pakettimatkakokeilu Kreikan Lefkasiin, joten ikuista matkakuumetta sai taltutettua oikein mukavasti.

Futismatkailua Lontoossa – West Ham & Charlton

vuosi14

Koska kaikista muista tämän vuoden matkoista on tullut kirjoiteltua blogiin paitsi Lontoosta, niin voisin kiinnostuneille tykittää vähän vinkkejä ja kokemuksia Lontoon futisrintamalta. Frendin kanssa päätettiin huhtikuun alussa lähteä tsekkailemaan suosikkijoukkueidemme kohtaamista Valioliigassa, kun mun suosikki West Ham sai vastaansa frendin suosikkitiimin Liverpoolin. Liput West Hamin peleihin saa kätevästi seuran lipunmyyntisivujen kautta ja jos on tarpeeksi ajoissa liikkeellä, niin yleensä niitä riittää myös isoja (ManU, Man City, Arsenal, Tottenham, Liverpool, Chelsea) seuroja vastaan. Jotta pääset lippuja ostamaan, sinun täytyy rekisteröityä ensin tuolla lipunmyyntisivuilla ja ostotapahtuman jäkeen ne toimitetaan postitse kotiosoitteeseen.

Liput tuohon West Ham-Liverpool matsiin, jonka Pool vei 2-1, maksoivat alakatsomoon yli 80 euroa. Toki tuossa pelissä oli hieman Liverpool-lisää mukana, mutta hinnat kertovat karua kieltään siitä missä brittijalkapallossa tällä hetkellä mennään. Kyllähän turistit voivat yhdestä pelistä helposti tuon maksaa, mutta jos ajattelee perus lädiä, niin aika paljon saa miettiä kuinka rahoittaa 19 kotipeliä kauden aikana.

Englannissa futis pääsarjatasolla on bisnestä pahimmasta päästä ja kaukana on ne ajat, kun laji oli työvaenluokan hupia. Lippujen hinnat ovat esimerkiksi Saksan Bundesligan peleihin verrattuna moninkertaiset eikä tunnelma brittistadikoilla useinkaan yllä Bulin tunnelman tasolle, lähinnä juuri siitä syistä, että liput ovat kalliita eikä tunnelmaa nostattavia seisomakatsomoja ole. Joten jos puhtaasti futiskulttuurin takia reissuun lähtee, niin suosittelen ehdottomasti Saksaa enemmän. Toisaalta brittein saarilla on oma hieno tunnelmansa ja jokaisen vähänkään futiksesta kiinnostuneen pitäisi ehdottomasti käydä ainakin kerran futispelissä Brittein saarilla.

West Hamin kotistadion Boleyn Ground tai Upton Park, kuten se yleisesti tunnetaan, sijaitsee itä-Lontoossa, noin 30 minuutin metromatkan päässä Lontoon keskustasta. Stadionin lähistö on varsin maahanmuuttajahenkistä seutua ja vieri vieressä on erilaisia etnisiä pikaruokaloita ja muutama West Ham -fanien kantabaari, josta haetaan vauhtia peleihin. Matsipäivinä muuten niin hiljainen ympäristö muuttuu täysin ja lähikadut ovat täpötäynnä viininpunaisiin väreihin pukeutuneita Hammers -faneja.

Stadikalle kannattaa mennä hyvissä ajoin ja käydä nuuhkimassa tunnelmaa esimerkiksi Boleyn Pubissa, joka sijaitsee 100 metriä stadionista eteenpäin. Itse stadikalla paras tunnelma on päädyissä, mutta matsin näkee parhaiten sivukatsomoista. Upton Park on sen verran pienikokoinen (kapasiteetti 35 000 katsojaa) stadion, että joka katsomonosasta näkee matsitapahtumat hyvin, eikä mitään suuria näkörajoituksia ole. Itse olen pari matsia katsellut rankkarialueen kohdilta Alpari Standista eikä noissa mestoissa ainakaan ole valittamista. Jos matsin jälkeen on kiire jonnekin, niin kannattaa kävellä Upton Parkin metroaseman sijaan Plaistown asemalle, jolloin pääset todennäköisesti nopeammin Lontoon keskustaan.

matkat1

 

matkat5

 

matkat2

 

matkat6

 

Toinen matsi mitä tuolla samalla reissulla käytiin tihrustamassa oli toisen sarjatason eli Championshipin matsi Charlton Athleticin eli Addicsin ja Readingin välillä. Greenwichin lähellä sijaitseva 27 000 katsojaa vetävä Valley Stadium on perusbrittiläinen stadion, joka sijaitsee nimensä mukaisesti laaksossa, kuuden kilometrin päässä Lontoon keskustasta ja sinne pääsee kätevästi lähijunalla.

Mitään suurta kiimaa ei tuossa pelissä ollut, vaikka Readingillä olikin vielä ohuet saumat päästä Valioliigan nousukarsintoihin. 0-1 päättynyt peli oli kuitenkin tunnelmaltaan varsin hyvä, sillä muutama tuhat vieraskannattajaa piti omassa päätykatsomossaan hyvin mökää ja Charltoninkin faniryhmä veti keski-Eurooppalaistyylisiä chanttejä varsin iloisesti. Lippuja Addicsin kotipeleihin saa helpoiten heidän nettisivuiltaan ja nekin lähetetään himaan postitse. Tarkkoja paikkoja ei tosin pysty valitsemaan, vaan ainoastaan katsomonosan. Lippujen hinnat vaihtelevat 25 eurosta ylöspäin vastustajasta ja katsomosta riippuen. Charltonin kotipeliä suosittelen etenkin futisromantikoille, sillä ainoastaan huippusarjoja seuraavalle tuularille eivät joukkueet tai pelaajat ehkä sytytä tarpeeksi. Suomalisille Charlton on tullut tutuksi eniten Jonatan Johanssonin kautta, kun Tintti pelasi siellä kaudet 2000-2006.

matkat9

 

matkat8

 

matkat11

 

matkat10

 

matkat7

 

Muut vuoden 2014 reissut kuvina

Koska muista reissuista löytyy blogista jo jutut, niin laitetaan loppuun vielä best of -kuvia aikajärjestyksessä.

Italia ja Sveitsi – Milano, Lugano, Bellinzona & Davos (maaliskuu 2014)

http://laamanaama.blogspot.fi/2014/10/sveitsin-helmia-lugano-bellinzona.html
http://laamanaama.blogspot.fi/2014/11/davos-laskettelua-latkaa-ja.html

matkat24

 

matkat21

 

matkat23

 

matkat19

 

matkat16

 

matkat20

 

matkat15

 

matkat17

 

matkat22

 

matkat14

 

matkat30

 

matkat34

 

matkat33

 

matkat25

 

matkat31

 

matkat35

 

matkat27

 

matkat32

 

matkat26

 

matkat29

 

matkat28

 

matkat13

 

matkat12

 

 Berliini & Dresden – huhtikuu 2014

http://laamanaama.blogspot.fi/2014/09/futiksen-perassa-berliinista-dresdeniin.html

matkat39

 

matkat38

 

matkat42

 

matkat41

 

matkat40

 

matkat50

 

matkat36

 

matkat46

 

matkat48

 

matkat49

 

matkat47

 

matkat37

 

matkat44

 

matkat45

 

matkat43

 

Lefkas – heinä-elokuu 2014

http://laamanaama.blogspot.fi/2014/09/pakettimatka-lefkasiin-uhka-vai.html

matkat53

 

matkat52

 

matkat55

 

matkat58

 

matkat54

 

matkat56

 

matkat57

 

matkat51

 

matkat59
Enter a caption

Düsseldorf, Oberhausen, Gelsenkirchen, Mainz & Mönchengladbach – loka-marraskuu 2014.

http://laamanaama.blogspot.fi/2014/11/laamanaaman-halpamatkat-esittaa.html

matkat68

 

matkat62

 

matkat61

 

matkat60

 

matkat63

 

matkat65

 

matkat67

 

matkat66

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s