Sveitsin helmiä – Lugano & Bellinzona

Blogikirjoitus on julkaistu alunperin laamanaama.blogspot.fi -osoitteessa 13.10.2014.

Lugano

”Italian rajan lähellä sijaitseva Lugano on yksi maailman kauneimmista kaupungeista.” Tämä lause löytyy melkein mistä tahansa Luganoa esittelevästä tekstistä ja pitihän se käydä omin silmin todistamassa. Tottahan nuo kirjoittavat!

lugano1

Lugano sijaitsee Sveitsin eteläosassa Ticinon kantonissa, suurinpiirtein tunnin juna- tai bussimatkan päästä Milanosta. Italian läheisyyden takia alueen virallinen kieli onkin Italia eli ainoat about tutut sanat liittyivät pizzoihin. Jos tarkoitus on hengailla pelkästään Etelä-Sveitsissä, niin ehdottomasti järkevin paikka lentää Suomesta tuonne on Milanon Malpensan lentokenttä, josta pääsee suoraan bussilla terminaalin edestä Luganoon. Hintaa tuolle tulee reilut parikymmentä euroa.

lugano2
Portti Luganoon.

Optimiaika Luganossa olemiseen on mun mielestä 2-3 päivää. Siinä ajassa ehtii pyöriä pitkin poikin kyliä ja nähdä ne nähtävyydet mitä haluaakin. Itseäni ei juurikaan, tai no ei yhtään, paikalliset museot kiinnostaneet, mutta niitäkin sieltä kuulemma löytyy. Itse halusin käydä perus hengailun lisäksi halusin käydä jommalla kummalla kaupungin vuorista ja Monte Salvadorin ollessa korjaustöiden takia kiinni oli ainoa vaihtoehto Monte Bré. Vuoren huipulta olikin huikeat näköalat usvaisen kaupungin ylle ja sinne pääsi hauskalla kaapeliraidevaunulla jyrkkää mäkeä pitkin.

Monte Brén huipulla odotti hauska yllätys, kun siellä olevan ravintolan kyltti toivotti tervetulleeksi myös Suomeksi. Ravintolan omisti suomalaisnainen yhdessä paikallisen miehen kanssa, mutta harmi kyllä hän ei ollut paikalla tuona päivänä. Monte Bréllä voi patikoida, maastopyöräillä tai vaan katsella maisemia. Ehdottomasti käymisen arvoinen mesta!

lugano1.JPG
Matkalla huipulle.
lugano7
Monte Bre.
lugano5
Kohtuu huikeat näkyvät Luganon ylle.
lugano8
Takaisin kaupunkiin.
lugano4
Kivan oloinen lukaali Monte Brén huipulla.
lugano6
Jaana toivotti tervetulleeksi.

Parasta kaupungissa on ehdottomasti rantabulevardi ja järvimaisemat, kun eteen avautuu kauempana näkyvät alpitkin. Myös keskustan kapeat ja vanhat kadut ovat kiehtovia, joskin korkeuseroja on paljon ja esimerkiksi juna-asema sijaitsee kukkulan päällä, jonne on helpoin järven rannalta mennä kaapelivaunulla tai bussilla. Kävellen hanuri joutuu koetuksille, mutta ei siitäkään varmasti kenellekään haittaa ole.

Jos yhtään diggaa penkkiurheilusta, niin HC Luganon lätkäpelit on kaupungissa iso juttu. Mm. Petteri Nummelin ja Ville Peltonen ovat molemmat pelanneet siellä. Futistarjontaakin löytyy, mutta ei ihan pääsarjatasolta. Itse harmi kyllä missäsin Luganon kotipelin, kun ei osunut oikeille päiville.

lugano9
Rantabulevardi. Kovin on nättiä!
lugano12
Vanhan kaupungin kapeat kujat ja korkeuserot.
lugano10
Vanha mies kahvilassa.
lugano11
Nopein reitti juna-asemalle.
lugano13
Lugano
lugano14
Niin magee mesta!

lugano15

Hotelleja kaupungista löytyy moneen makuun, mutta mitään halpaa lystiä hotelliyötkään ei tuolla ole. Itse varasin Booking.comista Hotel Dischman kolmeksi yöksi 384 euroon. Hotla sijaitsi Paradiso -nimisessä kaupungiosassa, mutta ei se kuitenkaan ihan paratiisia vastannut. Hotelli itsessään oli ihan perus pienehkö perhehotelli muutaman sadan metrin päästä rannasta. Keskustaan ja rautatieasemalle oli reilun kilometrin matka, mutta läheltä löytyi kuitenkin muutama ruokapaikka sekä kasa muita hotelleja. Aamupala sisältyi hintaan ja oli jees. Skumppaakin oli tarjolla! Wi-Fi wörkki myös mainiosti, joten sinne vaan ellet luxusta kaipaa.

Shoppailumahdollisuuksia Luganossa on ihan kivasti, mutta suurin osa liikkeistä on Sveitsiläiseen tapaan kalliita merkkiliikkeitä, joten itselläni ei matkalaukku tuolla täyttynyt. Hintataso oli muutenkin Suomeen verrattuna kova, niinkuin yleisesti Sveitsissä aina. Suosittelenkin, että shoppailutarkoituksessa kannattaa tehdä vaikka päiväretki Milanoon.

Luganosta onkin näppärää liikkua muualle Sveitsiin tai Pohjois-Italiaan. Läheisistä kaupungeista monet ovat kehuneet Sveitsin puolelta Locarnoa ja Bellinzonaa sekä Italian puolelta Comojärven sekä Maggiorejärven rannalla olevia lukuisia isompia ja pienempiä paikkoja. Itse kävin Luganon jälkeen tarkistamassa juurikin Bellinzonan siitä syystä, että se oli matkan varrella kun matka päivää myöhemmin jatkui Davosin alppimaisemiin.

Bellinzona

Bellinzona oli mulle ainoastaan tuttu siitä, että se oli jokunen vuosi sitten FIFA-sarjan konsolipelissä Sveitsin paskin jengi, mutta siitäkin huolimatta nopealla googlauksella paikka vaikutti yhden yön jutun arvoiselta. Kaupungin tunnetuimmat nähtävyydet ovat kolme linnaa, jotka näkee kaikissa kaupungista kertovissa kuvissa ja postikorteissa. Kaupungin keskusta on viihtyisä ja nopeasti haltuun otettava, mutta myös hiljainen. Eipä ainakaan tarvinnut syödä täpötäysissä ravintoloissa tai kuunnella diskojytää aamuviiteen.

Kävimme kahdessa noista kolmesta linnasta ja olihan ne ihan mielenkiintoisia. Jos tykkää linnoista. Reissun aikana oli hyvä keli, niin mikäs siellä linnan muureilla ja nurmialueilla oli dallatessa. Ja iltavalaistuksessa kaikki kolme linnaa oli oikeasti hyvännäköisiä. Mutta Bellinzonaan ei silti ole mitään syytä mennä yhtä tai kahta yötä pidemmäksi aikaan, koska ei siellä niin paljon nähtävää ole.

bell2
Bellinzonan kaksi muuta linnaa sieltä kolmannesta kuvattuna.

bell3

bell1
Linnaan tutustumasssa.

bell8

bell1
Keskustaa.
bell3
Linnat ja täysikuu.
bell2
Vanha kaupunki iltavalaistuksessa.

Bellinzonassa tuli vietettyä vain yksi yö. Hotelli Unione oli perushyvä kolmen tähden Scandic -henkinen mesta. Yksi yö maksoi 170 euroa sisältäen sentään aamupalan. Hotelli oli suurin piirtein puolen kilometrin päässä vanhasta kaupungista ja juna-asemalta, mutta ehkä kuitenkin ihan hitusen syrjässä. On sitä usein huonommissakin luukuissa tullut nukuttua, joten varovainen peukutus Unionelle.

Vähän isomman peukutuksen voi antaa Bellinzonalle ja vielä isomman Luganolle. Parhaimmat puolensa kaupungit näyttävät keväisin ja kesällä, kun lämpötilatkin huitelevat 30 asteen kieppeillä. Talvisin on usein pakkasta ja luntakin, mutta rantakadun palmut antavat kivan kontrastin sillekin. Suomessakin olisi kivempaa talvella, jos olisi palmuja muistuttamassa lämmöstä. All in all, aina kannattaa matkustaa. Vaikka Sveitsiin!

2 kommenttia artikkeliin ”Sveitsin helmiä – Lugano & Bellinzona

  1. Marika

    Kiitos mielenkiintoisesta artikkelista! 🙂 Olemme suunnittelemassa Sveitsin matkaa tälle kesälle ja yksi yö olisi tarkoitus viettää juurikin tuolla Bellinzonan suunnilla sekä käydä samalla tutustumassa linnoihin. Kysyisinkin, että oliko linnoille vapaa pääsy vai pitikö ostaa pääsyliput?

    Liked by 1 henkilö

    1. Moi! Muistaakseni linnoilla käyminen ei maksanut mitään, mutta toki saattaa olla muuttunut muutamassa vuodessa. Kiva kaupunki kyllä, mutta yksi yö on aika maksimi.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s