Bad Gastein kesällä – luontoa ja alppimaisemia

Blogipostaus on julkaistu alunperin 17.1.2015 laamanaama.blogspot.fi -sivuilla.

Bad Gastein sijaitsee reilun tunnin päässä kauniista Salzburgin kaupungista ja helpoin tapa saapua kaupunkiin onkin lento Salzburgiin, josta voi hypätä junaan ihailemaan alppimaisemia. Toinen hyvä vaihtoehto on buukata lennot Müncheniin, mistä sitten voi huristella autolla tai junalla perille. Jos Münchenista asti tulee, on matkan aikana hauska seurata suurkaupunkialueen muuttumista ensin saksalaiseksi maaseuduksi ja sen jälkeen perinteiseksi alppimeiningiksi. Matkan varrelle jää monia tuttuja kyliä Bischofshofenista lähtien, joten ravintolavaunussa voi kohottaa maljan vaikka Matti Nykäsen kunniaksi. En ihmettelis vaikka Masakin olis joskus samoilla tonteilla parit nykäissyt.

Bad Gastein on tullut suomalaisille tunnetuksi monipuolisena laskettelukohteena, mutta kesäaikaan sukset ja monot kannattaa vaihtaa kenkiin ja lähteä patikoimaan rinteille sekä luontopoluille. Patikointi on muuten sellaista hommaa mitä oon itse aina ennen pitänyt vähän urpona toimintana, mutta enpä pidä enää sen jälkeen kun Bad Gasteinissa kävin. Vaikka välillä vettä tuli kuin suihkusta, niin ihan jo pelkästään maisemienkin takia suosittelen hommaa kaikille, joilla jalat vain kantaa. Raikas alppi-ilmasto ja hyvä rasvaapolttava liikunta ei voi olla huono yhdistelmä.

bad1
Bad Gasteinin kylää hotellin partsilta kuvattuna.
bad2
Bad Gastein on tullut tunnetuksia alunperin kylpyläkaupunkina.

bad3

Bad Gasteinin keskusta sijaitsee laaksossa ja se on rakentunut vesiputouksen ympärille. Korkeuserot on suuret eikä paikkaa voi sen vuoksi suositella liikuntarajoitteisille. Kesäisin lämpötila voi vaihdella 10-30 asteen välillä, joten mukaan on hyvä pakata shortsien lisäksi myös goretex -vaatteita. Omalle kohdalla kävi vähän nihkeä mäihä, kun saapumispäivänä mittari näytti +28 ja seuraavat kolme päivää +10 ja vettä tuli tasaisen tappavaan tahtiin. No, nää on näitä enkä mä missään vaiheessa odotellutkaan mitään Välimeren ilmastoa.

bad4
Paksu sumu voi peittää laaksossa sijaitsevan Bad Gasteinin kokonaan.

No mitäs Bad Gasteininssa sitten kandee tehdä? Ulkoilla ainakin ja jos diggaa kylpylöistä, niin rautatieaseman vierestä löytyy Felsentherme -kylpylä, jossa voi kölliä ulko- sekä sisäaltaissa ja saunoa monissa eri saunoissa. Se mikä saattaa tulla pienenä yllätyksenä, on se että saunat on sekasaunoja eikä niissä saa käyttää uima-asuja. Vieressä saattaa siis makoilla Dieter tai Ursula vehkeet paljaina, mutta siihenkin tottuu kun alkukankeudesta pääsee. Suomalaisille saunat ei varmasti aiheuta muutenkaan mitään kulttuurishokkia, mutta voi kuvitella että esim. Jenkit saattaa hyperventiloida ja suusta päästä muutama ’oh my god!’.

bad5
Felsenthermen kylpylä. Nätillä säällä ihan kivat pulikointimaisemat.

Patikointihommissa löytyy vaihtoehtoja. Jos ei halua rehkiä laskettelurinteitä ylös tai alas, niin yksi hyvä reitti on vaellella Bad Gasteinista naapurikylä Bad Hofgasteiniin. Toiseen suuntaan kannattaa mennä metsäpolkuja pitkin, jossa välillä ylitetään rotkoja ja mennään louhituissa tunneleissa ja takaisin voi tallustella tasaista tietä laaksossa joen vartta pitkin. Pari tuntia per siivu on hyvä varata aikaa ja ainahan sitä voi poiketa Radlerille tai Wieninleikkeelle matkalla.

bad7

bad6
Vuorelta laskeutuvat purot virtaavat alas Bad Gasteinin laaksoon.
bad8
Lehmät kuumottaa.

bad9

Jos haluaa vähän hikoilla, niin sitten ei muuta kuin tykittämään kohti Stubnerkogelin huippua. Itse Bad Gastein sijaitsee noin 1000 metriä merenpinnan yläpuolela ja Stubnerkogelin huippu möllöttää 2300 metrin korkeudessa. Toki huipulle pääsee myös hissillä rautatieaseman vierestä ja sinne todellakin kannattaa mennä tavalla tai toisella. Selkeällä säällä näkymät huipulta on aivan huikeat ja siellä voi syödä pötsin täyteen rinneravintolassa. Stubnerkogelin huipulla on myös 140 metrinen roikkuva kävelysilta. Itse kävin huipulla sekä selkeällä ilmalla että umpisumussa ja voin kertoa, että sumussa siltaa pitkin kävellessä jännitti oikeasti, kun ei nähnyt eteen, taakse, sivulle eikä alas. Hieno kokemus kylläkin!

bad10
Hissillä kohti Stubnerkogelin huippua. Näkymä ihan viimeisen päälle hyvä.
bad11
Riippusilta 2300 metriä merenpinnan yläpuolella.
bad12
Welcome to hell..
bad13
Selkeällä ilmalla oli maisematkin ihan huippuluokkaa.
bad14
Kyllä tuolla kelpaa Radlerit ja Wieninleikkeet vetäistä.
bad15
Stubnerkogelbahn ja Bad Gasteinin keskusta.

bad16

bad17
Runoilijan mekka.

Stubnerkogel on alueen tunnetuin rinne, mutta läheltä löytyy myös kaksi muuta käymisen arvoista nousua. Toinen, Graukogel, lähtee Gasteinin toiselta puolelta ja sieltä on hienot näkymät etenkin Bad Hofgasteiniin. 20 minuutin bussimatkan päässä keskustasta löytyy vielä lisäksi Sportgasteinin keskus, jota monet hehkuttavat näköalojen vuoksi. Itse käppäilin siellä muutaman tunnin kaatosateessa, enkä nähnyt avokkini lisäksi neljää ihmistä enempää koko alueella. Sportgasteinissa oli sateen vuoksi aika spooky fiilis, kun näkyvyyttä ei ollut muutamaa sataa metriä enempää eikä rinteillä ollut muita kuin metsäkauriita.

bad19
Pilvien päällä. Ihan huikeeta!
bad18
Hullua poseerausta Graukogelilla. Takana pilkottaa Bad Hofgastein.

Bad Gasteinin muita tunnettuja nähtävyyksiä on After ski -baari Silver Bullet, jossa homma toimii kesälläkin sekä sen vieressä oleva hieno, mutta kallis Salzburger Hof -hotelli. Suomesta Bad Gasteiniin pääsee myös Alppimatkojen pakettimatkoilla, mutta suosittelen ennemmin omatoimista reissua, ellei varta vasten halua viettää aikaa muiden suomalaisturistien kanssa samoissa hotelleissa ja retkillä.

bad20
Tekotaiteellista paskaa. Bad Gasteinin kuuluisa vesiputous.

2 kommenttia artikkeliin ”Bad Gastein kesällä – luontoa ja alppimaisemia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s