Nuuksio – chillausta luonnon helmassa

Postaus on julkaistu alunperin laamanaama.blogspot.fi -osoitteessa 20.10.2015.

En pidä itseäni Suomen suurimpana eräjormana eikä monen päivän vaellukset telttaolosuihteissa saa mua innostumaan. Mutta muutaman tunnin käppäilyt luonnossa näteissä ja rauhallisissa maisemissa metsien keskellä on ihan mahtava tapa chillailla ja nautiskella. Tälläinen mahdollisuus on pääkaupunkiseudulla asuville lähempänä kuin moni edes tajuaa. Mahdollisuuden nimi on Nuuksion kansallispuisto.

nuuksio1
Tervetuloa Nuuksioon!

Nuuksio sijaitsee Helsingistä n. 30 kilsaa Turkuun päin ja nopein sekä helpoin tapa sinne siirtymiseen on ehdottomasti auto. Bussillakin pääsee Espoon keskustan kautta ja jos on oikein kova luu, niin pyöräilykin on vaihtoehto, mutta autolla pääset perille pienimmällä vaivalla. Nuuksion alue on jäätävän iso eli suomeksi 53 km², joten vaihtoehtoja patikointireiteille löytyy paljon, mutta suosituin starttipaikka on 3 km Solvallasta eteepäin sijoittuva Haukkalampi. Sieltä pääsee kivoille 2,4 tai reilun 7 kilsan ympyräreiteille, joista kohta myöhemmin lisää.

nuuksio2
Noita merkkejä kun seuraa niin ei voi mennä pahasti harhaan.

nuuksio3

Vaikka itse kermaperseenä en telttailusta olekaan innostunut, niin kansallispuistossa voi hyvin pistää teltan pystyyn ja elää eräelämää. Parhaiten telttahommista saa infoa Nuuksion sivuilta. Jos yön yli eläminen luonnon armoilla ei kuitenkaan niin paljon kiehdo, niin pitkät päivävaellukset on hyvä ja haastava vaihtoehto. Voit joko seurata merkittyjä reittejä tai jos yhtään omaa suunnistustaitoja, niin kartan ja kompanssin kanssa voi tallustella omia reittejä, metsä ei tuolla kesken lopu. Nälän iskiessä kannattaa pistää grillikatoksessa makkarat tulille tai kiivetä kalliolle syömään eväitä ja ihailemaan maisemia.

nuuksio4

nuuksio1
Jos tälläisissä maisemissa ei viihdy niin ketä voi syyttää?

nuuksio5

nuuksio7
Lammen rannalla kävellään laudoitusten päällä.

Ympyräreittejä on Haukkalammen ympäristössä kolme eri pituista ja ne on merkitty omilla värikoodeilla. Punainen reitti on nimeltään Punarinnankierros ja sen pituus on 2 km. Tämä on reiteistä helpoin ja sopii myös lapsille. Sinisellä värillä merkitty 4 km pitkä Haukankierros on hieman haastavampi ja ainakin itse diggasin maisemien puolesta tästä eniten. Tsekatkaas alla olevat kuvat kallion päältä niin ymmärrätte miksi.

nuuksio8nuuksio9

Pisin reitti on keltaisellä värillä merkitty 7 km pitkä Korpinkierros ja sitä tarpoessa olosuhteet vaihtelevat leveistä hiekkateistä karuun erämaatunnelmaan ja hetken päästä taas kauniisiin lampimaisemiin. Yhteistä kaikille reiteille on se, ettei missään vaiheessa tarkalleen tiedä paljonko matkaa on vielä jäljellä, mutta kun retkelle lähtee niin Haukankierrokseen kannattaa fiilistelyvauhdilla varata noin puolitoista ja Korpinkierrokseen pari tuntia.

nuuksio10
Korpinkierroksen erämäämaisemia.

nuuksio11

Viime kerroilla meillä oli mukana kantorepussa alle vuoden ikäinen vauva, joten reitit kävivät melkein hikiliikunnasta. Lisäksi jos himasta sattuu löytymään koira, jolla on energiaa juoksennella pitkin polkuja, niin kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan. Kun kaupunkimiljöö alkaa ahdistamaan, niin otappa suunnaksi Nuuksio!

nuuksio14
Korpinkierroksella patikoidaan välillä vaikeammissakin maastoissa.
nuuksio12
Meidän cairnterrieri Aatu oli fiiliksissä, kun pääsi mukaan Nuuksioon.
nuuksio13
Eikä mullakaan fiilis ollut yhtään pöllömpi.

Loppuun vielä ’mitä mukaan Nuuksioon TOP 3’-lista:

3. Reppu on hyvä olla mukana, sillä sinne saat juomapullon, evästä ja vaikkapa kameran.
2. Pukeudu oikein! Älä lähde farkuissa tarpomaan, vaan pistä päälle suosiolla mukavat kuteet kelin mukaan. Muista kerrospukeutuminen ja säänkestävät vaatteet.
1. Hyvät kengät! Lenkkareissakin pärjää kuivalla ilmalla, mutta korkeavartiset ja pitävät kengät on paras ratkaisu. Goretex -kenkiin kannattaa panostaa, koska ne ovat täysin vedenpitävät, jolloin ei haittaa jos vähän hypit vaikka lätäköissä. Mikäs sen mukavampaa!

Patikointiterveisin,

wannabe -eräjorma Laamanaama

PS. Ootko itse käynyt Nuuksiossa ja jos oot niin mikä siellä on parasta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s