Matkavinkkejä Thaimaan ja Malesian paratiisisaarille

Postaus on julkaistu alunperin laamanaama.blogspot.fi -osoitteessa 14.11.2014.

Syksy ja pimeys saapuu ja kaikkia ahdistaa. Tai jos ei ahdista, niin ainakin tekee mieli ahdistua. Tai jos ei tee mieli ahdistua, niin tekee ainakin mieli lähteä katsomaan aurinkoa ja uittamaan varpaita meriveteen. Suomessa kun aurinko kun tuntuu olevan lomalla lokakuusta maaliskuuhun eikä merivedessä varpaiden uittaminen talviaikaan ole kovinkaan fiksua. Moni pakkaa Speedonsa ja bikininsä suunnatakseen kaukomaille ja iso osa näistä matkaajista ottaa suunnakseen Kaakkois-Aasian.

Ajattelin vähän kirjoitella matkavinkkejä ja kokemuksia suosituimpiin Kaakkois-Aasian maihin,  Thaimaahan ja Malesiaan. Itse en pidä megamassaturistikohteista enkä etsi lomalta bailumeininkejä, joten en osaa antaa vinkkejä esim. Phuketiin tai Pattayalle. Sellaisen puolueellisen vinkin voisin noihin liittyen antaa: Älä nyt sinne ainakaan mene! Keskityn massakohteiden sijaan pienempiin saariin, mitkä eivät ehkä ole vielä ihan jokaisen Sergein ja muiden turistien tiedossa.

Thaimaa

En voi sanoa pitäväni itseäni minään Thaimaan asiantuntijana enkä myöskään fanina, joka palaisi sinne vuosi vuoden jälkeen. Oon pyörinyt siellä ainoastaan eteläosassa, joten vinkit tulevat vain sille alueelle. Isoista massaturismikohteista oon käynyt Phuketin lisäksi Krabilla sekä Koh Lantalla omatoimireissuilla. Näistä viimeksi mainittu oli ehdottomasti se kaikista ”aidoin” ja rauhallisin mesta, jonne voisi mennä joskus uudestaankin. Hyvänä vinkkinä sanoisin, että kannattaakin ottaa lennot jonnekin kyseisistä paikoista ja suunnata sitten kohti pieniä paratiisisaaria, joihin pääsee veneillä isommista kohteista.

Yksi paikka johon ihastuin viimeisellä Thaimaan tourilla oli Koh Yao Noi, joka sijaitsee puolimatkassa Phuketia ja Krabia, tunnin venematkan päässä molemmista. Saari on todella rauhallinen, joten jos tarkoituksenasi on nauttia auringosta, maisemista sekä kiireettömästä hengailusta, voisi Koh Yao Noi olla hyvä vaihtoehto. Saarelta löytyy majoituksia jokaisen tarpeeseen ja lompakolle, on sekä kalliita resortteja että halpoja bungaloweja. Resorteissa hintaan usein kuuluu myös kaikki ruoat, sillä niiden lähellä ei välttämättä ole mitään muita ruokapaikkoja.

Thai1
Koh Yao Noi – pala rauhaa Phuketin ja Krabin välissä.

Saaren parhaat rannan ovat itä- sekä länsipuolella saarta. Majoituimme itse saaren itäpuolelle, josta löytyi muutaman hotellin lisäksi kävelymatkan päästä ravintoloita sekä näköalapaikka. Paljon muuta siellä ei ollutkaan eikä ollut tarvistakaan. Bungalowista vuokrasimme kanootin, jolla oli kiva käydä horisontissa näkyneellä autiolla saarella ihmettelemässä. Ei paljon stressi päässyt painamaan tuolla. Sopiva aika Koh Yao Noilla vietettäväksi olisi 4-7 päivää, sillä voisin kuvitella että viikon jälkeen kaipaisi jo vähän vaihtelua maisemiin. Koh Yao Noin naapurisaari Koh Yao Yai on lyhyen venematkan päässä, mutta se ei sinällään tarjoa mitään mitä ei Noilla olisi.

Thai5
Näköalapaikan kuppilasta.
Thai3
Kanoottimatka autiolle saarelle on loppukahlausta vaille valmista.
Thai4
Koh Yao Noi autiosaarelta kuvattuna.

Thai2

Yksi vaihtoehto Koh Yao Noin jälkeen on Phi Phi -saaret. Näitä kahta paikkaa ei voi millään muotoa verrata toisiinsa, sillä niin pahasta turistirysästä on Phi Phin kohdalla kyse. Mutta ainakin niiden, jotka haluavat tehdä lomallaan muutakin kuin vaan löllötellä varpaat hiekassa, kannattaa käydä paikka tarkistamassa. Bileitä riittää ja bucketia tulee pöytään koko ajan. Ja kyllä sieltäkin löytyy rauhallisempia osia, kun vain osaa etsiä. Etenkin ensikertalaisen Thaimaan kävijän on hyvä käydä tarkistamassa myös tuo turistiosasto, sillä sen jälkeen saa vähän perspektiiviä mikä ero on massaturismin pilaaman ja jollain tasolla vielä aidon Thaimaan välillä.

Jos otat kohteeksi Koh Lantan ja haluat mennä sieltä jonnekin pienemmille spoteille, niin sieltä etelään päin suunnattaessa yksi viime vuosien suosituimpia kohteita on Koh Lipe, jota voin myös suositella pienellä varauksella. Matkan varrella on muutama pieni saari, jossa löytyy muutama hassu resortti ja yksi niistä on Koh Ngai (lausutaan hai). Pari-kolme yötä siellä, niin rentoutumismittari on taas tapissa ja matkaa voi jatkaa kohti astetta viriilimpää paikkaa eli Koh Lipeä.

Thai7
Koh Ngai ja täpötäysi biitsi.
Thai8
Pitkähäntävene Koh Lipellä.
Thai9
Maisemaa bambumajan terassilta.

Koh Lipe oli 2010 vielä kohtalaisen tuntematon saari ja reppureissaajien salainen rentoutumispaikka. Pikku hiljaa sana levisi ja nyt sinne suuntaa suuri joukko ihmisiä, niin läheisestä Malesiasta kuin Thaimaankin puolelta. Joka tapauksessa Koh Lipe on näkemisen arvoinen mesta ja siellä kannattaa käydä jos lähettyvillä liikkuu. Eritasoisia hotelleja ja bungaloweja on joka puolella saarta, joten majoituksen saa hyvin todennäköisesti paikan päältä ilman ennakkovarauksia. Toki jos haluaa elää herroiksi ja nukkua yönsä hienoissa resorteissa, kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Itse vietin muutaman yön viiden metrin päässä rantaviivasta bambuhökkelissä, josta kuului kaikki äänet ohuiden seinien läpi. Kulkukoirat haukkuivat ja suomalaispariskunta tappelivat tappeli läheisessä mökissä, mutta muuten majoitus oli erilainen ja edullinen kokemus, vaikka tyttöystäväni heräsi aamulla noin sadan hyttysenpureman jäljiltä. Oli jäänyt hyttysverkko vähän raolleen. Hupsis!

Thai10
Meidän lukaali muutaman yön ajan. Sopii hyvin Laamanaaman halpamatkojen henkeen!
Thai11
Ettei vaan sade iskis kohta?
Thai12
Tästä alkaa Koh Lipen mainstreet.
thai13
Paikalliset skiditkään ei eksy.
Thai14
Näkymää seuraavan bungalowin terassilta. Stressitaso kovin alhainen.

Koh Lipeltä pääsee snorklausretkille läheisille spoteille tai jos se ei nappaa, niin saarella on muutenkin kiva vain käppäillä ympäriinsä. Jos saarielämä tai Thaimaa alkaa kyllästyttää, on yksi hyvä vaihtoehto vaihtaa maata ja mennä laivakyydillä Malesian puolelle Langkawille, jossa on myös paljon nähtävää ja koettavaa.

Malesia

Malesian puolella on tullut käytyä edellämainitun Langkawin lisäksi Penangilla sekä aivan vastakkaisessa suunnassa Pulau Tiomanilla ja Pulau Besarilla. Tämän lisäksi myös Malesian puoleinen Borneosta on nähty pieni osa, josta kirjoittelinkin jo aikaisemmin blogiin.

Langkawi sijaitsee Malesian luoteisosissa Andamaanienmerellä ja se on yksi suosituimmista, ellei suosituin rantakohde koko maassa. Mistään turistihelvetistä ei kuitenkaan ole kysymys yhden otannan perusteella, vaan aika rauhassa siellä sai elellä. Pantai Cenang on saaren turistiranta, jossa suurin osa hotelleista ja ravintoloista sijaitsee, mutta jos haluaa vähän sivummalle, niin suosittelen Burau Bayllä saaren luoteisosassa. Itse majoituimme apinoiden keskellä Mutiara Buray Bay hotellissa muutaman yön ja se oli hieno elämys. Yöllä apinat kolistelivat katolla ja aamulla söivät kädestä hotellin pihassa. Välillä tuli myös uitua hotellin uima-altaalla varaanien kanssa. Lähistöltä löytyy myös tekemällä tehty Oriental Village, mutta siellä kannattaa käydä koska sieltä lähtee ylös seitsemänsataa metriä merenpinnan yläpuolelle kaapelivaunu, joten näköalat on aivan huikeat. Muita aktiviteettejä verovapaalla Langkawilla on esimerkiksi saarihyppelyt tai rannalla löhööminen. Merivesi Langkawin turistirannoilla on vähän sameaa, joten jos kirkkaammille vesille haluaa, niin saarihyppely on hyvä vaihtoehto.

male5
Mutiara Buray Bay hotelli Langkawissa. Välillä meinasi olla aika pilvistä.
male9
No morjens!
male8
Maailman siisteimpiä apinoita. Ihmeteltiin mikä pauke kuului katolta yöllä ja aamulla se selvis.
male14
Altaalla oli kutsumattomiakin vieraita.

 

Male1
Me ja muut muslimit lähdettiin veneretkelle.
male3
Monsuunisateet yllättivät kansallispuistossa.

male7

thai20
Paikallinen fisu.
male24
Langkawi Cable Car ja ihan jees näköalat.
male25
Kohta mennään.
male26
Riippusilta yläilmoissa.

male27

Malesia on tunnetusti muslimivaltio, joten siellä vallitsee vähän eri meno kuin Thaimaan puolella. Turistipaikoissa on bisseä ja muuta alkoholia tarjolla ihan normaalisti, mutta aika monessa paikallisten muslimien ravintoloissa ei alkoholia myydä. Myöskin naisia ei valitettavasti Malesiassa aina kohdella samanarvoisesti kuin miehiä, mikä on hyvä muistaa sinne mennessä.

Siinä missä Langkawi on Malesian länsipuolen helmi, pitää vastaavaa titteliä itäpuolella Pulau Tioman sekä Pulau Perhentian. Jälkimmäisessä en vielä ole käynyt, mutta Pulau Tiomanille voisin antaa muutamia vinkkejä.

Parin tunnin laivamatkan päässä mantereelta sijaitseva Pulau Tioman on kaiken hehkutuksen arvoinen. Vedet ovat kirkkaita, maisemat kauniita ja meininki aika alkukantaista. Autoja saarella on jonkun verran, mutta esimerkiksi suurimmalle osalle rannoista pääsee ainoastaan taksiveneillä. Saarelle pääsee Mersingistä lähtevien laivojen lisäksi myös lentämällä propellikoneella Kuala Lumpurista ja Singaporesta, mutta koska Tiomanille saapuminen ei ole kovin nopeaa eikä yksinkertaista, on se edelleen lähinnä reppureissaajien suosiossa.

Itse vietimme viikon Tekekin rannalla saaren länsipuolella. Meri oli hotellihuoneesta kolmen metrin päässä ja läheisellä rannalta kun muutaman sata metriä käveli, pääsi laskuveden aikana kahlattua omalle biitsille, jossa olisi voinut olla vaikka munasillaan, koska ketään muita ei näkynyt mailla eikä halmeilla. Suosituin biitsi tuolla taitaa olla ABC-ranta, jonne teimme päiväretken veneellä. Siellä oli monsuunisadetta pitämässä myös muita pohjoismaalaisia, etenkin ruotsalaisia. ABC:ltä löytyi huomattavasti enemmän ravintoloita ja pieniä kauppoja kuin Tekekistä, mutta mitään suurta eroa noiden rantojen välillä ei ollut.

male15
Taksivenehinnastoa.
male17
Palmut häiritsi näköalaa Pulau Tiomanilla.
male16
Ihan jämäkät maisemat hotellihuoneesta.

Snorklausvedet Tiomanilla on viimeisen päälle hyvät ja meidän ”kotirannallakin” oli paljon nähtävää pinnan alla. Toinen toistaan värikkäämpää korallia ja satoja pieniä kaloja pörräsi ympärillä. Sykähdyttävää oli myös nähdä yli metrin pituinen barrakuda korallin vieressä, mutta sen lähempää tuttavuutta ei sen kanssa tehnyt mieli alkaa hieromaan.

male18
Pinnalla, pinnan alla.
male21
Tiomanin auringonlaskua.
male19
Sukeltajat lähdössä retkelle.
male20
Pulau Tiomanin ABC Beach.

Suosittelen myös tekemään retken sademetsään. Lentokentän vierestä lähtee pieni tie kohti jyrkästi nousevaa kukkulaa. Sademetsän keskellä on aivan jumalaton kosteus ja tärkeää onkin, että mukana on reilusti nestettä sekä jotain pientä syömistä. Kannattaa myös laittaa jalkaa pitkät housut, vaikka se yli 30 asteen lämpötilassa tuntuisikin tyhmältä. Illimadot ja muut ötökät kuitenkin tykkäävät imeytyä ihoon, joten ihan humpuukia se ei ole.

male2
Paikallinen Hese.
male23
Tiomanille pääsee lentämällä Singaporesta sekä Kuala Lumpurista.
male24
Viidakossa..
male25
..hikoilee semisti.

Tiomanin jälkeen hengailimme muutaman päivän vielä Tiomanin ja Mersingin välissä olevalla Pulau Besarilla, joka on tullut tunnetuksi Selviytyjät -sarjan kuvauspaikkana. Saarella ei hirveästi nähtävää ole, kaunis ja pitkä ranta, muutamia ravintoloita sekä viidakkopolkuja. Erittäin rentouttava paikka siis. Resortit ovat kohtalaisen kalliita, mutta sisältävät usein aamupalan lisäksi venematkat mantereelta. Paljon on kiinni ilmoista, mutta etenkin auringon paistaessa ei koti-ikävä pääse iskemään.

male27

 

male28

male29
Matkakuume kasvaa kun tätäkin kuvaa katsoo.
male26
Pulau Besar ja lungi meno.

Tyypit! Matkustelkaa, nähkää maailmaa ja tehkää elämästänne hyvä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s