Proteiinivalmisteet -rahat pois kuntoilijoilta?

Proteiini myy. Tuntuu, että nykyään melkein mitä tahansa elintarviketta mainostetaan sen proteiinipitoisuudella. Proteiinipatukoiden ja -juomien lisäksi markkinoille tulee koko ajan uusia tuotteita. On proteiinipuuroa, -vanukasta, -keksejä, -leipää, melkein mitä vaan mihin sitä voidaan sanana tai sisällöllisesti lisätä. Toisaalta siinä ei ole mitään väärää, proteiinia tarvitaan ja se on tärkeä osa ruokavaliota myös muilla kuin urheilijoilla. Mutta on hyvä ymmärtää, ettei pelkkä korkea proteiinipitoisuus tee kenestäkään fitnesstähteä ja ettei liiasta protskusta ole mitään hyötyä.

Ihmisen elimistö pystyy kerralla sulattamaan n. 30 g proteiinia, joten jos jossain tuotteessa puhutaan 50-60 gramman proteiinimääristä 100 grammaa kohtaan, on syytä miettiä kannattaako tuotetta ostaa tai ainakaan nauttia yhdellä kertaa. On myös hyvä kelailla minkä verran ylipäänsä tarvitset proteiinia vuorokauden aikana. Huippu-urheilijoille suositellaan kaksi kertaa oman painonsa verran grammoina eli toisin sanoen 90 kiloinen jääkiekkoilija tarvitsisi proteiinia noin 180 grammaa. Peruskuntoilija pärjää 1-1,5 grammalla painokiloa kohden ja tässä vaiheessa niistä suurimman osan saa syömällä monipuolisesti ja terveellisesti useita kertoja päivässä.

Peruskuntoilijalle proteiinipitoisuutta tärkeämpi asia on se, kuinka paljon tuote sisältää sokeria, sillä isossa osassa etenkin halpisjuomia ja -patukoita on hiilihydraattimäärät yllättävän suuria. Hiilihydraatista saat energiaa ja se auttaa myös palautumiseen,  mutta jos siitä suurin osa on puhdasta sokeria, et tee sillä mitään. Suuresta sokeripitoisuudesta voidaan puhua, kun sokerimäärä ylittää 10-15 grammaa 100 grammaa kohden. Nykyään sokerin on useissa tuotteissa korvannut sokerialkoholi eli polyoli, mutta samaa shittiä sekin on.

gaino
Gainomax on hyvää maultaan, mutta sisältää aika paljon sokeria.

Tarvitseeko peruskuntoilija sitten lisäproteiinia tai muita lisäravinteita? Mun mielestä treenin jälkeen on hyvä ottaa proteiinipitoinen juoma, jotta palautuminen lähtee nopeasti käyntiin. Usein kuitenkin ruokaa ei heti treenin jälkeen ole tarjolla tai se ei heti edes maistu. Mutta mikäli ruokavalio on muuten kondiksessa ja pitää huolen, että protskupitoista ruokaa on tarjolla joka aterialla, ei normipulliainen tarvitse välttämättä ylimääräisiä proteiiniravinteita.

Tavoitteellisille aktiivitreenaajille eli viidestä kerrasta viikossa ylöspäin urheileville on proteiinimäärää hyvä lisätä lisäravinteilla, sillä kalorikulutus on väkisinkin suurempi ja jos ei koko aikaa halua olla haarukka ja veitsi kädessä, on lisäravinteilla syytä pitää kalorimäärä balanssissa. Missään tapauksessa alle oman aineenvaihduntamäärän ei päivittäistä kalorisaantia saisi päästää ellei satu diettaamaan jostain syystä. Tällöin proteiinin saannin merkitys korostuu entisestään. Toisin sanoen on paljon kiinni siitä mitkä ovat omat ruokailu -ja treenitottumukset sekä tavoitteet.

Mitä siis opimme? Emme ehkä mitään järisyttävää, muuta kuin sen, että on hyvä katsoa vähän tarkemmin mitä lisäravinteet ja protskutuotteet pitävät sisällään. Fakta on, että fitissä pysyt urheilemalla säännöllisesti, syömällä monipuolisesti ja välttämällä turhia hiilareita ja huonoa rasvaa. Jokainen tehkööt oman valintansa. Tämä oli vain omaa kokemusta ja mielipiteitä lisäravinteista, etenkin proteiinituotteista, joten eri mieltäkin saa olla.

patukka
Leaderin Soft Barille suositus. Vähän sokeria ja rasvaa, paljon kuituja sekä Proteiinia.

Mitäs mieltä ootte? Mitkä tuotteet on hyviä sekä laadukkaita ja mitkä ei? Onko lisäravinnemarkkinat vain rahastusta vai onko niille oikeasti tilausta?

Proteiinihuuruilla,

Laamanaama

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s