Montenegron helmiä osa 1 – Kotor.

Syyskuinen aamu on valjennut Kotorinlahdella Montenegrossa. Vielä muutama hetki ja aurinko nousisi vuorien takaa valaisten Kotorin kaupungin länsipuolen. Katselen Airbnb-kämppämme parvekkeelta uskomattoman kaunista maisemaa ja huomaan, että puiden takaa näkyy jo 280-metrinen loistoristeilijä, joka tuo risteilyturisteja Kotorin vanhaankaupunkiin.

img_4575_

Asiantuntijapiireissä kuiskaillaan, että Montenegro kannattaa käydä tsekkaamassa nyt, sillä turistimäärät ja sitä myöten hinnat ovat nousussa. Vielä tällä hetkellä (2019) Montenegron hintataso on mutu-tuntumalla noin puolet Suomea edullisempaa, ainakin ruokien, juomien, taksien sekä julkisen liikenteen suhteen. Norwegian avasi suoran reitin Tivatin kaupunkiin vartin päähän Kotorista ja sen innoittamana mekin perheen voimin (kaksi aikuista ja kaksi pientä lasta) reissuun lähdimme.

Kotor, muutakin kuin vanhakaupunki?

Kotorin kaupunki sijaitsee Montenegron lounaisosassa suojaisan Kotorinlahden perukoilla, ja siitä tulikin jylhien vuorien ja turkoosin veden vuoksi yksi kauneimmista kaupungeista, joissa olen vieraillut. Tunnettu ja historiallinen maailmanperintökohde tunnetaan erityisesti sen kauniista ja tunnelmallisesta vanhastakaupungistaan, ja totta puhuen – kovin paljon muuta itse Kotor ei tarjoakaan. Eikä sen oikeastaan tarvitsekaan, sillä lähiseuduilta löytyy kosolti nähtävää ja senkin vuoksi Kotor on majapaikkana järkevä kun Montenegroon suuntaa. Itse asuimme kaupungin länsipuolella Muon kaupunginosassa lokaaliväestön keskuudessa, 20 minuutin kävelymatkan päässä, poissa keskustan turisti- ja ihmisvilinästä. Muo oli muilta osin loistava valinta, mutta kaikki palvelut ravintoloiden tai edes pienten ruokakauppojen suhteen sijaitsi lähempänä Kotorin keskustaa.

img_5099_
Kelpaa, tarkenee ja mitä näitä nyt on.
img_4400_
Parvekenäkymät 6/5. Kotorin vanhakaupunki pilkottaa palmun takaa.

img_4409_img_4523_

Kannattaako Kotorissa vierailevan mennä edes muualle kuin vanhaankaupunkiin? Joo ja ei. Jos vierailet kaupungissa vain päiväseltään, niin vanhastakaupungista löytyy todennäköisesti tarvitsevasi, sillä lukuisat ravintolat, kahvilat ja pienet kaupat seuraavat toinen toistaan. Kapeilla kujilla haahuilu on mukavaa ja joka kulman takaa paljastuu jotain nähtävää kirkoista kissoihin. Kissat ovat nimittäin Kotorin eräänlainen tunnusmerkki ja niitä on pitkin poikin kaupunkia niin paljon, että vanhaankaupunkiin on perustettu myös kissamuseo.

img_4581_
Vanhankaupungin portilta alkaa turistivilinä.

img_4606_img_4588_

img_4634_
Kotorin vanhassakaupungissa on pahin vilinä päiväsaikaan, kun tuhansia matkustajia kuljettavat loistoristeilijät saapuvat kaupunkiin.

img_4619_

img_4988_
Kissoja kissojen perään.

img_5015_

Kotorin linnoitus

Kotorin vanhankaupungin takaa nousevalta vuorelta löytyy linnoitus, jonne kiipeäminen palkitsee, mutta vaatii hieman hikoilua. Perille päästäkseen täytyy kiivetä kevyet noin 1500 porrasta eikä urakkaa ainakaan kesäkaudella helpota 30-40 asteen lämpötilat. Hapotus on kuitenkin vaivan arvoista, sillä jo matkan varrelta aukeaa hienot maisemat ja ne vain paranevat sitä mukaan kun jalat alkavat painamaan. Puolessa välissä rinnettä sijaitsevalta linnoitukselta näkeekin jo todella laajasti Kotorinlahden sekä kaupungin lintuperspektiivistä. Ainakin kesäaikaan hinta nousulle oli kahdeksan euroa, mutta se oli sen arvoinen. Huonokuntoisille tai liikuntarajoitteisille nousu ei kuitenkaan ole hyvä idea, sillä mitään apuvälineitä kipuamiseen ei ole tarjolla. Linnoitukselle kannattaa nousta joko aamulla aikaisin tai sitten auringonlaskua ihailemaan, niin välttää pahimman kuumuuden sekä ryysikseen. Mitäs sanotte näistä maisemista?

img_5462_img_5457_img_5444_

img_5427_
Huipulla.

img_5417_img_5415_img_5414_img_5405_img_5398_img_5394_

Ruoka ja juoma Kotorissa

Huomionarvoista Kotorissa sekä koko Montenegrossa on se, ettei meille suomalaisille tuttuja piharuokaketjuja tai vaateliikkeitä ole. Koko reissulla ei tullut vastaan ainuttakaan Mäkkiä, Burger Kingiä saati H&M-myymälää ja tämä oli pelkästään positiivista. Ruokapaikkoja löytyy moneen lähtöön niin laatu- kuin hintatasonkin suhteen. Edullisimmat lounaat ja illalliset maksoivat juomineen reilusti alle kympin ja kalleimmat parisenkymppiä. Viikon aikana tuli syötyä kaikkea mahdollista pizzoista kalakeittoon eikä mitään totaalifloppia tullut vastaan kertaakaan, mutta sitäkin parempia pizzoja, burgereita ja leikkeleitä kylläkin. Eikä paikallinen olut saati vranac-rypäleistä tehty punaviini ole lainkaan hassumpaa myöskään.

img_5502_

img_4427_

img_4420_

img_5504_

Ravintoloista voisi nostaa esiin pari; vanhastakaupungista löytyvä Gastro Pub 702 sekä Ladovina, joka sijaitsee Kotorinlahden päässä lähellä rantaa. Edeltävän burgerit lienevät kaupungin parhaat ja jälkimmäisestä ruoka- ja juomalistalta löytyy monipuolisesti kaikille jotain. Ladovina on myös viinibaari ja saapahan tuolta myös aamupalaa eli periaatteessa siellä voisi istua aamusta iltaan. Kaikissa paikoissa palvelukulttuuri ei kuitenkaan aina ole ihan Suomen tasoa, sillä esimerkiksi yhdessä ravintolassa laskua sai odotella 10 minuuttia, kun tarjoilija istui oven vieressä rööki suussa kännykkää selaten. Mut hei, maassa maan tavalla!

IMG_004
Tuliskohan se lasku kohta?

img_5481_img_5569_

img_5479_
Gastro Pub 702:selle peukka. Hyvät oli bursat.

img_4939_img_4947_

Ostokset Kotorista

Mikään shoppailuparatiisi Kotor ei ole, mutta etenkin nahkatuotteita ja koruja kaupungista voi löytää hyvään hintaan. Suurin osa vanhankaupungin liikkeistä on matkamuistomyymälöitä ja meidänkin jääkaappiin ilmeistyi uusi magneetti reissun päätteksi, mutta mitään muuta järkevää ostettavaa ainakaan vanhankaupungin alueelta ei löytynyt. Suurimmat ruokakaupat sijaitsevat vanhankaupungin muurien molemmin puolin, joten mikäli majoitut Balkanin maille tyypillisiin kotimajoituksiin, niin näistä parhaiten eväshommat kämpille. Itse söimme kerran päivässä kämpällä ja sitten lounaan tai illallisen ravintolassa ja näin lapsiperheen näkökulmasta järjestely rokkasi kivasti.

img_5475_
Kotorista löytyy myös basaari.

img_5010_img_4995_

Loistoristeilijät

Jo aiemmin mainitut loistoristeilijät tuovat kaupunkiin valtavan määrän turisteja päivittäin. Syyskuun puolella suurin risteilyruuhka oli jo helpottunut, mutta silti joka päivä parvekkeemme eteen parkkeerasi päiväksi vähintään yksi, usein kaksikin jättiläistä, josta pelastusveneet ja yhteysalukset kuljettivat matkustajia jatkuvana virtana kohti kaupunkia. Etenkin amerikkalaisturistien määrä oli silmiinpistävä, mutta laivojen lähdettyä illalla kohti uusia satamia tuntui suurin osa turisteista tulevan Venäjältä tai Serbiasta. Kotor on joka tapauksessa laivabongareiden unelmakohde ja vaikka näistä risteilyistä voi olla montaa mieltä, niin täytyy sanoa, että etenkin MSC varustamon laivojen lähtö kaupungista oli tyylikäs. Laivalta laitettiin oopperasinfonia soimaan ja sen päätyttyä kolme kumeaa torven tööttäystä lähetti laivan kapeaa Kotorinlahtea pitkin kohti uusia satamia.

img_4429_

img_4579_
Matkustajia kuljetettiin kaupunkiin mm. laivan pelastusveneillä.

img_5514_img_5111_img_5071_

Liikkuminen paikasta toiseen

Parhaiten Montenegroon pääsee tutustumaan vuokraamalla auton, mutta jos ajaminen kapeilla ja paikoin huonokuntoisilla teillä ei inspiroi, niin bussit kulkevat myös kivasti sekä lähelle että kauas. Itse käytimme jonkun verran takseja ja niidenkään hinta ei etenkään Kotorin sisällä päätä huimannut. Parin kilometrin ajomatka asunnolle maksoi kolmesta eurosta viiteen euroon ja kauemmaksi Tivatiin tai Perastiin parikymmentä euroa. Ainoa taksikokemus jonka kanssa on syytä olla tarkkana on taksi lentoasemalta kohteeseen. Hinnoittelu on villiä ja todennäköisesti joudut maksamaan vähintään tuplahinnan normaaliin taksaan verrattuna ellet jaksa vääntää, tinkiä ja leikkiä turkkilaista basaaria. Kannattaakin varata kuljetus etukäteen hotellilta tai asunnon omistajalta niin säästät ainakin jonkun euron.

Ilmasto ja parhaat matkustusajankohdat

Kotor on kaunis, viihtyisä, turvallinen ja ainakin vielä toistaiseksi kohtuullisen edullinen matkakohde. Ilmat ovat lämpimät alkukeväästä pitkälle syksyyn ja etenkin heinä-elokuun ulkopuolella pahin turistiryysis on poissa. Kotorinlahden suurimmaksi osaksi kirkas vesi houkuttelee pulahtamaan lämpiminä päivinä, mutta paratiisimaisia hiekkarantoja kaupungista ei löydy. Etenkin Muon puolella on laitureita ja pieniä poukamia, josta kastautuminen onnistuu iisisti. Meidän tapauksessa uima-allas majoituspaikassa oli must, mutta jostain syystä näitä ei Kotorin alueella liikaa ole saatavilla.

img_5428_img_5136_img_5366_img_4523_img_4510_img_4467_

Kotor-pisteet

Laamanaaman Kotor-pisteet 9-. En ehkä Kotoriin menisi enää uudelleen, koska viikossa ehti sen aika kivasti kahlata läpi, mutta Montenegroon kyllä. Myös Kroatian puolelta on helppo tehdä Montenegroon reissu ja miksei myös toisinpäin.

IMG_003
Onpa vaikeeta.
img_5379_
Ehkä siistein epäonnistunut kuva ikinä.

img_5377_

IMG_002
Tekotaiteellista skeidaa.

Seuraavaan Montenegro-juttuun pääset tästä:

Montenegron helmiä osa 2 – Tivat

 

13 kommenttia artikkeliin ”Montenegron helmiä osa 1 – Kotor.

 1. Kotorin syyskuusta on kokemus meilläkin viime vuodelta. Kiipesin vanhasta kaupungista ylös linnoitukseen, suosittelen! Mekin majoituimme jopa Kotorin ulkopuolella, Ravicissa perheen omistamassa pikkupaikassa, joka oli oikein kiva. Tämän mahdollisti se, että olimme automatkalla, eli ajoimme omalla autolla Suomesta Montenegroon. Oma auto mahdollisti myös mukavan retken ylös serpentiinirinteitä Lovcenin kansallispuistoon. Kiersimme autolla myös koko Kotorin lahden. Matkan varrelle jäivät esim Tivat ja Perast ja pitkin matkaa löytyi pieniä kivoja hiekkarantapoukamiakin uimiseen. Ei tarvinnut niiltä sementtilaitureilta tai kivikoista mennä. Ennen Kotoria olimme jo kierrelleet Durmitorin maisemissa useissakin paikoissa. Minusta Montenegro sopii mainiosti myös viipymiseen, jos vain sellaiseen on aikaa. Meillä nykyisin on 🙂 .Siellä on paljon kivoja luontokohteita.

  Liked by 1 henkilö

  1. Autolla saa kyllä irti enemmän, jos haluaa kiertää laajasti maata ja nähdä sen eri kolkkia. Durmitor ja Lovcen kiinnostaa muakin, mutta ne jäävät tulevaisuuden reissuille, kun lapset ovat isompia.

   Tykkää

 2. Jenni | Boarding Time

  Awww, viimeistään nyt meni muuten Montenegro omallekin bucket-listalle. Tämä onkin yksi niistä harvoista Euroopan maista, joissa ei ole vielä tullut käytyä. 😉
  Nättiä näyttäis olevan ja kiitos myös erittäin kattavasta infopläjäyksestä, tähän laitan korvamerkinnän!

  Liked by 1 henkilö

  1. Pauliina

   Hei, me oltiin huhtikuun lopussa viikko Montenegrossa ja vuokra-autolla kierreltiin ympäriinsä maata ja yksi päivä kävästiin Dubrovnikissa. Lämmin oli jo tuolloin, eikä liikaa vielä turisteja. Hotelli Libertas Kotorin lähellä oli mahtava uima-altaineen ja henkilökunta oli super! Edullista vielä, joten kannattaa käydä pian!

   Liked by 1 henkilö

 3. Montenegro on meidänkin listalla top10:ssä ja nämä kuvat taisivat juuri nostaa sijoitusta. Balkanin alue on vielä koluamatta, joten täytyypä hahmotella reissua sinne ihan tositarkoituksella ja ottaa Montenegro ainakin yhdeksi kohteeksi.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kotor on tosiaankin upea paikka! Piipahdin itse siellä jo kymmenkunta vuotta sitten päiväretkellä Dubrovnikista. En muista loistoristeilijöitä siltä ajalta, mutta vanhankaupungin kujilla parveili kyllä jo tuolloin turisteja. Hieman harmitti, että aikaa oli niin vähän, mutta yhden päivänkin aikana paikasta sai paljon irti. Ja oi ne maisemat – silmä lepäsi ja sielu nautti. Kiitos hienoista kuvista; tarjosivat pikatripin kauniisiin muistoihin 🤗.

   Liked by 1 henkilö

 4. eveliinatyllinen

  Montenegro on nostanut mullakin hurjasti sijoituksia tulevaisuuden matkakohteena ja tuo Kotor vaikuttaa kyllä erittäin symppis kaupungilta! 🙂 Tuolla suunnalla olisi vielä paljon nähtävää..

  Liked by 1 henkilö

 5. Mehukkaita kuvia Montenegrosta. Mua vähän oksettaa kyllä nuo isot risteilyalukset ja niiden tuomat turistimäärät, vaikka upeannäköisiähän ne ovat. Siis laivat, ei ne amerikkalaisturistit. Mutta muuten vaikuttaa kyllä varteenotettavalta paikalta tuo Kotor. Mä olen haaveillut Kroatia-Montenegro-Albania road tripistä, mutta se taas vaatisi aika paljon aikaa. Tosin lähivuosina se kannattaisi varmaan toteuttaa, jos sen haluaa tehdä vielä edullisesti. Noilla amerikkalaisilla risteilyturisteilla kun tuntuu olevan aika paljon pätäkkää…

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s