Mitäs jos pidinkin Dubaista?

Kun kerroin Twitterissä varanneeni lennot Dubaihin, täyttyi fiidi nopeasti mielipiteistä puolesta ja vastaan. Toiset kehuivat kaupungin olevan erinomainen matkakohde ja toiset taas lähtisivät vangiksi Guantanamoon ennemmin.

Dubai jakaa mielipiteitä. Kylmäksi se ei taida jättää ketään.

Olisi toki helvetin trendikästä haukkua Dubai alimpaan helvettiin, kaivella kaikki kaupungin ympärillä vellovat negatiiviset ilmiöt ja kertoa, ettei sinne kannata mennä edes vahingossa. Tuoda vähän esiin intialaisten ja bangladeshilaisten halpaa työvoimaa kuulemma kurjissa oloissa, naisten huonoa asemaa, muovista tekemällä tehtyä kaupunkikuvaa sekä sitä, ettei alkoholiakaan saa saamari melkein mistään. Dubaita on helppo haukkua ja tottakai syystäkin, sillä kaikki edellämainitut asiat ovat ainakin osittain täyttä totta.

Ehkä juuri näiden ristiriitaisten mielipiteiden vuoksi Dubai on kuulunut omalle bucket listalle jo vuosia ja vuoden 2019 alkajaisiksi lähdinkin katsastamaan Arabiemiraatit omin silmin, sillä sen jälkeen on pikkaisen helpompi tehdä oma mielipide. Ja kappas, ainakin lomakohteena Dubai oli varsin mukava, helppo ja positiivinen kokemus.

IMG_2147_
Dubai = Loistoautoja, takseja ja pilvenpiirtäjiä.
IMG_1836_
Sekä myös kontrasteja.

Matkasimme Arabiemiraatteihin avovaimoni ja kahden lapsen (4 v. ja 5 kk) kanssa. Tavoitteena oli saada hieman lämpöä sekä aurinkoa lumisen ja kylmän talven keskelle. Kliseisesti ensimmäinen asia johon kiinnitimme huomiota maahan saapuessamme oli pieni vesisade, mutta se kesti ehkä minuutin ja tämän jälkeen ei edes pilviä näkynyt seuraavaan kuuteen päivään. Helmikuu on säiden puolesta muutenkin varsin optimaalinen aika matkustaa Arabiemiraatteihin, sillä päivälämpötilat pysyvät 20-27 asteen välimaastossa päivisin, kun loppukeväästä ja kesällä elohopea nousee jopa lähemmäs 50 astetta. Iltaisin ja öisin on jopa aika viileää, joten pitkähihaista on hyvä varata matkaan myös.

Tässä muutama must go-kohde kaupungin lukuisista nähtävyyksistä sekä käytännön tipsejä Dubaihin.

Jumeirah Beach Residences eli JBR Walk ja JBR Beach

IMG_1994_
Luonnollinen blogiposeeraus luonnollisen taustan edessä.

Älä missaa JBR:ää Dubain reissullasi, sillä alue toimii hyvin koko perheelle ja siellä voi helposti viettää vaikka kokonaisen päivän. JBR Walkilla hienostoliikkeet palvelevat  asiakkaitaan pilvenpiirtäjien varjoissa samalla, kun kalliit urheiluautot lipuvat loistohotellien vierestä. Viereisellä rantakadulla kahvilat ja ravintolat houkuttelevat asiakkaita auringonoton lomassa.

JBR Beachilla voit lötkötellä auringossa, vuokrata vesiurheiluvälineitä tai vaan pulikoida meressä. Lapsille löytyy tekemistä leikkipuistossa tai rantavedessä ja jos itselläsi ei rantabody ole vielä täysin mintissä, niin treenin voi tehdä myös ulkosalilla.

IMG_1962_
Oman elämän Hasselhoffit painaa täällä treeninsä. Itse söin jäätelön läheisessä kahvilassa.
IMG_1954_
JBR Beach on myös lasten sekä perheide suosiossa.

IMG_1969_IMG_2010_IMG_2017_

IMG_2036_
Real Madridilla on oma kahvilansa Dubaissa. Luonnollisesti. Ehkä joku päivä FC Hongallakin?
IMG_1970_
Myös paikallisväestö viihtyy JBR:llä.

IMG_2040_

Nice to know:

 • Katutaide ei ole ensimmäinen asia, joka Dubaista tulee mieleen, mutta sitäkin löytyy JBR Walkin varrelta.

IMG_2042_IMG_2044_IMG_2056_IMG_2058_

Dubai Marina

Jos tykkäät pilvenpiirtäjistä ja luksusjahdeista niin Dubai Marina on oikea paikka sinulle. Sopivan kävelymatkan päässä JBR:stä sijaitseva Dubai Marina on helppo ottaa haltuun vaikka samalla reissulla, mutta nähtävää riittää useammallekin kerralle.

IMG_1867_
Sen verran korkeita taloja, että meinaa ihan niskat vääntyä.

Valtavat, toinen toistaan korkeammat pilvenpiirtäjät täyttävät maiseman mihin ikinä pääsi käännätkin. Komeat jahdit ja pienet sighseeing-risteilijät lipuvat kävelykadun ohi tuon tuosta. Dubai Marinassa tuoksuu raha ja menestys, ehkä vähän suuruudenhulluuskin. Paikka on nyky-Dubaita aidoimmillaan, pidit siitä tai et.IMG_1863_

IMG_1876_
Ei hassumpi laituripaikka.

IMG_1879_

IMG_1881_
Rantapromenaadilla mahtuu kulkemaan.

IMG_1886_IMG_1889_

Dubai Marina on siitäkin mukavaa aluetta että, toisinkuin Dubaissa yleisesti, siellä on leveät promenadit jossa pääsee kävelemään. Ravintola- ja kahvilavaihtoehtojakin löytyy useita, tosin niistä suurinosa tuntui olevan aika turistihenkisiä sisäänheittäjineen. Tyttöni piti sillan alta löytyneestä leikkipuistosta erityisen paljon ja etenkin kuumimmilla helteillä varjoinen paikka toimii myös aikuisille. Kesken kaiken pilvenpiirtäjien varjoista kuului myös rukouskutsuja moskeijaan mikä toi hauskan kontrastin ja muistutti kulttuurista.

IMG_1903_
Moskeija pilvenpiirtäjien keskellä.

IMG_2062_

IMG_2079_
Yksi vaihtoehto tutustua Dubai Marinaan on risteily.
IMG_2085_
Dubai Marina Mallin terassilta aukeaa parhaat maisemat Marinaan.

IMG_2093_IMG_2118_

Souk Madinat Jumeirah

IMG_2329_

Souk Madinat Jumeirah. Tekemällä tehty niinkuin suurin osa Dubaista muutenkin, mutta samalla myös viihtyisä must-see kohde. Palatsin alueella on paikallinen basaari eli souk, ravintoloita, Venetsian mieleen tuovia kanavia sekä erinomaiset näkymät maailman hienoimmaksi titeleerattuun Burj Al Arab-hotelliin. Verrattuna perinteiseen basaarimeininkiin Madinat Jumeirahissa saat katsoa tavaroita rauhassa ilman, että joku myyntihessu seuraa sinua hotellihuoneeseesi saakka. Shoppailun jälleen kanavien varrella olevista ravintoloista saat jopa oluen halutessasi edulliseen 15 euron hintaan. Parasta Madinat Jumeirahilla on kuitenkin maisemat, tuolla jos missä saat IG:n täyteen matskua jossa todistat olevasi oikein ulkomailla.

IMG_2230_

IMG_2248_
Vähän kun Venetsiassa olisi.

IMG_2231_

IMG_2238_
Mitä basaarista ei löydy, niin sitä ei varmasti tarvitsekaan.

IMG_2242_IMG_2249_IMG_2333_

IMG_2335_
Burj Al Arab-hotelli loistaa näppärästi horisontissa.

IMG_2341_IMG_2348_IMG_2375_

IMG_2380_
Hintaesimerkki alkoholin hinnasta. 50 AED on noin 13 euroa (03/2019).
IMG_2390_
Saimme lounasseuraa.

Pienehkön kävelymatkan päästä löytyy maailmankuulut hotellit Burj Al Arab sekä Jumeirah, Wild Wadi-vesipuisto, pari pienempää ostoskeskusta sekä Public Beach-ranta, joka oli iso pettymys. Remontin keskellä olevalla rannalla monta bussilastia turisteja otti selfieitä rakennusaitojen takaa pilkottavaa Burj Al Arabia kohden kuin huomista ei olisi. Teennäistä, niin teennäistä.

IMG_2270_IMG_2277_

IMG_2279_
Public Beachille ei tultu ottamaan aurinkoa vaan selfieitä.

IMG_2284_IMG_2286_IMG_2317_

Burj Khalifa ja Dubai Fountain

Maailman korkein rakennus Burj Khalifa on Dubain maamerkki ja sitä on vaikea olla näkemättä vaikka parhaansa tekisi. Sisäänpääsy pilvenpiirtäjään maksaa 30 eurosta ylöspäin riippuen mihin aikaan ja kuinka korkealle haluaa. Emme nähneet hyväksi ideaksi maksaa reilua sataa euroa kyseisestä mestasta lasten kanssa, mutta valokuvista päätellen huipulle kannattaa etenkin aurinkoisella ilmalla tai auringonlaskun aikaan suunnata. Mikäli olisimme olleet reissulla ilman lapsia niin Burj Khalifa olisi ehdottomasti kuulunut vierailulistalle.

Myös Burj Khalifan alueella voi viettää vaikka kokonaisen päivän sillä lähietäisyydeltä löytyy mm. Aquarium, Dubai Fountain-suihkulähde valoshowneineen sekä jättimäinen Dubai Mall-ostoskeskus.

IMG_1936_
Dubai Fountain on hieno vaikka ihmisryysis onkin usein valtava.

Ostoskeskukset Dubai Mall, Dubai Marina Mall ja Mall of the Emirates

Kaikki nämä kolme ostoskeskusta sijoittuu punaisen metrolinjan varrelle ja kaikissa näissä saa helposti kulumaan tunnin jos toisenkin. Dubai Mall on näistä isoin ja sen kiertämiseen menee helposti parikin päivää, jos homma lähtee ihan laukalle. Reippaasti yli 1000 liikettä sisältävässä ostoskeskuksessa vierailee vuosittain 80 miljoonaa (!) ihmistä. Dubaissa kun ollaan niin Dubai Mall on tietysti maailman suurin ostoskeskus.

IMG_1925_

Mall of the Emirates on tullut parhaiten tunnetuksi sisältä löytyvästä laskettelurinteestään. Vaikka se itsessään on jo överiä niin vierailun aikana siellä esitetty pingviinishow oli vielä överimpi. Viisi tai kuusi pingviiniä tuli tepastelemaan laskettelijoiden sekä lasiseinän takaa pällistelevien katsojien ”iloksi”. Ihan perseestä koko homma, pingviinien paikka on jossain muualla kuin dubailaisen kauppakeskuksen tiloissa. Muuten ostoskeskus oli jollain lailla kompaktimpi ja mukavampi kuin Dubai Mall ja se sijaitsi myös lähempänä metroasemaa.

IMG_2222_

IMG_2226_
Metroasema on aivan Mall of the Emiratesin vieressä.
IMG_2221_
Jätskihommia.
IMG_2451_
Ostoskeskus, jossa on laskettelurinne on absurdia. Nämä pingviinit tekivät siitä vielä absurdimpaa. Ei näin.

Dubai Marine Mall on näistä kolmesta pienin, mutta kyllä sielläkin kauppoja sekä ravintoloita löytyy ihan kivasti. Kannattaa poiketa ravintolamaailman näköalaterassilla, josta voi bongailla pilvenpiirtäjiä ja luksusjahteja.

IMG_2088_
Tämä kuva kiteyttää Dubain jotenkin erityisen hyvin.

IMG_2085_IMG_1847_

Nice to know:

 • Mikäli matkustat Dubaihin tammikuussa niin saatat tehdä huimia ale-löytyjä Shopping festivalin aikana. Muuten hinnat ovat Suomen tasoa tai yli.

Bur Dubai Souk

IMG_2161_

Kun muoviset, tekemällä tehdyt nähtävyydet alkaa kyrsimään niin kannattaa suunnata Bur Dubain tai Deiran alueelle, jossa on alkuperäinen Dubai hyvässä ja pahassa. Kapeilla kaduilla käy kuhina ja paikallisväestö tekee ostoksiaan soukeissa eli paikallisissa basaareissa. Soukissa tinkimistaidoille on hyötyä, mutta samalla kauppiaiden päällekäyvyys voi ahdistaa.

IMG_2150_IMG_2151_

IMG_2153_
Kerrankin kuva jossa ei näy pilvenpiirtäjiä.

IMG_2154_IMG_2157_IMG_2203_IMG_2214_IMG_2200_

Nice to know:

 • Mikäli innostut shoppailemaan vaatteita, mausteita, kenkiä tai mitä ikinä, niin lähtökohtaisesti tinkiessä on hyvä pudottaa ensin 50 % myyjän antamasta hinnasta ja sitten neuvotella lopullinen hinta jonnekin 30-40 % ”alennuksen” välimaastoon. Jos ei toimi niin lähde menemään, kyllä ne myyjät sinut kiinni juoksevat.

IMG_2166_IMG_2168_IMG_2179_

IMG_2182_
Tyttö sai Soukissa huomioita enemmän kuin kaipasikaan.

Metrot

IMG_2459_

Dubaissa on kaksi metrolinjaa, punainen ja vihreä. Näistä punainen suhaa käytännössä kaupungin päästä päähän, kaukaa lentoaseman takaa ohi suurimpien nähtävyyksien moottoritietä seuraten. Punaisen metrolinjan varrelle jää kaupungin päänähtävyyksistä mm. Dubai Frame ja Burj Khalifa sekä kauppakeskuksista Dubai Mall, Mall of Emirates sekä Dubai Marina Mall. Näistä etenkin Dubai Malliin kävelee metrolta noin vartin, joka kertoo olennaisen kaupungin koosta.

IMG_1843_

Vihreä metrolinja on näistä kahdesta se ”aidompi”, sillä jäädessäsi pois melkein millä tahansa pysäkillä pääset huomattavasti lokaaleimpiin paikkoihin ja vanhan Dubain alueelle. Suosittelen tutustumaan.

Lippuja metroihin saa sekä automaateista että palvelutiskeiltä. Jos tietää ajelevansa päivän aikana enemmänkin metrolla kannattaa melkein ostaa päivälippu yhdellä kertaa, kun hinnatkaan eivät päätä huimaa.

Nice to know:

 • Metrot ovat aivan julmetun täynnä etenkin ruuhka-aikoina, joten siihen on hyvä varautua.
 • Naisille ja lapsille on oma vaunu, johon ei miehillä ole asiaa. Naiset puolestaan pääsevät miesten vaunuihin.
 • Golden ticket-luokka on puolet kalliimpi kuin kansan syvien rivien vaunu, mutta tässä tapauksessa se tarkoittaa vaan muutamaa euroa. Mikäli mukana on matkalaukkuja tai lastenrattaita niin etenkin pidemmillä matkoilla upgrade kannattaa.
IMG_2460_
Kultaluokassa on lungimpaa.

IMG_1923_

Taksit

Taksit eivät Dubaista lopu ja hyvä niin, sillä ilman niitä olisit kusessa. Mikäli kuvittelet pärjääväsi matkasi aikana ilman taksia olet joko a) väärässä b) periaatteen ihminen tai c) missaamassa ison osan nähtävyyksistä. Taksit ovat edullisia ja niillä pääset monesti paikasta toiseen nopeammin ja kätevämmin kuin metrolla. Etenkin jos haluat vierailla ranta-alueilla, johon metrolinjat eivät yletä on suorastaan tyhmää olla käyttämättä niitä. Mikäli matkustat pienten lasten kanssa niin tässä voi tulla tenkkapoo ellei sinulla ole turvaistuimia mukana, sillä takseissa niitä on harvoin. Meillä 4-vuotias istui takapenkillä ilman korokkeita ja 5 kk heebo sylissä. Ei turvallisin tai järkevin vaihtoehto, mutta maassa maan tavalla.

IMG_1841_

Etäisyydet

Se mikä kartassa näyttää kohtuulliselta on luonnossa kohtuutonta. Dubai on valtavan kokoinen ja esimerkiksi lentoaseman sekä Dubai Marinan välinen etäisyys on 30 kilometria, mikä tarkoittaa autolla reilua puolta tuntia ja metrolla lähes tuntia. Siirtymisiin kannattaa siis varata aikaa, sijaitsi hotellisi missä tahansa.

Alkoholi

Dubaissa alkoholia myydään lähinnä hotelleissa sekä tietyissä ravintoloissa turistialueilla. Hinnat ovat sen mukaiset, sillä tuoppi olutta maksaa paikasta riippuen kaikkea 12-20 euron välillä ja viinit suhteessa saman verran. Jos siis suunnitelmissa on ryyppyloma, niin on järkevää tehdä se jossain muualla kuin Arabiemiraateissa monestakin syystä. Isot pojat tietävät kuiskutella, että mikäli haluaa esimerkiksi hotellihuoneessa nautiskella viiniä niin kannattaa ostaa alkoholit jo tullessa Dubaihin lentoasemalta.

Muita nice to know-juttuja

 • Vesijohtovettä voi juoda, mutta se ei välttämättä tee hyvää. Osta ennemmin pullovettä.
 • Varaa aikaa lentokentällä olemiseen. Sekä tulo-, että lähtötarkastuksessa voi olla ruuhkaa ja toisekseen etäisyydet ovat suuria.
 • Muista adapteri.
 • Kunnioita paikallista kulttuuria. Voit halata vaimoasi ilman, että joudut vankilaan ja vaimokin voi pukeutua niinkuin haluaa, mutta paikallista kulttuuria on hyvä kunnioittaa pidit siitä tai et.

Lue lisää käytännön jutuista esim. Elämää ja matkoja-blogista.

Laamanaaman pisteet lapsiperheen matkalle Dubaille 8.5 / 10. Menisinkö uudestaan? Ehkä joskus. Harmittaako jos en olisi lähtenyt? Kyllä. Sylettääkö Dubai? Ota riski ja mene käymään.

IMG_2414_

Ristiriitaisuudella,

Laamanaama

 

4 kommenttia artikkeliin ”Mitäs jos pidinkin Dubaista?

 1. Kunhan sanon..

  Se on jännä, kun Dubaita ja sen pilvenpiirtäjiä haukutaan teennäisiksi ja muovisiksi, mutta muualla maailmassa pilvenpiirtäjät ovat huippuja ja hienoja. Mutta onhan se niin kovin trendikästä haukkua Dubaita..

  Liked by 1 henkilö

 2. Jensku

  Kiitos kattavasta Dubai-infosta! Missä hotellissa/missäpäin kaupunkia majoituitte? Meillä myös suunnitteilla dubain reissu kahden lapsen kanssa ja hyviä hotellivaihtoehtoja otetaan vastaan. Ollaan oltu pari kertaa lasten kanssa aiemminkin, mutta ei välttämättä haluttaisi majoittua samoihin(vaikkakin hyviksi havaittuihin) hotelleihin, vaan olisi kiva kokea uuttakin/eri alueita. Aiemmin oltu lasten kanssa Jumeirah zabeel sarayssa (erittäin hyvä hotelli, mutta turhan kaukana palmun kärjessä) ja Le meridien mina seyahissa lähellä marinaa (sekin loistava, muttei haluttaisi välttämättä toista kertaa sinnekään)..

  Liked by 1 henkilö

  1. Moi ja kiitti palautteesta! Meidän hotla oli Atana Hotel, joka oli lähellä Internet Cityä. Ihan toimiva hotelli ja lisäksi siellä oli puoli- ja täyshoito saatavilla.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s